Sunray Shadow variācija, sieta uz āķa
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Metodes | 3.oktobris 2021, 20:19 | 1 komentārs | 1337 skatījumi

Sunray Shadow

Šo mušu iekāroja mans pirmais lasis. Piecpadsmit minūtes vēlāk – taimiņš. Arī otrais, trešais un ceturtais taimiņš izvēlējās tieši Sunray Shadow. Ziema vai vasara – mūsu taimiņiem šī ārkārtīgi vienkāršā muša acīm redzami patīk. Tiesa, tikai noteiktās vietās un apstākļos.

Sunray Shadow ir viena no pasaules populārākajām lašu mušām. Loģiski – tas ir tāpēc, ka tā ir nežēlīgi rezultatīva. Sietai uz trubiņas, tai ir tikai spārns, bet ķermeņa nav vispār – tieši tik vienkārši un varbūt īpaši tāpēc tik efektīvi. Šai mušai nepieciešams ļoti maz materiāla, un to ir pavisam viegli uzsiet. Muša pamatā ir viens ļoti garš melns spārns no mīkstas spalvas, kam apakšā patīta nedaudz cietāka spalva, lai spārns nepiņķerētos ap āķi. Virspusē uzsiets kaut kas minimālai uzmanības piesaistīšanai.

Sunray Shadow tālajos sešdesmitajos gados izgudroja britu makšķernieks Rejs Brūks, kas kopā ar sievu Margitu ceļoja pa Norvēģiju savas īstās lašupes meklējumos. Atraduši meklēto Lērdālas upē, viņi tur apmetās, paņēma tās krastu apsaimniekošanā un organizēja lašu copi daudzu gadu garumā. Tieši šīs upes krastos tad arī dzima Sunray Shadow.

Tās pirmos eksemplārus Rejs sēja no spalvām, kas paņemtas no paklāja viņu pašu mājiņā. Paklājs bija no pērtiķādas. Muša izrādījās tik rezultatīva, ka jau pavisam drīz Rejs organizēja tās komerciālu ražošanu un tirdzniecību, bet dizainu patentēja. Tiesa, nav īsti saprotams, kā vispār var patentēt tik prastu spalvu kušķi.

Lai nu kā tur bija, mūsdienās šī muša ir ļoti populāra un tai uzradušās neskaitāmas variācijas. Oriģinālā izpildījumā tās spārna apakšā sēja vāveres spalvu, bet pašu spārnu veidoja no pērtiķa spalvas. Akcentu mušai piešķīra pāva spalvas stiebri (peacock herl).

Mūsdienās pērtiķa spalvu lietot nebūs gluži politkorekti. Lielākā daļa šim derīgo modeļu ir sarkanajā grāmatā, un, pat ja izdosies internetā atrast iespēju tādu iegādāties, ar lielu varbūtību tās izcelsme nebūs gluži legāla. Labā ziņa ir tā, ka tīri veiksmīgi Sunray Shadow spārnu var siet no mīkstas suņa vai kazas spalvas. Tās ir pieejamas dažādā garumā un pietiekami mīkstas, lai ūdenī eleganti spēlētu, bet ne tik mīkstas, lai pārvērstos par slapju lupatu. Savukārt vāveres spalvas vietā var izmantot ierasto bakteilu.

Siešana

Mušai jāizvēlas trubiņa ar apkakli. Ja tādas nav, tad izveido, karsējot trubiņu virs liesmas. Tinums jāveido pavisam kompakts, sākumā pietinot baltu vai brūnu bakteilu, tad šķipsnu garākas melnas kazas vai suņa spalvas un noslēgumā pārīti pāva spalvas stiebru. Mušas kopējais garums var būt dažāds – no 3 cm līdz pat 15 cm un pat vēl garākām. Trubiņas garumu izvēlas atbilstoši Sunray Shadow kopējam garumam. Ir svarīgi, ka āķis sēž iekšā trubiņā un atrodas samērā tālu mušas astē – tad tas labi ieķersies laša vai jūras foreles mutes kaktiņā.

Variants ar konisko galvu un brūnu vēderu

Svari

Pati muša ir pavisam viegla. Lai to iegremdētu dziļāk, izvēlas grimstošu auklu vai grimstošo galu. Otrs variants – pievienot nelielu konusiņu: tērauda vai volframa. Visdrošākais veids, kā to pievienot, ir uzsiet Sunray Shadow tā, lai priekšā kāds centimetrs trubiņas paliktu pavisam brīvs. Pēc tam, kad muša uzsieta, sējuma vietu nosmērē ar līmi un konusiņu uzver virsū uz trubiņas gala, piespiež pie līmes un ļauj pielipt. Pēc tam trubiņas brīvo galu apgriež līdz 2–3 mm, bet tos savukārt uzkarsē uz liesmas, izveidojot apkaklīti. Šo operāciju vēlams veikt, turot mušu vertikāli un liesmu pietuvinot brīvajam trubiņas galam no augšas – tad apkakle būs vienmērīgi apaļa un līdzena.

Vispareizāk tomēr siet mušu uz divām trubiņām, ievietojot tās vienu otrā, tikai resnākās galu pirms tam nogriežot slīpi. Tievākā trubiņa paliek nedaudz ārā – aptuveni 2 cm. Tad tieši savienojuma vietā veido sējumu, bet konusiņu kausē virsū tikai uz tievākās trubiņas.

Makšķerēšana

Cope ar Sunray Shadow ir tradicionāla – met šķērsām straumei un ļauj mušai elegantā svingā tuvoties krastam. Ar auklas mendingu ļauj mušai grimt dziļāk vai tieši otrādi – peldēt straujāk. Zemūdens mikrostraumes purina mušu un liek tai atraktīvi spēlēt. Daži makšķernieki šim procesam piepalīdz, svinga laikā nedaudz kustinot kātu. Pēc manas pieredzes, mūsu taimiņam patīk Sunray Shadow, kas lielā ātrumā šķērso vietas ar samērā spēcīgu straumi tur, kur ir daudz akmeņu un ūdens virpuļo. Lēnākā straumē savukārt Sunray Shadow ir jāstripo, lai piešķirtu tai pietiekamu atraktivitāti.

Lielākā ūdenī, kāds parasti mēdz būt pavasarī, muša ir jādabū pēc iespējas dziļāk. Tas nozīmē, ka jāizmanto pati grimstošākā aukla vai gals. Ja arī ar to nepietiek, metienu izdara nedaudz augšup pa straumi, kātu metienā novirza maksimāli sāņus, arī augšup pa straumi. To sauc par mendingu metienā. Tad ļauj vairākas sekundes visai auklai ar mušu grimt un tikai tad sāk svingu. Ja arī ar to nepietiek, pirms svinga sākšanas var noiet kādus soļus uz leju pa straumi, ļaujot auklai grimt vēl ilgāk. Zemā piespēle.

@Aivars_Rudzinskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
abrakadabra

Vāāāi, Aivar! Pērtiķa spalva, tātad, ir politnekorekta. Suņa, savukārt, pašā laikā. Pie tam tiešī mīksta suņa spalva, nevis cieta suņa spalva. Tad vēl sanāk, ka kungam ir zināšanas nelegālu un legālu mērkaķu spalvu pirkšanā Ībejā. Kreizī, bet nu sveicam ar interesantu hobiju!

03.10.21 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager