Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sacensības | 29.aprīlis 2022, 15:45 | Komentēt | 3130 skatījumi

PČ makšķerēšanā ar mākslīgo mānekli upē [Teksta Tiešraide]

Pirmdiena. 14.00 Pasaules čempionāts, deviņpadsmitais pēc kārtas ir noslēdzies. Uzvarēja itāļi, otrie slovāki, trešie poļi. Individuālajā vērtējumā pirmās trīs vietas itāļiem. Ja pirmās divas vietas nav nekāds pārsteigums, tad poļu rezultātu noteikti ir vērts izcelt. Ne viņiem tā lielākā komanda un iespaidīgākie resursi, krastā viņi ne ar ko speciālu neatšķīrās no, piemēram, čehiem vai rumāņiem. Tomēr velns, kā zināms, ir niansēs, un poļiem šīs nianses izdevās atkost labāk par citiem.
Kā jau prognozēts, itāļi apliecināja savu dominanci šajā makšķerēšanas sporta veidā. Tas, ka viņi bija savos mājas ūdeņos, par noderīgu uzskatāms samērā nosacīti. Vairāk izšķīra meistarība, darbs un ieguldītais cilvēkresurss. Par to, kā itāļi strādā un kādi ir viņu panākumu noslēpumi, mums ekskluzīvā kārtā pastāstīja viens no labākajiem foreļu pro pasaulē Emanuēls Vidrasč. Šo ekskluzīvo interviju Copes Lietas publicēs tuvākajā laikā.
Latvijas izlase tikmēr turpina treniņu darbu un lietderīgi izmanto Itālijā atlikušās stundas, peldinot Buferno upē savus mānekļus. Pēc divām sacensību dienām upe joprojām ir pilna ar ielaistajām zivīm un kalpo par brīnišķīgu treniņu poligonu, ļaujot iegūt zināšanas un pieredzi. Tās noteikti noderēs nākamajā čempionātā, kas notiks Rumānijā. Malači mūsu puikas, kas gatavojas jau tagad un malači arī par sasniegto rezultātu. Ar mūsu iespējām tas ir visnotaļ pieklājīgs un dod cerības turpmākam progresam.

Pēc oficiāliem rezultātiem vislabāk veicās Uģim Circenim- 3. vieta zonā, Arturam Staugam 7. vieta, Avaram Gateram 8. vieta un Andim Freivaldam 14. vieta. Summējot otrās dienas rezultātus, komandu vērtējumā Latvija 9. vietā, bet kopvērtējumā pa abām dienām esam 12. vietā.


Arī šī sporta veida meistariem gadās visādi. Galvenajā lomā itālis Valentino Vidrasc, šī gada PČ bronzas medaļnieks.
Ja par mānekļiem, tad sākotnēji topā bija lielāki un smagāki rotiņi, dažiem pat tika manīts trešais izmērs. Uz otrās dienas vidu arvien vairāk tika darbināti šūpiņi, krāsainās gumijas un bezcerīgos brīžos reizēm paglāba dziļais vobleris.
Uģim pēdējā iegājienā 7 zivis un 6. vieta. Aivaram ar 3 zivīm 7. Vieta

Andim D zonā 10. vieta ar 3 zivīm.

C zonā pēdējā iegājienā Artūram 2 zivis un 7. vieta.

B zonā Aivaram 4 zivis un 7. vieta. Visbeidzot A zonā Uģis ar 6 zivīm 5. vietā. Sācies ceturtais un pēdējais iegājiens, turam īkšķus cieši!

Arī D zonā Andis beidzot ir sajutīs copes garšu, ar 5 zivīm ticis septītajā vietā. Tā šogad viņam ir augstākā. Vēl cetrutajā iegājienā būs iespēja.


Trešajā iegājienā Artūrs izģērbj blakus esošos itāļi un slovāku, reabilitējās par iepriekšējo neveiksmi un ar 14 zivīm izceļ pirmo vietu!!!

D zonā otrajā iegājienā Andim 6 zivis un 9. vieta. C zonā Artūram no itkā top sektora tikai 3 zivis un 9.vieta. A zonā Uģis nebeidz uguņot, atkal 2.vieta ar 12 zivīm. B zonā Aivaram 5 zivis un 9. vieta. Pamazām rauš āmurs kopvērtējumā uz augšu. Sākas trešais iegājiens, turam īkšķus!

Itālijā ir 9.30 un beidzies pirmais iegājiens. C zonā šodien Arturs, viņam pēdējais kārtas numurs. Skrienam pa tukšajiem svaigajiem sektoriem un salasām 9 zivis. Ķeras daudz aktīvāk nekā vakar. Arī citiem. Itālim un polim apmēram 20. Artūram 8. vieta

D zonā šodien Andis. Tā ir sarežģīta un interesanta zona ar milzīgiem klints bluķiem un lielu straumi, kas mijās ar elegantiem pūliem. Andim ar 10. Kārtas numuru neizdodas tikt labā sektorā un 13. vieta ar 4 zivīm. Bet tas ir vairāk nekā vakar.

A zonā mums šodien Uģis. Pirmajā iegājienā viņš uguņo- 20 zivis. Būs atmodies. Līdz itālim mazliet par īsu, bet otrā vieta ir un slovāks pieveikts. Turam īkšķus, vēl viss priekšā.

Arī B zonā mūs šodien saulīte iespīdējusi, Aivars ar 3. starta numuru savilcis 17 zivis, tikai par vienu atpaliek no uzvarējušā Bulgāra. Tatad otrā vieta. Otrajā iegājienā Artūram 1. kārtas numurs, turam īkšķus!!!

22.30. Sastāvs izlasē rītdienai paliek nemainīgs. Šodien gūtās atziņas būs iespēja likt lietā, paanalizēt pieļautās kļūdas. Pēc sportistu komentāriem varēja just treniņu trūkumu šādos ūdeņos- vienam nepatika sektori ar pārāk spēcīgu straumi, citam favorītākie mānekļi izrādījās ne paši efektīvākie. Vēl kādam upe šķita zonā par platu un precīzs darbs pa pretējo krastu pārāk komplicēts. Gadījās arī nokļūdīties ar sektoru izvēli reizēs, kad šī izvēle bija pietiekoši plaša.
Izrādās, labam rezultātam ir jāspēj ne tikai spēt saskatīt upē zivīgākās vietas, bet arī prognozēt iepriekšējā dienā ielaisto forelēnu potenciālo uzvedību. Arī copes šīm zivīm nevarēja saukt par agresīvām. Iespējams, tas kļuva par iemeslu sāpīgiem nogājieniem.
Pāris vārdos par čempionāta organizāciju. Pirmkārt, tiesāšana šodien ritēja draudzīgi, īpašus konfliktus nemanījām ne sportistu starpā, ne ar tiesnešiem. Paši tiesneši gana draudzīgi un izpalīdzīgi. Cita lieta, ka pret mājiniekiem tiesnešu attieksme bija vēl draudzīgāka un izpalīdzīgāka. Neteiksim, ka tas noteica rezultātu, itāļi būtu vadībā arī bez tiesnešu palīdzības, bet nepamanīt šādu īpašu attieksmi arī nevarēja.
Jāatzīst, ir vērtīgi pavērot darbībā vadošo izlašu sportistus, viņu ranerus un trenerus. Itāļus šeit apmierinās tikai uzvara. Arī slovāki ir noskaņoti līdzīgi. Tūristu šajās izlasēs nav. Toties ir sistēma, kā ne tikai meistarīgi darboties ar kātu un mānekļiem, bet arī prognozēt katra sektora potenciālu. Turklāt ne tikai kopumā, bet gan katrā no četriem iegājieniem.
Treniņu iespējas startam šajā disciplīnā ir ierobežotas. Viena lieta ir prast lasīt upi un noķert tajā esošo zivi. Tas, protams, ir svarīgi. Tāda kā bāze. Pavisam cita-ķert vakar ielaisto zivi, prognozēt tās koncentrācijas punktus konkrētā upē. Tādu pieredzi var gūt tikai sacensībās, kad pirms starta tiek laistas zivis.
Īpaši grūtu no vienas puses un godīgu no otras šo makšķerēšanas sporta disciplīnu padara pamatīgi samazinātais veiksmes faktors. Šeit izloze spēlē daudz mazāku lomu, samazināts līdz minimumam ir nejaušības faktors, pirmajā vietā izvirzot meistarību. Vai mūsu izlasei tās pietiks rītdienas startam? Turēsim īkšķus.
22.00. Pateicoties vecmeistaram Igoram Dzilnam, varam palabot savu iepriekš pieļauto kļūdu - visu laiku labākais Latvijas izlases rezultāts ir sasniegts pirms 16 gadiem Portugālē, kad komandu vērtē tika izcīnīta 4. vieta. Tajā pat gadā arī 4.vietu individuālajā vērtējumā izcīnīja viens no leģendārākajiem mūsmāju spininga meistariem Kaspars Poišs.
19.00. Latvijas izlase pēc pirmās dienas ieņem 12.vietu turnīra tabulā. Un aktīvi domā, kā rit sniegumu uzlabot.
14.30. Ceturtajā un pēdējā šodienas iegājienā Artūram izdevās realizēt 2.kārtas numuru. Viņam 6 zivis un 4. vieta. Uģim 11. vieta ar 1 zivi.
Aivaram ceturtajā iegājienā 9. vieta ar vienu zivi, bet Andim 11. vieta ar tikpat lielu zivju skaitu. C zonā šodien labākais bija mājinieks itālis, viņam izdevās izpīpēt, kuras būs labākās zonas startā. Slovāki viņam sekoja, tas ļāva pacīnīties par trijnieku zonā, pārējiem šāda taktiska kļūda sektoru izvēlē maksāja kam vairāk, kam mazāk.
14.00. Trešajā iegājienā Andim 8.vieta ar vienu zivi, Artūram 11.vieta ar 1 zivi, Uģim 5.vieta ar 3 zivīm un Aivaram baranka.
12.00. Aivaram otrajā iegājienā 6 zivis un 5. Vieta. Andim 2 un vieta lejā. Uģim 3 zivis un 9. Vieta. Artūram 12. Vieta. Sācies trešais iegājiens.
11.25. Uģim 6 zivis ar pirmo iegājiena numuru, tas dod 9. vietu. Artūram 7 zivis un 11. vieta zonā. D zonā Aivaram 5 zivis un padsmitā vieta. Andim C zonā ar 3 zivīm arī tabulas lejā.
SESTDIENA. 11.00. Pirmais iegājiens aizvadīts. Esam C zonā ar Andi. Ar 8. kārtas numuru tiekam pēc sākotnējā plāna labā sektorā. Nobrīnamies, ka itāļi un slovāki ar labiem kārtas numuriem dodas uz zonas leju, kur seklāks un daudz ātrāks. Praktiski krāce. Tur viņi arī saskalda apmēram pa 10 zivīm. Andim ļoti daudz copju un gandrīz tikpat nogajienu. Kopā 3 zivis krastā.
22.00. Pēc treniņa rezultātiem izlasei ir skaidrība, kas būs tie četri sportisti, kas rīt izies uz strīpas- Uģis Circenis, Artūrs Stauga, Aivars Gaters un Andis Freivalds. Pārējie komandas dalībnieki skries pa zonu un skatīsies, ko var sportistam palīdzēt. Palīdzēt gan var tikai mutiski, pārējās funkcijas sportistam jāspēj veikt pašam.
Starts rīt 9.35 pēc Latvijas laika. Turam īkšķus!

17.30. Ir padarīts labs darbiņš, foreļu upē ir kļuvis krietni vairāk. Katrā no četrām zonām, katrā no šo zonu 28 sektoriem ir iebērts pa pusspainim zivju. Kā izteicās mūsu izlases dalībnieki, izmērs esot perfekts – ne par lielu, ne par mazu. Jāatzīmē vien, ka dažas no tām forelēm, kas ķērās šodien treniņos, bija pavisam pieklājīgu izmēru – krietni virs kilograma. Ielaistās, savukārt, ir tādas uz gramiem 150. Rīt tās noteikti ķersies, tāds ir šī sporta veida šarms – nemēdz būt tukšu dienu, ja iepriekšējā vakarā upē ir ielaistas zivis.

Pati upe ir ļoti dažāda, te ir gan pavisam lēni pūli, gan dinamiskas krāces un milzīgi klintsbluķi. Arī zonas A, B, C un D ir stipri atšķirīgas gan upes izmēra (platuma) ziņā, gan arī konfigurācijas dēļ. D zona, piemēram, ir reģistrēta kā NO KILL zona ikdienas makšķerēšanā, kas nozīmē, ka arī ārpus sacensībām tajā zivis tiek 100% laistas vaļā. Šeit tām ir ļoti piemēroti apstākļi gan lai dzīvotu, gan vairotos.

Piektdiena 13.00. Itālijā makšķerēšana esot sports numur divi. Pirmajā vietā, protams, futbols. Tādu apgalvojumu dzirdēja vienā no uzrunām, ko neskaitāmi ar copi vairāk vai mazāk saistīti čiekuri prezentēja no skatuves pilsētiņas Campobasso centrālajā laukumā. Šeit vakar tika atklāts 19. Pasaules čempionāts makšķerēšanā ar mākslīgo mānekli upē. Ja futbols ir sporta karalis, sanāk, ka makšķerēšana - sporta karaliene. Queen of sports, ja anglisko. Regina di sport, vietējā mēlē. Vai nav feini?

Tautā šo disciplīnu dēvē par strīmu un mūsu valstij tajā ir zināmas tradīcijas. Augstākais sasniegums ir 5.vieta pirms ļoooti daudz gadiem. Pēdējā laikā grozamies kaut kur tabulai pa vidu. Topā esot mājinieki itāļi, arī čehi, slovāki, poļi. Šodien treniņos to labi varēja novērot.

Aprīkoti smalkāk par visiem pārējiem, treniņos itāļi demonstrēja roku veiklību un upes izpratni, laiku pa laikam pieparkojot pa pieklājīga izmēra forelei. Tādu Biferno upē, kur šogad notiek šis pasaules čempis,, nav ļoti daudz. Bet pa kādai salasīt var. Ja prot. Itāļi prot, turklāt uz klasiska Mepps rotiņa. Jādomā, mēģina konkurentiem aizmālēt acis.

Mūsējie treniņos svīda ne mazāk ka visi citi. 2-3 zivtiņas, te tur, te še, nekādu lielo saprašanu dot nevar. Plus vēl ūdens līmenis paliels, straume spēcīga, zaļūdens nedaudz duļķains. Bet pamazām skaidrojas.

Paralēli jāskatās, kas strādā konkurentiem. Acu pāru mūsējiem gan pietrūkst, komanda ir 7,5 cilvēku sastāvā. Četri rīt makšķerēs, pārējie raneros. Dažām komandām ir pa 20 dalībniekiem… Toties mums sastāvā ir Circenis, kuram, kā zināms, ķeras arī vannā. Rīt skatīsimies.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager