Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 6.augusts 2021, 23:54 | 1 komentārs | 2465 skatījumi

Ventā noķerts 18.5 kg smags sams

«Laimīga apstākļu sakritība,» tā piedzīvoto raksturo Mario. Viņš pagājušās otrdienas vakarā bija devies uz zandartu copi Ventā, iepretim airēšanas bāzei Dampeļi. Cerot uz zandartiem, makšķere bija aprīkota ar Dragon firmas 0,3 mm pavadu un vobleri. Pēc vairākām stundām jeb aptuveni plkst. 21.30 sākās makšķerēšanas interesantākā daļa – Mario saprata, ka pieķēries kaut kas pamatīgs, kas pavisam noteikti nav zandarts, un paša spēkiem vien neizdosies to dabūt laivā.

Laimīgā kārtā izdevās sasaukt brāli, kurš arī tovakar bija devies makšķerēt un atradās salīdzinoši netālu. Viņš pārlēca pie Mario, atstādams savu laivu Ventas ūdeņos, kā straume to nes, un sākās aptuveni 40 minūtes ilga cīņa. Notiekošais ieinteresēja arī citus tuvumā esošos makšķerniekus. Apkārt sapeldējušas vismaz piecas sešas laivas. Pa starpai gadījies arī kāds melnais kuriozs. Redzot peldam tukšu laivu un makšķernieku pulcēšanos, viens no aculieciniekiem satraukti vaicājis, vai noticis kas nelāgs un makšķernieks pārkritis pār bortu, atstāsta Mario.

Nozīmīgajā brīdī savu palīdzību piedāvāja makšķernieki no Rīgas. Piepeldējuši klāt, viņi lika lietā zvejas knaibles. Divas reizes samam izdevās no tām izsprukt, bet trešajā reizē, pateicoties makšķernieku savstarpējai sadarbībai, lielais loms tika iemānīts laivā. Pēc Mario sacītā, tas bijis tehnikas jautājums, jo zivs ne mirkli negrasījās padoties, bija spēcīga.

Mario saka, ka piedzīvotais liek noticēt teicienam – katram makšķerniekam sava zivs. Kā izrādās, aptuveni pirms mēneša pieķēries, visticamāk, tāds pats monstrs, tikai toreiz pēc 10 minūšu ilga cīniņa zivs aizpeldēja pat neatklājusies. Toreiz viņš makšķerēja Ventā pie Burtniekiem. Savukārt savu pašu pirmo samu – 1 kilogramu 500 gramus smagu – Mario nomakšķerējis Puzes ezerā.

Makšķernieks zina teikt, ka Ventā iepretim Dampeļiem ir aptuveni astoņus metrus dziļa bedre, un šādas vietas samiem patīk. Uz vakarpusi un naktīs tie izpeld uz sēkļiem un citām seklākām vietām, lai barotos. Mario savu lielo lomu noķēra vietā, kur Venta ir 3,3 metrus dziļa. Pārsteigums bijis sevišķi liels arī tā iemesla dēļ, ka sami nav starp Ventā bieži sastopamajām zivīm. Taču pa kādam tiek noķerts. No paziņām dzirdējis, ka lielākais no Ventas izmakšķerētais sams bijis 13 kilogramus smags.

Tajā dienā labvēlīgi bijuši arī laika apstākļi, jo tieši uz vakarpusi pierima vējš, kas, visticamāk, būtu pamatīgi apgrūtinājis darbu. Un, kā izrādās, apstākļi bijuši piemēroti arī zandartu copei. Mario stāsta, ka ņēma smuki. Izmēra dēļ aptuveni 20 zivis nācās atlaist atpakaļ ūdenī, un pieci bija tādi, ko drīkst paturēt. Lielākais no zandartiem bija 1 kilogramu 300 gramus smags. Šovasar karstā laika dēļ lielie zandarti esot noslēpušies dziļākos un vēsākos ūdeņos, tāpēc lomi nav tik iespaidīgi kā pērn.

Iepriekš viņa personīgais rekords bija 10 kilogramus smaga līdaka, kas nu pārspēts teju divas reizes. Makšķerēšana ir Mario vaļasprieks jau kopš agras bērnības. Viņš atceras, ka pirmā zivs, ko noķēra, bija bute. Toreiz pat vēl negāja skolā. Šobrīd, pēc štatu samazināšanas Latvijas dzelzceļā, Mario ir vairāk brīva laika, ko labprāt velta makšķerēšanai. «Tagad es dzīvoju tai Ventā,» viņš nosmej.

Sams tika nokūpināts un likts galdā.

Ventas Balss | Foto: Aivars Ķesteris

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Lates

Foršs stāsts un sams arī )))

08.08.21 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager