Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 21.decembris 2020, 19:48 | 2 komentāri | 5767 skatījumi

Jaungada naktī sāks tirgot licences lašu un taimiņu copei Salacā

Tik daudz nu ir skaidrs, ka jaunais nolikums Salacā I stāsies spēkā tikai 22.janvārī. Līdz tam darbosies iepriekšējais nolikums ar zināmiem ierobežojumiem – 15 licences dienā par 15 eiro gabalā būs pieejamas tikai A zonā un tikai ManaCope aplikācijā (un interneta vietnē). Jāpiezīmē, ka no pirmdienas Salacai būs brīvdienas, kad spiningot vai darboties nevarēs – upei jāļauj nedaudz atpūsties. Tāpat ir paziņots, ka sezonas licences šo trīs nedēļu laikā arī netiks tirgotas.

Līdz 22. janvārim, kad darbosies iepriekšējais nolikums, būs spēkā visi iepriekšējie ierobežojumi – katram viena zivs (lasis vai taimiņš), ko drīkst paturēt, ievērojot valstī noteikto minimālo izmēru. Un, jā, licenču tirdzniecība sāksies 01.01.2021. plkst 00.00.

Svarīgi arī ņemt vērā, ka visiem licenču īpašniekiem ir obligāti jāiesniedz lomu atskaites. Tas jādara arī tad, ja nekas nav noķerts un pat tad, ja vispār nav būts pie upes dienā, kad licence ir bijusi aktīva. Lomu atskaites neiesniegšana beigsies ar to, ka pie jaunas licences tikt nevarēs.

Ņemot vērā, ka sinoptiķi sola siltu gada nogali, prognozējams, ka laši un taimiņi upē būs gana aktīvi un pie loma tikt nebūs grūti.

Cita lieta, vai lohu (krītošo, nonārstojušo lašu) cope ir tas sportiskākais makšķerēšanas veids. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju gan jāpieņem, ka labāk tomēr šīs dienas pavadīt aktīvā kustībā pie upes svaigā gaisā nekā mājās pie datora vai televizora. Tomēr izkopt noķer un atlaid principu šajās dienās būtu īstais brīdis. Tāpēc atgādināsim dažus pamatprincipus:

  1. Aprīko makšķeri ar izturīgu un svaigu auklu, jaudīgu spoli un kātu. Izvadīšanu veic maksimāli ātri un forsētā tempā, neļaujot lasim pārlieku sagurt. Necenties vilkt lasi pret straumi, labāk uzreiz pēc ņēmiena aizej tam blakus un velc šķērsām straumei, tad tiksi galā daudz ātrāk.
  2. Ņem līdzi uz copi uztveramo tīkliņu (sačoku), ar to paņemt zivi iespējams daudz ātrāk un saudzīgāk, neļaujot tai pārlieku sagurt. Vislabāk uztveršanu veikt divatā.
  3. Neņem zivi ar siltām rokām. Vislabāk dari to cimdos vai sliktākajā gadījumā paturi rokas upes ūdenī dažas sekundes pirms ķeries pie zivs.
  4. Ja gaisa temperatūra ir mīnusos, izvairies vispār celt zivi ārā no ūdens. Atbrīvo to no āķa turpat ūdenī un atlaid bez fotosesijas. Tas ļaus zivij saglabāt redzi turpmākajā dzīves posmā.
  5. Līdz pilnīgam minimumam samazini laiku, kad zivs atrodas ārpus ūdens. Veiksmīgai fotogrāfijai pietiek ar zivs izcelšanu vien uz pāris sekundēm.
  6. Nekādā gadījumā nevazā zivi pa piekrastes smiltīm, zāli vai akmeņiem. Pat neliela berze ar abrazīvu virsmu sabojā neredzamo gļotu slāni, kas sedz zivs ķermeni un sargā to no infekcijām.
  7. Pirms atlaišanas paturi zivi ūdenī, ar galvu pret straumi. Nevajag zivi kustināt uz priekšu un atpakaļ – tā nav zivij ierasta dabiska ūdens plūsma caur žaunām.
  8. Atceries, ka pareiza un efektīva zivs atlaišana sākas jau mājās. Tu nevarēsi izpildīt visas darbības, ja kājās nebūs brienambikses vai vismaz gumijas zābaki – tikai ar tiem būs iespējams ieiet ūdenī un veikt pilnvērtīgu zivs paņemšanas un atlaišanas procesu.
  9. Fotosesija būs izdevusies tikai tad, ja zivs būs tīra, tikko no ūdens izcelta, bez asinīm un netīrumiem. Tādēļ fotografējies ūdenī nevis krasta smiltīs vai zālēs.

Atceries, lasis ir mūsu nacionālā dabas bagātība, saudzēsim to!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.4285714285714 no 5
(7 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Pludainias

Atpūsties no kā?

Suņa murgi kārtējie,"pārgudrie zinātniskie pētījumi"tas saucās paņemsim no ~80m2~2m2 un pēc to spriedīsim,ntās reizes redzēti bior darboņi.

Kur visi Pēt**** un pārēja brandža liegumā bīja,kautkā neviens neizskatījās,ķad sēdētu mājās.

Vai nu copē visi vai neviens.

Pēdējos rudeņus zivis un nārsta vietas kļuvušas tikai vairāk,nerunāju par tām nedabiski izravētajām berzēm upes platumā.

Nerunāju ko nezinu regulāri vēroju upi-zivis un jaukās biedrības,kas noignorē citu vēlmes ieklūt,kaut vietējo.

Pilnīgs bezspriģels.

Un viss jau tur tāpat ir skaidrs.

31.12.20 Atbildēt | Ziņot 2
Pludainias

un tie krīīīītošie tāpat neatgriezīsies upē,vell,jo lielāks bezspriģels.

31.12.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager