Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 10.aprīlis 2021, 21:01 | 3 komentāri | 10207 skatījumi

Rīki lašu copei

Lai arī mūsu ūdeņos lašu cope nav nekas jauns, tomēr pēdējos gados šo zivju makšķerēšana uzņem apgriezienus. Līdz ar to rodas daudz un dažādi jautājumi – par inventāru, tehniku, arī par vietām. Šoreiz apskatīšu inventāra nianses, iesācējiem palīdzēšu rast virzienu, un gan jau kaut ko sev zināšanai varēs paņemt arī copmaņi ar lielāku pieredzi.

Latvijā ir gana daudz upju, kurās ķert gan lašus, gan taimiņus, bet pirmsnārsta lašu ieguves lieguma dēļ mani upēs vairāk interesē tieši taimiņi. Mums ir vairākas lielās upes – Gauja, Salaca un Venta, bet ir arī daudzas mazās, kurās lašveidīgie nāk uz nārstu. Salaca ir upe, kur šo zivju daudzums un arī nārsta apstākļi ir vieni no labvēlīgākajiem. Neliela problēma – makšķerniekam to ķeršanas noteikumi, manuprāt, nav labvēlīgi. Taču es negribu aizskart šo jautājumu, pietiek ar milzum daudzajām diskusijām gan sociālajos tīklos, gan arī citos medijos.

Man pašam vairāk patīk Gauja. Fantastiska upe! Nu jau pāris gadus arī tur ir licencētā makšķerēšana, un upe ir sadalīta vairākās zonās. Katra zona ir nedaudz citāda, līdz ar ko copēt ir ļoti interesanti. Upē ir gan lēni, dziļāki posmi, gan sekli un strauji, ar akmeņiem. Katrā šajā vietā ir iespējams iegūt zivi, tiesa – vietu, kur zivs var atrasties konkrētā brīdī, ir daudz, un skaidrība par tām nāk ar pieredzi.

Manā skatījumā, lai sekmīgi ķertu lašveidīgos, viens no galvenajiem nosacījumiem ir būt pie upes. Cope straumē ir savādāka, turklāt prasa zināmas iemaņas. Jo vairāk būsi pie upes un jo labāk iemācīsies lasīt straumi un krastus, jo labāk to sapratīsi. Turklāt te es runāju ne tikai par ziemu, kad mums ir pamata sezona.

Spiningi

Runājot par rīkiem, pieņemšu, ka pamatā laši tiks copēti lielajās upēs – Gaujā un Salacā. Mazās vajadzēs citādu inventāru.

Lašveidīgās zivis pārsvarā ķer ar šūpiņiem, vobleriem un rotiņiem. Parasti ir nepieciešams metiens lejup pa straumi, un nereti tam ir jābūt tālam, praktiski līdz pretējam krastam. Protams, tas nav vienmēr, bet bieži vajag gan. Turklāt vobleri, ar ko māna lašus, ir salīdzinoši viegli un ne visi labi lido. Attiecīgi šeit sākas prasību saraksts spiningam.

Ja runā par garumu, tad es teiktu, ka vajag vismaz 2,70 metrus. Maksimālais garums ir tāds, kāds pašam copmanim ir komfortabls, 3 metri noteikti var būt. Garums vēl ir svarīgs tajā brīdī, kad upes malas jau ir pārklātas ar ledu un kad ir ļoti no svara noķerto zivi arī veiksmīgi dabūt krastā. Ar īsāku spiningu to būs grūti izdarīt.

Akcija un jauda

Svarīga lieta ir kāta akcija. No vienas puses, tam ir jābūt ne tik asam un stingram, lai veiktu tālus metienus, no otras – pietiekami stingram, lai straumē tiktu galā ar spēcīgo zivi. Pēc tipa man vislabāk patīk japāņu tirgum domātie seabass spiningi. Tiem parasti blankas apakšējā daļa ir stingra, bet vidus mīkstāks. Seabass ķer ar dažādiem vobleriem, metāla džigiem, ratliniem no krasta vai no laivas jūrā. Attiecīgi no krasta ir nepieciešams tāls metiens, jo zivs nenāk īpaši tuvu malai. Šī nepieciešamība tad arī diktē to, kādai jābūt blankai un arī spininga akcijai.

Pats esmu izmēģinājis vairāku zīmolu modeļus, un man šāda tipa kāti ir vispiemērotākie. Regular fast jeb vidēji ātra akcija manā skatījumā ir optimāla. Ir spiningi, kam ir tāda ne sevišķi asa fast akcija. Tāpēc lieti noder iespēja noskatīto kātu paturēt rokās, lai varētu novērtēt visu blanku kopumā. Daudzi copmaņi izmanto stingrākus spiningus, un tas noteikti nav nepareizi. Katram ir savas gaidas attiecībā uz to, ko viņš vēlas iegūt no copes procesa.

Nebūt ne mazsvarīgs ir jautājums par spininga gredzeniem. Tā kā lašu sezona iekrīt ziemā un mūsu ziemās ir mainīgi laikapstākļi – gan liels sals, gan salīdzinoši augsta temperatūra, tad aktuāls ir riņķu aizsalšanas jautājums. Protams, visi gredzeni aizsalst zemā temperatūrā un liela gaisa mitruma un asa vēja laikā, bet, ja gredzeni ir lielāki, tie aizvelkas ciet retāk, un nebūs tik daudz problēmu.

Ir vesels lēveris japāņu spiningu, kas radīti pītajai auklai. Tāpat, lai panāktu tālāku metienu, ir mainīts riņķu diametrs un izvietojums. Respektīvi – gredzenu ir vairāk, un to diametrs ir mazāks. Attiecīgi ar šādu kātu nelabvēlīgos laikapstākļos nāksies nedaudz iespringt uz darbošanos ar silikona aerosolu vai smērēm.

Tests un jauda

Tā kā dažādiem ražotājiem ir dažādas blankas, es teiktu, ka spininga blankas jaudai būtu jābūt ML (medium light jeb vidēji vieglai), M (medium jeb vidējai) vai MH (medium heavy jeb vidēji smagai). Testā tas būtu līdz 28, 30 vai 35 gramiem – kā kuram ražotājam. Mūsu vidēji statistiskajai zivij ar to pilnīgi pietiek. Protams, var izmantot arī spiningu ar augstāku testu, bet man tomēr patīk arī cīņa ar zivi.

Pats izmantoju 2,90 m garu spiningu, tam ir ML jauda un tests līdz 28 gramiem. Šis būtu tāds vairāk universāls variants gan lasim, gan taimiņam. Bet, tā kā taimiņi man tomēr ir nedaudz iekārojamāka trofeja, it sevišķi tie, kas ienāk svaigi no jūras, tad šīm zivīm man ir cits spinings. Tā tests ir līdz 25 gramiem, un tas ir nedaudz īsāks – 2,60 metri. Tāpat ir copmaņi, kas koncentrējas uz lielajām lašu mammām un kas šim nolūkam izmanto krietni jaudīgākus spiningus – testā līdz 50 gramiem. Viss ir atkarīgs no tā, cik smalki pieiet tai lietai!

Spiningu modeļu izvēle

Apskatot dažādus modeļus, viena no niansēm, par kuru ir vērts padomāt, ir spininga cena. Es negribu teikt, ka dārgus kātus nav jēgas pirkt vai ka budžeta klase nav tās naudas vērta un ir slikta. Es gribu paskatīties no cita skatupunkta, respektīvi – kad es izvēlējos sev spiningu, viens no jautājumiem bija: vai man nav žēl šo spiningu lauzt pa krūmiem, līst ar to pa aizaugušiem, slideniem krastiem? Vai esmu gatavs, ka spinings salūzīs? Atbildot uz šo jautājumu, es arī pieņēmu lēmumu, ar kādu summu esmu gatavs riskēt. Esmu copējis lašus ar ļoti dārgu inventāru, bet man tomēr bija žēl spininga.

Budžeta klase

Favorite X1 902MH No tiem, kurus esmu mēģinājis, man patīk šis Favorite modelis ar testu līdz 35 gramiem. Laba blanka, tāpat metiena īpašības, cena arī laba.

Cobalt 902MH Otra opcija ir šis Cobalt, kas arī nav slikts, tikai man šis liekas stingrāks, rupjāks, ja tā var teikt. Lielākai zivij noteikti būs pašā laikā, bet tad drīzāk ir apskatāms modelis 902M ar testu līdz 28 gramiem un nelielu pārslodzi.

Solpara Seabass Jau nedaudz augstākā cenu kategorijā es lieku Major Craft Solpara Seabass sēriju. Konkrētāk – SPX-962ML un SPX-962M; pirmajam tests ir līdz 30 gramiem, otrajam – līdz 45 gramiem. Ilgāk dabūju palietot 962ML modeli, un jāsaka, ka metiena īpašības un blanka bija labas. Turklāt spiningam ir Fuji gredzeni un Fuji spoles turētājs, kas sola zināmu kvalitāti. Ar cenu nedaudz virs 100 eiro robežas šie ir lieliski instrumenti.

New Crostage Kāpjoties vēl nedaudz augstāk pa cenu trepēm, nonākam pie Major Craft New Crostage sērijas. Lai arī cenu atšķirība starp Solpara un Crostage nav īpaši liela, toties atšķirība blankās gan. Crostage blanka būs vieglāka, izturīgāka, arī metiena īpašības par gramu, bet ir labākas. Priecē arī tas, kā spinings uzvedas ar zivi galā. Modeļu izvēle ir līdzīga kā Solparai – CRX-962ML vai CRX-962M.

Major Craft Triple Cross Šī sērija ir nākamais līmenis. Blanka ir izgatavota no četriem oglekļa veidiem, radot gan lielu jaudu apakšējā daļā, gan pastiprinātu savienojuma vietu, gan pietiekami dzīvu augšējo daļu, lai varētu veikt tālus metienus, kā arī lai lieliski izspēlētu mānekli. Triple Cross ir Fuji gredzeni, Fuji VSS spoles turētājs, ar EVA apdarināts rokturis, turklāt tā garums ir patiesi ērts. Modeļi – TCX-962ML un TCX-962M.

Certified Pro Runājot par ražotājiem no Amerikas, jāsaka, ka gaužām maz man ir sanācis ar viņu kātiem copēt. Man ir bijis Lamiglas Certified Pro sērijas spinings. Tas bija 10 pēdas jeb 3,05 m garš, norādītais tests – līdz 24 gramiem; reāli gan mētāju arī 35 g šūpiņus. Šis ir labs darba zirdziņš, pietiekami askētisks, toties ar korķa rokturi, kas vismaz man ir pluss. Komplektācijā ir lieli gredzeni, kas nodrošina brīvu auklas slīdēšanu un ar ko tik ātri nerodas problēma ar aizsalšanu. Kādā brīdī 3 m garums vismaz man nebija vairs vajadzīgs, attiecīgi pirms laba laika es no šī kāta šķīros. Šobrīd cena Certified Pro ir Triple Cross līmenī, pie 200 eiro.

Lielāka budžeta klase

Esmu nonācis līdz cenu kategorijai stipri virs vidējās. Ko tā dod? Vieglāku blanku, attiecīgi arī vieglāku pašu spiningu, lielāku jutību, kā arī patīkamāku copes procesu. Cik tas ir svarīgi? Tas katram ir jāizsver pašam.

Luvias ir jau nedaudz dārgāks kāts ar labāku blanku un augstāku jutību

Daiwa Luvias Tā agrāk bija pazīstama tikai kā spoļu sērija, bet Eiropā ar šo nosaukumu tiek piedāvāti arī spiningi. Tiem ir SVF oglekļa blanka – šo materiālu Daiwa izmanto daudzos savos spiningos. Tāpat blanka ir veidota pēc X45 tehnoloģijas, kas nodrošina papildu izturību, tai pašā laikā nepalielinot svaru. Spiningam ir pastiprināta savienojuma vieta, tā ir veidota pēc principa – put over. Ir Fuji furnitūra ar SIC gredzeniem un jaunās paaudzes Fuji TVS spoles turētājs. Patīkams bonuss ir korķa rokturis.

No modeļiem ir 2,70 m garais variants ar testu līdz 35 gramiem. Man bija iespēja nedaudz ar šo spiningu padarboties, un jāsaka – viegls, 150 grami, metiena īpašības labas. Par savu cenu visnotaļ vērā ņemama opcija.

Tailwalk Eginn Šī sērija ir labi zināmās Moonwalker River sērijas jaunā paaudze. Eginn ir nedaudz savādāka blanka, furnitūra un kosmētika, bet pamata ideja palikusi vecā. Starp citu, Moonwalker River bija spinings, kuru es sen biju noskatījis un sev gribēju, bet kaut kā līdz tam netiku – tad nebija pieejams, bet tad vispār noņēma no ražošanas. Viens no maniem apskates objektiem bija Eginn 96ML-R. 2,92 m garš, tests aptuveni līdz 35 gramiem. Nosaukumā figurē vārds “egi”, ar kuru parasti apzīmē kalmāriem domātus spiningus. Tie ir pavisam citādi nekā seabass kāti. Šajā gadījumā spiningam ir regular jeb vidēja akcija un ML jauda, attiecīgi modelis pilnībā der mūsu lašveidīgajiem. Ļoti labas metiena īpašības, pietiekama jauda zivs izvadīšanas laikā. Vienīgais mīnuss ir gredzenu izmērs, tomēr nedaudz par maziem, un ātri salst ciet.

Megabass Astelion Šis ir spinings, kas man iepatikās uzreiz. Lieliska blanka, augsta jutība, ļoti labs metiena tālums, palieli gredzeni – viss, kas man bija vajadzīgs. Attiecīgi AST-96ML modelis arī ir tas, kurš mani pavadīs lašu copē tuvākos gadus. Tests līdz 28 gramiem, bet reāli nedaudz vairāk. Ir Fuji spoles turētājs, kam turklāt ir papildu fiksators, lai spole neatskrūvētos. Ar Fuji gredzeniem aprīkots un ar korķa roktura priekšējo daļu Astelion man vizuāli ļoti patīk. Un pirmās noķertās zivis arī nelika vilties!

Daiwas dārgā gala Morethan Branzino AGS izceļas ar izcilu tālmešanu. Blanka ir veidota ļoti pareizi, un mānekļi lido tiešām tālu. Tiek izmantoti Daiwas speciālie AGS gredzeni, kuri ražoti no oglekļa

Spiningi ar dvēseli

Noteikti jāapskata arī augstais cenu diapazons. Zinu pietiekami daudzus copmaņus, kas izvēlas šādus spiningus, un tas ir pilnīgi normāli.

Plaisir Answer Sērijā ir vairāki mums piemēroti 9 pēdu modeļi, piemēram, PA99 ar testu līdz 42 gramiem un PA108 līdz 32 gramiem. Neliels mīnuss ir RG tipa gredzeni, ko Zenaq ir patentējis un kas ir domāti tikai pītajai auklai. Šie riņķi ir izvietoti ļoti tuvu cits citam, un to ir daudz, savukārt diametrs – ļoti mazs. Attiecīgi tie aizsalst zibenīgi. Vairāk uz pavasari un siltākās ziemās nav nekādu problēmu, un metiens tiešām ir ļoti tāls. Lieki piebilst, ka šiem ir Fuji VSS spoļu turētājs un EVA roktura apdare. Spiningi ir melni, es teiktu – klasiski. Protams, tas ir roku darbs – Made in Japan.

Aims Black Arrow Vēl viens japāņu spiningu zīmols, kas gan pie mums nav īpaši plaši zināms. BAU-93ML ir tipisks seabass spinings ar ļoti vieglu blanku. Blankai ir augsts oglekļa saturs un maz papildvielu, līdz ar ko jutība ir maksimāli augsta, bet parādās trauslums. Tests – līdz 32 gramiem, svars – 135 grami. Apakšējais tests – no 6 gramiem, kas faktiski tā arī ir. Ļoti patīkami copēt!

Laxa Speciale SV Boron M&N ir leģendārā UFM zīmola jaunais uzņēmums, turpinājums, ja tā var teikt. Roku darbs, īpaši atlasīti modeļi. Spiningi nav gari – garākajam modelim ir 2,59 m, tests – līdz 25 gramiem. Ar vobleriem darboties var ļoti labi, tāpat kā izmantot tīri taimiņu copei. Šis ir īpašs spinings tīri no izjūtu aspekta.

Morethan Branzino AGS Vieni no spiningiem, kas mānekli var aizmest patiesi tālu. Teicama blanka, ļoti augsta jutība. Liela jauda, lai izvadītu zivi. Ir Daiwas AGS oglekļa gredzeni, kas atvieglo blanku un balansē visu vēl precīzāk. Morethan man ļoti patīk! Lielākais mīnuss ir cena, kura garākajiem modeļiem ir tuvu 1000 eiro. Taču sērijā ir vēl citi modeļi, ar savādāku blanku, kā Expert AGS, kam cena ir nedaudz zemāka, bet ne tik ļoti.

Taimiņu specifika

Ja par mērķa zivi sauc taimiņu, tad prasītos vieglāks spinings un, es teiktu, arī plānāka aukla. Pamatā tas būtu līdzīgas akcijas kāts, kā minēts iepriekš, bet testam būtu jābūt līdz 20–25 gramiem maksimāli. Jauda – L vai ML.

Kā piemērs varētu būt mans Megabass Astelion, tikai 92L versijā, vai Solpara 902L un Crostage 902L. Ar šādiem spiningiem bauda ķert taimiņu būs lielāka. Turklāt varēs izmanto arī vieglākus mānekļus, teiksim, 12 g smagus šūpus. Auklu es ņemtu 1PE pēc japāņu sistēmas, 8 dzīslu variantu. Taimiņš par mērķa zivi kļūst tuvāk pavasarim, attiecīgi vajag mazākus mānekļus, un tādus izkustināt ar jaudīgu spiningu īsti nav tas.

Spiningu modeļu izvēle ir gana plaša visos cenu segmentos. Minējis esmu modeļus, ar kuriem es esmu darbojies, un domāju, ka tie var kalpot vismaz par orientieri, kurā virzienā skatīties.

Spoles un auklas

Tagad nedaudz par spolēm. Tā kā divas svarīgas lietas ir metiena tālums un spēja izvadīt spēcīgu zivi, es uzskatu, ka mazāku par 4000. izmēru ņemt nav īsti jēgas. Tādai būs spēcīgi zobrati (galvenais pāris). Turklāt ražotāji būs padomājuši arī, kā spoles mezglus tehnoloģiski padarīt izturīgākus. Kasete un rotors arī attiecīgi ir lielāki, aukla metienā krīt nost daudz brīvāk. Un nemaz nerunāsim par jaudu, kad ir nepieciešams tikt galā ar lielu trofeju.

Spolēm es noteikti izvēlos 4000. izmēru, šajā gadījumā – Stellu. Spolei ir jābūt ar lielu izturību un kaseti, lai var uztīt daudz pītās auklas. Ja eju tikai uz taimiņiem, tad izmantoju 3000. izmēru

No modeļiem es ieteiktu: no Shimano – Nasci vai Ultegra, no Daiwas – Legalis LT vai Exceler LT. Pārnesuma ziņā es ņemtu kaut ko ātrāku, jo jāmet ir pulka un attiecīgi arī ietīšanas ir daudz, un ar ātrāku pārnesumu to būs vieglāk izdarīt. Noteikti ir jāskatās, cik centimetru auklas spole ietin ar vienu pilnu roktura apgriezienu, jo izmēru dēļ rotoriem un kasetēm šie parametri ir dažādi. Respektīvi – ne visām 4000. izmēra spolēm ar klasisko 5.2:1 pārnesumu aukla tiks ietīta vienādā daudzumā.

Nākamais punkts ir auklas. Skaidrs, ka lieto pīto, bez tās nekur. Bet tām, kā zināms, ir divi veidi – 4 dzīslu un 8 dzīslu. Katram veidam ir savi plusi un mīnusi.

Pats galvenokārt lietoju 1.2 PE izmēru pēc japāņu klasifikācijas. Var izmantot lielāku, it sevišķi, ja iet uz lielām zivīm. Mazāku – 1 PE – liek tuvāk pavasarim, kad mērķtiecīgi iet uz taimiņu. Četru dzīslu auklai pluss noteikti ir cena. Šobrīd par salīdzinoši mazu naudu var nopirkt labas, pietiekami slidenas un izturīgas auklas.

Mīnuss ir tas, ka pinums nav tik blīvs, attiecīgi aukla vairāk un ātrāk uzsūc ūdeni, kas zemā temperatūrā liek auklai sasalt. Lai no tā izvairītos, var izmantot gan dažādus aerosola līdzekļus, gan labi zināmo Džonsona bērnu eļļu, ar kuru piesūcina auklu. Tieši šis ir iemesls, kāpēc zemā temperatūrā es izmantoju 4 dzīslu modeļus – pēc sezonas man nav žēl to izmest laukā. Kaut kā tomēr man nepatīk izmantot tādas piesūcinātas auklas ilgu laiku.

Pavadiņām es izmantoju Scientific Anglers fluorkarbonu. Šis ir Japānā ražots, Kureha rūpnīcā, attiecīgi pret kvalitāti iebildumu nav. Ērti, ka kasetē ir iestrādāts asmens, lai varētu nogriezt vajadzīgo auklas gabalu

Manā personīgajā skatījumā 4-dzīsliniecēm mīnuss ir arī skaņa. Zāģēšana gredzenos mani kaitina. Tāpēc es izmantoju 8 dzīslu variantus. Tie ir klusāki, daudz blīvāk sapīti. Metiena tālums ir ļoti labs, it sevišķi ar vieglākiem mānekļiem. Turklāt, ja ir sarežģīti laika apstākļi, teiksim – pretvējš vai sānu vējš, māneklis tomēr lido tālāk. Protams, 8-dzīsliniece ir jutīgāka pret berzi, bet šajā copes veidā bez garas fluorkarbona pavadas neiztikt. Kā jau minēju, arī blīvāks pinums kaut nedaudz ilgāk aizsargā auklu pret sasalšanu. Izmērs tas pats – 1.2 PE.

Fluorkarbonu es lietoju Seaguar zīmola, jo tas, kā zināms, ir īstais fluorkarbons. Respektīvi – Kureha ir japāņu ražotne, kura arī izgudroja šo auklas materiālu. Otrs zīmols ir Scientific Anglers, kurš ir labi zināms mušiņnieku vidū, bet kura fluorkarbons nāk no Kurehas rūpnīcas. Es izmantoju 0,33, 0,38 mm diametrā – ar to ir pietiekami. Tā kā nelaižu savienojuma mezglu gredzenos, es lieku vismaz 1 m garu fluorkarbona pavadu. Pītās auklas savienojumam ar fluorkarbonu es izmantoju FG mezglu vai arī veco labo burkānu, kuru gan nedaudz esmu modificējis – nosienu vēl no otrās puses.

Šūpiņi

Kā jau minēju sākumā, lašveidīgo copē svarīgākie ir trīs veidi – šūpiņi, vobleri un rotiņi. Agrāk lašus ķēra tikai ar šūpiem, turklāt bieži vien tie bija vietējo meistaru taisīti. Tagad arī šāda tendence ir saglabājusies, bet nu arī lielie zīmoli piedāvā savus izstrādājumus, kas cenas ziņā ir stipri lēti, pieejami dažādā krāsojumā, svarā un lielumā.

Akara Pēdējos gados ļoti daudz un plaši tiek izmantoti tieši Akara zīmola šūpi: ir Viskan, Laxa, Toby, Salmon, River Trout, River Salmon. Šūpiņiem svaru diapazons ir no kādiem 16 līdz aptuveni 40 gramiem. Piebildīšu – šie ir svari, ko izmantoju es, bet pieņemu, ka kāds lieto daudz smagākus. Populārākie svari man ir 18, 21, 24 grami. Uz pavasari, kad vajag mazākus mānekļus, es darbojos arī ar 14 un 16 g smagiem. Noteikti varu ieteikt lietuviešu meistara Vjačeslava šūpiņus, kas ir 16, 20 un 22 g versijā. Lieliska spēle pat lēnas ietīšanas laikā, un man tie ir ļoti rezultatīvi.

Akara Laxa ir labs šūps par ļoti pieņemamu cenu. Krāsojumi ir daudz un dažādi, ir arī divi izmēri un vairāki svara piedāvājumi

Spinnex Tramp No 24 gramu šūpiem sevi lieliski ir pierādījis Spinnex Tramp. Diezgan vienkāršs māneklis, bet ļoti efektīvs.

Toxic Kategorijā, kuru ir vērts pirkt un lietot, ietilpst arī Toxic šūpiņš. Copes bodēs to var nopirkt par labu cenu. Nolocītā aizmugures forma dod labas svārstības ūdenī lēnas ietīšanas laikā. Krāsojums ir pietiekami labs. Man patīk 16 g versija, bet arī 24-gramīgās ir plaši izmantojamas.

Japāņi Protams, liela izvēle ir arī lašu šūpiem no Japānas. Nav noslēpums, ka arī tur ķer lašveidīgos, turklāt sugu daudzveidība tur ir lielāka. Šūpiņi ir ļoti labi, bet lielākais mīnuss tiem ir cena. Grozi, kā gribi – upes, it sevišķi Gauja, ir niknas, ar milzum daudziem ķērājiem, un pa dienu var noraut daudzus šūpus. Līdz ar to, ja manta ir par 3 vai 5 eiro, zaudējums nav tik liels. Bet, ja pa dienu aizlaid nebūtībā tikpat japāņu par 10 eiro gabalā, tas jau ir sāpīgi. Taču ir šūpi, kas, tikai pateicoties savai spēlei, izprovocē lašveidīgos arī nopresētas un neaktīvas zivis gadījumā. No zināmākajiem modeļiem varu minēt Antem Olian un Bux. Tāpat lašveidīgos lieliski ķer Field Hunter un labi zināmie Smith Pure.

Vobleri

Man visvairāk patīk copēt ar vobleriem. Interesanti mānekļi, ar savu animāciju. Turklāt ar vobleri, manuprāt, ir interesantāk un arī nedaudz grūtāk ķert. Ir svarīgi, kādā dziļumā un kādā trajektorijā māneklis peld, kur vobleri pietur, kur ietin. Tam atkal ir svarīgi pareizi nolasīt upi un saprast, kurās vietās zivs var atrasties.

Konkrēti modeļi – te atkal ir divas nometnes: budžeta grupa, kur liela daļa ir japāņu modeļu kopijas, un oriģinālie, dārgie. Es uzskatu, ka ir jābūt abiem diviem, un iemesli ir līdzīgi kā šūpu gadījumā. Turklāt – jāatzīst – šīs kopijas ir ļoti veiksmīgas.

Kādus voblerus pārsvarā izmanto? No 7 līdz 9 cm garus. Es visvairāk strādāju ar grimstošajiem vai suspenderiem, bet tāpat nedrīkst aizmirst arī peldošos dīpus – voblerus ar dziļo iegrimi. Darba dziļums ir vajadzīgs gan 1–2,5 m stabili, gan arī nedaudz mazāk – vietās ar akmeņu krāvumiem un spēcīgāku straumi. Šiem vobleriem ļoti no svara ir stabila animācija, it sevišķi straumē, jo auklas neietin īpaši strauji. Spēcīgā straume nedrīkst nojaukt voblera animāciju.

Budžeta klase

Akara Ablet Manā kastē ir daudz Akara Ablet vobleru, kas ir Timon Tricoroll GT kopijas. Es izmantoju grimstošās versijas. Jāsaka – metiena tālums ir tiešām labs. Starp citu, šis punkts tieši voblerim ir pats sāpīgākais.

Silver Shiner Nākamie ir Lucky John Silver Shiner. Ir norādīts, ka tie ir suspenderi, bet reāli dzīvē ar āķiem, kurus izmantoju es, vobleri ir grimstoši. Taču tas netraucē animācijai.

Vivingra Noteikti jāizceļ lietuviešu ražojuma Vivingra mānekļi. Tie ir gana seni un labi zināmi. Es lietoju 70 un 80 mm variantus un gan dziļo versiju, ar iegrimi līdz 3,5 metriem, gan parasto, ar darba dziļumu 1,5–2 metri.

Pontoon 21 Nedrīkst aizmirst arī Pontoon 21, piemēram, Crack Jack modeli 78 mm izmērā, turklāt suspend versijā. Tam ir trīs darba dziļumi – SR, MR un DR. Man īpaši patīk pēdējais, tiesa, tam ir nelielas problēmas ar lidojuma tālumu. Mānekļa lielās mēles dēļ sliktos laika apstākļos metiens nav no tiem tālākajiem, bet ķert var mierīgi.

Timon ir Jackall sub-zīmols, kas specializējies uz mānekļu radīšanu tieši lašveidīgajiem, forelēm. Tricoroll GT jau ir kļuvis par lašu copes klasiku. Lieliski tur straumi, ļoti patīk plēsoņām. Attēlā peldošās versijas modeļi

Timon Tricoroll No dārgajiem zīmoliem mans favorīts ir Timon Tricoroll GT 88MD. Šis lašu copmaņu vidū ir arī pietiekami populārs. Izmantoju gan grimstošo, gan peldošo versiju, bet vairāk gan man patīk grimstošie. Nosacīts mīnuss ir tas, ka šie vobleri bieži lūst – neviens cits vobleris man nekad nav tik daudz lauzis nost mēli. Ir pat copmaņi, kam šis māneklis ir pārlūzis uz pusēm. Noķerto zivju skaits gan to atsver.

Smith Cherry Blood Tas ir izcils vobleris, viens no dārgākajiem. No izmēriem strādāju ar 82 MDS un 90D. Pēdējais lieliski der dziļākām vietām. Lielisks lidojuma tālums, ļoti skaistas krāsas. Māneklis iztur dažāda stipruma straumi, ļoti viegli strādāt. Cena ir nosacīts mīnuss, bet šim noteikti būtu jābūt kastītē.

Jackson Rogos 80S Diezgan sekls vobleris, bet seklās vietās pie akmeņiem vai sērēm lieliski veic savu darbu. Lidojuma tālums arī ļoti labs.

Zip Baits Khamsin Protams, bez Zip Baits Khamsin nekur. Šis 7 cm garais šada tipa vobleris bieži vien ir spējīgs pierunāt vispasīvāko lasi un taimiņu. Suspender tipa vobleris SR un DR versijā. Plaša krāsu gamma, un, kas pats svarīgākais, māneklim ir magnētiskā tālmešanas sistēma, labi tiek izmantota Zip Baits vobleriem. Esmu ievērojis, ka stiprā salā sistēma mēdz nenostrādāt, bet bieži tas nenotiek. Metiens ir lielisks.

Ir vēl čupa ar vobleriem, ko var izmantot lašu mānīšanai, bet minētie manā skatījumā ir paši populārākie. Tāpat, ja esi lašu copes sākumā, nedomāju, ka vajag piebāzt pilnas kastes ar visvisādiem mānekļiem. Labāk izvēlēties pārbaudītas vērtības.

Āķi un furnitūra

Ļoti svarīgs jautājums ir par āķiem un furnitūru. Lasis un taimiņš ir spēcīgas zivis, turklāt bieži vien izvadīšanas laikā ir jāforsē, lai loms neieskrietu iekritušos kokos vai nepaskrietu zem ledus malas. Jāņem vērā arī fakts, ka pa dienu var būt tikai viena cope! Tāpēc ir jādomā par āķiem.

Āķus mainu gandrīz vai visiem nopirktajiem šūpiem un vobleriem. Pamatā diemžēl āķi ir vai nu slikti, vai arī vienkārši par plānu. Skaidrs, ka ne visi vobleri ir paredzēti tik spēcīgām zivīm, bet copmanim tas ir jāparedz.

Assist vienžuburi. Āķiem ir lielāka brīvkustība, tāpēc nomūk mazāk zivju. Tāpat ir mazāks aizķeršanās risks, jo āķis ir vienžuburis. Es izmantoju šūpiem, bet arī vobleriem tos var droši likt. Jāizvēlas tik attiecīgs izmērs

No pieejamiem āķiem ir Owner ST-36BC sērija. Tie ir gana labi, bet noteikti jāseko līdzi to stāvoklim. No jau krietni asākiem man ir divi favorīti – BKK un Gamakatsu. No BKK es lietoju Fangs BT621, turklāt tiem ir pat versija ar UV krāsas āķi, kur melna ir tikai pati spices daļa. Lieliski, asi un izturīgi āķi. No Gamakatsu izmantoju 13B sēriju. Arī ļoti asi un izcili izturīgi. Noteikti iesaku.

Viens no veidiem, kā mazināt norauto mānekļu daudzumu, ir izmantot vienžuburus. To es ievēroju galvenokārt attiecībā uz šūpiem. Jāsaka, daudzi japāņu zīmolu šūpi jau oriģinālā ir aprīkoti ar vienžuburiem. Tiesa, manā skatījumā tie ir nedaudz par plānu. Es izvēlos Assist ražojumus. Tie ir āķi, ko plaši izmanto Japānā – gan lašveidīgajiem, gan arī kalmāriem. Faktiski tie ir vienžuburi, kas iepīti sintētiskā materiālā un brīvi karājas. Ir pieejami dažādi izmēri un resnumi. Šie āķi brīvi turas pie mānekļa, un zivij ir mazākas iespējas nomukt. Arī iedēstīto mānekļu skaits samazinās. Turklāt sarkanā krāsa bieži vien kalpo par papildu kairinātāju. Mūsu veikalos tos pārdod reti kur; lai iegādātos, ir jāskatās ārzemju interneta veikalos.

No sakabēm es izmantoju Bassday Ultra Snap. Ļoti stingras, laba materiāla sakabes. Nekad nav mani pievīlušas

Arī vobleru gredzenus es mainu. Parasti uz Bassday Split Ring, arī Decoy.

Vēl svarīgs moments ir sakabes. Te atkal aktuāls kļūst punkts par izturību. Jau daudzus gadus es izmantoju super izturīgās un stingrās Bassday Ultra Snap – un neviena šo gadu laikā man nav tikusi atsista vaļā. Ražotas tās ir no SUS304 materiāla. Iesaku.

Lūk, ekskurss lašu inventāra pasaulē. Ne asakas!

@Mārtiņš Babrs

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[3] Komentāri | dilst | aug
 
AinarsJ

Malacis, Mārtiņ! Nekā lieka, viss "po teme" :)

11.04.21 Atbildēt | Ziņot 2
indi
indi :

labs

11.04.21 Atbildēt | Ziņot 0
Kruizers

Tiešām labi!

12.04.21 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager