Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 6.janvāris 2021, 22:51 | 4 komentāri | 4125 skatījumi

«Bior» inventarizēs Latvijas upes 19 000 kilometru garumā

Valsts zinātniskā institūta “Bior” vadošie pētnieki uzsākuši darbu pie Latvijas upju inventarizēšanas – ierindošanas prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā, informēja institūta pārstāve Ilze Dimante. Kopumā plānots inventarizēt 19 tūkstošus kilometru Latvijas upju.

Sadarbībā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālistiem tiek veidots upju saraksts, visas Latvijas upes tiks sadalītas vienu kilometru garos posmos. Par katru upes posmu datubāzē tiks iekļauta pieejamā informācija, piemēram, upes kritums, gultnes substrāts, zemes izmantošanas veids upes krastā. Pētnieki plāno apkopot informāciju par aptuveni 19 tūkstošiem posmu.

Latvijas upju inventarizācija nepieciešama, lai novērtētu upju nozīmi zivju sugu aizsardzībā un faunas daudzveidībā, kā arī saimnieciski izmantojamo zivju resursu saglabāšanā. Šāda datu bāze nodrošinātu zinātniski pamatotu upju apsaimniekošanas pasākumu plānošanu un palielinātu upju atjaunošanas pasākumu efektivitāti.

Pirms Latvijas upju inventarizācijas darba uzsākšanas vadošie “Bior” pētnieki sadarbībā ar upju apsaimniekošanā iesaistītajām organizācijām, kā arī individuālajiem upju apsaimniekošanas ekspertiem un entuziastiem veica priekšizpēti un apzināja vērtīgākās zivju sugas. Tāpat tika noteikti nozīmīgākie upju novērtēšanā izmantojamie dati un to avoti.

Par Latvijas upēs nozīmīgākajām zivju sugām tika atzītas ceļotājzivis (lasis, taimiņš, upes nēģis u.c.), citas lašveidīgās zivis (alata un strauta forele), kā arī citas zivis, kuras uzturas salīdzinoši strauji tekošos ar skābekli bagātos ūdeņos. Nozīmīgākie šo sugu stāvokli ietekmējošie faktori ir upju kritums, gultnes substrāts un ūdens temperatūra, kā arī upēs esošie aizsprosti, mazo hidroelektrostaciju ekspluatācija, upju iztaisnošana un bebru aktivitātes.

Upju inventarizāciju plānots pabeigt līdz šā gada vasarai, pēc tam “Bior” pētnieki izveidos publiski pieejamu upju sarakstu, kurā tiks apskatīti un uzskaitīti efektīvākie apsaimniekošanas pasākumi.

Pieejamais saraksts ļaus racionāli izmantot pieejamos finanšu līdzekļus, lai veiktu upju atjaunošanu, balstītu uz zinātniski pamatotiem lēmumiem.

Pētījumu valsts zinātniskais institūts "Bior" īsteno Latvijas Vides aizsardzības fondu projekta “Latvijas upju ierindošana prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā” ietvaros.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “Bior” ir viens no lielākajiem zinātniskajiem institūtiem Baltijā un vadošais pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses jomā.

avots: LSM

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.6666666666667 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[4] Komentāri | dilst | aug
 
Releasecatch

Vismaz nebūs jāuztraucas, ka par tavu upīti uzzinās nevēlamo viesi, jo viss tāpat būs zināms internetā. :)

07.01.21 Atbildēt | Ziņot 0
Releasecatch

Šis pat atgādināja vienu no komentiem foruma foreļu sadaļā, kur tika jautāts - “vai pastāv kaut kāda foreļupju karte” :DD

07.01.21 Atbildēt | Ziņot 0
Sams122

Varbut piebraucamos ceļus var nosaukt ari?

09.01.21 Atbildēt | Ziņot 0
zivjuedis

Kāda no tā jēga, ja lauksaimniecība ar sava ķīmiju visas upes aizaudzējusi ar zālēm un baltalkšņu izcirtēji iztīrījuši upes krastus, kā rezultātā man zināmajās mazajās upēs, kur kādreiz zivju bija daudz, to vairs praktiski nav. Kurzemes upes (Ēnava, Sprinčupe un Lējējupe, Ēda un tās pietekas)

30.01.21 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager