Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Karpu Lietas | 11.maijs 2022, 12:59 | Komentēt | 2123 skatījumi

Svarīgākais par Fletfīderi

Iesācējs fletfīderists ir diezgan stiepjams jēdziens. Tā kā makšķerēšana ir pastāvīgas mācīšanās un eksperimentēšanas process, par iesācēju var uzskatīt gan cilvēku, kurš tikko iegādājies fīderi, gan arī cilvēku, kurš šajā tēmā nostrādājis jau pāris copes sezonas. Šis materiāls ir eksprespārskats par to, ar ko ir jāsaskaras sākumposmā.

Fletfīderis jeb Flat Feeder ir diezgan jauns virziens, kam šobrīd nav skaidru starptautisko sporta noteikumu, jo tā nav oficiāla disciplīna. Galvenais nerakstītais noteikums ir rūpīga attieksme pret noķertajām zivīm un noķer un atlaid principa ievērošana. Galvenā atšķirība no klasiskās karpu makšķerēšanas ir tajā, ka svina vietā ir barotava, kurā tiek iemīcīta piemērota barība, bet pašā barībā – āķis ar ēsmu uz mata. Visādi citādi fletfīderēšana no modernās karpu copes atšķiras tieši tik daudz, cik pats makšķernieks izvēlas būt atšķirīgs.

Kas jāzina iesākot?

Runājot par fletu, asociācijas ir ar īsu vienas diennakts sesiju vai – vēl biežāk – vienas dienas izbraucienu. Šajā īsajā laikā tev ir jādara daudz, tāpēc veiksmīgi makšķerēt varēsi, tikai labi paveicot mājas darbus. Lasi rakstus žurnālos, jaunākās copes atskaites forumos, runā ar citiem makšķerniekiem un vides inspektoriem, brauc uz pārbaudītām un populārām vietām, piedomā par piemērotākajiem laikapstākļiem makšķerēšanai noskatītajā vietā. Proti – pēc iespējas vienkāršo savu uzdevumu, vismaz sākumposmā. Apkopotās informācijas kvalitāte noteiks gan copes stratēģiju, gan aprīkojuma, gan barības, gan arī ēsmas izvēli konkrētajai sesijai.

Svarīga ir saziņa ar citiem makšķerniekiem – esi sabiedrisks, apmeklē tiešsaistes un bezsaistes seminārus, turnīrus un festivālus, iepazīsties ar pieredzējušākiem puišiem, un tava zināšanu bāze uzlabosies daudz ātrāk.

Kas fletam nepieciešams?

Sākumposmā pieeja rīku izvēlei parasti ir līdzsvarota, racionāla, bieži tiecoties pēc universāla. Šis princips ne vienmēr ir pareizs. Jo tad inventārs tiks piemeklēts kā “pareizs”, pamatojoties uz labām atsauksmēm vai “pareizu” reklāmu, bet ne pamatojoties uz konkrētiem makšķerēšanas apstākļiem un iespējām. Tas ir neizbēgams process, kas katram jāpārdzīvo pašam. Pateikšu kādu banālu lietu: veiksmīgi ķert ir iespējams ar jebkuru inventāra komplektu, kas atbilst tavam budžetam. Jautājums ir tikai par kvalitāti, funkcionalitāti un lietojumu. Ja budžets nav ierobežots, nopērc labāko uzreiz, un tu nekļūdīsies. Tikai – kas ir labākais?

Kāti. Iesācējam pietiek ar divām makšķerēm. Tas var būt gan vienādu kātu komplekts, gan dažādu, tā sakot – atšķirīgiem apstākļiem. Pēc savas pieredzes teikšu, ka tev vajadzētu būt makšķerei, kas ļauj strādāt 80–120 metru attālumā, – tā būtu 3,90 vai 4,20 m gara un ar testu no 120 līdz 180 gramiem. Parasti tā ir spēcīga blanka ar rezervi, kas ļaus tev veikt tālus iemetienus un kontrolēti izvadīt lielas zivis. Šī ir tā sauktā Extra Heavy Feeder klase, kuru var izmantot arī darbam ar spombu un marķieri.

Dīķiem angļu stilā ar mazām zivīm (līdz 4 kg) vari iegādāties īsāku un vieglāku kātu 3,60 vai pat 3,00 m garumā. Bet iesācējiem, īpaši tiem, kas agrāk vai vēlāk redz sevi sportā, es tomēr iesaku nopirkt divas identiskas makšķeres – 3,90 vai 4,20 m garas un ar testu 150–180 grami.

Spoles. Svētdienas copei ar divām spolēm būs gana. Vienādiem kātiem vienādas spoles. Šī fīča sniegs vairākas priekšrocības. Makšķerēšanas laikā, pārmetot un izvadot zivi, tev nebūs jāpielāgojas citam komplektam, pat ja strādā dažādās distancēs. Zinot spoles apgriezienu skaitu, ir vieglāk un ērtāk kontrolēt darba attālumu.

Piemēram, uz spoles uztīta pītā, tu marķējies, atrodi interesantu vietu un saskaiti apgriezienu skaitu iztīšanas laikā, teiksim – 98. Otro makšķeri ar mono auklu var vienkārši ieklipsēt uz tiem pašiem 96–98 apgriezieniem un sākt ķert. Šī metode, protams, nav precīza, taču tas ir ātrs un ērts veids, kā apstrādāt perspektīvās zonas. Galu galā identisks inventārs izskatās arī elegantāk un ir vieglāk pārdodams tālāk.

Fletam speciālu spoļu nav, tāpēc izvēle sagādā dažas grūtības. Fīdera un spininga spoles ir labas, bet tās ir smalkas, nereti ar ļoti garu bremzi un seklu kaseti. Karpu spoles (īpaši ar baitrunner) bieži ir lielas un smagas. Labs variants būtu spole, kas sver no 500 līdz 650 gramiem, 5000. izmēra, ar rezerves kaseti un ar vidēju vai ātru priekšējo bremzi. Daiwa un Shimano piedāvājumā tādas ir pieejamas.

Mono aukla un pītā. Karpas var makšķerēt, izmantojot gan mono auklu, gan pīto (ja tā nav aizliegta konkrētās sacensībās vai privātajā ūdenstilpē). Atšķirība ir nepārprotama – mono variants stiepjas, grimst, mazāk veido buru iemetienā. Kāta akcijas un auklas stiepšanās dēļ var rasties grūtības, kad pie ķērājiem nepieciešams forsēt zivs izvadīšanu. Taču tas laikam arī ir mono varianta vienīgais trūkums. Sarežģītos apstākļos var izmantot cietāku mono auklu 0,30–0,35 mm diametrā vai arī pīto.

Pītā ar minimālu stiepšanos ļaus pamanīt pat smalkas mazu un vāji aktīvu zivju copes, kā arī droši forsēt izvadīšanu. Taču pītā nepiedod kļūdas, izvadot lielas zivis, tiesa, kāta mīkstā darbība nedaudz kompensē šo niansi.

Mans padoms ir šāds. Ja tev ir 2 identiskas spoles ar papildu rezerves kasetēm, vislabākais variants būtu uz pamata kasetēm tīt plānu 0,22–0,23 mm auklu tāliem iemetieniem, bet uz rezerves – 0,30 mono auklu darbam sarežģītos apstākļos, savukārt pīto diametrā no 0,16 līdz 0,18 mm – spodam, marķierim un copei sarežģītos apstākļos.

Ja tālie iemetieni tiek veikti ar plānu mono pamatauklu, obligāti jāizmanto šoklīderis ar 25–30 lb pārrāvuma slodzi. Parasti tā ir 4 dzīslu pītā tumšā krāsā (haki, brūna utt.). Šis komplekts aptvers lielāko daļu situāciju mūsu ūdeņos.

Barotavas fletam. Šī ir tā lieta, ar ko fletfīderis atšķiras. Barotavas apakšējā puse ir pilnībā plakana, un tas dod vairākas karpu makšķerniekam svarīgas priekšrocības.

Pirmkārt, tā daudz labāk turas pie gultnes, neripo lejā pa kanti vai kādu citu nelīdzenumu. Otrkārt, tajā iekšā iespraustā ēsma vienmēr ir augšpusē, ērti pieejama karpai. Visbeidzot trešais, ne mazāk būtiskais aspekts – ar šādas formas barotavu karpas pašpieciršanās notiek daudz efektīvāk, jo copes brīdī, kad pavadiņa iztaisnojas, barotava negrozās un tādā veidā neamortizē āķa ieduršanos zivs lūpā.

Barotavai komplektā nāk līdzi formiņa, kas palīdz cieši iespiest mīksto barību pareizā apjomā – tad šādu barotavu bez bailēm ko pazaudēt var aizmest patiešām tālu un ļoti precīzi
Gatavu fletu var nopūst ar araktoru. Garšīgi
Barotavai ir plakana apakša, un tā vienmēr nokrīt ar to uz leju, tāpēc barotavā iemīcītais āķis ar ēsmu vienmēr būs augšpusē

Barotavu ir milzīgs klāsts, un vēlams, lai tev būtu dažādi izmēri, svari un formas. Ar laiku tu atradīsi vairākas opcijas, kas atbilst taviem makšķerēšanas apstākļiem un stilam. Pateikšu priekšā tikai to, ka barotavas izvēlas pēc grunts un darba distances. Universāls variants, iespējams, būtu svarā uz 50–60 gramiem ar vidēju iemetiena jaudu, taču atkārtošu – ir vērts iegādāties dažāda svara un formas modeļus.

Āķi un pavadas. Fletfīderī āķu izmēri pamatā ir 10–8–6. Galvenā prasība – tiem jābūt asiem un pieejamiem visos nepieciešamajos izmēros. Es dodu priekšroku Wide Gape, bet arī Curve Shank ir diezgan populārs. Sākumā iesaku neaizrauties ar mazajiem numuriem.

Pavadas materiāls – mīksts, ar 12–15 lb izturību. Optimāls tās garums parasti ir 10 cm.

Barības un ēsmas. Fletcopē iebarošanas un pievilināšanas ziņā galvenā loma ir barotavas saturam. Ieteikums ir pirkt specializētas barības ar method atzīmi uz iepakojuma – tām ir optimāla frakcija, lipīgums un mehānika. Ēsmu parasti izmanto maza izmēra – 8, 10 un 12 mm. Tie var būt atsevišķi popapi, grimstošās boilas vai peletes. Protams, visus veidus var kombinēt savā starpā un tādējādi panākt nepieciešamo prezentāciju uz grunts. Divas populārākās ēsmu kombinācijas: pirmā – saldā konservētā + peldoša aromatizēta gumijas kukurūza, otra – grimstošā boila + popapa cepurīte.

Smaržu ziņā – absolūta brīvība makšķernieka iztēlei, kā arī izpratnei par karpu gastronomiskajām prioritātēm. Mans ieteikums ir šāds: 5–6 popapu varianti 10 mm izmērā dažādās krāsās un smaržās (dzeltens, rozā, balts, divkrāsains, salds, augļu, zivīgais, garšvielas), 10–12 mm grimstošās boilas vai šķīstošās (augļi, zivīgās), mata peletes – paltuss, mākslīgā kukurūza gan iedipota, gan ne (dzeltena, rozā un balta). Ar šo komplektu pietiks. Taču es zinu, ka tu nespēsi atturēties no arvien jaunu ēsmu iegādes...

Pārējais inventārs. Sākotnējā posmā mēģini neieguldīties tādās lietās kā telts, gulta un rodpods. Protams, komforts makšķerēšanā ir svarīgs, jo īpaši, ja runa ir par vairāku dienu sesiju, taču tas, kas tev patiešām ir vajadzīgs, kļūs skaidrs pēc vismaz vienas pilnas sezonas.

Tā kā fletcopi uzskata par dinamisku makšķerēšanas veidu, īsajās sesijās var iztikt ar vienkāršāku komplektu. Inventāra uzstādīšanas ātrums un vieglums īsā sesijā ir ļoti būtisks.

Neaizmirsti arī vissvarīgāko momentu – savas enerģijas patēriņu. Automašīnas piekraušana, izkraušana, inventāra uzstādīšana, nometnes ierīkošana, novākšana – tas viss 24 stundu laikā. Būtu jauki atstāt sparu pašai makšķerēšanai. Piemēram, lietussarga tipa ātrās montāžas šelteris pilnvērtīgas teltis vietā, atsevišķi kātu turētāji rodpoda vietā, ērts krēsls ar apgreida iespējām pilnvērtīgas saliekamās gultas vietā, bet vairāki ietilpīgi 10-litrīgi kvadrātveida spaiņi Fox Camo Square Buckets var aizstāt galdu un somas transportēšanai.

Izvēloties zivs uztveršanas tīkliņu un karpu gultu, pievērs uzmanību to transportēšanas izmēriem un žūšanas ātrumam. Ir ātri montējamas gultas – piemēram, Fox Easy Mat, un uztveramā tīkliņa galvas, kas neaizņem daudz vietas – piemēram, Korum Folding Spoon Net. Šie gan nav svaigākie modeļi, bet tos var uzmeklēt tīmeklī, lai saprastu, par kāda veida atribūtiem ir runa.

Daži makšķernieki, kas nāk no klasiskā fīdera, bieži izmanto krēslu ar feeder arm un lielāko daļu copes laika pavada tādā veidā.

Jā, un neviens neliedz fletā izmantot copes signalizatorus!

Noslēdzot savu eksprespārskatu, vēlos akcentēt kādu svarīgu momentu. Fletfīdera copes ceļa sākumā makšķernieki daudz laika pavada nepieciešamā aprīkojuma komplektēšanā, meklē “labāko” ēsmu un studē dažādus karbona veidus, ko izmanto kātu izgatavošanā. Patiesībā galvenais uzdevums startā ir iemācīties makšķerēšanas taktiku un tehniku: gudri izvēlēties vietu, precīzi iemest un izveidot pareizu montāžu. Nu tad sāc! Vēlu veiksmi!

@Artūrs Šteinburgs

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager