Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Karpu lietas | 5.jūnijs 2022, 13:23 | Komentēt | 2084 skatījumi

10 padomi, kā dabūt meiteni krastā

Modernā karpu makšķerēšana ir izteikta vīriešu nodarbe, un sievietēm joprojām tajā ir atvēlēta minimāla loma. Tomēr arvien vairāk meiteņu pievēršas šim sporta veidam un pat sastāda pilnvērtīgu konkurenci puišiem.

Lielākā daļa manis krastā sastapto meiteņu diez vai dotos copēt vienatnē, viņas pārsvarā izvēlas izbaudīt šo laiku kopā ar savu puisi. Arī mans gadījums ir tieši tāds. Pirms četriem gadiem manas zināšanas par makšķerēšanu aprobežojās ar redzēto televīzijā un zivs gabaliņiem uz šķīvja. Tikai pēc iepazīšanās ar savu puisi man radās nojausma par to, kas ir modernā karpu makšķerēšana. No sava puiša un viņa draugu stāstītā es pamazām sāku saprast, kāpēc viņiem tik ļoti patīk katru otro nedēļas nogali pavadīt kaut kur mežonīgos apstākļos mazā teltī, ķert karpas un laist tās vaļā uzreiz pēc nofotografēšanās. Loģiski, ka pašā sākumā es visā tajā nesaskatīju pilnīgi nekādu jēgu.

Tomēr pamazām man radās pārliecība, ka šajā hobijā noteikti ir kaut kas īpašs, ja jau viņš tik bieži dod priekšroku tupēšanai pie karpām, nevis kopā ar mani. Tad arī nāca apskaidrība, ka vienīgais veids, kā saprast šo kaislīgo aizraušanos, ir doties līdzi un vismaz paskatīties, kas tas īsti viss ir.

Pirmais, kas man nāca prātā pirms braukšanas uz copi, protams, bija milzīgi zirnekļi, vaboles, odi un citi kukaiņi, nekādas dušas un citu elementāru higiēnas lietu, aukstums, lietus, negulēšana un vairāk par visu – nekāds ēdiens. Man vajadzēja patiešām piespiesties, lai visu minēto atstātu aiz sevis un brauktu uz savu pirmo nakti pie ūdens. Nakti, kas mainīja visu manu dzīvi…

Šobrīd, pēc četriem gadiem, es jūtos absolūti inficēta ar karpu ķeršanas vīrusu un pilnībā saprotu, kāpēc šis hobijs ir tik brīnišķīgs. Galu galā šogad esmu makšķerējusi katru otro nedēļas nogali un izbaudījusi katru šī pasākuma minūti. Jo labāka veida, kā relaksēties no saspringtās darba nedēļas, vienkārši nav.

Tomēr manā gadījumā pozitīvi ir sakrituši vairāki apstākļi un veicinājuši šo dziļo mīlestību pret tik jocīgu nodarbi. Tāpēc, ja arī jums rodas vēlēšanās kādreiz paņemt līdzi uz copi sievu vai draudzeni, man ir daži padomi, ko atcerēties, pirms sākat savu grandiozo plānu īstenot. Citādi efekts var būt pilnīgi pretējs, un pirmā reize izvērtīsies par pēdējo. Ņemot vērā šos ieteikumus, jūs viņas uzturēšanos krastā padarīsiet patīkamu un ieliksiet pamatus kopīgai mīlestībai pret karpām. Ja šos dažus sīkumus neaizmirsīsiet arī nākamajās reizēs, meitenei būs ne tikai patīkami atrasties jums blakus, iespējams, viņa pat sāks ķert pati un vēl labāk par jums!

1. Patiesības mirklis

Ar karpām es aizrāvos jau ar pirmo izbraucienu. Tā bija pirmā reize, kad biju uz copi, un pirmā nakts, kad makšķerēju karpas. Ja šis pasākums nebūtu sanācis tik aizraujošs, diez vai es vēl kādu reizi piekristu sastādīt kompāniju savam puisim. Tāpēc tieši pirmā reize ir pati svarīgākā, kad visam ir jābūt maksimāli pārdomātam un izplānotam.

Pirmajā reizē vīrietim viss process jāpakārto savas pavadones labsajūtai un noskaņojumam, personisko rekordu sasniegšanu atliekot uz citu dienu. Vajadzētu izvēlēties vispiemērotāko sezonu, kad ir visjaukākais laiks. Nekādā gadījumā pirmo izbraucienu neplānojiet slapjā un aukstā pavasara un rudens periodā, izvēlieties jauku vasaras dienu ar vieglu vēju un ne pārāk vēsu nakti ar skaidrām debesīm.

Otrkārt, nekādā gadījumā nebrauciet uz ekstrēmu copes vietu kaut kur dziļi krūmos vai uz tādu, uz kuru pusstundu ir jāstiepj visas mantas. Tāpat arī atsakieties no stundu gara brauciena uz vietu ar piepūšamo laivu, kas līdz lūpai piekrāmēta ar mantām.

Jau minēju, ka pirmajā reizē nevajag koncentrēties uz personiskā rekorda pārsišanu vai kādu citu iespaidīgu lomu, tomēr pilnībā bez copes palikt arī nav ieteicams – lai būtu iespēja nodemonstrēt meitenei tikko izvilktas karpas skaistumu. Zivs izmēram nebūs īpašas nozīmes, tāpēc noskatiet vietu, kur loms ir samērā reāls, un ideālā gadījumā tur arī laikus iebarojiet. Un pat tad, kad būsiet sagaidījuši copi, uzmanību koncentrējiet uz tā brīža galveno mērķi – padarīt šo dienu meitenei neaizmirstamu.

2. Komforts krastā

Kad esmu pie ūdeņiem, es maksimāli izmantoju šo laiku atpūtai no saspringtās darba nedēļas. Tāpēc milzīga loma šajā procesā ir komfortam, jo pilnībā atslābināties un atpūtināt gan galvu, gan ķermeni es varu tikai ar zināmu ērtību līmeni. Un tas nu nekādi nav sasniedzams, guļot uz cietas, aukstas grīdas un pārtiekot no čipsiem un alus. Neērta gulta mazā un tekošā teltī nav man. Tāpēc vislabākais variants būtu divvietīga saliekamā gulta, kurā varat gulēt kopā, un puisis varēs jūs sasildīt, ja nu uznāks dzestrums. Mūsu gulta ir 120 cm plata, un ar to pilnībā pietiek diviem normāla izmēra copmaņiem. Šobrīd es tajā guļu labāk nekā savā personīgajā gultā mājās, protams, tikai tajās reizēs, kad zivis vispār ļauj to darīt.

Pie tam obligāta ir arī liela divvietīgā telts, sevišķi, ja dodaties ilgākā izbraucienā un laiks nav ideāls.

3. Karaliskas vakariņas

Meitenēm patīk luksuss, un atrašanās pie ūdeņiem nav izņēmums. To der atcerēties vienmēr, un iespēju robežās vajag sarūpēt zināmu luksusu katrā izbraukumā. Tas nozīmē vismaz izsmalcinātas vakariņas.

Nevienu neuzrunās konservi un ātri pagatavojamie ēdieni, pat krastā ne. Ja ir līdzi normāla plītiņa un trauki, ir visas iespējas uztaisīt svaigu un garšīgu maltīti. Vēl vairāk – man ļoti patīk, ka puisis gatavo ēst man, nevis otrādi, kā tas notiek ikdienā.

Vasarā es dodu priekšroku ēdienam no grila, ap kuru kādu laiku ir ņēmies vīrietis un sagādājis man iespēju atpūsties no ikdienas virtuves rūpēm. Te noteikti noderēs pudele laba vīna, ar ko pielikt jauku punktu lieliskām vakariņām. Dažas teltī iedegtas sveces padarīs noskaņu romantisku, un, visticamāk, parādīs jūs meitenei pavisam savādākā gaismā. Vismaz man pašai ezera krastā gatavotais garšo daudz labāk nekā mājās un restorānā pat tad, ja tas ir uz plastmasas šķīvja.

4. Higiēnas jautājumi

Pēc izsmalcinātām vakariņām ir laiks tīrīt zobus, noņemt kosmētiku un vēl šādām tādām sieviešu padarīšanām. Atrašanās pie ūdens nav iemesls izlaist šos rituālus, tāpēc jāparūpējas arī par to.

Vislabāk, ja līdzi ir atsevišķs, tikai makšķerēšanas braucieniem paredzēts higiēnas lietu komplekts, kurā ir arī mitrās salvetes, šķidrās ziepes, zobu suka un pasta un citas mantas, iepakotas īpašā, tikai un vienīgi šīm reizēm paredzētā somiņā. Turpat būtu ieliekams minimālais meikapa daudzums, ko uzklāt gadījumam, ja jāfotografējas ar zivi, – neviena sevi cienoša sieviete to nedarīs, pirms vismaz piecas minūtes nebūs pavadījusi pie spoguļa. Pat naktī, lietū un bez zibspuldzes ne.

5. Kvalitatīvs apģērbs un sausas brienambikses

Apgalvojums, ka nav slikta laika, ir tikai nepiemērots apģērbs, pilnībā attiecas arī uz meitenēm. Mēs nebūsim ar mieru sēdēt visu laiku teltī, ja uznāks lietus vai vīrietis kaut kur ārā ņemsies ar zivīm. Tāpēc mums vajag apģērbu, kurš nekad nesamirkst un kurā ir silti pat visnelādzīgākajā slapjdraņķī. Pat tad, ja ārā spīd saule, mēs jutīsimies daudz drošāk, ja somā būs viss nepieciešamais, lai pārlaistu gadsimta vētru un –30 grādu salu.

Zābaki un brienambikses bez rūpīgas kopšanas drīz sāk nejauki smakot, tāpēc puisis nopirka man pašai savas bezgala stilīgas brienambikses, kas ļoti noder, kad jāfotografējas ar zivi ūdenī. Bet es pati esmu atbildīga, lai tās tiktu laikus izžāvētas un nesāktu ost.

6. Īstās ēsmas

Tagad jau esmu apradusi ar zivīgo boilu smaržu un zinu, ka karpām tādas garšo. Tomēr eksistē arī daudz jaukākas smaržas, kuras viņām patīk nebūt ne mazāk. Manas iecienītākās ir ar augļu aromātiem, un tām ir arī bezgala jauka krāsa. Pēc darbošanās ar šādām boilām un to uzvēršanas uz mata rokas nesmird, un nav jāskrien uzreiz mazgāties. Ar laiku jūs pamanīsiet, ka arī karpām patīk jauki smaržojošas boilas, un, ja vēl to visu papildināsiet ar jauka aromāta dipu un sauso pulveri, iespējams, jūsu meitene pati prasīsies vērt savas boilas uz mata.

7. Viss prasa laiku

Daudziem copmaņiem ir gadiem krāta pieredze, zināšanas un intuīcija, kas, neapšaubāmi, palīdz tikt pie labākiem un lielākiem lomiem. Ja copējat jau no bērnības, esat izmēģinājis dažādus makšķerēšanas veidus un stilus, darbojies ar dažādām ēsmām dažādos ūdeņos un apstākļos, jums ir pamatīgas priekšrocības salīdzinājumā ar iesācēju. Tāpēc negaidiet, ka sieva vai meitene vienā naktī pārņems visas jūsu prasmes un zināšanas un pēc pāris izbraucieniem kļūs tikpat gudra un pieredzējusi kā jūs. Esiet iecietīgs, kad skaidrojat viņai gan visu procesu, gan atsevišķus posmus, un nedusmojieties, ja kaut ko nākas atkārtot vēl un vēlreiz.

Savu pirmo copes gadu es pavadīju kā viešņa un novērotāja un tikai pakāpeniski sāku atklāt sevī makšķernieci. Pamazām, skatoties un klausoties savā puisī un viņa draugos, es apguvu arvien jaunas un jaunas nianses.

Tomēr jūsu pienākums nebūt nav obligāti pievērst savu meiteni karpu ķeršanai – jau būdama kopā ar jums, viņa izdara milzīgu pakalpojumu, un daudzos gadījumos ar to arī var aprobežoties. Tikai tad, kad viņa pati izrāda interesi par makšķerēšanu, kātiem, spolēm, signalizatoriem un boilām, varat lēnām sākt izglītošanas procesu. Un pat tad nekādā gadījumā nesasteidziet!

8. Kontakts ar zivi

Daudzas meitenes domā, ka zivis ir pretīgi, glumi, smirdīgi radījumi. Viņām pat prātā nenāk tām pieskarties. Ieraugot, cik tās mēdz būt lielas, pirmā reakcija noteikti būs bēgt pēc iespējas ātrāk un tālāk. Ņemot to visu vērā, jums nāksies parādīt, ka karpa nav ēdama zivs un ka katrs eksemplārs ir individualitāte. Tieši tāpēc ar tām jāapietas ļoti saudzīgi un atgriešanās dziļumā jāpadara pēc iespējas patīkamāka. Zivij.

Ja parādīsiet meitenei, kā pareizi apieties ar karpu, viņa atklās, ka tā nebūt nav smirdīga, gluma un nekādā ziņā ne pretīga. Pierunājiet meiteni nofotografēt jūs ar lomu rokās. Varbūt pēc tam viņai radīsies vēlme tai pieskarties, varbūt pat nobildēties.

Apmāciet soli pa solim – kā pareizi paņemt karpu rokās un kā turēt. Man joprojām ir grūti noturēt zivi virs 15 kg, taču nu jau es zinu dažus trikus, kas šo procesu manāmi atvieglo.

9. All-included pieeja

Nekādā gadījumā ne pirmajā un arī ne nākamajās reizēs nelieciet meitenei stiept mantas, būvēt telti vai, nedod dievs, mazgāt traukus! Jau viņas atrašanās kopā ar jums krastā ir milzīga dāvana, un tam būtu jābūt maksimumam, ko no viņas gaidīt. Nodrošiniet savai pavadonei all-included servisu kā labākajās viesnīcās – un tikai tad varēsiet cerēt, ka šī nav pēdējā reize, kad esat krastā divatā. Jūs esat konsjeržs, pavārs, mantu nesējs un izklaidētājs vienā personā, jūs esat atbildīgs absolūti par visu, tai skaitā par laika apstākļiem un copju skaitu, zivju izmēru un odu daudzumu.

10. Intīmā kopības izjūta

Meitenēm patīk saņemt uzmanību, patīk būt kopā ar savu puisi romantiskā divvientulībā. Kur, pie velna, varētu būt vēl romantiskāka vieta kopības baudīšanai kā kaut kur tālu prom no civilizācijas ezera krastā?! Bez televizora, ģimenes un ciemiņiem, bez ikdienas rūpēm un darba pienākumiem pie ūdens patiešām ir vislabākā vieta, kur izkopt vai atjaunot attiecības, tuvāk iepazīt vienam otru un vienkārši lieliski pavadīt laiku. Daudziem vīriešiem makšķerēšana ir veids, kā aizmukt un atpūsties ne tikai no ikdienas gaitām, bet arī no ģimenes un savas otrās puses. Tomēr pastāv arī iespēja mukt abiem kopā, un es ieteiktu vismaz vienreiz to izmēģināt katram pārim. Ļoti iespējams, tas izvērtīsies par patīkamu tradīciju. Un gadījumā, ja tas tiešām tā notiek, neaizmirstiet laiku pa laikam izvilkt kādu milzu karpu!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager