Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Mānekļi | 8.oktobris 2020, 16:23 | Komentēt | 2378 skatījumi

Stingeri savām rokām

Šoreiz akcentu likšu uz BigBait tēmu jeb, citiem vārdiem, lielajiem mānekļiem, precīzāk – lielajām silikona zivīm, kas nesušas panākumus daudziem trofeju medniekiem.

Visiem zināms, ka lielās gumijas tiek aprīkotas ar stingeriem jeb speciālām sistēmām. Tās ir pieejamas vairākos veikalos, taču nav sevišķi lētas, kā arī ne vienmēr atbilst vēlamajai kvalitātei, vajadzīgajam izmēram un sīkajām, bet svarīgajām makšķernieka prasībām. Kāpēc pirkt to, kas tāpat būs jāuzlabo, ja var izveidot pats? Lai pastāstītu, kā soli pa solim izveidot šādas sistēmas, devos pie lietpratēja Viktora Salimgarejeva no Eboat Fishing Team.

Instrumenti Nepieciešamas klasiskās stangas, apaļās, kniebjamās un speciālās metāla caurulīšu saspiešanai, kas paredzētas pavadas cilpu izveidošanai. Speciālas knaibles gredzenu uzvēršanai. Nerūsējošā tērauda stieple 0,6–0,8 mm biezumā un skrūve, izmēru piemeklē pēc personiskās vajadzības – jo platāka, jo lielāka skrūve būs sistēmai paredzētā.

1 Skrūves izveidošana Paņemiet nerūsējošā tērauda stiepli un tās galā izveidojiet nelielu izliekumu apmēram 110–120 grādu leņķī. Ņemiet talkā klasiskās stangas, tajās ievietojiet skrūvi un stiepli tā, lai izliektais stieples gals atduras pret stangu pamatni un neizslīd brīdī, kad stiepli vīsiet ap skrūvi. Kad esat aptinis, izskrūvējiet skrūvi no stieples. Rezultātā jūs iegūstat skaistu atsperei līdzīgu veidojumu.

Tālāk uzveriet šo atsperi virsū apaļajām stangām un atsperes garāko, nesavīto galu iztaisnojiet, kā norādīts attēlā. Kad tas izdarīts, izmantojot divas stangas, pastiepiet nedaudz atsperei līdzīgo veidojumu, fiksējot no abiem galiem. Nokniebiet metāla stieples īsāko galu. Ievietojiet stiepli apaļajās stangās un izveidojiet cilpiņu. Nākamais solis – stieples garākā daļa ir jānoliec uz leju tā, lai varētu to izvērt cauri atsperei līdzīgajam veidojumam. Izveriet to cauri, lai taisnā stieples daļa atrastos pa vidu atsperei. Kad esat to izdarījis, nokniebiet lieko galā palikušo stieplītes daļu, taču atstājiet to nedaudz garāku par pašu atsperi. Tā palīdz to nocentrēt, skrūvējot māneklī.

2. Nagliņu jeb spaiku izveidošana Nākamā detaļa, domāju, problēmas nesagādās nevienam. Aizmugurējā spaika izveidei nepieciešamas vien apaļās standziņas un neliels gabals nerūsējošā tērauda stieples, vienkārša cilpiņa ar dubultu sējumu. Savukārt sistēmas priekšpusē esošajai naglai ir sava specifika. Tātad, no vienas puses, stieplei taisa identisku cilpu kā pirmajā variantā, taču pirms cilpas veidošanas uzliek griezuli, lai tas atrastos cilpas iekšpusē. Griezuļa otrā acī ievieto 5. izmēra riņķīti, kurš kalpos kā savienojums ar skrūvi silikona mānekļa purngalā un vieta, kur piestiprināt karabīni.

Lai atvieglotu savienošanu ar riņķi, vēlams izmantot 6. izmēra griezuli.

Kad pirmā cilpa ar griezuli gatava, ņemiet stiepli un piemēriet pie gumijas, kurai paredzēts stingeris. Otru cilpu veidojiet tā, lai nebūtu pārāk tālu no galvas daļas, tajā vietā atradīsies āķis – kā zināms, zivīm ir tendence uzbrukt upurim no priekšas, tāpēc šī ir svarīga nianse. Otrās cilpas galu nevis nokniebiet, tikai saīsiniet, ja ir par garu; tas kalpos kā nagla, kuru iedurt silikona māneklī.

3. Metāla pavadas izveidošana

Šai posmā būs nepieciešams klasiskais metāla pavadas pītais striķis un speciālas metāla caurulītes savienojošo cilpu izveidei.

Talkā jāņem iepriekš minētās speciālās stangas caurulīšu saspiešanai. Vispirms veidojiet savienojumu ar priekšējo naglu. Uzveriet uz metāla pavadas metāla caurulīti, metāla pavadu izveriet cauri priekšējās naglas brīvajai cilpai. Tad pavadas galu ieveriet caurulītē un saspiediet ar stangām. Ņemiet vērā – saspiest caurulīti nepieciešams tā, lai to nevarētu saraut, taču nedrīkst saspiest pārāk stipri – visu ar mēru.

Viens savienojums ir gatavs, tagad nepieciešams nomērīt vajadzīgo pavadas garumu. Paņemiet silikona mānekli, saduriet tajā abas izveidotās nagliņas jeb spaikus un nomēriet, cik garš metāla pavadas materiāls nepieciešams, nogrieziet un izveidojiet identisku savienojumu ar otru spaiku. Kad tas izdarīts – drošības pēc pārbaudiet savienojumu izturību, pastiepjot ar rokām.

Paldies Viktoram par dalīšanos zināšanās! Īsiniet rudens vakarus ar rokdarbiem!

@Oskars Braņevs

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.2 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager