Briesmīgi
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Metodes | 10.oktobris 2020, 14:16 | 9 komentāri | 3741 skatījums

Tie tizlie metieni

Mest var ļoti dažādi. To var darīt smuki un pareizi. Piemēram, tā, kā met viens garš latvietis aiz okeāna! Prieks skatīties! Metiens elegants un pārliecinošs, ar skaistu trajektoriju. Bet pats no sevis tas nerodas. Lai būtu tāds metiens, ir jāiegulda liels un neatlaidīgs darbs. Protams, ir vajadzīgs arī dabas dots talants, veiklība un kustību koordinācija. Un vēl – treneris, kas no paša sākuma iemāca, kas un kā darāms.

Mest var arī nesmuki un nepareizi, tomēr, kaut kā jau to bumbu izdodas dabūt grozā. Ar spēku, grūžot kā ķieģeli. Varētu nosaukt vienu piemēru, visiem labi zināmu vārdu, bet būšu diskrēts, tikai piebildīšu, ka šis vīrs arī ir latvietis un tiek uzskatīts par vienu no vispārmaksātākajiem NBA spēlētājiem. Ar visbriesmīgāko un vistizlāko metienu, kādu man nācies redzēt. Vismaz latviešu basketbolistu vidū.

Mest var ne tikai bumbu, bet arī mānekli. Ar spiningu. Tomēr zināma līdzība spiningošanai ar basketbolu ir. Ja tu labi met bumbu grozā, ir liela varbūtība, ka ar redzi un acumēru tev viss ir kārtībā. Un tas var noderēt, kad mānekli gribēsi trāpīt tieši tur, kur vēlies, nevis vienkārši ūdenī. Un otrādi. Ja tu vari iemest mānekli mutes bļodā no basketbola soda līnijas, tad zināmu treniņu tev būtu cerības vinnēt sodiņos vārdā nenosaukto zvaigzni.

Tā kā man bez copes ļoti tuvs ir arī basketbols, kuru pats joprojām spēlēju un piedalos Latvijas senioru čempionātā, atļāvos šādu sportisku un jautru ievadu. Bet turpmāk – tikai par spiningošanu. Par spiningošanu ar bezinerces spoli.

Pareizi ir tikai tā

Nepareizi

22 gadi pāķībā

Bezinerces spole ir viens ģeniāls izgudrojums! Un, lai cik pārsteidzoši tas būtu, ar ļoti senu vēsturi. Par bezinerces spoles izgudrotāju tiek uzskatīts Holdens Ailinvorts (Holden Illingworth), kurš šo brīnumu radīja 1870. gadā ASV. Tomēr pagāja pietiekami ilgs laiks, līdz šodienas spolēm līdzīgu masveida produktu tirgū laida franču Mitchell Reel Company of Cluses. Tas bija 1948. gadā. Bezinerces spole bija izdomāta tā, lai būtu iespējams mest pat vieglus mānekļus, bet darboties – maksimāli ērti.

Un te, lūk, sāksies runa par to, kā mēs to darām. Ērti būs tikai tad, ja darbosies pareizi. Mans spiningošanas ceļš bija droši vien līdzīgs kā daudziem, kuriem gadu tā pavairāk. Sākums – ar inerces spoli un pusotru metru garu bambusa spiningu. Mešanas tehnika pavisam vienkārša – vienalga kā, bet lielais šūpiņš jādabū ūdenī. Slaids vēziens no sāniem kā ar izkapti, īkšķis ne spoles atlaists, un lido. Kaut kur. Cik tālu – to iepriekš paredzēt nevarēja. Toties diezgan droši bija zināms, ka vismaz vienā metienā no desmit būs bārda. Un vēl bija pavisam droši, ka līdaka būs galā labi ja vienā metienā no simts. Man tas nepatika, tāpēc ilgu laiku spiningam neticēju un līdakas ķēru uz dzīvo.

Viss mainījās, kad iepazinos ar savu nākamo skolotāju Juri Vilku, kas manos rakstos pieminēts arī iepriekš. Viņa kategoriskums visas lietās, kas attiecas uz copi, man nedeva nekādu iespēju pretoties skolai. No paša sākuma viss jādara PAREIZI! Kāts un spole ir jātur tieši tā un tikai tā! Spole jāgriež tikai un vienīgi tā! Nekādu atkāpju, nekādu variāciju un modifikāciju! Tikai PAREIZI! Jo spoles konstruktors ir izdomājis visu tā, lai tev, nejēgam, turpmāk būtu ērti. Punkts!

Bremzē šādi

Es nerunāju pretī, jo Vilks man bija autoritāte. Viņš jau foreli bija noķēris, bet es tādu pat redzējis nebiju. Viņš bija asari izvilcis ar spiningu, bet es neticēju, ka tas vispār ir iespējams. Es mācījos ātri un paklausīgi un jau pēc pirmās kopīgās copes dienas sapratu, kāds aprobežots un nemākulīgs pāķis esmu bijis savas dzīves pirmos 22 gadus. Bet pirmā diena ar Vilka aizdoto spiningu, kas bija aprīkots ar bezinerces spoli LEMZ, bija neaizmirstama! Copējām Daugavā, Kaibalā, no laivas, un es noķēru septiņas līdakas! Ne jau lielas, bet septiņas! Tik, cik ar spiningu nebiju noķēris visā savā mūžā! Turpmāk katrs Vilka vārds uz ilgiem gadiem man bija likums, līdz pats sasniedzu tādu meistarību, ka sāku mācīt viņu. Evolūcija, tā teikt!

Kā ir pareizi, un kā ir nepareizi? Ne viens vien teiks – kā gribu, tā metu; kā gribu, tā turu spoli; griežu, kā gribu un ar kuru roku gribu, – kas tev par daļu. Man tā ir ērtāk, un nebāzies te virsū ar saviem pārgudrajiem padomiem. Var taču kasīt labo ausi ar kreiso roku. Esmu redzējis spītīgus vīrus, kas, būdami labroči, izpildās šādi – sākumā kātu tur labajā rokā un met, tad pārņem kātu kreisajā rokā, sagriež tā, lai spole ir uz augšu, ar labo roku saķer kloķi un griež pret sevi! Vai vari iedomāties tizlāku skatu par šo!? Briesmīgi! Bet aizliegts tas, protams, nav.

Es respektēju katra cilvēka tiesības un ieradumus, tikai gribu tev ietaupīt 22 gadus skolas. Starp citu, tu varētu to arī nepabeigt, ja tev būtu jākārto eksāmens spiningošanas tehnikā. Vieglāk ir sākt uzreiz pareizi, bet arī tiem, kas dara nepareizi, lauzt stilu nebūt nav neiespējami. Man tas prasīja tikai vienu dienu.

Bet kā tad vajag?

Pirmais – spoles un kāta satvēriens. Ja esi labrocis, un tādi ir lielākā daļa, spinings ir jātur labajā rokā. Visu laiku! Gan metot, gan velkot. Spoli satver tā, lai tās kāts būtu pa vidu starp četriem pirkstiem, katrā pusē divi. Tikai tā spole tiek stabili fiksēta rokā, tikai tā spinings ir balansēts vislabāk, tikai tā tu vari droši un pārliecinoši ar rādītājpirkstu uztvert auklu pirms metiena, un tikai tā tu vari ar to pašu rādītājpirkstu piebremzēt un nobremzēt mānekli! Daudzi šo knifu nemaz nezina un mānekli bremzē, lidojuma laikā aiztaisot lociņu ar otru roku vai brutāli pagriežot spoles rokturi, lai aizcirstu lociņu. No metiena precizitātes tur nav ne vēsts!

Nākamais – labrocim spole jāgriež tikai un vienīgi ar kreiso roku! Tikai un vienīgi! Nekādas kāta pārņemšanas otrā rokā! Tas taču ir tik neērti! Tātad labrocis met ar labo, griež ar kreiso roku, bremzē ar labās rokas rādītājpirkstu, un viss iznāk lieliski! Šis ir likums, aksioma! Kreilim, protams, viss jādara otrādi. Viņš met ar kreiso, tin ar labo. Spoles rokturi pirms lietošanas pieskrūvē pareizajā pusē, konstruktori par šādu iespēju ir padomājuši.

Otrais – metieni. Kas var būt labāks par precīzu metienu? Tikai precīzs metiens, pēc kura pieķeras zivs. Bet arī tukšs precīzs metiens sagādā patiesu gandarījumu! Ir dienas, kad ej pa foreļupi, met, un tev krīt. Tieši tur, kur vēlies – sprīdi no akmens vai siekstas, akurāt pacerē. Super! Jā, ir arī dienas, kad kaut kā ne tik labi krīt, kad biežāk iemet čakārnī, nevis blakus tam. Neviens nav prefekts, bet uz to vajag tiekties! Vai, tizli un nepareizi turot spiningu, tu trāpīsi tik labi? Kamēr pārņemsi kātu otrā rokā, māneklis būs nogrimis vai straume to būs nonesusi no noskatītā punkta, pat ja būsi trāpījis.

Neapšaubāmi, vislabāk jāmet forelistam, un viņi arī met. Citādi nekas labs nesanāks. Forelistam jāapgūst dažādi metieni, lai trāpītu desmitniekā, kur dzīvo lielā forele. Vai, pareizāk sakot, kur viņai būtu jādzīvo. Metienu veidu ir daudz. Ja jāmet tālāk – tradicionālais no augšas. Ja tuvāk un precīzāk – svārsta no apakšas. Ja traucē krūmi – sānu metiens no vienas vai otras puses. Dzīve un situācijas spiež apgūt kastingu. Forelēšanā nekas nenotiek ar spēku, viss tikai ar izjūtu, ar smalkumu, ar eleganci. Ar pareizu bāzi un bagātīgu pieredzi, kas veido meistarību.

Lielākās upēs – tādās, kurām mānekli var pārmest pāri un pārliecināties, ka ievas krūms pretējā krastā ir ne tikai smuks, bet arī zaglīgs, arī ieteicams mest precīzi. Tas nozīmē – pareizi. Vēl lielākās upēs, piemēram, Gaujā un Salacā, kad medī raibos, galvenais ir virziens un attālums. Tālo metienu tehnika atšķiras no tuvo metienu tehnikas. Visbiežāk izmanto metienu pāri galvai, bet tālāk lidos, ja pirmajā fāzē kātu vēzēsi atpakaļ, lai tas ar mānekļa svaru ieliektos, un tikai tad uz priekšu. Tā vislabāk nostrādās kāta elastīgums, un sanāks katapultas efekts. Pamēģini – un redzēsi, cik papildu metru iegūsi.

Veicot tālākus metienus, kātu turi ar abām rokām. Kur jābūt labroča labajai rokai, tu jau zini, savukārt kreisajai – pie kāta roktura gala. Sanāk gandrīz vai hokeja nūjas tvēriens. Labā roka iedos metienam spēku un virzienu, bet kreisā būs kā atbalsts, kurš noturēs kāta roktura galu uz vietas. Ģeometriski runājot, kāta spice metiena brīdī kustas pa riņķa līniju, kuras centrs ir gandrīz nekustīgs kreisajā rokā. Strādājot ar divām rokām, metiens sanāks ievērojami jaudīgāks, rokas mazāk nogurs un vislabāk tiks izmantots rīka potenciāls. Pēc metiena nekad neatlaid labo roku un neturi kātu aiz gala izstieptā kreisajā rokā! Šāds paņēmiens ne tikai izskatās tizli, bet ir ļoti slikts arī no praktiskā viedokļa – metiens netiek kontrolēts, māneklis lido, kur grib, turklāt lielākas švunkas brīdī kāts var izslīdēt no kreisās rokas un iekrist labākajā gadījumā krasta dubļos. No labās rokas dzelžainā un pareizā tvēriena kātu izlaiž tikai tad, ja jānomaina māneklis vai no āķa jānokabina zivs.

Cope no laivas.

Tā nav mana mīļākā nodarbošanās, tomēr, gadiem ejot un ņemot vērā to, ka dzīvoju Ķīšezera krastā, piespiedu kārtā ir jācopē arī no laivas. Metienu precizitāte šajā gadījumā ir mazāk svarīga, elegances nekādas. It sevišķi, ja iedomājos, ka man būtu jāmet bigbaits ar dramatiski masīviem, smagiem un nesaprotamiem rīkiem. Masu psihozei nepakļaujos. Taču, ja esi laivā, kaut vai ar spiningu vulgaris, kaut kā jau māneklis ūdenī ir jādabū. Un te nu auss kasītāji ar nepareizo roku var gavilēt! Tizlas mešanas ietekme uz rezultātu – minimāla. Bet uz procesu?

Copi no laivas var izvērst baudāmāku un sportiskāku, ja to dara nelielā upē, laivai slīdot pa straumi. Tad jāprot salāgot noskatīto mērķi ar laivas ātrumu un jāprot iemest no dažādām neērtām pozām. Sanāk kaut kas līdzīgs šaušanai pa skrejošu mežacūku, kādreiz bija tāds sporta veids. Tāpēc labām prasmēm un pareizai spiningošanas tehnikai ir jābūt, pat strādājot no laivas. Galvenais ir neietriekt mānekli savā vai kāda cita galvā, vai kur citur. Štrunts, ka sev, sliktāk, ja draugam.

Manā kontā ir Vilks – noķēru viņu uz rotiņa. Neteikšu, ka metiens būtu bijis tizls, pie vainas bija alkatība. Pusdienojām laivā Daugavā, Kaibalā, pie saliņas, un pēkšņi metiena attālumā no laivas uzlēca mežene. Liela! Jānoķer! Nu saki – kāpēc tai meženei jālec tad, kad cilvēks noliecies pēc gurķa?! Kamēr Vilks meklēja gurķi, es sagrābu spiningu un maucu. Taču ceļā uzradās Vilka galva… Piecirtu, jā, galā gan un kaut kas stipri lielāks par meženi. Labi, ka izdevās samērā viegli atbrīvot no āķa... Bet metiens bija labs!

Lai tev pareizs tvēriens un trāpīgs metiens!

@Juris Bogdanovičs Autora foto

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[9] Komentāri | dilst | aug
 
skubrags

Labs,tikai vairāk vajadzēj par metienu tehnikām

10.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka

Paldies par rakstu!

Bet vairākiem apgalvojumiem nepiekrītu- tizla mešana tikai Pērtnieku foreļdīķī neietekmē rezultātu! Dabiskajās ūdenstilpēs ietekmē gana stipri- ja kāds pidžina meldros, jāairējas klat, līdaka iztramdīta, rezultāts nulle. Precizitāte ietkemē jebkur, kā arī neredzu nevienu iemeslu, kāpēc cope no laivas ir mazāk eleganta- vai tāpēc, ka forelisti no laivas neķer foreles? Arī par bigbaitu- es diezgan reti to praktizēju, visu cieņu autoram, bet nu tad ir jāieliek raksta ievadā atruna, ka zemāk paustais ir raksta autora copes prakses atziņas un personīgā gaume, lai ir korekti.

10.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
dinno

Visu neizlasiiju jau saknee,saakumaa ir pupu mizas! Respektiivi nav svariigi vai paeizi vai nepareizi turi kaatu un kaa griez spoli. Pareizi ir ja kjeras zivis. Nav svariigi kuraa rokaa turi ko. svariigi ja lasi uudeni un tad jau taa maaksla iemest kur vajag. Un nepliidzees teorija ,kaa pareizi. Paliidzees pasha sajuutas. acumeers,veejsh,beveejsh un kaa Tu to iedazi nav svariigi ,svarigi ka sajuuti kur ir zivs un attieciigi proti svaa veidaa pasniegt vinjai to lai vinja zivs pavilktos. Muljkiibas ir viss pareizais vai nepareizais. Es varu panjemt kaaatu ar nepreizu testu vai otraadi nepareizus maanekljus un ar to kas man ir izspeeleet iemst taa kaa gribu,kur gribu un galvenais,zivis vajag kjert tur kur vinjas ir

10.10.20 Atbildēt | Ziņot -2
BrunoL

Būs pareizs tvēriens, būs trāpīgs metiens!

Nopietni Spiningu vicinu kopš pagājušā gadu simteņa 70to beigu gala, kad paveicās tikt pie komplekta made in Japan. Pirms, puikas gados, tēva pašbūvēts spinis no pātagas kāta, porcelāna riņķiem + apgreidota Ņeva. Tad arī sākot nopietni foreļot, nācās mainīt rokas, pareizāk satvērienu. Kā jau autors minēja- jātrāpa un māneklim skarot ūdeni jāsāk “griezt kloķis”. Veiksmes atslēga- trāpīgs pirmais metiens!

Man ir tas gods būt pazīstamam ar Jāni Stikuta kungu. Izcilu kastinga specu, vairākkārtēju PSRS čempionu, kā arī kaislīgu makšķernieku un izcilu personību. Jānis, gan savā īpašumā, gan “foreļpraidos” lidzējis slīpēt kastinga techniku visiem interesentiem. Lepni varu teikt: JST skola!

10.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
BrunoL

P.S.

Pamācošs raksts spiningošanas pamatu apgūšanai.

10.10.20 Atbildēt | Ziņot 3
MartinsFR

Viss pareizi, tā ir ābece, kas būtu jāzin pilnīgi visiem spiningotājiem.

11.10.20 Atbildēt | Ziņot 3
sandis88

Pilnīgi piekrītu šis raksts ir domāts jaunajiem censoņiem. Nevis vecajiem stagnatiem. Ja tu visu mūžu esi laidis pret vēju tad nevient tevi nepārmācīs to darit savadak vai pareizāk.

12.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
Sanders

Raksts labs! Viss pamatos ir pareizi. Tomēr daži retoriski jautājumi rodas. Piemēram, ko darīt cilvēkam ar fizisku defektu? Skaistā pilnība nav lemta un "uz mūžu" jāpaliek ar tizlu metienu? Varbūt raksta autors spēj saskatīt eleganci situācijā, kad cilvēks "ne ideālais" pielāgo situāciju sev par labu un tomēr spēj trāpīt pacerē, pie siekstas, aiz akmens un starp ūdensrožu lapām...

Ne asakas un elegantus metienus!

12.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
jkp123

bij interesanti palasīt un pārliecināties vai visu šo pareizi daru .

25.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager