Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 13.janvāris 2022, 01:47 | 12 komentāri | 3508 skatījumi

Aicina izteikt viedokli par zemūdens medībām

Aicinām līdz 21. janvārim izteikt savu viedokli par zemūdens medībām atļauto ūdenstilpju skaita palielināšanu Ventspils novadā, to papildinot ar Irbi, Ventu, Rindu un Klāņezeru.

Ventspils novada pašvaldība saņēmusi Latvijas Pašvaldību savienības vēstuli ar lūgumu izvērtēt un darīt zināmu savu viedokli Zemkopības ministrijai par nepieciešamību grozīt Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumu Nr. 800 “Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi” 7. pielikumu “Ezeri un upes vai to daļas, kurās atļautas zemūdens medības”.

Latvija ir bagāta ar ezeriem un upēm, un ir iedzīvotāji, kuriem patīk makšķerēt zivis zem ūdens, tas notiek ar atšķirīgu rīku – ar muskuļu spēku uzlādējamu harpūnšauteni, kuras harpūnas uzgaļa platums nepārsniedz 10 centimetrus. Citu rīku lietošana zemūdens medību laikā ir aizliegta.

anketa

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[12] Komentāri | dilst | aug
 
zigmunds

Es vispār esmu kopumā pret šādu izklaidi. Kāpēc?

1. Ne vienmēr ir precīzs trāpījums. Aizšauta zivs aizpeld un vēlāk nosprāgst;

2. Zivij tiek atņemtas iespējas izdzīvot. Necopes dienā tā var neķerties, bet zem ūdens to var nošaut vienalga;

3. Ja makšķernieks noķer, piemēram, līdaku ar iekaisušu brūci vai kādu citu iemeslu dēļ tā izskatās galdā neliekama, to var atlaist lai sadzīst un izārstējas. Šāvēji viņu izmet lai sapūst;

4. Izskatījās ņemama, noblieza, izrādās tomēr zemmērs. Makšķernieks šo zivi būtu atlaidis;

5. Ir čakārņi, pateicoties kuriem zivis spēj savu populāciju saglabāt slēpjoties no makšķerniekiem. Šāvējiem tādas vietas ir pieejamas "iztīrīšanai";

6. Kontrole pār noķerto lomu un šāvēju. Ja veči sēž krastā copē, tad pat negodprātīgajiem ir neērti savākt atlaižamās zivis, citi redz ka tādu iemet somā un vēl visa cope ar to zivi jānostaigā. Nirējs pabāž brilles no ūdens, paskatās vai krastā pie viņa mašīnas kāds nestāv, minūtes laikā ielec savā auto ar apšaubāmo lomu un aizbrauc;

7. Šīs kategorijas pārstāvji tur lejā šauj ne tikai zivis, bet nekautrējas lasīt arī vēžus.

Nenoliedzami arī šāvējus tā pat kā makšķerniekus var iedalīt godprātīgajos un negodprātīgajos, ne katrs ar harpūnu rokā ir likumpārkāpējs, vienīgi atšķirība ir tajā ka šāvēji atrodās savā nekontrolētā pasaulē un bieži vien ar saviem noteikumiem.

Manispēc publiski pieejamajos ūdeņos varētu aizliegt pavisam šādu vardarbīgu izklaidi, lai iet šaudās privātajos ūdeņos. Ā, bet tur jau neviens saimnieks negrib ka viņu ūdeņos šitie ķengājas.

13.01.22 Atbildēt | Ziņot 1
Mangals

100% piekrītu Zigmunda rakstītajam. Publiski pieejamajos ūdeņos Vajadzētu aizliegt pavisam šādu vardarbīgu izklaidi, lai iet šaudās privātajos ūdeņos.

13.01.22 Atbildēt | Ziņot -1
showtime

Sorry, kā var vispār ienākt prātā tāda doma, ka lašupē varētu nodarboties ar zemūdens medībām?

13.01.22 Atbildēt | Ziņot 3
BAigars

Šis ir lielākais murgs kāds iedomàjams. Visā Latvijā cenšas aizliegt šo pamuļķu izklaides, bet pēkšņi Ventspils pusē šaus visur.

Precīzi zigmunds saka. Ne tos lopus kāds kontrolē, ne viņiem kādi noteikumi pastāv. Vienā kategorijā ar tīkliniekiem liekami. Maluzvejnieki, īsāk sakot!

13.01.22 Atbildēt | Ziņot -2
BAigars

Interesani, kuri no visiem Ventspils šāvējiem-mudakiem, šo likumu grib izbīdīt cauri? Kuram tur piķis kabatas spiež? Tiem pašiem, kuri pirms pāris gadiem, divās dienās 70 trofejas izmēra karpas Kažezerà izšāva?

13.01.22 Atbildēt | Ziņot -5
Bebrs

Zemūdens medībām ar makšķerēšanu ir tikai viena kopīga lieta - tā ir zivju ieguve. Bet nezin kāpēc ZM vislaik ir kopā ar MN. Ja medības, tad jābūt kā medībās - ieroci izsniedz arī pēc ārsta(arī psihiatra) izziņas, jābūt reģistrētam, jaglabā seifā, tā lai citas personas(bērni) netiek klāt. Lašupēs neatļaut, arī mazajās upēs neatļaut, arī Ventā. Lai mauc pa jūru un vēl pa kādau ezeru, ar to arī pietiks. Principā vajadzētu stipri ierobežot vēl to, kas šobrīd ZM ir ļauts. Zemūdens mednieks man asociējas ar vārdu gaļinieks, jo kaut kā neviens godīgs man nav zināms.

13.01.22 Atbildēt | Ziņot -1
BAigars

Precīzi vārdi!

14.01.22 Atbildēt | Ziņot -2
parazutis

Mūsu lašupes ir pārliecinoši sliktākās Baltijas jūrā. Nevajadzētu būvēt sapņu pilis par medībām lašupēs

13.01.22 Atbildēt | Ziņot 2
Remy1978

Labi, ka šeit ir "eksperti", kuri vismaz vienreiz dzīvē ir ieniruši un redzējuši kā šī lieta notiek īstenībā:) par kaitējumu dabai šeit vispār runāt lieki. ZM ir 1000x mazāk, nekā makšķernieku...un kurš cūkojas vairāk ar lomu neievērošanu un tml lietām ir skaidrāks par skaidru.

14.01.22 Atbildēt | Ziņot 1
runers

Tad jau par karpām un samiem, Ventā varēs aizmirst. Tagad jau šauj pa kluso un neviens nekontrolē, čoms ir čomam galā. Pēdejo desmit gadu laikā esmu inspektorus satapis Ventā divas reizes un tad arī abas reizes brauca četri veči ar divām motorenēm kā bojevikos, lielās, ka noķēruši makšķernieku ar vairāk makšķerēm, nekā atļauts. Tikai kaut kā tīklus nevar atrast. Nelegālā zivju ieguve un tirgošana plaukst un zeļ. Izsmiekls.

17.01.22 Atbildēt | Ziņot 1
ivcuks1987

nesaprotu, kapēc vispār, zemūdens medības, tiek saistītas ar makšķerēšanu uz ēsmas un makšķerēšanas noteikumiem, laintik metäs pie medniekiem, reģistrē medības, kolektīvus un viss būs ok.... galīgi neietbkrastā kā copmaņi

18.01.22 Atbildēt | Ziņot 1
mohitoo

Hmm nu ko lai saka… Es kā zemūdens mednieks varu teikt tikai vienu: lai tie cilvēki, kuri šeit mūs nosauca par “lopiem” un “pamuļķiem” nedomā, ka savvaļas zivis zem ūdens uzvedas kā zelta zivtiņas akvārijā. Viņas ne tikai nepielaiž sev blakus medniekus, viņas pat neļauj pielavīties tām tik tuvu, lai vismaz varētu tās saredzēt. No 20 reizēm 15 es biju atgriezies krastā ar tukšām rokām. Vienu reizi gan palaimējās dabūt 5kg līdaku. Tas arī viss.

Toties gandrīz katru reizi biju uzgājis gan maļiku tīklus un murdus ne tēti ar zivīm. Rīkus, protams es iznīcināju. Nav par ko.

Cits jautājums ir par lašupēm un nārsta vietām. Tur gan nevajadzētu.

03.02.22 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager