Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 4.oktobris 2021, 21:57 | 1 komentārs | 1843 skatījumi

Zivis jāķer tur, kur viņas ir

Šo leģendāro CL eksperta Normunda Grabovska frāzi zina visi. Tāda ir mūsdienu dinamiskā laikmeta realitāte – nevis gaidīt, kad zivs pienāks pie tavas ēsmas vai mānekļa, bet gan iet tai pretī. Piedāvājot kaut ko interesantu pašā zivs deguna galā, cerības uz copi krietni palielinās. Aiz intereses vai dusmām kaut ko jaunu un neredzētu var paņemt mutē zivs, kas nebūt nav izsalkusi, bet vienkārši cenšas aizbaidīt vai pārmācīt miera traucētāju. Arī miermīlīgās karpas bieži vien ņem to, kas nebūtu jāēd, – viņas to dara tīri aiz ziņkārības. Tomēr aiz ziņkārības karpas nepeldēs pāri pusezeram, un arī plēsēji dzenā traucētājus tikai tur, kur ir viņu māja, viņu teritorija. Tāpēc atrast zivs uzturēšanās vietu, turklāt tieši tagad, konkrētajā laikā, – tas ir liels solis pretī copei.

CL redakcijas rīcībā nonāca jauns, zili melns nieciņš Garmin izpildījumā. Daudz nedomājot, mēs to iemetām ūdenī.

Jaunais Garmin Striker Cast – viegls un vienkārši lietojams. Pateicoties spilgtajai krāsai, tas ir arī dabā labi sasktāms

Pirmais, kas liek pastiprināti pievērst uzmanību šim gadžetam, ir draudzīgā cena. Jo īpaši tāpēc, ka Garmin kā ražotājs līdz šim vairāk ir izcēlies ar īpaši jaunām tehnoloģijām un interesantiem tehniskajiem risinājumiem, cīņu par vidējā slāņa pircēju atstājot citu tirgus dalībnieku pārziņā. Tomēr Striker Cast, kura cena bez GPS ir 149, bet ar visu GPS – 199 eiro, noteikti nebūtu uzskatāms par Premium kategorijas produktu. Cenas ziņā. Bet ne kvalitātes.

Kvalitāte ir atbilstoša zīmolam – Garmin ir nostabilizējies kā vadošais spēlētājs ne tikai makšķerēšanas elektronikas segmentā vien, tāpēc riskēt ar savu reputāciju neatļausies ne ar vienu no saviem jaunajiem produktiem. Cik nu mums sanāca pamētāt zili melno bundulīti pa pašmāju ūdeņiem pāris dienas pirms žurnāla nodošanas, nekādus gļukus vai darbības traucējumus novērot neizdevās. Arī tādās vietās, kur mēs tos gaidījām.

Darbības princips Striker Cast tipa eholotei nav jauns – piesien makšķeres galā, iemet un velc. Bildi skaties telefona vai planšetes ekrānā. Vai arī piesien pie laivas un strādā tāpat kā ar parasto eholoti. Vai, ja notiks brīnums un būs ledus, – iemet āliņģī. Ja arī neko nenoķersi, vismaz zivi ieraudzīsi. Un, pat ja neieraudzīsi, uzzīmēsi pats savas dziļumu kartes.

Lai darbotos ar Striker Cast, telefonā jāielādē aplikācija. Izdarāms tas ir pāris minūtēs. Tad jāizveido Garmin konts vai jāizmanto esošais, un aidā – mazais bumbulis sakontaktēs ar telefonu uzreiz, kā būs iekritis ūdenī.

Dziļumu kartes zīmēšana nelielā straumē, kad eholotei var ļaut svingot pa loku

Dziļumu kartes zīmēšana stiprā straumē

Dziļumu kartes zīmēšana upē

Darboties pa ezeru ar iemetamo eholoti var katrs bērns, te viss ir pavisam vienkārši – iemet un lēnām velc krastā. Upē, sevišķi palielākā straumē, ir grūtāk. Pirmkārt, tāpēc, ka notrūcis zilais draudziņš aizpeldēs pa straumi, un nāksies to meklēt. Cerams, ne jūrā. Tāpēc ir maksimāli jākoncentrējas un pirms KATRA metiena jāpārbauda, vai aukla nekur nav aizķērusies un netaisās sapiņķerēties.

Otrkārt, lielākā straumē to nevar turēt uz vietas. Ja piesietu to cenšas noturēt uz vietas vai mēģina elegantā svingā laist šķērsām upei, aparāts sagāžas šķībi un signālu nedod. Tāpēc šādu taktiku var lietot tikai lēnākā straumē. Tad var akurāti zīmēt upes karti, metot precīzi vienā attālumā šķērsām straumei un pēc katra metiena paejot soli vai divus pa straumi uz leju. Tādā veidā aparātam veicot koncentriskus lokus, sazīmēsies ļoti precīza karte.

1. Lielupes dziļumu karte, kādu to var redzēt Garmin Quickdraw Community™ aplikācijā. 2. Šeit starp diviem akmeņiem varētu būt laša guļvieta

Tomēr ir nianse. Katrs metiens jāizpilda precīzi vienā attālumā. To izdarīt var, tikai iefiksējot auklu spoles klipsī. Tas nozīmē, ka metiena laikā auklu nāksies amortizēt mirklī, kad tā ir iztinusies un atsitas pret klipsi. To dara laicīgi, kamēr objekts ir lidojumā, paceļot kātu vertikāli gaisā un turot nesasprindzinātā rokā līdz mirklim, kad aukla atsitas un aparāts iekrīt ūdenī pareizajā attālumā. Ja nekad neesi tā darījis, patrenējies ar vienkāršu svinu. Un nevaino mani, ja vienreiz aizmirsīsi šo kustību izdarīt.

Ja tomēr straume ir par stipru un aparāts svingā sagāžas un signālu neraida, nāksies to pludināt pa straumi. Te viss ir vairāk vai mazāk uz aci – met pa straumi uz augšu un ļauj aparātam peldēt pa straumi uz leju. Pirmo metienu izpilda krasta tuvumā, nākamos – arvien tālāk. Tādā veidā izķemmē visu upes posmu. Kad tas izdarīts, dodas tālāk. Vienīgā nianse – ietīt aparātu pret spēcīgo straumi nav viegli, tāpēc minētais karpu kāts un jaudīga spole noteikti nenāks par sliktu.

Tehniskie plusi

1. Pirmā lieta, kas mums īpaši patika, ir mazāks draudziņa svars – tas sver tikai 75 gramus. Tas nozīmē mazākas prasības kātam, ar kuru to plāno mētāt. Visērtākais, mūsuprāt, ir vidēja testa 2,75 vai 3 lb karpu kāts. Ērtības labad to var aprīkot ar spoda spoli, kādu karpinieki lieto iebarošanai. Tas krietni paātrinās draudziņa ietīšanu – spoda spole ar vienu apgriezienu uztin vairāk nekā metru auklas. Stāvošā ūdenī tam nav sevišķas nozīmes, bet, ja būsi nolēmis pludināt draudziņu pa straumi, lielāka spole palīdzēs.

2. Otrā lieta, kas patika vēl vairāk, ir iespēja tajā pašā aplikācijā lietot Garmin Quickdraw Community™ dziļumu kartes. Tās ir kartes, ko sazīmējuši citi makšķernieki un dažādu Garmin ierīču lietotāji. Pašlaik šajā sistēmā jau ir iekļauti daudzi populāri Latvijas ūdeņi.

3. Trešā lieta, kas šādam aparātam ir ļoti svarīga, – baterijas darbības laiks. Atrodoties ūdenī pastāvīgā darba režīmā, Striker Cast ar pilnu bateriju nostrādās visas 10 stundas. Tas ir svarīgi ne tikai tādēļ, lai varētu ilgstoši darboties. Vēl būtiskāk ir tas, ka gadījumā, ja tomēr aparāts metienā notrūkst un aizpeld, šīs desmit stundas tas turpinās ziņot par savu atrašanās vietu. Strādājot upē, šī funkcija var izrādīties ļoti noderīga – pa šo laiku straume ienesīs draudziņu kaut kur krasta krūmā, un tu varēsi to atgūt.

4. Ne mazāk noderīgs darbā ar Striker Cast ir daudzmaz dresēts labradors. Atkal jau, ja gadās bunduli noraut, var sūtīt četrkājaino draugu pakaļ. Tas, kas mums īpaši patika, – aparāts ir izgatavots no izturīgas plastmasas, un labradora zobi uz tā pēdas neatstāj.

5. Visbeidzot pēdējais, kas šķita īpaši noderīgi, ir iespēja dziļumu kartē dažādās krāsās iekrāsot pat vismazākās dziļuma izmaiņas. Tādā veidā eleganti nolasāmi ir pat 10 cm uz augšu un uz leju. Tas dod iespēju izpīpēt potenciālās zivju slēptuves, piemēram, upē.

@Aivars_Rudzinskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Sanders

Vai ir zināms maksimālais attālums no Striker Cast līdz telefonam, kad tie vēl spēj izveidot savienojumu?

06.10.21 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager