Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
KarpuLietas | 14.oktobris 2021, 19:00 | Komentēt | 1103 skatījumi

Superīgā slapjā sesija

Ūdenstilpes izvēle. Karstajā laikā tika izvēlēta dziļāka ūdenstilpe, kurā vidējais dziļums ir ap 4 metri. Tas tika darīts apzināti, jo bieži vien seklajās vietās karpas karstā laikā smok. Vienkārši ūdenī ir skābekļa trūkums. Seklākos ūdeņos siltos laikapstākļos karpas var pat neskatīties uz tavām piedāvātajām ēsmām.

Punktu izvēle. Ūdenstilpe nebija sveša, tāpēc punktus jau aptuveni zināju. Līdzi bija laiva un eholote, kas atviegloja makšķerēšanas procesu. Punktus izvēlējos uz kanšu malām. Kantis nebija no lēzenākajām, jo vienā kritums bija 1,5 metri, otrā 1 metrs, un tie bija diezgan strauji. Makšķeres nolēmu izvietot abās uzbarotā punkta pusēs, jo bija pārliecība, ka karpas klāt pie galda peldēs gar kants malu. Distance tālākajā punktā bija ap 200 metriem, tuvākajā – ap 150 metriem.

Barība. Daļu barības jau biju sagatavojis mājās un šoreiz par to biju ļoti priecīgs, jo uz copi ieradāmies piektdienas vakarā ap 19:00 un sāka līt lietus. Tas gan nebija spēcīgs, bet primāri bija nepieciešams uzcelt telti.

Jau mājās biju nolēmis, ka iestrādāšu divus punktus: vienu zivīgo un otru saldo. Attiecīgi zivīgajā punktā spodmiksu veidoju no grieztām CC Moore Pacific Tuna un smalcinātām Massive Baits Krill boilām, smalcinātas novārītas kukurūzas un smalcinātiem novārītiem tīģerriekstiem. Šeit vēlos piebilst, ka pirmajā barošanas reizē, ja neuznāk slinkums, tad vienmēr barību cenšos sagatavot pēc iespējas mazākā frakcijā. To daru tāpēc, ka karpa pie šāda galda ātrāk pienāk un ilgāk uzturas, jo ir daudz mazu daļiņu, ko lasīt no grunts. Visu iepriekš minēto pārlēju ar CC Moore Response Fish šķidrumu.

Saldajā punktā spodmikss sastāvēja no grieztām Dynamite Baits Carptec zemeņu un plūmju boilām, Mivardi ātri šķīstošajām zemeņu peletēm, kā arī no smalcinātas vārītas kukurūzas un tīģerriekstiem. Šo barību pārlēju ar Massive Baits Tiger Milk šķidrumu.

Kātu savešana. Visas makšķeres vedu iekšā ar laivu, tāpēc nebija jāuztraucas par stundu ilgu barošanu, tas aizņēma tikai dažas minūtes. Biju kopā ar draudzeni, tāpēc makšķerējām ar četriem kātiem. Divus liku zivīgajā punktā, bet divus saldajā.

Saldajā punktā uz abiem kātiem bija Gardner Ronnie Rig 6. numura gatavās sistēmas, un uz tām bija uzlikts Dynamite Baits Hit N Run sarkanās krāsas popaps un Sticky Baits Peach & Pepper Wafters.

Savukārt zivīgajā punktā uz vienas makšķeres biju uzlicis CC Moore Pacific Tuna boilu un pusīti Mainline Pineapple Juice popapa. Uz otras atradās vesels tīģerrieksts un puse iepriekšminētās Mainline firmas peldošās boilas (popapa). Šīm divām sistēmām āķis bija Gardner Mugga #6. Pavadiņas sēju no diviem dažādiem materiāliem – Korda N-Trap Semi-Stiff 20 lb Gravel Brown un Fox Reflex Camo 25 lb.

Pirmā nakts. Kad visi kāti bija savesti, bija pienācis gaidīšanas laiks. Iepriekš šajā ūdenstilpē sevi labi parādījušas bija tieši dzeltenās ananasu popapu cepurītes, tāpēc arī šoreiz pirmo zivi cerēju sagaidīt tieši uz tām. Diemžēl līdz plkst. 24:00 nevienas copes, un devāmies gulēt.

Ap pulksten 4:00 sagaidīju pirmo pīīī. Nepagāja ne desmit sekundes, kad rokās jau bija kāts, un sāku izvadīšanu. Bija nostrādājis saldajā punktā iemestais Hit N Run popaps. Šogad nebiju izvilcis lielāku karpu par 3 kg, tāpēc bija grūti saprast, kas tur galā īsti ir. Vienīgā doma, kas tobrīd maisījās pa galvu, bija – Kristap, nenopūdelē savu pirmo sesijas zivi!

Centos izvadīt pēc iespējas mierīgāk, bet karpa domāja citādi un ļoti strauji aizvirzījās pa krasta līniju uz sāniem aiz pamatīgas niedru joslas. Sapratu, ka vairs to līdz laipai neatvilkšu, un lēcu laivā. Paairējos nedaudz uz ūdenstilpes vidu un izvilku karpu no niedru joslas. Jau pēc nepilnas minūtes pie laivas piestīvēju cīkstoni, kas izrādījās ne pārāk liela. Uz aci ap 5 kg svarā. Izairējos krastā, nosvēru zivi – 4,4 kg. Nu neko, vismaz ar gandarījumu par pirmo pievārēto samu devos pie miera.

Miers gan nebija ilgs, jo ap pulksten 6:00 sekoja vēl viens signalizatora sauciens. Pieskrējis pie kātiem, secināju, ka šoreiz ir nostrādājis zivīgais punkts un tunča boila ar ananasu popapa cepurīti. Prieks gan nebija ilgs, jo, sākot tīt, nejutu nekādu pretestību – zivs bija nogājusi. Bet tā nebija vis... Kamēr vilku ārā tikko rokās paņemto kātu, sekoja cope uz cita. Šoreiz no saldā punkta, un atkal uz Hit N Run sarkano popapu. Pēc aptuveni 10 metrus garas cīņas arī šī zivs nospruka. Biju ļoti pikts.

Otrā diena. Pēc šiem piedzīvojumiem miegs vairs nebija nevienā acī, un, saprotot, ka karpas ir atnākušas baroties uz maniem punktiem, jaucu jaunus spodmiksus, lai tās tur arī noturētu. Spodmiksu sastāvs bija identisks iepriekšējam, tikai zivīgajam punktam pievienoju Imperial Baits 25 mm Amino peletes.

Iebarot pabeidzu ap 8:00 un biju gatavs jauniem karpu iznācieniem. Bet ne vienmēr viss notiek, kā gaidīts, un šajā karstajā sestdienā tā arī signalizators vairs neiepīkstējās. Pieļauju, ka pie vainas bija laika maiņa, jo diena bija ļoti karsta, ap 30 grādiem, bet pēcpusdienā uznāca pērkona lietus, turklāt ne tas mazākais. Savukārt pēc gāziena bija pamatīga sutoņa.

Pakonsultējos ar brāli, kurš ieteica pievest vienu kātu tuvāk zāļu atvērumam, kur ir izveidota tāda kā eja. Karpas pēc lietus varot doties šajā starpniedru ejā meklēt no niedrēm nodauzītos un ūdenī saskalotos kukainīšus. Tā arī izdarīju, bet rezultātu gan tas nedeva.

Otrā nakts. Pienāca otrās dienas vakars, un veicu nelielu iebarošanu, jo, pa dienu nesagaidījis nevienu copi, nobijos, ka, sadodot vairākus kilogramus, karpas varu viegli pārbarot.

Pēc iebarošanas nekā cita galvā nebija kā tikai ieritināties teltī uz nakts mieru. Prātā rosījās visvisādas domas – ko darīju nepareizi, iespējams, vaina ir montāžās, iespējams, esmu barību ne tādu sajaucis, iespējams, tas, iespējams, šis...

Šādi būtu varējis ņemties visu nakti, bet to man neļāva darīt viens jaudīgs karpas skrējiens. Un atkal bija nostrādājis saldais punkts ar sarkano popapu. Pulkstenis rādīja 23:55, un pēc aptuveni 15 minūšu ilgas cīņas krastā bija pamatīga karpa. Pēc skata likās, ka esmu pārspējis savu lielākās karpas rekordu, un tā arī bija. Svari uzrādīja 11,9 kilogramus. Zivs tika ielikta uzglabājamā maisā, un, palēnām izgaistot adrenalīnam, iemigu.

Trešā diena. Kad pamodos, pulkstenis rādīja 8:00, un biju izbrīnīts, ka nav bijusi neviena nakts cope. Pat ierastie nakts viesi brekši šoreiz nebija likuši sevi manīt.

Nolēmu, ka atkal daudz nebarošu, jo, ja jau copju nebija, tad tam vienkārši nav pamata. Taču manas domas strauji mainījās. Tas notika brīdī, kad taisīju foto sesiju ar iepriekšējā vakarā noķerto karpu. Ieskatījies uzglabājamā maisā, ieraudzīju, ka karpa ir izķēzījusi vairāk nekā sauju manas dotās barības. Maisā bija palikusi tikai lielākā frakcija (kukurūza un tīģerrieksti), bet es domāju, ka smalkā vienkārši bija izskalojusies.

Pēc redzētā veicu pamatīgu iebarojumu abos punktos un gaidīju copi. Nolēmu pamainīt arī pavadiņas un ēsmas un nu jau sarkano Hit N Run popapu uzliku uz veseliem 3 no 4 kātiem. Visus – pie ronnie rig sistēmas. Uz viena kāta atstāju tunča un ananasa popapa kombināciju – iepriekš šajā ūdenstilpē man tomēr bija strādājusi tieši šī kombinācija, un, kā saka, cerība mirst pēdējā.

Diena sāka iesilt, un pēkšņi ap 11:30 – vēl viens dūšīgs skrējiens. Bija nostrādājis zivīgais punkts. Tomēr mans lēmums vienu kātu atstāt ar tunča boilu atmaksājās, jo šī zivs ir pieteikusies tieši uz to. Pēc 10 minūšu cīņas krastā atradās skaista spoguļkarpa.

Neliela fotosesija, un uz svariem virsū. Šoreiz tie rādīja nedaudz mazāk kā iepriekš – 11,2 kg. Bet tāpat gandarījums, jo biju par 1,2 kg uzlabojis savu spoguļkarpas rekordu.

Pārvedu makšķeri un jau pēc nepilnas pusstundas sagaidīju vēl vienu skrējienu no saldā punkta. Pēc divām 10+ kg zivīm likās, ka galā sēž kāds tuziks, un bez liekas piepūles karpu ātri iesmēlu uztveramajā tīkliņā. Taču svari parādīja precīzi 8 kg, un sapratu, ka tomēr nav nemaz tik maza.

Pēc šīm karpām biju patīkami pārsteigts, jo vēlreiz pārliecinājos, ka karpu cope ir ļoti neparedzama un ņēmieni var būt jebkurā diennakts laikā un jebkādos apstākļos.

Rezultāti. Tā nu pienāca svētdienas vakars, un bija jākravājas uz mājām. Biju gandarīts ar aizvadīto sesiju. Kopā 49 stundās tika pievārētas 4 karpas (11,9 kg; 11,2 kg; 8,0 kg un 4,4 kg). Trīs tika noķertas no saldā punkta, bet viena no zivīgā. Arī ar ēsmām bija līdzīgi, jo 3 zivis pieteicās uz Dynamite Baits sarkano Hit N Run popapu, bet viena uz CC Moore Pacific Tuna + Mainline Pineapple Juice popapu. Ne asakas!

@Kristaps Vītols (tautā labāk zināms kā CopeLatvijā TV)

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager