Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 12.maijs 2022, 13:48 | Komentēt | 454 skatījumi

Par termotraukiem

Copes inventārs ir ne tikai spinings, spole un mānekļi. Ir vēl milzum daudz lietu, kuras copi padara patīkamāku vai arī kuras ir vienkārši nepieciešamas. Viena no tādām ir termoss. Turklāt tas ir vajadzīgs, ne tikai lai dzēriens būtu silts. Karstās dienās ar to var panākt pretēju efektu – lai dzēriens saglabātos auksts. Tāpēc nedaudz pastāstīšu par termotraukiem, kurus esmu izmantojis vai izmantoju pats.

30. gadu Thermofix zīmola termosi ©By Erik Holmén / Nordiska museet, CC BY 4.0

Sākšu kā ierasts nedaudz ar vēsturi. Termosu izgudroja skotu zinātnieks sers James Dewar, un tas notika 1892. gadā. Sākumā šis trauks nemaz nebija domāts pārtikai. Zinātnieks eksperimentēja ar ķīmiskā elementa, konkrētāk – pallādija, temperatūru. Lai to noturētu konkrētā līmenī, viņš izdomāja no misiņa izveidot divus traukus, ielikt vienu otrā, turklāt tā, lai sienas nesaskaras. Pa vidu abiem zinātnieks izsūca gaisu, tādējādi radot vakuumu. Šādā veidā ķīmiskā elementa temperatūra tika kontrolēta – un faktiski tika radīts termoss. Vēlāk šādi trauki tika veidoti no dažādiem materiāliem, piemēram, stikla, alumīnija, bet princips palika tas pats. Interesants fakts – James Dewar nepatentēja savu izgudrojumu.

1904. gadā divi vācu stikla pūtēji Reinhold Burger un Albert Aschenbrenner saprata, ka šāds trauks noderētu dažādu dzērienu uzglabāšanai, lai tie neatdzistu, tikai trauka forma jāpielāgo. Tālākais bija likumsakarīgs. Kā jau minēju, James Dewar nebija patentējis savu izgudrojumu, tāpēc to izdarīja šie vācu stikla pūtēji un nosauca to par thermos. Tieši šādi sauc pašu produktu, kā arī vienu no lielākajiem termotrauku zīmoliem pasaulē, pats vārds ir reģistrēts kā tirdzniecības preču zīme. Kā norādīts avotos, uzzinājis šo faktu, James Dewar mēģinājis pieteikt savas tiesības uz izgudrojumu, bet nesekmīgi.

Nākamais solis bija attīstīt šos produktus, un te savu ieguldījumu deva Gustav Robert Paalen – izgudrotājs un tirgotājs. Tika reģistrēti vēl vairāki patenti – termosa formai un arī materiāliem.

Pamatā termosi ir veidoti no metāla. Agrāk tika izmantots arī stikls un plastmasa. Daudzi ražotāji ir attīstījuši tehnoloģiju, tādējādi varējuši samazināt iekšējo atstatumu starp abiem traukiem, līdz ar ko termosi ir kļuvuši kompaktāki. Tāpat ir krietni palielinājies to klāsts, jo bez klasiskajiem modeļiem tiek piedāvātas arī termokrūzes, dažādas pudeles, ēdiena termosi un citas lietas.

Darbības princips

Termosa uzbūve kopš pirmsākumiem daudz nav mainījusies. Laika gaitā tehnoloģijas ir pielāgotas, trauki ir kļuvuši daudz vieglāki, tiek ražoti no plānāka materiāla, bet saglabā to pašu siltuma uzturēšanas spēju.

Pamata princips ir vienkāršs – divi trauki, viens ievietots otrā, un abi savienoti augšpusē. Starp traukiem ir izsūknēts gaiss un radīts daļējs vakuums. Tas bremzē divus fizikālus procesus – siltuma vadītspēju un konvekciju. Lai vēl vairāk samazinātu siltuma pārnesi, trauka virsmu var apsudrabot, tiesa, tad tā ļoti sakarst, un rodas apdedzināšanās risks.

Lielākais siltuma zudums veidojas tieši termosa kakliņā, pie korķa. Šajā vietā nav vakuuma, attiecīgi siltums plūst ārā. Tāpēc gandrīz visiem termosiem ir vēl viens vāciņš.

Interesanta ēdiena termosu sistēma, kas nodrošina pilnvērtīgas siltas pusdienas

Esbit termosus sāka ražot 1936. gadā. Šis vācu zīmols piedāvā ļoti kvalitatīvu produkciju

Kvalitāte ir svarīga

Pats termosus lietoju sen, bet sākumā neveltīju lielu vērību zīmoliem, vienkārši pirku, skatoties pēc tilpuma. Skaidrs, ka gadījās iegrābties – tādā ziņā, ka termoss vispār siltumu neturēja vai karstais dzēriens ļoti ātri atdzisa. Attiecīgi pilnu dienu ziemas copē tāds trauks nespēja kalpot godam.

Nedaudz vēlāk sāku meklēt informāciju un sapratu, ka arī šiem produktiem ir daudzas nianses un ir svarīgi izprast, kādu termosu pērc. Šobrīd es galvenokārt izmantoju Zojirushi, Stanley un Esbit produktus. Tie visi ir kvalitatīvi, lieliski tur siltumu un ir viegli kopjami. Ar Thermos zīmola produktiem man nav īsti bijusi darīšana, bet atsauksmes par tiem ir labas. Noteikti negribu teikt, ka šie ir vienīgie zīmoli, kurus būtu vērts izvēlēties, jo, klejojot pa internetu un skatoties dažādus testus, bieži parādās arī citi, kuri testos uzrāda labus rezultātus, bet to produkti ir pieejami salīdzinoši lokāli.

Ja skatās no cenu viedokļa, tad, protams, iepriekš minēto zīmolu preces ir dārgas. Bet es uzskatu, ka ir jēga izdot naudu par kvalitatīvu mantu – labāk vienu, bet labu, nevis vairākām vidējas klases.

Mana termosu evolūcija

Pirms kāda laika es lietoju Esbit termosus. Vairāki no tiem manā kolekcijā izskatās jau labi palietoti, viņi pat ir fiziski cietuši, ar buktēm. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc termosi siltumu vairs neturēja tik ilgi kā iepriekš. Bija laiks tos mainīt.

Meklējot informāciju, uzdūros Zojirushi ražojumiem. Skatījos salīdzinošos testus, un šis zīmols vienmēr izcēlās ar kvalitāti un spēju ilgi saglabāt dzērienu karstu. Viens no plusiem bija daudzās jaunās tehnoloģijas, kuras Zojirushi izmantoja savos izstrādājumos; daudzas gan bija arī citiem ražotājiem, bet ne visas. Kaut vai trauku izmērs – tie ir mazāki par konkurentu analogiem. Arī iekšējais pārklājums, kas gan atvieglo kopšanu, gan neuzsūc nekādas smaržas. Korķis ir pārdomāts un ērti lietojams. Tiesa, cenas ziņā šī zīmola preces bija salīdzinoši dārgas.

Kā noskaidroju, agrāk Zojirushi produkciju ražoja Japānā, bet šobrīd lielāko daļu Taivānā. Taču es nedomāju, ka tas ir ietekmējis kvalitāti. Vismaz pašlaik nevaru sūdzēties. Un man, iegādājoties vienu šī zīmola produktu, pēc neilga laika parādījās otrs, tad vēl viens...

Thermos zīmola termosi – vieni no labākajiem, kuri šobrīd pieejami tirgū

Kā izvēlēties tilpumu?

Te ir jāņem vērā daudzi faktori, turklāt lielākā daļa no tiem ir individuāli. Piemēram – cik daudz šķidruma cilvēks patērē, kādā gadalaikā tas tiks lietots, cik ilgi plāno būt ārā, cik cilvēku dzers utt.

Vismaz man ir nepieciešami dažādi tilpumi. Dodoties copēt viens pats, teiksim – uz lašveidīgajām, ņemu līdzi 700 ml termosu. Ar to man pilnīgi pietiek, turklāt nav grūti nest. Strādājot no laivas vai ziemā, kā arī drēgnā rudenī, izvēlos 1,2 l variantu. Tad silta dzēriena pietiek visai dienai un varu pacienāt arī pārinieku.

Šim Zojirushi termosam ir gumijots rokturis, kas ir ērts gan pārnēsāšanai, gan dzēriena ieliešanai. Mīnuss – nav otras krūzītes, bet, cik zinu, tās var iegādāties atsevišķi.

Starp citu, tilpumam ir liela nozīme, lai dzērienu siltu saglabātu maksimāli ilgi. Termoss vienmēr ir jāpielej pilns! Labāk ir neizdzert visu, nevis pieliet pustukšu. Ja būs līdz pusei, tad dzēriens ātrāk atdzisīs, jo daļa sieniņu paliks vēsas.

Vēl es ieteiktu pirms karstā dzēriena ieliešanas termosu nedaudz uzsildīt – vienkārši ieliet nedaudz karsta ūdens, uzlikt vāciņu un pagaidīt. Pēc tam izliet laukā šo ūdeni un iepildīt līdzņemamo dzērienu. Arī šādā veidā var paildzināt laiku, cik ilgi tas saglabāsies karsts.

Dažāda tilpuma Zojirushi termosi. Ērts gumijots rokturis atvieglo pārnēsāšanu

Siltā krūze

Bez termosiem man pašam ļoti patīk termokrūzes, no kurām ērti var izdzert ikdienas tēju vai kafiju, dodoties uz darbu vai vienalga kur. Izvēloties termokrūzi, es skatos uz tilpumu un vāciņa mehānismu.

Zojirushi ražojumiem parasti ir lielāks tilpums nekā tāda paša izmēra citu zīmolu termokrūzēm. Tas ir panākts, pateicoties speciālam veidam, kā tiek veidots trauks – ir samazināta atstarpe starp abu trauku sieniņām. Varu piebilst – laiku, cik ilgi termokrūze tur siltumu, tas neietekmē.

Vāciņa mehānismam ir svarīgi, lai tas nejauši neattaisītos pats no sevis un dzēriens neizlītu laukā. Stanley savām krūzēm taisa ar pogu nospiežamu noblīvētāju. Zojirushi ir pilnvērtīgi vāciņi, kurus attaisa ar pogas nospiešanu, turklāt šo pogu var bloķēt. Abiem zīmoliem ir speciāli plastikāta iemuši, lai neapdedzinātos, malkojot karstu dzērienu. Zojirushi risinājums man patīk labāk, tīri tāpēc, ka vāciņš nosedz arī pašu dzeršanas vietu, attiecīgi – ja termokrūze tiek pārnēsāta somā vai nolikta kaut kur, šī vieta paliek tīra.

Termokrūzes nu jau ir gana populāras, jo silts dzēriens noder vienmēr, turklāt ne tikai copē, bet arī ikdienā. Zojirushi lielākais pluss ir lielāks tilpums vienāda izmēra gadījumā

Kopšanas nianses

Noteikti neiesaku termotraukus mazgāt trauku mašīnā un tīrīšanai izmantot asu birsti. Trauku mašīnā tiek izmantota augsta ūdens temperatūra, kas var bojāt iekšējo pārklājumu. Tāpat pārklājums tiek traumēts, beržot ar asu suku. Vislabāk termosu ir vienkārši vairākas reizes izskalot ar siltu ūdeni. Ir arī speciālas mīkstas birstes, ar kurām drīkst tīrīt iekšpusi. Ja termoss ir kvalitatīvs, tad speciālais pārklājums tīrīšanu ievērojami atvieglo.

Svarīgi ir kārtīgi izmazgāt vāciņu un gumijas blīvējumu. Daudzām termokrūzēm vāciņu ir iespējams izjaukt, kas ļauj to viegli kopt. Ja pēc copes trauks uzreiz tiks izmazgāts vai vismaz tur iekšā tiks ieliets ūdens, tas atvieglos kopšanas procesu, un termoss vienmēr būs darba kārtībā.

Starp citu, lielākie zīmoli piedāvā atsevišķi iegādāties dažādas termosa rezerves daļas – teiksim, otru krūzīti un korķi, ja oriģinālais ir pazudis vai salūzis.

Pusdienu jautājums

Termotrauki ēdienam arī ir ļoti svarīga lieta. Siltas pusdienas vienmēr ir labi paņemt līdzi, vai tā būtu ziemas cope vai laiva, un termotrauki lieliski nodrošina šādu iespēju. Tie ir pieejami dažādos izmēros un pamatā ir cilindriskas formas. Tradicionāli tiem ir viens vāciņš, bet var būt arī papildus nosegvāciņš. Augšpuse traukam ir plata, lai varētu ērti no tā paēst. Principā šeit nekā sarežģīta nav, galvenais izvēlēties nepieciešamo tilpumu.

Stanley saviem ēdiena termosiem komplektā ieliek universālu karoti-dakšiņu, kuru var piestiprināt trauka sānos. Savukārt vāciņā ir vieta, kur salikt piedevas.

Zojirushi traukus ir aprīkojis ar speciālu ventili, lai atvieglotu trauka atvēršanu. Tāpat šis zīmols piedāvā interesantas ēdiena termosu sistēmas, kas faktiski sastāv no viena liela trauka, kurā ir vairāki mazi, parasti trauciņi ar vāciņiem. Viens ir zupai, hermētisks, viens pamatēdienam, viens salātiem un uzkodām. Saliekot tajos siltus ēdienus, bet pēc tam izliekot tos lielajā traukā, tiek pie pilnvērtīgām siltām pusdienām. Šis trauks nav lēts, bet esmu izmēģinājis, un man ļoti patīk, ir ērti. Atkarībā no modeļa komplektā var būt arī somiņa pārnēsāšanai un, protams, irbuļi speciālā ietvarā!

Ēdiena termoss ir ļoti svarīgs trauks. Ir tik labi baudīt siltu ēdienu, esot dabā vai makšķerējot

Krūzēm vāciņa konstrukcija ir veidota tā, lai to var atvērt ar vienu roku. Tāpat to var arī nobloķēt – tā tiek novērsta iespēja, ka vāciņš atvērsies pats no sevis. Speciāls plastmasas iemutis samazina apdedzināšanās risku, ja dzēriens ir karsts

Ja dodos copēt ar kājām, līdzi ņemu mazo trauku ar tilpumu 0,4 l. Laivā man līdzi brauc vai nu 0,53 l trauks, vai arī pieminētais Zojirushi pusdienu komplekts.

Tātad secinājums ir viens – bez termosa būs grūti, un tas lieti noderēs dažādās dzīves situācijās. Kā jau ar daudzām lietām, es iesaku tomēr pirkt zināmus zīmolus, lai arī dārgākus. Un izvēloties noteikti apdomā, kāds tilpums būs lietderīgs tieši tev, jo ne vienmēr vajag pirkt maksimāli lielāko.

@Mārtiņš_Babris

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager