Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 15.jūnijs 2020, 19:31 | 7 komentāri | 5786 skatījumi

Noķerts Latvijas rekorda cienīgs taimiņš

Svētdienas 24. maija pēcpusdienā viegli līņāja lietus un Ainis Murāns, saprotot, ka dārza darbi izpaliks, devās uz “savu” upi - Sauso Daugavu līdakas pamedīt. Pēc cītīgas trīs stundu mētāšanas, izmēģinot gan dažāda veida un svara mānekļus, neredzējis ne pieskāriena no zivs puses, Ainis nolēma pārbraukt uz lielo Daugavu pavelcēt. Turoties pēc kartes 4-5 m dziļumā, pirmajā aplī uzsēdās zemmēra zandarts, bet, metot jau otro loku, spininga kāts saliecās. Nodomājis, ka “zaceps”, Ainis paķēris kātu rokā jutis, ka divas reizes uzpumpēja. Skaidrs, ka zivs ir galā. Ainis sāka pietīt, kā aukla pēkšņi palika viegla un jau likās, ka loms ir neveiksmīgi norāvies. Tajā pat brīdi mārlina lēciena cienīgi, apmēram 1,5 m augstumā un 25 metru attālumā no laivas no Daugavas izlēca zivs, kuru pārsteigtais makšķernieks nekad nebija ne redzējis, ne ķēris, un ar lielām šļakatām ievēlas atpakaļ dzelmē. Spole sāka tirkšķēt un Ainis sastindzis turēja stingri rokās kātu, gaidot pirmā skrējiena beigas. Četras vai piecas reizes viņš pievilka savu trofeju tuvu līdz laivai, jau paspēja ar acīm aptvert, ka lašveidīgais būs krietni varenāks par līdzpaņemto zivju uztveramo tīklu un vienam to iedabūt laivā būs grūti. Ainis pamanīja, ka māneklis ir mutē šķērsām un sēž labi, kas deva nelielu miera sajūtu. Jau 25. gadus tiek vadāts laivā līdzi neliels gafs, kurš uzdāvināts dzimšanas dienā, bet nekad nav bijusi nepieciešamība to pielietot.

Cīņa jau vilkās 20 minūtes un nākamajā piegājienā, kad zivs bija pievilkta pie laivas, tā ar gafu tika iecelta laivā. Iestājās milzīgs miers un prieks par uzvaru šajā cīniņā ar “lasi”, kā Ainis tobrīd domāja. Skaidrs, ka ar tādu lomu jāmet copei miers un jābrauc mājas. Krastā atnāca sieva ar bērniem aplūkot trofeju, zivs tika safotogrāfēta un nosvērta (garums 85 cm, svars 7,02 kg – tika svērts ar precīziem digitālajiem RAPALA svariem). Radiem, copes draugiem un tuvākajiem paziņām tika izsūtīts info par vakara guvumu. Pēc divām dienām viens no čomiem saka – vai tu zini, ka esi noķēris Latvijas rekorda taimiņu? Ainis izbrīnīts: - Kādu taimiņu ? – es domāju, ka tas ir Latvijas lasis. Nē – šis saka! Taimiņu! Pumpas un žoklis ir kā taimiņam. Tāpēc es, kā lašveidīgo zivju diletants, tīrot zivi domāju, ka fileja tam lasim ir tāda sarkana. Tā nu tagad saprotu, ka esmu palaidis garām iespēju oficiāli reģistrēt Latvijas taimiņa rekordu.

Ainis ir kaislīgs mednieks, makšķernieks un nu jau gadu arī copes lietu tirgotājs, ir ķēris lielas līdakas, kas ir viņa mērķa zivs. Ar lašveidīgajiem līdz šim gan nekad nebija saskāries, pat mazu forelīti nav mēģināts noķert.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[7] Komentāri | dilst | aug
 
MT9
MT9 :

Foršs stāsts, smuka zivs! :)

15.06.20 Atbildēt | Ziņot 1
Davis-Di

Smuka zivs.

Ja kas zināšanai

MN 15. Makšķerēšanā aizliegts: 15.4. izmantot uztveramo āķi (gafu) zivju uztveršanai (izņemot makšķerēšanu no ledus)

8. Aizliegts atrasties ūdeņos vai to tiešā tuvumā:

8.1. ar zivju un vēžu ieguves rīkiem, ja to lietošana attiecīgajā laikā vai vietā ir aizliegta

15.06.20 Atbildēt | Ziņot -1
Hotentots

Uz to lietu var skatīties divējādi. No vienas puses ir skaidrs, ka cilvēks visticamāk apzināti nav devies ķert lašveidīgos ar gafu un ja viņam tā 1x mūžā ir sanācis - tam tiešām nav nekādas nozīmes.

Tajā pašā laikā ir jārēķinās, ka varbūt kādā socportālī jau ir izcēlušās niknas diskusijas ar laimīgā ķērāja izlamāšanu par šo faktu.

Tā ka ir lietas, ko nevajadzētu afišēt :)

16.06.20 Atbildēt | Ziņot -2
Davis-Di
Davis-Di > Hotentots:

Es rakstīju: "Ja kas zināšanai" , nevis pārmetu vai nosodīju.

Es šajā gadījumā uzskatu ka likuma norma nav ok, it sevišķi, ja tu neplāno palaist vaļā zivi, kāpēc lielai zivij nevar lietot gafu, tāpēc ka risks viņu savainot, nu hvz. Bet problēma ir cita ka inspektors var domāt savādāk un principā sastādīt protokolu jau pie tikai laivas apskates un tad nu ej un skaidrojies ..., līdz ar to mērķis bija iespējams samazināt iespējamos čakarus?

16.06.20 Atbildēt | Ziņot 1
Hotentots
Hotentots > Davis-Di:

Oi, es jau gribēju uzrakstīt, ka neskatoties uz to, ka gafu nedrīkst lietot lašveidīgajiem, citām zivīm drīkst, bet Tevis teiktais lika apskatīties MN. Un tieām, nedrīkst. Agrāk drīkstēja, vien ne lašveidīgajiem...

kas tik jauns pasaulē nenotiek :)

16.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

Labs izmērs, raibums gan netipisks LV taimiņiem.

16.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
SerBar

irija tadus 30 pa dienu var salasit

23.06.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager