Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 30.oktobris 2020, 02:32 | 22 komentāri | 6351 skatījums

Par rūpnieciskās zvejas pārtraukšanu Burtnieka ezerā

Aicinu pārtraukt zivju rūpniecisko zveju Burtnieka ezerā.

Burtnieka ezers ir ceturtais lielākais ezers Latvijā. Ezers piesaista gan makšķerniekus, gan aktīvā sporta piekritējus, gan nesteidzīgus dabas baudītājus. Burtnieku ezers aizņem 40 km2 lielu teritoriju, tā vidējais dziļums ir 2,4 m. Ezeram ir liela kultūrvēsturiska vērtība. Pašlaik ezeru apdraud eitrofikācija jeb aizaugšana.

Viens no aizaugšanas iemesliem ir izjaukts ekoloģiskais līdzsvars, kuru vajag atjaunot. Viens no variantiem, kā to var izdarīt, ir aizliegt ezerā rūpniecisko zveju. Kopš 2013. gada ezerā un tā sateces baseinā norisinājušies vairāki zinātniski pētījumi, pētot gan ūdens kvalitāti, gan zivis un citus ūdens iemītniekus, augus, kā arī citus ar ezera ekosistēmu ietekmējošus faktorus. Pētījumos secināts, ka saskaņā ar Ūdens Struktūrdirektīvā noteiktajām prasībām ezera ūdens kvalitāte vērtējama kā slikta. Par to liecina gan intensīvā mikroskopisko aļģu ziedēšana vasarā (zaļš ūdens), gan zivju populācijas sastāvs ezerā, kur nomācoši dominē baltās zivis. Savukārt plēsīgo zivju (zandarts, līdaka, asaris) populācijas īpatsvars ezerā (aptuveni 15%) un salīdzinoši liela mazo eksemplāru dominance liecina par nepieciešamību mainīt ezera izmantošanas paradumus. Pētījumi parādīja, ka ūdens kvalitāte un zivju populācijas neveselīgais sastāvs liecina par nepieciešamību uzsākt kompleksus ezera ekosistēmas kvalitātes uzlabošanas pasākumus, no kuriem viens varētu būt rūpnieciskās zvejas pārtraukšana ezerā.

Burtnieku novada 2015. gada 20. maija saistošie noteikumi Nr. 6/2015 “Par licencētās rūpnieciskās zvejas nosacījumiem Burtnieka ezerā”, izdoti saskaņā ar LR likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 3. punktu, MK 2001. gada 7. augusta noteikumu Nr.359 "Licencētās rūpnieciskās zvejas kārtība" 4. punkta 4.2. apakšpunktu, nosaka, ka licenzētās zvejas laiks ar murdiem periodā no 1. jūnija līdz 31. decembrim ir visu diennakti un septiņas dienas nedēļā (1.6. punkts). Kopējais zvejas rīku limits Burtnieka ezeram ir 2500 m. No tiem 2000 m ir iznomāti sešām zvejnieku saimniecībām. Neizmantotais tīklu limita atlikums - 500 m - ar Burtnieku novada pašvaldības 2014. gada 19. novembra lēmumu ir nodalīts licencētajai rūpnieciskajai zvejai. Tīklu limita pārrēķins uz murdu limitu – 1 murds atbilst 30 m tīklu limita, kopējais murdu limits licencētajai rūpnieciskajai zvejai – 16 murdi. Rūpnieciskās zvejas mērķa zivs galvenokārt ir zandarts, mazāk – līdaka.

Zvejniecības likuma 16. panta piektā daļa nosaka, ka pašvaldība, lai saglabātu zivju resursus kā arī lai attīstītu rekreācijas nolūkos veicamas darbības publiskajos ūdeņos (Civillikuma 1. pielikums), kuri atrodas tās administratīvajā teritorijā, pēc ekspertu novērtējuma saņemšanas un saskaņošanas ar Zemkopības ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju var aizliegt rūpniecisko zveju. Tas tad arī Burtnieku ezerā ir jādara.

Līdztekus vides ilgtspējai sabiedrība šādi iegūs arī plašākas rekreācijas iespējas. Latvijas Zinātņu akadēmijas terminu datu bāzē ir minēts, ka rekreācija ir indivīda fizisko, garīgo un emocionālo spēju atjaunošana brīvajā laikā, sabiedriski atzītas un organizētas darbības. Rekreācijas galvenās funkcijas ir dziednieciskā (cilvēka veselības atjaunošana), izglītojošā (garīgā potenciāla attīstība) un sporta funkcija (fizisko spēju attīstība). Aizliedzot rūpniecisko zveju Burtnieka ezerā, spiediens uz plēsīgajām zivīm tiks samazināts, un tiks attīstītas arī rekreācijas iespējas Burtnieka ezerā.

JĀNIS BRAMBATS

Parakstīt iniciatīvu

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[22] Komentāri | dilst | aug
 
Kruizers

Lūgums visiem, kas to vēl nav izdarījuši- parakstamies

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 2
ZivjuZaglis

darīts!

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
DSV
DSV :

Kur tad tik vēlu pamodāties?

Kāpēc netika noorganizēta parakstu vākšana jau agrāk?

2.novembris vairs nav aiz kalniem.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
DSV
DSV :

3.novembris,atvainojos.

Vismaz labi,ka tomēr kādu tas interesē uin ir jau savakti 1'042 paraksti uz šo brīdi.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
Kruizers

Vēlu ir, bet uz šo brīdi minimālais parakstu skaits ir savākts un iniciatīva iesniegta pašvaldībai. Tas gan nenozīmē, ka iniciatīvu nevajag parakstīt- tieši otrādi, jo vairāk parakstu, jo lielāks spēks. Līdz ar to aicinu turpināt balsošanu

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
DSV
DSV > Kruizers:

Protams,ka parakstīju.Bet jāpiebilst,ka aktivitāte ir apsveicama.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
Jolantaartis

Labdien! Mans viedoklis ir tāds ka jāaizliedz ir visā Latvijas teritorijā rūpnieciskā zveja ! Kur tās noķertās zivis paliek ?! Veikalos tādu nav , tikai centrāltirgū vienā vietā ! Kur tad no visas Latvijas zivis paliek ar tīkliem , murdiem noķertās !? Pabraukājiet paskaties pa Latviju , redzēsiet paši , visur tīkli un murdi ! Krievu valodā sakot " bezpriģels " ! Interesanti kurš pārbauda ko un cik tie tīklinieki noķer ;) , 200 % ka neviens ! Bet makšķerniekiem ir jāievēro zivju garums un skaits ko noķeram utt... Tāpēc jau nav brīnums ka parasts makšķernieks neko nevar noķert bez gadžetu palīdzības ! Viss gandrīz ir izkāsts ! Ar cieņu A.Otvars.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 2
Vits
Vits :

pirms ko aizliedzat, der paturēt prātā, ka zvejnieki iemaksā tikai nodevās vien apm 500 tk naudas LV kasē.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot -1
Jolantaartis
Jolantaartis > Vits:

Tas nenozīmē ka tagad var kāst visus Latvijas ūdeņus tukšus ! Domājiet kad ir nauda tad var darīt kas ienāk prātā ? Nēē draugi !!!

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis
ZivjuZaglis > Jolantaartis:

tieši tā – nauda=vara! par šo formulu cīnījāmies 90mitajos, draugs :)

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
JIG.LV
JIG.LV > Vits:

iekšzemes zvejnieki? no kurienes cipars? cik atceros, tad , kad pētījām, tad viņu pienesums bija smieklīgs, nozare pilnīgi bezjēdzīga no ekonomiskā viedokļa. nejaukt ar jūras zveju, tā cita opera un to neviens aiztikt netaisās.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 2
ZivjuZaglis
ZivjuZaglis > Vits:

nezinu, no kuras vietas ir izzīsti šie cipari. realitātē pienesums no abām frontēm ir salīdzinoši līdzvērtīgs. un tas ir Absurds!

www.zm.gov.lv/zivsaimniecib...a?nid=788#jump

31.10.20 Atbildēt | Ziņot 3
L1B
L1B > ZivjuZaglis:

Paskatījos Burtnieka nov., 2.pusgadu iemaksāts 752,40 euro. Zvejnieki Jūs ko esat jokdari?

02.11.20 Atbildēt | Ziņot 0
MV-F
MV-F :

Jēbkāda veida tīkli un murdi ir jāaizliedz, Tos atļaut lietot tikai jūrā un privātos dīķos.

Ezeros, kuros ir samazināts skaits plēsēju, uz dažiem gadiem neļaut tos ķert un ņemt līdzi ņemšanai.

Tādās vietās vajag popularizēt bezmaksas (nekādu licensi ne ko citu, lai tauta brauc un ķer cik uziet) balto zivju copi, noķertās zivis obligāti vedamas krastā, kur tās var nodot lai tālāk izmantotu vai nu zivju miltu ražošanā vai zoodārza vajadzībām.

Ir par daudz to sīkzivju mūsu ūdeņosm, kas nesekmē to pašu balto zivju augšanu, jo pietrūkst sīkās barības. Pus kilo raudas ir liels retums, nu jau brekši arī virs 2 ir retāk.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis

ūdeņiem būs daudz vairāk jēgas, ja nojauktu aizsprostus un mazos hesus un būvētu zivju ceļus. Par to jums vajag ne tikai atbalstīt iniciatīvas, bet iet ielās!

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 2
Jolantaartis
Jolantaartis > ZivjuZaglis:

Pilnīgi piekrītu par hesu nojaukšanu ! Arī kārtējais

" bezprideļs " ! Tagad vides dienests domā kā lai zivīm izveido nārsta ceļus ! Bet nost nejauc Hesus jo baidās bet visdrīzāk visi ir nopirkti !

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
MV-F
MV-F > ZivjuZaglis:

Ielās Latvieši neiet, un nav tam jātērē laiks, vienkārši vajag cilvēkus kaut kur augstākās instancēs, kas var izbīdīt likumu par obligātu zivju ceļa izbūvi jebkuram hesam (izņemot Daugavas, tiem tas maksātu vairākus miljardus, un ņemot vērā mūsu būvnieku ēstgribu+nodokļi tas varetu saniegt pat ASV budžetu), ja tas netiek izbūvēts, hesu nekavējoties nojaukt un upes krastus sakārtot.

31.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
MV-F
MV-F > Jolantaartis:

Par hesa nojaukšanas akciju kāds hesa īpašnieks var noorganizēt nejaušu pazušanu kaut kur kaut kādā upes atvarā. Tadi pasākumi neder.

31.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
martinsgrinb

Darīts, pārmaiņas prasās un arī vajag!

31.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
Jolantaartis

Jā piekrītu , hesu īpašnieki ir ļoti pietuvināti Valdībai vai arī paši ir no augstākajām aprindām , vārdu sakot viena no Latvijas mafijām ;)) ! Gan jau kādreiz beigsies viņu laiks ;) nekas un neviens nav mūžīgs :)) !

31.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
badapiicka

"Iniciatīva ir iesniegta pašvaldībā"

31.10.20 Atbildēt | Ziņot 2
Kruizers

Iniciatīva tika iesniegta jau 30.10., tomēr joprojām visus aicinu aktīvi paust savu nostāju balsojot- jo vairāk tiks savāktas balsis, jo lielākas cerības uz pozitīvu rezultātu

02.11.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager