Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Metodes | 24.oktobris 2020, 14:16 | 5 komentāri | 3577 skatījumi

Aprīkojums fīdersportam

Turpinot sporta tēmu, šajā reizē vērsīšu uzmanību uz niansēm, ko ņemt vērā, gan izvēloties, gan uzstādot papildaprīkojumu fīderēšanai. Lielai daļai inventāra latviešu valodā precīzu un pareizu nosaukumu nav, tāpēc nāksies improvizēt.

Platforma un aksesuāru krēsls

Platformas (angļu valodā – seat box, ko varētu tulkot kā sēžamkaste) un aksesuāru krēsla uzdevums ir nodrošināt iespēju izvietot inventāru tā, lai makšķerējot viss būtu pa rokai un nekas netraucētu. Pat vislabākā un visdārgākā platforma nepadarīs tevi par labāku copmani, taču, pareizi aprīkota un uzstādīta, nodrošinās, ka mazāk laika vajadzēs tērēt liekām kustībām, mazākas iespējas būs kaut kam aizķerties un sapiņķerēties, kā arī zivij norauties pēdējā izvadīšanas fāzē. Reizēm tas rezultātu tabulā neko nemainīs, bet bieži vien tieši šīs nianses palīdzēs noķert par pāris zivtiņām vairāk un rezultātu tabulā nevis atpalikt par nieka 50 gramiem, bet gan būt priekšā.

Lai neradītu papildu slodzi mugurai vai kājām, platformai jābūt novietotai pilnīgi horizontāli. Šī iemesla pēc vairākumā platformu ir iestrādāts līmeņrādis. Taču, pirms regulēt kājas, vienmēr jāpārliecinās, ka platforma vai pedana (sk. tālāk) skatās pareizā virzienā – tieši tajā, kur makšķerēsi. Tas sekmēs metienu precizitāti.

Ķerot augstā tempā, katrs metrs ir svarīgs, tāpat svarīgi būt pēc iespējas tuvāk ūdens virsmai, lai zivs pacelšanas laiks ir pēc iespējas īsāks. Šajā vietā trīs kājas izvirzītas teju līdz maksimumam

Labākas būs tās platformas, kam kāju stiprinājumi ir pie pamatnes un sēdvietas augstumu nosaka rāmis un moduļu daudzums uz tā. Tās ir nedaudz masīvākas un smagākas, taču zemā smaguma centra dēļ arī daudz stabilākas. Aktuālajiem modeļiem kājas diametrs ir 25, 30 un 36 mm. Izmantojot tās uz pedanas, būtisku atšķirību nebūs. Ja platformu uzstāda uz nelīdzenas virsmas, 36 mm kājām būs jūtama priekšrocība, sevišķi augumā raženākiem cilvēkiem.

Pasaules vadošie ražotāji ir Matrix, Rive un Preston Innovations, un visi trīs rada lieliskas platformas. Latvijā populārākā ir Matrix S36. Visvairāk tāpēc, ka piedāvā nevainojamu kvalitāti par nedaudz zemāku cenu kā konkurentiem.

Platformu moduļos parasti ir vismaz viena lāde inventāra glabāšanai, taču ar to pārāk aizrauties nevajadzētu, jo platforma strauji kļūst smagāka – jau tukša tā sver ap 18 kg, un katrs papildu kilograms ir ļoti jūtams.

Ķerot mazas un vidējas zivtiņas, kuras no ūdens var izcelt, neizmantojot uztveramo tīkliņu, uzglabājamo tīkliņu vislabāk nolikt tieši sev priekšā. Reizēm gadās, ka zivs nopurinās pati, un šāda izvietojuma gadījumā iekrīt nevis atpakaļ ūdenī, bet gan tīkliņā.

Apakšplatforma jeb pedana

Fīdersports ļoti strauji uzņem apgriezienus, un sacensību organizatoriem kļūst aizvien grūtāk piemeklēt tādas vietas, kur ir pietiekams zivju blīvums un līdzīgos apstākļos var izvietot piecdesmit un vairāk makšķernieku. Tāpēc maču sektori nereti gadās tādi, kur bez speciāla aprīkojuma nemaz nav iespējams darboties. Ja krasts ir lēzens, nedaudz virs ūdens līmeņa un pie paša krasta sākas dziļums, tad uzreiz var uzstādīt platformu vai krēslu. Taču, ja krastā ir liels slīpums, lieli akmeņi vai arī ja pie krasta ir pārāk sekls zivju izvadīšanai, tad noteikti būs vajadzīga apakšplatforma jeb pedana, kā to sauc visbiežāk (no itāļu val.).

Ir situācijas, kad platformas izvietošanai ūdenī pedana nav obligāta

Pedanu visbiežāk novieto pilnīgi vai daļēji ūdenī – pirmkārt, lai izlīdzinātu reljefu, otrkārt, lai atrastos pēc iespējas tuvāk ķeršanas punktam. Manā gadījumā pedana ir devusi priekšrocības vairāk nekā pusē sektoru, kuros nācies sacensties.

Šādos apstākļos pedana ir nepieciešamība. Šoreiz izvietoties citādi nebija iespējams

Ir divu tipu pedanas. Klasiskā ir uz pusēm pārlokāmam vai viengabala rāmim piestiprināta metāla loksne. Šādam tipam lielākais trūkums ir lielie gabarīti transportējot un uzglabājot, taču tikai uz tāda var izvietot ne tikai platformu, bet arī krēslu.

Pirms dažiem gadiem alternatīvu modeli ar nosaukumu Duralite izstrādāja Matrix. Tā rāmis ir izjaucams un transportēšanas laikā atrodas ērtā somā. Gandrīz visi sporta jaunpienācēji izvēlas tieši šo veidu. Kā trūkums jāmin fakts, ka Duralite nevar izmantot, makšķerējot ar krēslu. No otras puses, krēsls pats par sevi nav labākā izvēle sacensībām, un to vairāk izvēlas kā kompromisa variantu, lai apvienotu sportisko ar atpūtas copi.

Galdiņš

Nākamais pēc lieluma un svarīguma ir galdiņš. Tie manā skatījumā ir iedalāmi trijos tipos.

Pirmais ir parasts, bez jumtiņa. Ļoti ērts tad, ja ir sauss, bet ne karsts laiks. Lai pasargātu ēsmas no saules un lietus, to nāksies izmantot kopā ar speciālu ēsmu lietussargu.

Otrs veids ir galdiņš ar markīzi. Ar to ēsma vienmēr būs pasargāta no saules, kā arī no lietus.

Trešais variants ir kastes tipa galdiņš ar atveramu vāku. Labākais veids, kā aizsargāt ēsmas no lietus, jo spēcīgā gāzienā to var pilnībā aizvērt. Taču stiprā saulē mēdz pārāk uzkarst.

Ja izvēlēsies lielākā izmēra galdu, uz tā varēs izvietot visu nepieciešamo, taču stabilitātei vajadzēs atbalstus vai papildu kājas. Turklāt, lietojot kopā ar pedanu, kājām jābūt vismaz metru garām. Vidēja un maza izmēra galdiņiem pietiks ar stiprinājumiem pie platformas un papildu atbalstu nevajadzēs – protams, ar noteikumu, ka uz tā nesakrausi visu savu barotavu arsenālu.

Starp citu, daudzi saliek pa vienam mazākam galdiņam katrā pusē un par papildu stiprinājumiem neuztraucas.

Pirms starta uz galdiņa izvietoju aptuveni trīs kilo barības, pārējā paliek spainī. Makšķerējot no krasta, nolieku to zemē aiz muguras; ķerot no pedanas – uzkarinu uz tās kājas.

Makšķeres atbalsts

Priekšējais makšķeres atbalsts jeb feeder arm. Vairākumā gadījumu es izvēlos īsu un kompaktu – tādu, lai transportējot tas nav jānoņem no platformas. Strādājot upē, tam jābūt garākam, bet, lai saglabātu stabilitāti, noteikti jābūt ar dubultu stiprinājumu.

Kāta aizmugurējais stiprinājums

Kāta aizmugurējais stiprinājums jeb butt rest arī vienmēr paliek uz platformas. Manā izpratnē tam jābūt vērstam uz priekšu no vidējās platformas kājas vai uz aizmuguri no priekšējās – tā, lai makšķere ir ērtā attālumā, taču vienlaikus arī netraucē. Darbojoties ātrā tempā, kāta aizmugurējo daļu parasti novietoju sev uz kājas.

Rezerves kātu izvietošana

Rezerves makšķeru izvietošanai ir divi varianti. Pirmais ir stiprinājums ar trim glāzes tipa turētājiem, tas ir kompakts, un tam nav vajadzīgs papildu atbalsts. Ja nepieciešams izvietot vairāk kātu, es šādus stiprinājumus uzstādu divus. Otrs veids ir izmantot grābekļa tipa atbalstu – to stiprina pie platformas un uz tā liek makšķeru aizmugurējās daļas, kā arī otru tādu pašu, taču uz savām kājām stāvošu makšķeru priekšējo daļu atbalstam. Šāda konstrukcija atkarībā no platuma ļauj uzreiz izvietot vismaz četrus kātus.

Ūdens trauks un dvielis

Fīdermakšķerēšana ir ļoti aizraujoša, taču arī netīra padarīšana, tāpēc vienmēr pa rokai jābūt traukam ar ūdeni un dvielim. Ērtākie dvieļi ir priekšauta tipa – ap vidukli liekamie. Savukārt kā roku mazgājamo trauku es izmantoju ūdens smeļamo spainīti – iekarinu to galda stiprinājumā. Man pārsvarā mazgāt nākas kreiso roku, jo ar to es gan piepildu barotavu, gan satveru izvilkto lomu.

Paklājs

Paklājs nav tikai reklāmas vai dekorācijas vajadzībām. Tā pamatuzdevums ir nodrošināt, lai, darbojoties ar garu pavadiņu, tai nebūtu kur aizķerties.

@EDVĪNS ŠĻUBOVSKIS Autora foto

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[5] Komentāri | dilst | aug
 
jkp123

tāds aprīkojums jau ir tikai profiņiem .es tādu aprīkojumu savvaļā neesmu nemaz novērojis .

25.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
belijs23

Sportā tas viss ir vajadzīgs.

25.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
onka
onka :

makskerkata turetajs kur to varpasutit

28.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
aigars0000

tur jau pusi dienas vajag lai visu saliktu,tikmer kads cits ar paris spilem bus pilnu keseli sakeris,neatzistu tadus kosmosa kugus!

29.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
Al1nar

ar tādu bail vienam būtu copēt ,nozagtu un apzagtu ātri,ja esi viens

03.11.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager