WCC galvenā balva - ceļojošā trofeja un čempiona tituls
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sacensības | 13.oktobris 2021, 18:15 | Komentēt | 2167 skatījumi

Ar iespaidīgu rekordu noslēdzies WorldCarpClassic 2021

Gandrīz ceturtdaļu gadsimta Rietumeiropā tiek organizētas prestižākās karpu makšķerēšanas sacensības WorldCarpClassic. Šeit satiekas labākie lielo, trofejas izmēra karpu makšķernieki no visas pasaules – Eiropas, Āfrikas, Amerikas un Āzijas, lai milzīga izmēra kontinentālajos ūdeņos meklētu adatu siena kaudzē – karpas svarā virs 20 kilogramiem.

WCC formāts ir specifisks, tam ir maz kopīga ar mums pazīstamajām karpu sporta makšķerēšanas sacensībām, kādas notiek, piemēram, Baļotes ezerā. WCC makšķerēšana notiek liela izmēra (kā Rāzna vai Lubāns) ūdenskrātuvēs, kurās zivis uzturas ne tikai krastu tuvumā, bet gan pārvietojas pa visu ūdenstilpes laukumu. Atļautā makšķerēšanas distance no krasta – 350 metri, tādēļ gandrīz visi dalībnieki makšķeres ūdenī ieved ar laivu. Tāpat no laivas notiek gan grunts izpēte, gan iebarošana. Tomēr interesantākais ir tas, ka ieskaitē katrai komandai iet tikai 3 lielākās zivis.

Liela daļa no sektoriem nav pieejami no krasta, atrodas uz salām vai neizbraucamām pussalām. Tādēļ vienīgais variants, kā nokļūt līdz tiem, ir pašiem savas laivas.

Pēdējos gados WCC tiek organizēts Francijā, Lac de Madine ezerā, un pieredze liecina, ka cīņai par vietu uz pjedestāla šīm trim zivīm ir jābūt krietni pāri 20 kg katrai. Uzvarētājiem jāorientējas uz kopējo svaru virs 70 kg.

Ikdienas copē Eiropas kontinentālajās ūdenskrātuvēs karpas 20-25 kg izmērā nav nekas neparasts. Zinot labākos laikus un potenciāli labākās vietas, pie tāda izmēra trofejas tikt ir samērā reāli. Tomēr pavisam cita lieta ir sacensības, kad ezerā krustu šķērsu savilkts simtiem auklu, sabērts tonnām boilu un lielās zivis skaidri apzinās, ka tiek intensīvi medītas. Tādēļ visbiežāk karpinieki no WCC aizbrauc ar nulli tabulā. Un ne vienu reizi vien. Mums kaimiņos, piemēram, šogad bija poļu komanda, kas bez nevienas karpas WCC nostartējusi sešus gadus pēc kārtas. Milzīga loma ir izlozei, vēja virzienam un virknei citu faktoru, kurus ir grūti prognozēt kaut vai tādēļ, ka nekādas treniņu iespējas Lac de Madine, kur tiek organizēts WCC, nepastāv – absolūti lielākā daļa ezera cauru gadu karpu makšķerēšanai ir slēgta. Līdz ar to vienīgā iespēja smelties pieredzi ir dalība pašās sacensībās, kā arī makšķerēšana citās, līdzīgās kontinentālajās ūdenskrātuvēs.

Šogad pacīnīties par prestižajām WCC trofejām ieradās 100 komandas no 30 dažādām valstīm. Starp tām arī divas blices no Latvijas, kas pēc vairāku gadu pārtraukuma centās atgriezties šāda mēroga apritē. Iepriekšējos gados bija veicies tīri neslikti, īpaši izceļot panākumu pirms desmit gadiem, kad ar 25.6 kg karpu izdevās izcīnīt balvu par lielāko sacensību zivi.

WCC 2011. Karpa 25.6 kg svarā atnesa BIG FISH balvu

Šoreiz gan izloze (76. un 34. sektori) un neredzēti augstais ūdens līmenis izrādījās mums pavisam nelabvēlīgs. Lai gan, patiesos iemeslus jau vienmēr var meklēt un analizēt ilgi. Tiesa, viens otrs iespaidīga izmēra sams, līnis un breksis gan tika pievarēti.

Latvijas komandas pirms izlozes

Augstā ūdens līmeņa dēļ lielās karpas šogad ķērās nevis atklātā ūdenī un dziļumos, kā tas bija novērots iepriekš, bet gan bija salīdušas piekrastes niedrēs seklajos līčos. Komandas, kas izlozēja sev sektorus šādu vietu tuvumā, arī vilka. Pārējās labākajā gadījumā varēja cīnīties par uzvaru savās atsevišķajās zonās.

Viss bija salīdzinoši mierīgi līdz pēdējai naktij. Līderi nedēļas gaitā mainījās, rezultāti auga pa kilogramam, pa simtam gramu. Pamazām izkristalizējās potenciālie šī gada čempioni, 40. sektors, komanda no Polijas, kas startēja zem Vācijas karoga. Tomēr vislielāko emociju gūzmu izsauca šīs komandas pēdējā noķertā zivs. Pēdējā naktī, plkst. divos visu ezeru zibens ātrumā aplidoja ziņa – beidzot ir pārsista maģiskā 30 kg robeža. Jāatzīmē, ka WCC sacensību rekords bija audzis gandrīz katru gadu, līdz iestrēga pie 29.8 kg atzīmes. Tāds tas bija turējies jau vairākus gadus un nu beidzot, pēc tik ilgas gaidīšanas, tas ir pārsists. Ar fantastiski skaistu un veselīgu 30.4 kg karpu poļi gan iepriecināja sevi, organizatorus un pārējos dalībniekus, gan noteica jaunu latiņu uz nākamjiem gadiem. Lieki piebilst, ka komanda ar šo zivi iecementēja savu neapšaubāmo uzvaru ar vēl neredzētu 78.4 kg kopējo svaru (22.0+26.0+30.4kg).

Uzvarētāji ar 30.4 kg karpu

Pāris aspekti, kurus noteikti ir vērts pieminēt. Pirmais – pēc piecām pavadītām diennaktīm krastā visi 100 sektori, komandām pametot ezeru, bija perfekti tīri. Savi mēsli ir jāsavāc, lai arī cik tālu no dzimtās zemes tu atrastos, un šī gada WCC vēlreiz apliecināja, ka tas ir izdarāms. Otrais, dažādu sacensību organizatoriem ir vērts pasekot, cik efektīvi darbojas WCC marketinga komanda “atstrādājot” no sponsoriem saņemto atbalstu. Tikai viens cipars – šī gada WCC dzīvās translācijas noskatījās 2.2 miljoni skatītāju visā pasaulē. Šāds skaitlis liecina, ka ne karpu makšķerēšana, ne makšķerēšanas sports kā tāds vairs nav margināla šauras cilvēku kopas izklaide. Tas, protams, pateicoties jaunajām mediju tehnoloģijām, radošai pieejai un smagam darbam.

Visbeidzot, tiem, kas domā izmēģināt spēkus šajā disciplīnā, noteikti varu ieteikt pievērst uzmanību EuropeanCarpClassic, kas tai pašā Lac de Madine ezerā notiks jau aprīlī. Turklāt tajā būs tikai 60 komandas, kas nozīmē daudzreiz lielākas iespējas tikt pie savas trofejas zivs.

Aivars Rudzinskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager