Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Metodes | 10.novembris 2020, 14:46 | Komentēt | 1700 skatījumi

Kātu izlase fīdersportam

Šoreiz par makšķerēm un arī spolēm. Tā kā amatieru A līga joprojām ir zem lielas jautājuma zīmes, šo tematu skatīšu caur Latvijas čempionāta ūdenstilpju specifiku.

Vieglie fīderi jeb pikeri

Šie kāti ir piemēroti ātrai ķeršanai tuvā distancē, t.i., 10–25 m attālumā. Pašiem īsākajiem, ar kuriem esmu saskāries, ir 2,4 m, taču biežāk tiek izmantoti 2,7–3,3 m gari. Fīderēšanā tieši ķeršana ar pikeri ir vissportiskākā, jo parasti darba temps ir ļoti ātrs, intervāli starp iemetieniem mērāmi desmitos sekunžu un vairākumā gadījumu zivs ņem krītošu ēsmu.

Piemēram, vienā no pēdējiem treniņiem Ansī es izmēģināju, cik daudz un kāda lieluma zivis dažādās distancēs varu noķert stundas laikā. Tuvākajā, kas bija nedaudz virs 10 m, man izdevās izvilkt 53 raudas 1,425 kg kopsvarā. Pārbaudot citas distances, nolēmu tās nedēļas treniņmačos sākt tieši ar šo distanci. Protams, apstākļos, kad divdesmit makšķernieki nosēžas rindā viens aiz otra, presings uz zivi ir ļoti liels, tāpēc cerēt uz tādu pašu rezultātu būtu naivi. Taču izvēle strādāt tik tuvā distancē izrādījās pareiza, un sešu stundu laikā es salasīju 6,760 kg. Tā kā pamatā ķēru aptuveni tāda paša lieluma raudas, var arī aprēķināt aptuveno skaitu. Sešās stundās tās ir 250 gabalas, stundā aptuveni 40.

Tā kā esmu Lielbritānijas ražotāja Matrix fans un nu jau arī konsultants, man ir iespēja izmantot jaunākos šī zīmola modeļus. Piedāvājums, protams, ar to nebeidzas, ļoti labus fīderus un spoles izgatavo arī Preston Innovations, Daiwa, Shimano un neskaitāmas citas kompānijas. Visiem ražotājiem ir gan veiksmīgāki modeļi, gan mazāk izdevušies. Taču iesaku – pirms izvēlies kādu ražotāju, pārliecinies par rezerves daļu pieejamību. Fīderim tās pirmām kārtām ir spices. Nepērc makšķeri, ko īsti nevari atļauties, lai katrā iemetienā nav jābaidās to salauzt.

Jo mazāks kāts, jo lētāks tas būs. Ļoti labs pikeris, nokomplektēts ar spoli, maksās no 100 eiro, bet supersmagajā galā cipars būs trīs līdz piecas reizes lielāks. Ja finanses ļauj, tad, piemēram, par Daiwas dārgākā gala komplektu atdosi virs 1000 eiro. Protams, makšķere pati zivis neķers, un amatieru sportā var veiksmīgi konkurēt arī ar ekonomiskās klases inventāru. Turpretī augstu sasniegumu sportā bez lieliem izdevumiem pilnvērtīgi konkurēt nav iespējams.

Savu pirmo 3 m pikeri Aquos ar 35 g testu nopirku aizpagājušajā gadā. Toreiz prakse parādīja, ka ar 3,6 m fīderi ar 110 g testu (kas man tobrīd likās piemērots visām dzīves situācijām) raudu ķeršana 15 m distancē baudu nesagādā, tāpēc nolēmu iegādāties pikeri. Tajā brīdī šķita, ka piemērotākais būtu 40 g modelis 3,3 m garumā, taču, tā kā labi pikeri pārsvarā ir divdaļīgi, tas bija par garu manai 1,6 m makšķersomai. Tāpēc iegādājos 3 m modeli un jau no pirmajām copes reizēm tajā iemīlējos. Lai arī tas šobrīd ir pats lētākais kāts manā arsenālā, copi ar to izbaudu visvairāk.

Gatavojoties augstāka līmeņa sacensībām, visas savas makšķeres esmu nodublējis, arī šo. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, laika ekonomija. Sacensību laikā noraujot montāžu, netērēju laiku uz pārsiešanu, vienkārši paņemu dublieri. Otrkārt, treniņu procesā katram kātam var izmantot dažādus sējumus, piemēram, vienu ar barotavas pavadiņu, otru bez tās, un eksperimentu ceļā izvēlēties piemērotāko sacensībām. Amatieru līmenī dublēt vieglās makšķeres nav nepieciešams – ja vien nav ķērāju, parasti visu maču laiku var nostrādāt ar vienu.

Man šie kāti ir aprīkoti ar Horizon X 3000 spolēm, taču tikpat labi derēs arī lētākie Aquos sērijas modeļi 3000. izmērā. Es visām makšķerēm izmantoju pīto auklu ar monofilo šoklīderi, taču pikeris ir tas kāts, kuram arī sportā droši var likt monofilo auklu. Makšķerēšanas distance nav liela, un jutība necietīs, kā tas būtu, ķerot vidējā un tālā distancē.

Dažāda izmēra spolēm – katrai savi uzdevumi

Vidējie fīderi

Nākamā grupa ir vidējie fīderi. Vidēja garuma, testa un makšķerēšanas distances ziņā. Tie būtu 3,3–3,6 m gari, ar testu no 50 līdz 70 g, strādā 30–50 m distancē. Piemēroti gan stāvošam ūdenim, gan nelielai straumei.

Vajadzība pēc kāta šajā svara kategorijā man arī radās, dzīves spiesti. Aizpagājušā gada vasaras beigu cēlienu es pavadīju Lielupes krastā, uz tuvējās kants ķerot nelielus breksēnus un skaistas raudas svarā līdz 500 g. To darīju ar savu 3 m pikeri, izmantojot 30 g barotavu. Taču kādā reizē, kad bija pastiprinājies vējš un pūta ieslīpi sejā, konstatēju, ka ar 30 g barotavu vairs nevaru precīzi iemest vajadzīgajā attālumā. Nācās atgriezties pie 110 g modeļiem 3,6 m garumā, kas, salīdzinot ar pikeri, likās kā slotas kāts.

Pēc tās reizes, izpētot piedāvājumu un konsultējoties ar pieredzējušiem sportistiem, iegādājos divdaļīgu 3,6 m Horizon XC fīderi (60 g) komplektā ar Horizon X 4000 spoli. Šāda garuma divdaļīga makšķere, protams, sagādā zināmas neērtības transportējot, taču copējot saprotu, ka tas ir tā vērts. Lētāka alternatīva būs Aquos 3,6 m un 90 g ar Aquos 4000 spoli. Šāds kāts derēs arī tālākai distancei un mērenai straumei.

Lai precīzi darbotos 60 m un tālākā distancē, vajadzēs garākas un nedaudz jaudīgākas makšķeres. Šeit gan būs atšķirība, vai ķer stāvošā ūdenī vai upē. Stāvošam ūdenim derēs 3,8–4 m fīderis ar testu 70–100 g. Manā gadījumā tas arī ir Horizon XC, taču nu jau 4 m garš un ar 80 g testu un ar tādu pašu 4000. izmēra spoli kā 3,6 m versijai. Salīdzinot ar lielāka testa upes fīderi, tas ir vieglāks un labāk amortizē zivs rāvienus.

Jo tālākā distancē ķer, jo vairāk uzmanības jāpievērš spoles slodzes pārnesumam. Makšķerējot 60 m attālumā, ir ļoti jūtama atšķirība, vai spole ar vienu roktura apgriezienu iztin 80 vai 90 cm. Sportā parasti izvēlas ātrākās spoles, taču ar tādām būs lielāka pretestība tinot, un tās ātrāk nolietosies.

Ja jāķer upē, tad testu vajag lielāku un kātam jābūt cietākam, ātrākas akcijas. Makšķeres augšējā daļa nedrīkst pārāk izliekties straumes spiediena ietekmē, jo tas traucēs saskatīt copi. Garums vēlams no 3,9 līdz 4,2 m. Jo garāks, jo mazāk problēmu sagādās asas kantis. Tests: 100–150 g. Es upē parasti izmantoju Horizon XD 130 g apvienojumā ar Horizon X 4000. Šiem kātiem piemērota būtu arī 5000. spole, taču Matrix gadījumā 4000. spole ātrāk ietin auklu.

Amatieru līmenī var izvēlēties tikai smagāko versiju, tā derēs arī stāvošam ūdenim. Taču noteikti iesaku šos kātus dublēt. Pirmkārt, tālākā distancē daudz biežāk gadīsies montāžu noraut. Otrkārt, šie kāti noderēs ikdienas copē, kad gribēsi ķert brekšus vai vimbas ar diviem kātiem, tāpat tie būs ļoti labi piemēroti arī karpām komercdīķos. Ja Horizon sērija ir par dārgu, skaties uz Aquos 3,9 m vai 4,2 m modeli. Spole gan vairs nederēs no Aquos sērijas, jo tās domātas mazākam svaram.

Ja straume pārāk izliekusi makšķeri, sīkas copes saskatīt būs teju neiespējami

Supersmagā klase

Beigās pieminēšu arī supersmagos fīderus. Tie ir garumā no 4,2 līdz 4,5 m, tests – sākot no 150 g. To uzdevums ir makšķerēšana lielā straumē. Man tāds ir 4,3 m Horizon XD ar 150 g testu apvienojumā ar Horizon X 5000 spoli. Šo kātu izmantoju ļoti reti, tikai gadījumos, kad nav iespējams darboties ar vieglāku. Sacensībās to esmu lietojis tikai Gaujā, kad bija jāķer 80 m tālumā ar lielu barotavu – uz 80 g. Ar 130 g makšķeri 4 m garumā toreiz nevarēju tik precīzi trāpīt iebarotajā punktā, bet fīderēšanā metienu precizitātei bieži ir izšķiroša nozīme.

Tiekamies mačos!

Makšķerēšana ar pikeri, ir pati netīrākā, tomēr mana mīļākā. Visam jābūt pa rokai, tajā pašā laikā nekas nedrīkst traucēt. Makšķerējot maksimālajā tempā, laika neatliek pat nomazgāt rokas

Nianses, uz kurām ietaupīt laiku

Pieņemsim, ka ar šīm darbībām vidēji katrā metienā tu ietaupi piecas sekundes. Teiksi – maz? Bet ja saskaita kopā? Strādājot šādā tempā, tiks veikti vismaz 1,5 iemetieni minūtē, tas ir – 90 stundā. Piecu stundu sacensībās – 450. Sareizini ar piecām sekundēm, un sanāk vairāk nekā pusstunda, kas konkrētajos apstākļos ir vairāk par puskilogramu zivju. Un tici man – sacensībās izšķirošs var būt katrs grams.

1 Ēsmu izvēle – ideāli, ja ķeras uz baltajiem tārpiem vai pinkiem. Tos var uzdurt uz āķa ātrāk par motili, un tie nav jāmaina pēc katras zivs. Reizēm ar vienu un to pašu pinku var noķert četras un pat piecas zivis.

2 Barotavas uzpildīšana. Ja zivs ir pienākusi un aktīvi ķeras, nav vajadzīgs katru reizi pildīt barotavu.

3 Barotavas ziņā var taupīt arī uz iemetiena laiku, pirms metiena nepietinot auklu, bet metot ar zemu nokārušos barotavu.

4 Gatavojoties augstāka līmeņa sacensībām, es visas savas makšķeres dublēju. Arī tas dod laika ekonomiju – tad, sacensībās noraujot montāžu, varu netērēt laiku ar pārsiešanu, vienkārši paņemu dublieri.

@EDVĪNS ŠĻUBOVSKIS

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager