Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Karpu Lietas | 16.aprīlis 2021, 13:38 | 1 komentārs | 2478 skatījumi

Multi rig. Soli pa solim

Vai tu piederi pie tiem, kas garos ziemas vakarus pavada, sienot pavadiņas un kārtojot tās glīti citu citai blakus neskaitāmās kastītēs? Tad būsi pārsteigts, ka starp mums ir tādi, kas pavadiņas mājās nesien. No Anglijas līdz Rumānijai, no Zviedrijas līdz Spānijai, gan lielos ezeros, gan mazos dīķos visnotaļ efektīvi var strādāt ar vienu pašu pavadiņas veidu. Iepazīsties – multirigs!

Tādu pavadiņu ir ērti uzsiet krastā, tai nav vajadzīga tvaicēšana, un pat tad, kad ir notrulinājies āķis, to var nomainīt, nepārsienot pašu pavadiņu. Multirigs vienlīdz labi strādā gan uz lielām karpām, gan uz pavisam mazām. To var pielāgot jebkurai ēsmai jebkuriem apstākļiem. Pavadiņai ir pamatposms un āķa posms, un variēt var gan vienu, gan otru. Tāpat var mainīt āķa izmēru un pat formu, kā arī pašu ēsmu – tā var būt grimstoša boila vai tīģerrieksts, vai arī peldošais popaps, vai, protams, visu iemīļotais vafteris. Pavadiņa būs efektīva gan tad, ja mēģināsi to aizmest tālāk par simts metriem, gan pamesta zem piekrastes krūma, gan ielaista no laivas. Tai nevajag daudz sarežģītu sastāvdaļu, to ir viegli uzsiet krastā, un tā ir arī ļoti ekonomiska, jo ļauj mainīt āķus, nesienot jaunu pavadiņu.

Neskatoties uz universālo lietojumu, multiriga pavadiņa pavisam maz pinas iemetienā un grimstot. Tā nezaudē efektivitāti ne uz gludas un cietas grants, ne smiltīs, ne dūņās un zāļainās vietās. Tas nozīmē, ka nogājienu ir pavisam maz, tpu-tpu, un āķis parasti ir iedūries apakšējā lūpā tieši pa vidu. Atliek vien koncentrēt domas uz to, kur to pareizāk nolikt, nesatraucoties par iespēju zaudēt uzāķēto karpu pusceļā.

Popaps vai grimstoša ēsma? Sākotnēji multirigs tika radīts kā pavadiņa popapam. Ja pavēro aktīvi barojošos karpu, tai reti kad izdodas izvairīties no āķa ieduršanās lūpā, ja ēsma nonāk zivs mutē. Dubultais āķa posms ir pietiekami ciets un it kā pagarina āķa kātiņu un paplašina atvērumu. Sanāk viens liels āķis. Mazo svariņu izvietojot uz pamatposma, nevis uz šī āķa posma, kā to iesaka daži karpinieki, iznāk, ka šis āķa posms ir pietiekami kustīgs un grozīgs, un tas ļauj āķa spicei aktīvi meklēt vietu, kur iesēsties. Dažreiz, karpai pienākot no cita leņķa, āķis ieduras augšlūpā, taču tādas reizes ir samērā reti.

Ja tomēr gribas popapa vietā izmantot grimstošo boilu vai, teiksim, tīģerriekstu, pavadiņu var atstāt pilnīgi bez izmaiņām. Mazais svariņš palīdz āķim pagriezties un atrast karpas lūpu, tāpat kā tas notiek ar citām, tradicionālām grimstošās ēsmas pavadiņām. Diez vai var apgalvot, ka šī ir pati efektīvākā pavadiņa grimstošai ēsmai, tomēr tā ir pilnīgi okei un strādā lielākajā daļā situāciju, pat ar krietni presētām un lielām karpām.

Āķis. Kā jau rakstīju, multiriga pavadiņas priekšrocība ir iespēja pāris sekundēs nomainīt āķi, neko nepārsienot. Viens no piemērotākajiem āķiem, kas labi strādā ar šo pavadiņu, ir Chod Twister. Tas ir āķis ar taisnu spici un uz āru pagrieztu aci, kādu parasti izmanto čodrigam un cietajām pavadiņām.

Noderīga ir tā īpaši lielā actiņa, kas ļauj divreiz izvērt pavadiņas materiālu ar visu izolāciju bez īpašas aizķeršanās. Parasti pietiek ar 5. izmēra āķi, tomēr vietās, kur prasās pēc lielāka metāla daudzuma, var uzlikt 4. izmēru. Ja par pavadiņas materiālu izmanto kaut ko ar pietiekami izturīgu izolāciju, piemēram, Skinlink, tad ar vienu sējumu var izvilkt vairākas karpas no vietas, neko nepārsienot. Ļoti taupīgi.

Ēsmas. Optimāls veids ēsmas stiprināšanai pie multiriga pavadiņas ir skrūvīte. Uz tās vienkārši, droši un ātri var uzskrūvēt praktiski jebkura izmēra un konsistences ēsmu. Ja copē no labi sabarota galda, uz kura esi saklājis pieklājīgu kukurūzas, pelešu, kaņepju un citu gardumu porciju, tad īstā izvēle ēsmai būs neliels popaps. Ja ir aizdomas, ka peldoša ēsma karpas biedē, to var aizstāt ar grimstošo boilu vai tīģerriekstu. Gan grimstošajai, gan peldošajai boilai vienlīdz labi strādās metāla skrūve, un vien tad, ja izvēlies pavisam mazu peldošu boiliņu, tās vietā labāk likt plastmasas skrūvi, kas nav tik smaga un nevilks popapu pie zemes.

Neapšaubāmi, skrūvi var aizstāt arī ar kādu tradicionālāku ēsmas stiprināšanas metodi, tomēr ērtības un ātruma dēļ uz šīs universālās pavadiņas skrūve ļoti iederas.

Cik garu? Gan āķa sekcijas, gan pamatposma garumu var un vajag variēt atkarībā no copes apstākļiem. Piekrastē, uz cietas grunts un ķerot no iebarota galda ar zemu izvietotu popapu, parasti veido īsāku pavadiņu, lai tā pēc iespējas ātrāk nostieptos un āķis iesēstos zivs lūpā. Īpaši uzmanīgām karpām pavadiņas garumu var samazināt līdz pat nieka 8 centimetriem.

Savukārt uz nelīdzenas grunts un dūņās ar tik īsu pavadiņu strādāt nevarēs, sevišķi, ja lieto arvien populārākos in-line tipa svinus. Metot nezināmā tālumā, kur pavadiņa var nogulties kopā ar visādu zemūdens drazu, dūņās vai īsā zālē, tās garumu palielina līdz pat 30 centimetriem. Pavasarī, copējot ar spilgtiem, krāsainiem popapiem, pagarina arī āķa posmu un tādā veidā paceļ to augstāk virs grunts. Līdzīgi var rīkoties, kad baro tikai ar boilām lielos ūdeņos, kur dūņainās vietās ar tādu taktiku var trāpīties patiešām iespaidīgi zivju izmēri.

Cik lielu svaru? Ir karpinieki, kas stundām var ņemties ar pavadiņas balansēšanu, mēģinot to padarīt pēc iespējas neitrālas peldamības. Tomēr karpai tāda pa gaisu lidojoša boila var arī nebūt pa prātam, sevišķi vietā, kur tā aktīvi barojas. Tāpēc labāk ir peldošo boilu “pienaglot” pie zemes ar mazliet lielāku svariņu, nevis ļaut celties gaisā ar pirmo karpas izraisīto ūdens plūsmu. Lielāks svariņš palīdz arī āķim labāk apgriezties un ieķerties apakšlūpā, kas nav mazsvarīgi. Par svariņu var izmantot gan mīksto svinu, gan svina skroti.

Kam tas stoperis? Stoperis neļauj pavadiņas cilpai, kas veido D burtam līdzīgu loku, noslīdēt līdz āķa actiņai. Teorētiski arī pēc noslīdēšanas pavadiņa strādās, tomēr tas nav labākais variants. Tāpēc labāk uz āķa kātiņa uzvērt gumijas stoperi, kas ļaus ēsmai brīvi ceļot pa D cilpu visā āķa garumā. Vienīgais, ko neļauj darīt šāds risinājums, ir āķēt PVA maisiņu uz āķa. Tad metiena brīdī slodze uz stoperi būs pārāk liela, un tas noslīdēs uz augšu, un skaistā cilpa būs pagalam. Ja nu tomēr ļoti gribas izmantot PVA maisiņus vai zeķes, to var siet pie paša svina vai nu izmantot cita veida pavadiņu.

Kādu materiālu? Multirigam vajag pītās auklas pavadiņas materiālu ar izolāciju. Divi parastie mezgli ir viss, ko tev jāprot uzsiet, tāpēc pavadiņa ir droša un pavisam elementāri uzsienama. Pirmās cilpas izmērs noteiks, cik augstu no grunts pacelsies popaps. Maza cilpa nozīmēs, ka popaps būs zemu, Ronnie stilā. Liela cilpa pacels to augstāk. Uzreiz zem šīs cilpas izolācijas materiālā izveido lauzumu, izmantojot instrumentu izolācijas noņemšanai vai vienkārši ar nagiem. Tas veido “eņģīti”, kas ļauj āķa sekcijai brīvi kustēties. Izolācijas atlikumam pa virsu uzmīca mīkstā svina lodīti. Zem tās var uzsiet mezglu, tad svins turēsies vietā daudz drošāk.

Otrā cilpa kalpo diviem mērķiem. Pirmkārt, tā ļauj ērti mainīt griezuli, tādā veidā nomainot vienu pavadiņu pret citu. Otrkārt, šis dubultais posms ir daudz cietāks un nodrošina, ka grimstot ēsma tiek aizstumta tālāk no svina, bet pavadiņa noguļas glīti un taisni. Vislabāk izmantot pavadiņas materiālu, kas ir pietiekami ciets un izturīgs, tad to noteikti var lietot vairākkārt.

Soli pa solim

1. Nogriez 30 centimetrus no 25 skinlinka

2. Ar parasto mezglu abos galos izveido cilpas

3. Vienai cilpai jābūt lielākai nekā otrai

4. Izveido eņģīti, sabojājot izolāciju tieši zem mazākās cilpas

5. Izver cilpu caur Chod Twister āķa actiņu

6.Uzver 3 mm gumijas stoperi uz āķa un novieto to uz kātiņa apakšā

7. Uzver ēsmas skrūvi uz cilpas aiz āķa

8. Cilpas galu pārvelc pāri āķim

9. Uzsien mezglu vietā, kur izveidota eņģīte

10. Ap šo mezglu aplipini mīksto svinu

11. Gatava pavadiņa izskatās šādi

12. Lielo cilpu izmanto, lai pavadiņu piestiprinātu pie divriņķu griezuļa

13. Uzskrūvē izvēlēto ēsmu uz skrūves

14. Komponentu saraksts ir īss, un daudzi no tiem var tikt izmantoti atkārtoti

@Aivars Rudzinskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
badapiicka

Galīgi nav mana tēma, bet raksts interesants, ar visu procesu bildēs )

20.04.21 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager