Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
LMSF aktualitātes | 25.aprīlis 2021, 10:47 | Komentēt | 2759 skatījumi

Vai vēja virziena maiņa spiningošanā no laivas?

Lai noskaidrotu iespējamās pārmaiņas disciplīnā spiningošana no laivas ar mākslīgo ēsmu, devos pie Kristapa Kotāna. Viņš ir Bobsleja un skeletona federācijas Paralimpiskās sekcijas vadītājs, veiksmīgs uzņēmējs, kaislīgs makšķernieks un viens no Salmo komandas dalībniekiem. Bet – galvenais – viņš ir jaunievēlētais LMSF valdes loceklis, kam turpmāk būs kūrēt spiningošanu no laivas.

Jauna slota tīri slauka

Kā tas ir sanācis, ka tagad esi atbildīgais par spiningošanu no laivas LMSF?

Mani uzrunāja daudzi sportisti. Es gan pats labprātāk copētu un izbaudītu vasaru kopā ar ģimeni un komandas biedriem, bet grūti bija pateikt kolēģiem nē. Visu cieņu Gintam Zeiļam par to, ko viņš ir paveicis. Žēl, ka viņš atkāpās. Bet kādam ir jāturpina iesāktais.

Uz cik gadiem tu esi ievēlēts?

Es, atklāti sakot, nezinu. Man tas nav būtiski. Ja nemaldos, līdz 2022. gadam.

Kā tu sevi esi nostādījis – esi gatavs maratonam vai tikai uz šiem dažiem gadiem?

Es esmu gatavs ziedot savu laiku. Tā ir visās federācijās – tu ziedo sevi sabiedrībai. Par laimi, man vasarā ir daudz brīvā laika, jo bobslejs jau ir aktīvs tikai pa ziemu.

Vai mēs, copmaņi, varam gaidīt vairāk komunikācijas no tevis un no LMSF? Man personīgi tas, kas ir izlasāms LMSF mājaslapā, ir par īsu. Bieži tur ir novecojusi informācija un datus par kaut kādiem maču lomiem ir neiespējami atrast, uz 21. aprīli joprojām valdē ir ierakstīts Gints Z., pēdējās ziņas ir par sapulces sasaukšanu uz 17. martā…

Pie tā tiek strādāts. Vienu lietu mēs jau esam izdarījuši – apstiprinājām Aigaru Ločmeli kā atbildīgo par mājaslapu un par sociālajiem tīkliem – tagad informācijas būs vairāk.

Mēs strādājam pie licencēšanas sistēmas, kad, ieejot mājaslapā, tur ir sportisti, vismaz laivu TOP25 vai pat visas ar sportistu bildēm un rezultātiem. Es nezinu par pārējām disciplīnām, bet mans mērķis ir, lai vismaz manā disciplīnā tā būtu. Uz nākamo gadu tam vajadzētu būt gatavam.

Vēl mums ir idejas par jauniešu iesaisti, bet tur jāizstrādā koncepts līdz galam. Mēs, protams, sadarbosimies arī ar Ēsmas/Hondas kausu un H2H kausu.

Vai reitingam būt?

Kas notiks ar reitingu?

Reitinga pamats ir ļoti labs, bet ir jādiskutē par to, ka uz PČ tomēr ir jābrauc komandai. Jo, kā pierādīja Eboat starts PČ, komandas rezultāti ir ļoti labi. Protams, būtu jāņem vērā arī pēdējā gada rezultāti. Lai neiznāk tā, ka 2021. gadā uz PČ cilvēki brauc faktiski pēc 2017. gada reitinga. Reitingam ir jābūt, jo nevar būt tā, ka cilvēks novinnē vienus mačus un tiek uz PČ. Jo visādi var gadīties – ģimenes apstākļi, kāda trauma vai kas cits. Tas 3 gadu reitings dod iespēju sportistam kļūdīties. Mēs visi gribam sevi uzskatīt par profesionāliem spiningotājiem, diemžēl tādi neesam, jo ar to nopelnīt iztiku nevar. Mēs, protams, varam sevi mānīt, bet tā nav. Viss ir par saviem līdzekļiem pirkts un finansēts.

Ja mēs paliekam pie 3 gadu reitinga – vai sportisti var cerēt, ka viņiem, uz PČ braucot, nebūs jāpiemaksā no savas kabatas?

Es nesolu to šogad, un negaidiet no manis baigos brīnumus, bet par to tiek domāts un pie tā tiek strādāts. Mēs filmēsim sacensības, taisīsim bildes, mums būs ko pārdot. Par finansēšanu tiek runāts arī ar citām organizācijām. Cerēsim, ka izdosies iecerētais. Tas jau nav tikai pie mums, finansēšanas jautājums ir sāpīgs arī daudzos citos sportos. Ja mēs pratīsim sevi pasniegt, tad kaut kas arī izdosies. Bet, ja gribam dubļainos zābakos ar glāzīti laivā sēdēt, – nu tur nekas nesanāks.

Vai tehnocopei būt?

Cik zinu, tev bija jāprezentē valdei sava vīzija par to, kā vadīsi šo disciplīnu. Vai vari par to pastāstīt vairāk?

Pirmkārt, mēs esam tehnoloģiju sporta veids, esam aizgājuši tehnoloģijās un inventārā ļoti tālu, daudzas laivas ir pielādētas ar neskaitāmiem televizoriem. Es uzskatu, ka mums nav jāiet solis atpakaļ ar kaut kādiem ierobežojumiem un limitiem. Mums jāiet laikam līdzi, cilvēki ir ieguldījuši daudz naudas savā hobijā – sporta spiningošanā no laivas.

Otrkārt, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, ir doma ar laiku atteikties no tiesnešiem laivās – tiek apsvērtas vairākas filmēšanas tehnoloģiju iespējas, kā arī domāts par filmēšanu laivās. Ja viss sanāks un strādās, tad nākamgad sacensības būs bez ierastajiem tiesnešiem. Pats zini, ka par tiesnešiem laivās ir ļoti lielas diskusijas. Es arī esmu bijis par tiesnesi, un es no tā ieguvu kā sportists. Ja tā paskatās, tad daudzi sportisti nāk no tiesnešiem. Būs jādomā, kā to nākotnē kompensēt. Es uzskatu, ka cilvēkam ir jādalās ar informāciju – ja startē tik augstā līmenī un cīnās par TOP10, tad ir jāizglīto arī sabiedrība.

Tātad būs filmēšana finālistu laivās!

Jā, ja mēs esam bez tiesnešiem, tad finālistu laivās filmēsim, un caur šo tehnoloģiju zināšanas nonāks tālāk pie citiem sportistiem. Ja kāds nav gatavs dalīties savās zināšanās, tad var iet copēt pa nakti, un neviens viņu neredzēs. Jo kaut kā mums tā sabiedrība ir jāizglīto.

Vai mums būs arī jaukto pāru sacensības, kad laivā ir viena sieviete un viens vīrietis?

Pašreiz mēs koncentrējamies uz Latvijas čempionātu un pasaules čempionātu. Mums jau nav tik daudz vietas tajos ezeros: ja mēs Alūksnes ezerā sadzītu 90 laivas – kur viņi visi liktos? Ja mums izveidosies sadarbība ar pašvaldībām, tad būs arī pašvaldību mači. Viņiem būtu iespēja izmantot to pašu nolikumu, ko mēs, un šie nolikumi būtu brīvi pieejami mūsu mājaslapā. Tad vismaz visiem būtu vieni noteikumi un nevajadzētu tās zivis stiept krastā. Uztaisītu vienotu elektronisko mērīšanas metodi vai nu LMSF aplikācijā, vai Mana Cope aplikācijā. Tad varētu saudzīgi nomērīt un atlaist to zivi.

Vai LČ šogad būt?

Man daudzi jautā, vai tagad tikai Norfin būs jāvelk mugurā. Es varu droši teikt – nē. Es neesmu piederīgs nekādam veikalu tīklam un neesmu pietuvināts cilvēks, kas tagad kaut ko lobēs. Katrs, ko grib, to arī velk.

Tad tu gribi teikt, ka balvās mums būs piķis, nevis dāvanu kartes no konkrēta veikala?

Es gribētu, lai tā ir, bet, ja sponsori piedāvā savas dāvanu kartes, mēs, protams, neatteiksim. Taču primārais ir noskaidrot labākos Latvijas spiningotājus, kuri tālāk brauks uz PČ un pārstāvēs Latviju.

Kur šogad mums notiks LČ: Alūksne, Daugava un...?

Jā, Alūksne, Koknese, bet trešajā vēl ir jautājumu zīme. Gribam ielikt ko jaunu, bet ne visur ir nepieciešamā infrastruktūra un ne visur ir pietiekami daudz izmitināšanas vietu. Tuvākajā laikā mēs par trešo posmu kaut ko paziņosim.

Kā tev izskatās, vai mēs šogad maijā atsāksim Latvijas čempionātu spiningošanā no laivas?

Es jau neesmu viens, kas pieņem lēmumu, mums ir valde, kur mēs visi kopīgi nolemjam, kā rīkosimies. Šobrīd ir nostāja, ka federācija gaida, kad oficiāli drīkstēs rīkot sacensības.

Tad mēs gaidām, ka kāds mums atļaus to darīt?

Jā, tā ir Izglītības un zinātnes ministrija, Veselības ministrija un Sporta federāciju padome. Ja mēs gribam rīkot sacensības tagad [ierobežojumi uz 21. aprīli], tad ir atļautas 2 mājsaimniecības – un tas nozīmē, ka laivās tiesnešu nebūs. Vai mēs šobrīd esam tam gatavi – par to ir lielas diskusijas. Mēs ceram, ka sacensības varētu notikt jūnijā.

Paldies par interviju, un lai tev izdodas viss iecerētais!

@Armands Geriks

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager