Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 2.maijs 2021, 14:32 | Komentēt | 3180 skatījumi

Cik ilgi vēl drīkstēs izmantot svinu copes vajadzībām?

Svina lietotājiem jāsāk kustināt smadzenes. Eiropā ir savākts pietiekoši daudz pamatojuma šī smagā metāla lietojuma aizliegumam visā ES. Eiropas Ķīmisko Vielu Aģentūra turklāt aicina nekavējoties aizliegt praksi, kad svina gremdi tiek nomesti copes brīdī – tehnika visnotaļ populāra mūsdienu karpu makšķerēšanā. Līdzīgā situācijā ir mednieki, kas nespēj aiz sevis savākt izšautos svina renkuļus un skrotis.

Prognozējams, ka no aizlieguma spēkā stāšanās brīža būs 3-5 gadu pārejas periods, kura laikā pamazām tiks aizliegta svina izstrādājumu tirdzniecība un lietošana. Visvairāk apdraudētā kategorija ir 127 miljoni putnu visā Eiropā. Tomēr arī cilvēkiem, kas ar svina liešanu nodarbojas mājas apstākļos, šī nodarbe nav nemaz tik nekaitīga. Jo sevišķi nopietna ietekme tiek atstāta uz bērnu neiroloģisko attīstību.

Kamēr Briseles birokrāti vēl spriež, kad un kādus tieši ierobežojumus ieviest, Čehijā jau pirms pāris gadiem ir uzsākta bezvsvina gremdu ražošana. Sākumā šī Austrumeiropas kompānija koncentrējās uz karpu makškerēšanas vajadzībām, bet šodien firmas Egerfish sortimentā ir jau gremdi spiningotājiem, fīdermakšķerniekiem un citiem. Tiesa, bezsvina gremdi ir nedaudz lielāki salīdzinājumā ar tikpat smagiem svina izstrādājumiem, bet pēc cietiem parametriem tie ir pilnībā lietojami svina vietā.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager