Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 24.marts 2021, 22:04 | Komentēt | 5069 skatījumi

Galvenais, lai kājas sausas

Cope no krasta ir aizraujošs un interesants zivju ķeršanas veids, un es teiktu, ka daudzējādi grūtāks nekā ķeršana no laivas. Lai tiktu līdz konkrētām copes vietām vai pietuvotos zivij, bieži vien ar parastajiem gumijas zābakiem nepietiks. Tad talkā nāk dažādi garie zābaki un brienambikses. Šoreiz apskatīšu dažādas brienambikses, kā arī to plusus un mīnusus.

Mārtiņš Babris / Jāņa Legzdiņa un publicitātes foto

Milzum daudzās vietās vienkārši ir nepieciešams izmantot brienamtērpu vai garos zābakus. Tās ir gan mazās upes, ķerot foreles vai plēsoņas, un lieliskā lašu un taimiņu cope gan upēs, gan jūrā. Brienamie bieži vien noder arī ezeros, strādājot no krasta.

Finansiāli nesāpīgākais variants būs garie gumijas zābaki, un bieži vien ar tiem pilnībā pietiek, lai veiksmīgi darbotos pie krasta. Veikalos ir dažādu ražotāju piedāvājums – gan no Baltkrievijas, gan Krievijas, gan Ķīnas. Izvēle plaša, cenu līmeņi – dažādi, bet zemāki nekā brienambiksēm.

Mīnuss, protams, ir tāds, ka ar tiem dziļāk par kāju augšdaļu nevarēs iebrist. Upēs nereti pie krasta mēdz būt izskalotas bedres, un, ja ir stāvi krasti, tad šo šķērsli būs grūti apiet. Un te ir jāsāk domāt par brienambiksēm.

Brienambikses dos iespēju ieiet ūdenī gandrīz vai līdz padusēm un tādā veidā apiet šķēršļus vai tikt pāri upei. Ir arī lielās un platās upēs vietas, kur, piemēram, krasta kants atrodas gana tālu, un, ieejot līdz viduklim ūdenī, mānekli var aizmest tieši aiz kants.

Drošība pirmajā vietā

Ūdens ir ūdens arī bradājot, un drošības aspektu nedrīkst aizmirst pat tur, kur tas ir tikai līdz ceļiem. Lielākās briesmas upē ir kaut kur paklupt, aizķerties un iekrist ūdenī. Tad brienamajos sāks tecēt iekšā ūdens, un bikses ātri pieliesies, un ar tādām jau būs ļoti grūti kustēties. Turklāt upē vēl papildus nes straume, un tas visu padara vēl grūtāku. Tieši šādā veidā gana ātri var pakļūt zem ūdens, un tad, it sevišķi vienam esot, ir maz izredžu tikt ārā. Brienamos zem ūdens novilkt nevarēs! Tāpēc absolūti obligāta lieta jebkuros apstākļos ir josta ap vidukli. Parasti tā ir tērpa bāzes komplektācijā. Šī josta ir obligāti jāliek, turklāt jāsavelk cieši.

Princips ir vienkāršs – ja ūdens iekļūst iekšā no augšas, tad apakšu tas tik ātri nepiepilda. Attiecīgi, ja ātri pieceļas, ūdens būs nedaudz ietecējis augšējā daļā, bet tas arī viss, kājas būs sausas un – galvenais – kustināmas.

Īpaši ekstrēmai bradāšanai un papildu rūpēm par drošību atsevišķi ir nopērkama vēl otrā josta, ko sien augstāk, ap krūtīm.

Lieta, kas ievērojami uzlabo drošību bradājot, ir tā saucamā trešā kāja. Pieredzējis bradātājs bez tās ūdenī neiet. Tā ir nūja, ar ko iztausta maršrutu, pirms sper kārtējo soli. Uz tās atbalstās, kad zūd līdzsvars, un īpaši noderīga tā var kļūt, kad ir grūti piecelties vai, nedod dievs, ir gūta kāda trauma un jātiek līdz mašīnai. Ērtības labad nūja ir saliekama speciālā kabatā. Te gan var izlīdzēties arī ar parasto slēpošanas, trekinga nūju vai kaut krūmos nocirstu zaru.

Ar brienamajiem vienmēr jāpārvietojas lēni, nekur nevajag skriet. Ja vispār nezini vietu, jāvēro upe, jālasa ūdens. Un vēlreiz – pārvietojies lēni.

Protams, pateikt “pārvietojies lēni” ir viegli, bet, ja otrā galā ir padsmit kilo pirmsnārsta lasis, tad nekāds lēni nesanāks. Tāpēc sava fiziskā kondīcija ir jātur līmenī, un nevajag to pārvērtēt (kā daždien gribētos).

Apvienotais komplekts

Brienambikses tiek izgatavotas no dažādiem materiāliem, turklāt ir divi varianti: zābaki ir velkami atsevišķi, vai arī tie ir savienoti kopā ar biksēm. Vispirms apskatīšu pēdējo variantu – bikses un zābaki kopā.

Ļoti svarīga ir vieta, kur bikses savienotas ar zābakiem. Lai radītu papildu izturību, daudzi zīmoli tās speciāli kausē un līmē vairākas reizes. Diemžēl lētākiem modeļiem tas netiek darīts, un bieži vien pirmās sūces parādās tieši šajā vietā.

Gumijas bikses. Šādas bikses es īsti neieteiktu izvēlēties. Vislielākās problēmas šajā gadījumā ir ar to, ka materiāls neelpo, un rezultātā iekšpusē veidojas kondensāts. Tādā tērpā gan uzkrāsies mitrums, gan arī pats copmanis svīdīs, tāpēc noteikti nebūs komfortabli darboties. Paši zābaki šādā variantā ir klasiski gumijnieki un ne ar ko neatšķiras no īsajiem zābakiem. Tomēr šādas bikses ir lētākas.

Neoprēna bikses. Parasti šādas bikses ir izgatavotas no 3 vai 4 mm bieza neoprēna, kas nodrošina ļoti labu siltuma izolāciju, līdz ar ko ziemā, tātad aukstākā ūdenī un aukstā laikā, copmanim būs silti. Tiesa, šis materiāls arī neelpo, un tvaiks un liekais siltums netiek izvadīts ārā. Šie ir arī vieglāki brienamie nekā gumijas analogi. Turklāt, pateicoties biezumam, neoprēnu ir grūtāk pārdurt un uzplēst.

Modernās membrānas

Un tagad – par modeļiem, kam zābaki ir atsevišķi. Šī, manuprāt, ir labākā izvēle, tiesa gan, ne vienmēr pati lētākā.

Sākšu ar pašiem brienamajiem. Parasti tie ir izgatavoti no elpojoša materiāla, tāpēc tiek sasniegts maksimāls komforts. Liekais mitrums un tvaiks tiek izvadīts laukā, un iekšpusē copmanis ir silts un sauss. Šie elpojošie materiāli atšķiras. Ir modeļi, kam izmanto tā saucamos no-brand materiālus (vienkārši ražoti, sintētiski, ar mikroporām) vai arī ko pasūta pēc savām vajadzībām speciālās rūpnīcās. Līdz ar to lietošanas īpašības nedaudz cieš, toties cena ir patīkamāka.

Bet ir arī ražotāji, kas izmanto tikai zīmolu jeb tādu lielo ražotāju materiālus, kuri ir specializējušies uz membrānaudumiem. Zināmākie ir Toray jeb torejs un goretekss. Te vienmēr ir jāizsver, cik daudz brienambikses tiks izmantotas, jo toreja un goreteksa izstrādājumi maksā daudz, pat ļoti daudz. Toties ieguvums ir krietni labāka tvaika izvadīšana, tā saucamā elpotspēja, un pats tērps ir viegls un ērts – jo materiāls nav biezs. Turklāt parasti šādos modeļos ir izmantots vairāku slāņu materiāls, pat līdz 5 slāņiem. Lielākais ieguvums no tā ir izturība, kā arī vēl labāka tvaika aizvadīšana.

Membrānaudumi parasti ir plāni, attiecīgi ir pakļauti lielākam nolietošanās riskam. Ja tos liek vairākos slāņos, palielinās arī izturība pret nolietošanos, turklāt netiek ietekmēta tvaika caurlaidība, faktiski tā pat palielinās. Jā, biezums pieaug, bet ne kritiski. Ražotāji kombinē kārtu skaitu, un parasti vairākslāņu materiāls ir apakšējā daļā – tieši iepriekš minētā iemesla dēļ, augšpusē mazāk. Neskatoties uz to, brienamie ir diezgan viegli, tos var sarullēt mazā ritulītī, un vietu aizņem ļoti maz.

Šādus brienamos var lietot augu gadu – gan karstā vasarā, gan aukstā ziemā. Atliek tikai pareizi izvēlēties, ko vilkt apakšā, par pārējo parūpējas membrāna. Augstākas klases tērps no pazīstamu zīmolu klāsta kalpos ilgi (ja salīdzinām ar tādu pašu, bet no vienkāršākiem materiāliem).

Jāņem vērā, ka pats elpojošais brienambikšu materiāls nesilda – atšķirībā no neoprēna. Līdz ar ko apakšā vajag vilkt silto termoveļu, turklāt noteikti ne vienu slāni un tā, lai ne tikai silda, bet arī ir saudzīgi pret membrānu.

To, cik silti ģērbties zem brienambiksēm, katram jāizsver pašam. Tas pirmām kārtām ir atkarīgs no tā, cik aktīvi plānots kustēties, kā arī no ūdens temperatūras. Lai ilgstoši varētu nostāvēt vienā vietā, es parasti plānajai termoveļai pa virsu velku silto termoveļu un tai virsū vēl flīsa bikses.

Ja brienamo plāno lietot tikai ziemā un agrā pavasarī, teiksim, ejot lašos, kad var nākties saskarties arī ar asām ledus kantīm, rāpot pa sērsnu un citādi izpildīties, tad var palikt pie neoprēna brienambiksēm.

Zeķu gudrības

Dalīto tērpu biksēm ir piešūtas zeķes, parasti no neoprēna, uz kurām tiek vilkti speciāli zābaki. Lētākiem modeļiem abas zeķes ir vienādas, bet dārgākiem tās ir veidotas īpašā formā, kas labāk piekļaujas pēdām un palielina komfortu valkājot. Virs zeķēm ir tāds kā pārvalks, arī no neoprēna, kurš papildus aizsargā bikšu un zābaku savienojuma vietu un zeķes no smiltīm, akmeņiem un cita abrazīva. Šis pārvalks parasti ir no 2 mm neoprēna, taču ir bikses, kurām tāda nav vai tas ir pavisam plāns. Šādu aizsargu, kas pasargās zeķi no akmeņiem un abrazīva, ir iespējams iegādāties arī atsevišķi.

Tomēr agri vai vēlu smiltis un sīki akmentiņi zābakā krājas un, beržoties pret neoprēna zeķi, to pamatīgi bojā. Tāpēc ir iespējams iegādāties atsevišķu neoprēna zeķu pāri, kuru vilkt virsū piešūtajam. Tas ne tikai paņems uz sevi visu šo nepatīkamo berzi, bet arī krietni sasildīs pēdas.

Siltums pēdām ir vēl viens aspekts, par ko padomāt, pērkot brienambikses. Noteikti jāparedz vieta biezām, siltām vilnas zeķēm. Zem tām noteikti jāvelk otrs zeķu pāris, plānāks. Vēlams, lai tas būtu kāds no aktīvai atpūtai paredzētiem modeļiem, kas labi novada mitrumu. Lieki teikt – ja negribas, lai, stāvot ūdenī, saltu kājas, gan kājām, gan zeķēm ir jābūt maksimāli tīrām. Es, piemēram, pirms vilkt virsū brienamos, vienmēr pārvelku visas zeķes un nekad nemakšķerēju ar tām, kuras pirms tam bijušas kājās vairākas stundas mašīnā.

Ja arī ar minēto nepietiek un kājas joprojām salst, ir jāmeklē papildu apkures risinājumi. Veikalos ir nopērkamas sildošās zolītes, kas darbojas vai nu pēc ķīmiskas reakcijas principa un ir vienreizējas, vai arī elektriskās, ar baterijām. Gan vienas, gan otras ir ļoti efektīvas un palīdzēs uzturēt pēdas siltas un urīnceļus veselus. Un nevajag aizmirst, ka apsildāmās zolītes vajag vilkt pēc iespējas tuvu ādai, respektīvi – starp plāno un vilnas zeķi. Tad efekts būs jūtams.

Problemātiskās šuves

Brienamo materiāli savā starpā tiek vienkārši salīmēti vai arī sašūti un ar speciālu metodi papildus sakausēti, kas pastiprina to izturību. Galu galā tieši šuves ir šo tērpu vājā vieta. Ja atmet scenāriju par tērpa pārduršanu, tad šuves ir pirmās, kas sāks laist ūdeni. Turklāt klasiska vieta ir kāju iekšpuses šuve, kas ir pakļauta pastāvīgai berzei, staigājot entos kilometrus. Kā to labot – par to nedaudz vēlāk.

Visizturīgākās ir kausētās šuves, tās iztur daudz lielāku berzi. Bet arī tās kādā brīdī sāk laist cauri, tāpēc mans ieteikums ir garos daudzu kilometru pārgājienus, sevišķi ārzemēs, pa kalniem un brikšņiem un tālu no veikala, tomēr neveikt brienambiksēs, bet pārvilkt tās tieši pie ūdens. Tāpat pirms došanās uz copi, sevišķi pirms tālākiem izbraucieniem, šuves vajag vismaz vizuāli pārbaudīt, vai nav kādu nodiluma pēdu. Labāk tās pielabot mājās nekā atģisties ar slapjām kājām upē.

Daudzi ražotāji biksēm veido papildu uzšuves uz ceļiem. Bieži vien copes laikā sanāk pietupties vai rāpties pa stāvrakstu, un tad ceļi tiek berzēti gar zemi, sakritušiem kokiem un akmeņiem. Biezāks materiāls uz ceļgaliem nodrošinās ilgmūžību. No otras puses – ja plānots bradāt pa tīrām, skaistām vietām, ezeriem, tad plānākas bikses bez šāda aizsargslāņa būs lētākas, vieglākas un tajā pašā laikā daudzkārt jēdzīgākas par gumijas brienamzābakiem. Jo īpaši tas attiecas uz tiem, kas savu tērpu vēlas iepakot mugursomā un doties tālos pārgājienos. Šiem gadījumiem, starp citu, ir paredzēti tā saucamie packable modeļi.

Apģērba elementi

Rāvējslēdzēji – jau kādu laiku tie tiek montēti pašiem dārgākajiem brienamajiem. Tas noteikti atvieglo uzvilkšanu un novilkšanu, piemēram, brīžos, kad daba sauc. Tomēr – arī šie rāvēji mēdz laist cauri ūdeni. Ne uzreiz jauni, bet pēc kāda laika vai arī, teiksim, stiprā straumē, kad ūdens spiežas uz rāvējslēdzēju. Kā jau minēju, šādi tērpi maksā ļoti daudz, un ir kritiski jāizvērtē, vai ņemt ar rāvējslēdzēju vai tādu pašu, tikai klasisko variantu.

Krūšu kabata – tā ir lielākajai daļai modeļu, un tā var būt vai nu priekšā, vai arī iekšpusē, vai abās vietās. Ir modeļi, kam to aizdara ar ūdensdrošu rāvējslēdzēju, kas lieti noder mobilajam telefonam, licencei, makšķerēšanas kartei un mašīnas atslēgām.

Kabatas roku sildīšanai – tās noteikti novērtēs lašu ķērāji, kas skarbos apstākļos dod priekšroku mušiņkātam. Iztapsētas ar patīkamu flīsa audumu, tās ir neaizstājamas, kad copi aukstumā, lietū un vējā nākas gaidīt stundām.

Lences – tās ir regulējamas, un ir svarīgi, lai tās būtu pietiekami platas un negrieztos plecos. Tomēr tērpa svars būtu jāsatur ar brienambikšu jostu, nevis ar lencēm uz pleciem – tad visu dienu nostrādāsi bez nevajadzīgas slodzes mugurai.

Līdz jostasvietai jeb tik augsti kā parastās bikses – tiek piedāvāti arī šādi modeļi. Labs risinājums, ja plāno nekad nebrist dziļi ūdenī. Šāds variants ir gan lētāks, gan vieglāks, turklāt visbiežāk šie modeļi ir bez aizsarguzšuvēm uz ceļiem. Ideāls variants laivai, kad ir spēcīgs lietus vai, piemēram, kad pastāvīgi ir jākāpj laivā iekšā un ārā, kā tas ir karpu makšķerēšanā. Ērti un sausi.

Zābaku piemeklēšanas māksla

Zābaku galvenā funkcija ir pasargāt kājas no asiem akmeņiem un cita veida traumatisma. Svarīgākais elements šajā gadījumā ir zole – tai jābūt neslīdošai un piemērotai konkrētajiem apstākļiem. Neviens materiāls nebūs vienlīdz piemērots slapjiem akmeņiem, sūnainiem akmeņiem, dubļiem, mālam un, visbeidzot, sniegam un ledum. Pēdējā laikā vispopulārākie ir zābaki ar Vibram speciālo zoli, kas pretendē uz noderīgumu visos gadījumos. Ja tajos ieskrūvē metāla radzes, tas noteikti samazina slīdamību ziemā, kā arī uz apaugušiem akmeņiem. Savukārt kristāldzidrās kalnu upēs, kur pastāvīgi jākāpelē pa slapjiem akmeņiem, nekas nav drošāks par veco labo filca zoli. Ar to gan nebūs ērti veikt tālus pārgājienus, jo zole ir pilnīgi plakana.

Zābakus mūsdienās ražo tikai no sintētiskiem materiāliem. Mani pirmie gan bija no īstas ādas – ellišķīgi smagi, ar smagu zoli, toties nonēsāt tos nebija iespējams. Tagad tirgū ir iespējams atrast ļoti vieglus ergonomiskas formas apavus, kas nenogurdina kājas un ir ļoti ērti, arī daudz staigājot.

Ir modeļi, kam parasto auklu vietā ir izmantots speciāls boa savilcējs, kas stulmu savelk ar gumijotām metāla trosītēm. Ļoti ērts risinājums, jo ar vienkāršu kustību zābakus var savilkt ciešāk vai atbrīvot vaļīgāk, pat neizceļot kāju no ūdens. Parastajām šņorēm, lai cik labas tās būtu, ir tendence mitruma iespaidā zaudēt izturību, tāpēc mans ieteikums būtu vienmēr turēt mašīnā rezerves auklu pāri.

Ja gadījumā ir plānots brist pa sāļu ūdeni, piemēram, ķerot tarponus Bahamu salās, nāksies izvēlēties tieši šādam ūdenim paredzētus zābakus. Tiesa, tur gan vairāk piemērotas būs sandales, kas ir pavisam vieglas, ar Vibram zolēm un speciāli veidotu purngalu, lai aizsargātu pirkstus no savainošanas.

Izmēru jautājumi

Lai cik mīkstas un siltas būtu brienambikšu kabatas un lai cik viegli būtu zābaki, no tā visa nebūs nekādas jēgas, ja neizvēlēsies pareizu izmēru. Un šis nu ir jautājums, ko nevajadzētu sasteigt, un pilnīgi noteikti nevajadzētu pirkt tērpu bez iespējas to kārtīgi uzmērīt. Ir ražotāji, kam ir tikai daži izmēri, piemēram, M, L, XL un XXL. Ja tu netrāpi kādā no šiem standartiem, ir ziepes.

Pirmkārt, jau ar neoprēna zeķes garumu. Ja bikses der kā uzlietas, bet zeķe ir par mazu, tad tādus veiderus pirkt noteikti nevajag. Lai nesanāk kā vienam manam kolēģim, kuram sieva uzdāvināja veiderus (visnotaļ apskaužams gadījums), bet zeķe izrādījās pāris izmērus par mazu. Tā nu viņš jau otro gadu staigā ar saspiestām un salstošām pēdām – nedosi taču sievai tādu dāvanu atpakaļ. Turklāt konkrētajam ražotājam vienkārši nav piemērota modeļa – vai nu platums par lielu, vai pēda par īsu, tāpēc samainīt arī neko nevar. Zināšanai: neoprēna zeķe nestiepjas; ja tā spiež veikalā, tad spiedīs arī upē.

Neapšaubāmi, arī piegriezums dažādu ražotāju biksēm ir dažāds: kādam staras garākas, kādam īsākas, citam te platāks, tur šaurāks. Šeit nu ir jāspēj sabalansēt ērtība, ne tikai stāvot un ejot, bet arī pietupstoties, sēžot, kāpelējot pa lieliem akmeņiem un stāviem krastiem, no vienas puses, un kaut cik pieklājīgs izskats – no otras. Ja pērc bikses par daudziem simtiem, padomā arī par to, kā tu izskatīsies bildēs, kad būs jāpozē ar lielo zivi.

Kurš gan nesapņo pabradāt pa brīnišķīgu slepeno upi kopā ar savu atvasi?! Vai varbūt otro pusīti? Taču atrast tērpu bērniem, jauniešiem un sievietēm ir pavisam komplicēti. Tomēr dažiem vadošajiem ražotājiem ir modeļi, kas piemēroti tieši šai auditorijai, tāpēc noteikti ir vērts apskatīt pēc iespējas plašu spektru.

Ja tomēr nav iespējas uzlaikot un brienambikses ir jāpasūta, tad ar maksimālu rūpību jāizturas pret sevis apmērīšanu. Katram sevi cienošam ražotājam ir izmēru kalkulatori un tabulas, kas nodrošina, ka pircējam apģērbs derēs kā uzliets, un bez precīziem mēriem tie nemaz neņems jūsu naudu. Ja tā nav, turies no tāda ražotāja pa gabalu.

Lai tērps kalpotu ilgāk

Vajadzētu apzināties, ka ūdens un bradāšana ir ļoti agresīva vide, tāpēc ārkārtīgi svarīga ir pareiza brienambikšu un zābaku kopšana.

Nekādā gadījumā nevajag brienambikses vilkt virsū džinsiem. Cietais džinss rīvēsies pret membrānaudumu un to bojās.

Lai mazinātu zābakā iekļuvušo smilšu un sīki akmentiņu berzi pret neoprēna zeķi, iegādājies atsevišķu neoprēna zeķu pāri un velc to pa virsu piešūtajam.

Obligāti pēc katras copes tērps jāpakar ēnā un jāizžāvē. Turklāt svarīgāk ir uzturēt sausu tieši iekšpusi.

Brienambiksēs var savairoties arī visādas baktērijas, kas labākajā gadījumā radīs nepatīkamu aromātu, bet sliktākajā – iespaidos tavu veselību. Tāpēc reizi pa reizei ziepjūdens nekaitēs ne biksēm, ne zābakiem. Parasti brienambikses drīkst mazgāt arī veļasmašīnā (ja ražotājs nav norādījis savādāk).

Pirms došanās uz copi, šuves ieteicams pārbaudīt, un labāk tās pielabot mājās nekā upē iedzīvoties slapjās kājās.

Pat visizturīgākās šuves kādā brīdī sāk laist cauri, tāpēc to saudzēšanas nolūkā garos pārgājienus, sevišķi pa kalniem un brikšņiem, labāk neveikt brienambiksēs, bet pārvilkt tās tieši pie ūdens.

Visu var salabot

Ja ūdens sūcas pavisam nedaudz, ērtākais risinājums ir līme, kas aktivizējas ultravioletajos staros. Uzklāj to un apgaismo ar UV staru lampu vai arī noliec saulē – un līme sacietēs, veidojot gumijotu slāni. Es pats šādu variantu izmantoju daudz, un vieni no maniem brienamajiem bija lāpīti un lāpīti, līdz vīles izjuka pavisam. Turklāt, ja ir mazi caurumi, tos mierīgi var salīmēt arī copes laikā, jo šo līmi var klāt arī uz slapja materiāla.

Vienmēr pareizāk ir līmēt no iekšpuses. Ja caurumu nevar atrast, tērpu var izgriezt uz otru pusi un ar dušu liet iekšā ūdeni. Attiecīgi – kurā vietā parādīsies sūce, tur arī būs bēda.

Zābaki, ja tie kaut kur atlīmējas, nav jāmet ārā. Mazliet padarbojoties ar līmi, tie ir atjaunojami un lietojami tikpat labi kā agrāk.

Ja gadās izplēst lielāku caurumu, nāksies likt ielāpu. Tam var iegādāties speciālu remonta komplektu, kur ir gan pats ielāpu materiāls, gan arī līme. Ja pērc brienamos no cienījama ražotāja, komplektā noteikti būs arī remonta komplekts, un tev par to nebūs jālauza galva. Citus materiālus savukārt piekausē ar gludekli, un remontētā vieta būs kā jauna.

Beigu piebildes

Labas brienambikses un tādi paši zābaki ir perfekts risinājums praktiski jebkuriem apstākļiem. Modernie elpojošie materiāli sniedz iespējas, par kādām mūsu vecāki varēja tikai sapņot. Turklāt ar pareizu un rūpīgu kopšanu elpojošās brienambikses kalpos daudzus gadus pat tad, ja uz ūdeņiem dosies bieži. Protams, arī te ir vieta alternatīvai filozofijai, un vienmēr var padiskutēt, vai labāk ir pirkt lētāku modeli, bet katru gadu jaunu vai arī dārgāku, kas izturēs vairākas sezonas.

Lai arī kādu ceļu izvēlies, bradāšana pati par sevi atklāj neskaitāmas jaunas copes nianses, ļauj iepazīt upi, tās reljefu, straumi un zivis daudz tuvāk, nekā no krasta tas jebkad ir bijis iespējams. Un kur nu vēl aspekts, ka zivis no iebriduša makšķernieka vairās daudz mazāk nekā no krastā stāvoša vai laivas. Bradājot mēs saplūstam ar upi, sajūtamies tuvāk zivij gan fiziski, gan garīgi. Tas, protams, visbiežāk rezultējas arī ar patīkama izmēra trofejām.

Arī no fiziskā viedokļa bradāšana ir veselīga slodze daudzām muskuļu grupām, kas vakarā ļaus just patīkamu nogurumu.

Trešā kāja jeb nūja, kam būtu jābūt katra bradātāja arsenālā. Ar to iztausta gultni un palīdz saglabāt līdzsvaru. Ja tomēr notiek nelaime, ar to būs vieglāk piecelties un aizkļūt drošībā. Makšķerējot to saliek un ieliek kabatā
Ja zābaku zolēs sasprauž šādus dzelkšņus, tie daudz mazāk slīd pa apaugušiem akmeņiem un ledu
Zābaki ar boa savilcējmehānismu. Tas ir ilgmūžīgs un izturīgs risinājums salīdzinājumā ar parastajām šņorēm, turklāt pieregulēt zābakus var pat zem ūdens
Scierra brienamie zābaki, īpaši piemēroti, ja bradāšana jāapvieno ar ilgiem pārgājieniem pa cietzemi
Lādējamas sildošas zolītes ar bezvadu pulti.
Patagonia apgalvo, ka šie Foot Tractor zābaki būs pēdējie, kurus iegādāsies. Tieši tik izturīgi ir šie no īpašas ādas ar rokām šūtie zābaki. Un pat tad, ja tie kādreiz izjuks, tos varēs sašūt atpakaļ. Pieejami ar filca vai Vibram zoli, ar vai bez alumīnija radzēm
⬆︎Simms G3 Guide Wading Pants – īsās brienambikses no izturīga, elpojoša 4 slāņu Gore-Tex Pro Shell materiāla – augstākās klases manta gadījumiem, kad nav plānots brist pārāk dziļi. ⬆︎Simms Freestone Waders no elpojoša 4 slāņu Toray QuadraLam auduma aukstam un slapjam laikam. Ir liela kabata nosalušo roku sildīšanai, izklāta ar flīsu, kabata instrumentiem un īpašs paklājiņš mušu saspraušanai. ⬆︎Vienkārši gumijas zābaki noderēs, ja nav jābradā pārāk dziļi un ilgi.
⬆︎Rapala X-Protect elpojošas brienambikses par zemāku cenu. ⬆︎Norfin Flow brienambikses, izgatavotas no 4 slāņu poliestera, nodrošina optimālu līdzsvaru starp elpojamību un ilgmūžību. Divas kabatas sīklietu glabāšanai, 20 000 mm ūdensizturība. ⬆︎Patagonia Men’s Swiftcurrent Expedition Waders – Extended Sizes. Izturīgākās Patagonia brienambikses, ļoti plašs izmēru klāsts.
⬆︎Vienkārši gumijas zābaki noderēs, ja nav jābradā pārāk dziļi un ilgi ⬆︎Scierra Sie X-Stretch Chest Wader. Elpojošās brienambikses no revolucionāra 3 slāņu materiāla, kas stiepjas visos virzienos un ir sevišķi nodilumizturīgs. Ūdensizturība – 12 000 mm
⬆︎Daiwa brienambikses, kam apakšējā daļa ir no neoprēna, bet augšējā – no elpojoša materiāla. Izturīgs un tomēr komfortablāks variants. ⬆︎Scierra 3 slāņu materiāla elpojošo brienambikšu modelis, savienots ar zābakiem. Ūdensizturība – 16 000 mm. ⬆︎Scierra Tundra V2 NEO Waders. Augstākās klases brienambikses neoprēna piekritējiem. Īpaši siltas un izturīgas, jo izgatavotas no 5 mm bieza, mīksta, elastīga un izturīga neoprēna. Ievērojami pastiprināti ceļgali ilgstošai rāpošanai un kāpelēšanai. Inovatīvas kabatas ar magnētisko aizdari priekšā un ūdensizturīgu rāvējslēdzēju sānos.
Neoprēna aizsargi, kas neļauj ūdens nestiem akmentiņiem, smilšu graudiem un citai drazai iekļūt zābakā un berzties pret neoprēna zeķi
⬆︎Aquasure – ūdensizturīga līme brienambikšu, zābaku un apģērba remontam. Tādai vajadzētu būt katra makšķernieka “aptieciņā”. ⬆︎Remonta komplekts ar UV līmi.
 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager