Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 20.februāris 2021, 18:07 | 6 komentāri | 4916 skatījumi

Kam domāti veideri?

Latviski būtu brienambikses. Varbūt tev liekas, ka tas ir tikai zvērināto forelistu aksesuārs, jo viņi brien pa ūdeni tur, kur pa krastu nemaz nevar paiet? Vai tikai lašu mušotājiem domāts tērps, jo viņi nemaz neprot iemest, neiekāpuši ūdenī? Ne tikai. Veideri ir jāvelk kājās katram, kas dodas lašu vai taimiņu copē. Salaca, Gauja, Venta vai jebkura cita upe. Un ne jau tādēļ, lai varētu iemest tuvāk laša stāvvietai.

Lašu mūsu upēs ir maz. Dažās upēs pat ļoti maz. Tie ir jāsaudzē. Lielākā daļa makšķernieku to saprot. Priekš tiem, kas nesaprot, ir uzrakstīts likums un licencētās makšķerēšanas noteikumi. Tie atļauj spiningot un mušot, bet nosaka, ka lasi lomā paturēt nedrīkst. Mērķis noteikt aizliegumu paturēt lomā lasi it kā būtu saprotams – lai saglabātu niecīgo šo zivju populāciju. Diemžēl starp mums joprojām ir strīpa copmaņu, kam šis mērķis liekas stulbs un bezjēdzīgs. Ja jau nevar paturēt lasi lomā – ok, viņi nepaturēs, sods ir liels, ja inspektors noķers. Par visu pārējo likumā nekas nav teikts un tātad uz šiem kungiem neattiecas.

Bet likumā nav pateikts lūk, kas. “Nedrīkst paturēt lomā” – tas nozīmē saudzīgi jāatlaiž. Saudzīgi nozīmē tā, lai lasim iespējas izdzīvot būtu MAKSIMĀLAS. Lasis pēc nārsta ir ļoti vārgs. Ilgstoša cīņa ar makšķernieku to nogurdina gandrīz līdz nāvei. Tas, kas ar zivi tiek darīts pēc noķeršanas, ir izšķirošais – dzīvos lasis tālāk vai nomirs kaut kur krūmājā.

Lasi, sevišķi negatīvā gaisa temperatūrā, nevajag celt ārā no ūdens vairāk par pāris sekundēm. Pāris sekundes nozīmē pāris sekundes nevis pāris minūtes! Kad gaisa temperatūra ir zem nulles, lasim pēc izcelšanas no ūdens (kura temperatūra ir virs nulles) strauji sāk sasalt acis un žaunas. Tas ir vien dažu sekunžu jautājums, un lasis zaudē redzi. Vēl pēc brīža tas zaudē spēju elpot. Cik strauji aizsalst slapji makšķerkāta gredzeni, sasalst cieta no ūdens izvilkta pītā aukla? Tikpat strauji sasalst lasim acis. Loģiski, ka jo zemāka temperatūra, jo ātrāk šis process notiek. Mīnus 18 grādos tās tiešām ir pāris sekundes.

Ko darīt makšķerniekam, kas mīnus grādos tomēr grib makšķerēt Salacā, Gaujā vai jebkurā citā lašupē? Kā atbrīvot no āķa zivi, varbūt ātri nofotografēties? Kas reizi to mēģinājis, sapratīs – ir tikai un vienīgi viens ceļš – pašam makšķerniekam kāpt ūdenī, tur pabeigt zivs izvadīšanu, tur noķert to aiz astes vai vēl labāk – sačokā, tur, joprojām neceļot zivi ārā no ūdens, atbrīvot to no āķa un pēc iespējas ātri atlaist atpakaļ. Ja nu tomēr ļoti gribas fotografēties (varbūt kādreiz var iztikt?) visa aparatūra ir jāuzstāda un jāsagatavo turot zivi ūdenī, un tikai uz to vienu foto mirkli izceļot lasi ārā no ūdens. Un jā, visa šī uztveršanas un fotografēšanās procedūra ir veicama tikai un vienīgi slapjām un kailām rokām – no siltiem sausiem cimdiem lasim tiks bojāta aizsargājošā gļotāda, saskares vietās paliks rētas, iekļūs infekcija ar visu sekojošo.

Tātad veideri kājās un kāpt ūdenī? Nav cita varianta, kā izpildīt visu šo procedūru, kā tikai iekāpjot ūdenī. Ak tev ir bail, varenais lašu ķērāj? Ūdens auksts, straume liela, dziļums pie ledus malas nesaprotams? Noslīkt negribas, mamma gaida? Tad sēdi mājās, diženais lašu matador! Ja nespēj pilnvērtīgi izpildīt kvalitatīvu atlaišanas procesu, tev nav vietas pie lašupes.

A. Rudzinskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 2.5833333333333 no 5
(12 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[6] Komentāri | dilst | aug
 
kasparic

Raksti bez norādes uz autoru zaudē satura vērtību. Sanāk tādas kā tenkas kuras nav vērtas diskusijai, jo tēma nav nopietni pasniegta. Par ko kautrējas autors? Par savām domām vai izteiksmes veidu? Šie anonīmie raksti atgādina "Visu makšķernieku vārdā atcelsim minimimālos zivju izmērus Covid laikā".

20.02.21 Atbildēt | Ziņot 4
kaspars01

Gan jau anonīms, jo savu laik pats varenais lašu ķērājs gumijniekos ķēris un nav izpildījis kvalitatīvu atlaišanas procesu.

21.02.21 Atbildēt | Ziņot 2
kasparic

Nu re. Autors atklājās! Citādi es jau domāju ka 1. bildē redzamais rudais kungs (Andy Barrowman) ir raksta autors. Bildē redzamā zivs izskatās ķerta 13. februārī "'Dee" upē Skotijā...iespējams ar nodomu pamācīt cilvēkus bez brienambiksēm :).

Arī otra bilde nav no mūsu pašu upēm, tāpēc rodas jautājums -vai šāda lašu pareizas atlaišanas problēma dēļ bikšu neesamības Latvijā vispār pastāv?

21.02.21 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka

Instrukcija saprotama, paldies par atgādinājumu, bet pēdējā rindkopa lieka - nevajadzīgi izsmejošs, moralizējošs fragments.

"Tie ir jāsaudzē. Lielākā daļa makšķernieku to saprot. Priekš tiem, kas nesaprot, ir uzrakstīts likums un licencētās makšķerēšanas noteikumi.">> saprotu, jāsaudzē, protams! Bet tāpēc jau nevajag citus makšķerniekus nodēvēt par zemāku "šķiru", mežoņiem, kuriem cēlāka rīcība ir nezināms lielums. Ja zināmai daļai makšķernieku piemītošais "puritānisma" trūkums raisa mudinājumus rakstīt tādus vāji slēpti dusmīgus rakstus, tad varu atkārtot visiem zināmu patiesību - vislabākais, pareizākais jebkuru, ne tikai lašu, saudzēšanas veids - neķert tās vispār. Voila!! Atkritīs kāre un vajadzība strīdēties un debatēt par fočēšanos, āķu izņemšanu, āķu veidiem, atskabargām, mutes pletējiem, "lip-gripiem", satveršanu, turēšanu, pacelšanu, atlaišanu/paturēšanu, "elpināšanu", vēl un vēl..

P.S. Lai mani nenodēvētu par "aizvainotu laškāvi"- lašus nekad neesmu ķēris un vairāku objektīvu apstākļu dēļ pārredzamā nākotnē arī negrasos to darīt.

22.02.21 Atbildēt | Ziņot 4
showtime

Par saudzīgu atlaišanu jādomā katram copmanim, bet reāli izmaiņas ieviest var tikai apsaimniekotāji. Kamēr biļetes tirgo kā karstus pīrādziņus un uzraudzība ir 0, tikmēr vidējais cilvēks izvēlēsies vieglāko ceļu (to, kas ved caur krūmiem) :)

22.02.21 Atbildēt | Ziņot 1
BrunoL

Autor, šad tad vajag arī ūdeni noraut!

23.02.21 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager