Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sacensības | 8.aprīlis 2022, 11:07 | Komentēt | 1782 skatījumi

Startē Pasaules čempionāts fīderī. Itālija 2022

Ar skaļu un apņēmīgu “Slava Ukraini! Gerojam slava!” lietuviešu komandu izpildījumā šodien atklāts Pasaules čempionāts makšķerēšanā ar fīderi klubiem. Lai arī tikai piektais pēc kārtas, šis formāts strauji uzņem apgriezienus, audzējot gan prestižu, gan popularitāti. Par to liecina kaut vai iespaidīgais dalībnieku skaits – šogad par pasaules čempionu titulu cīnīsies 45 klubi no visas Eiropas.

Tieši šī masveidība ir pirmais, kas pārsteidz, ieraugot sacensību arēnu – Canal Bianco jeb Balto kanālu. Pa pieciem dalībniekiem katrā klubā, sasēdušies vidēji 15 metrus viens no otra, čempionāta dalībnieki viedo nebeidzamu līniju trīsarpus kilometru garumā.

Pārsteidzoši, ka kanāls, taisns kā stīga, var visus viņus uzņemt, turklāt atstājot brīvu pretējo krastu. Patiesībā tādu kanālu apkārtnē ir daudz, jo šī gada čempionāts notiek pavisam netālu no Venēcijas, Po upes deltā. Pati delta ir unikāls dabas veidojums, kuru cilvēks vietām ir palabojis un gadsimtiem sen padarījis dzīvošanai piemērotu, tomēr joprojām saglabājot dabas parka statusu. Pirmkārt jau neskaitāmo putnu sugu dēļ, kas šeit mīt un ligzo. Tomēr arī zem ūdens ir visdažādākā dzīvība un par to jau ir paspējuši pārliecināties čempionāta dalībnieki. Tā kā kanāls ir savienots gan ar jūru, gan milzīgo Po upi, zivis tajā ienāk no abiem galiem – te mīt sami, karpas un karūsas, kefales un vīķes. Tomēr visvairāk ir brekšu, un to izmērs šeit sasniedz divus kilogramus. Tieši uz brekšiem ir galvenā orientācija čempionāta dalībnieku vidū, kamēr visas pārējās zivis drīzāk ir patīkami bonusi.

Par lielāko bonusu vakar parūpējās jau minētie lietuvieši – večiem 5,8 kg karpa. Ja ņem vērā supersmalkās pavadiņas, ar kādām te tiek strādāts, tad šāds loms ir izcilas meistarības apliecinājums. Krietni vairāk par šo veiksmīgo ķērienu sarunās nācās dzirdēt gadījumus par ātrvilcieniem no sērijas “paņēma un aizgāja”. Redz, fīdermakšķerēšanā ir pieņemts auklu pastāvīgi turēt spoles klipsī un nekādu dižo skriešanu zivij dot tādēļ nevar. Par to, ka lielas karpas kanālā ir, izdevās pārliecināties, vērojot vietējo karpinieku aktivitāti pretējā krastā – kamēr mūsu veči šajā pusē pa pieciem kopā nesalasīja pat septiņus kilogramus, itāļu vietējiem ar vienu vilcienu karpa vismaz divpadsmit kilogramu vērtē – te ir, par ko padomāt…

Vēl viena bonusu grupa ir t.s. Āfrikas samiņi. Arī tie te ķeras, turklāt staigā tie bariem. Tādēļ, ja sāk ķerties, jārīkojas pēc iespējas operatīvi. Tas gan nebūt nav viegli, jo samiņam ir ļoti asa bārda – ar to viņš gan pavadiņu sabojā tā, ka jāmaina pēc katras izvilktās zivs, gan arī pats mēdz tā sapīties tīkliņā, ka ņemšanās sanāk pa rubli. Svarā gan šie ir padevušies dūšīgi, tādēļ neķert tos arī nevar.

Latviju šogad čempionātā pārstāv jau divi klubi. Klubs “Carnikavas Makšķerēšanas Skola” jau paspēja sevi apliecināt, pagājušā gada pasaules čempionātā Bulgārijā izcīnot septīto vietu. Tomēr pēdējā Latvijas Čempionātā viņiem ar labu atrāvienu garām aizgāja “OK Cope” – svaigi kļuvuši par Latvijas Čempioniem puiši ar Krišjāni Lisovski priekšgalā tagad debitē Pasaules čempionātā.

Kamēr pirmajās trijās dienās zivis ķērās samērā raiti, šodien tendence pamatīgi piebremzējās. Un, ja vakar neatbildēto jautājumu jau bija daudz, tad šodien to jau ir pāri galvai. Izskaidrojumu šodienas necopei labākajā gadījumā nesīs atlikušās dienas.

Treniņi fīdermakšķerēšanā ir laiks, kad ne tikai aktīvi jācopē un jāmēģina atkost tā barības kombinācija, kas strādā visefektīvāk, bet arī laiks, kad neskaitāmie komandu rezervisti aktīvi nodarbojas ar spiegošanu – iespējas vērot pasaules labākos makšķernieku darbībā ir praktiski neierobežota. Tiesa, kamēr lielākā daļa sportistu cīnās par katru copi, spēcīgāko konkurentu darbībās var novērot zināmas muļķa laišanas pazīmes. Iespējams, daudzo startu rezultātā, tai skaitā arī šajā kanālā, viņiem jau sen viss ir skaidrs un zināms un priekšpēdējā sacensību diena ir vairāk veltāma konkurentu spiegu muļķošanai. Tā vai ne tā, rādīs rezultāti sacensību noslēgumā. Tiesa, izlozes faktoru arī vēl neviens nav atcēlis. Lai arī taisns kā stīga, kanāls nebūt nav vienveidīgs, tajā ir perspektīvāki un mazāk perspektīvi posmi. Arī tie sportistiem ir jāapzina un sākoties sacensībām jāpielāgo attiecīgā stratēģija.

Piektdien čaļiem pēdējais oficiālais treniņš, sestdien un svētdien – starts. Mēs, protams, ziņosim par abu komandu veiksmēm un neveiksmēm, bet tev, lasītāj, būs čakli jātur īkšķi par mūsējiem. Vieniem, otriem vai abiem, tas lai paliek tavā ziņā!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager