Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Karpu Lietas | 10.jūnijs 2022, 15:51 | 4 komentāri | 3646 skatījumi

Baltais amūrs – nenovērtēts pretinieks

Daudzi makšķernieki balto amūru vienkārši ignorē, taču ir arī tādi, kuri tos makšķerē mērķtiecīgi. Man amūrs ir cienīgs sāncensis, it īpaši vasaras mēnešos, tāpēc ūdenstilpēs, kur šī suga mīt, cenšos to noķert.

Amūra spēks pat vispieredzējušākajam makšķerniekam liks aizdomāties par to, kurš ir ūdenstilpes saimnieks. Es domāju amūrus, kuru svars pārsniedz 10 kg. Es apbrīnoju šādus eksemplārus un uzskatu, ka tie ir pelnījuši šādu cieņu. Mērķtiecīga trofejas noķeršana vietās, kur to nav palicis daudz, ir ļoti grūts uzdevums.

Droši vien to jau tu zini – šī karpu dzimtas zivs ir selekcionēta Ķīnā. Sākotnēji amūri tika laisti rezervuāros un apūdeņošanas kanālos, lai tie attīrītu ūdeni no augiem. Sākumā neviens neiedomājās, ko var paveikt amūrs, tāpēc rezervuāros tos laida lielā daudzumā. Laika gaitā ihtiologi saprata, ka viņi var nodarīt lielu kaitējumu. Ūdenstilpes, kas pārpildītas ar šīm zivīm, galu galā pārvērtās par planētu Marss, kur nav nevienas zāles. Tādējādi pārējām zivju sugām tika liegta barība, nārsta vietas utt. Pat šajā jomā kompetenti cilvēki nezina, kā šos ūdeņus atgriezt sākotnējā stāvoklī.

Ļoti drosmīgs kadrs, kuru neiesaku atkārtot. Ar vienu galvas kustību pat neliels amūrs var izsist makšķerniekam visus priekšzobus. Tā purns ir viens vienīgs kauls, bet ķermenis ir ļoti muskuļots, kas viss kopā darbojas gluži kā veseris

Kā un kur meklēt balto amūru?

Makšķerēšanā vissvarīgākais ir iegūt pēc iespējas vairāk informācijas par ūdenstilpi, kurā ķersi. Uzzini no vietējiem, vai kāds šeit vispār ir izvilcis amūru un kāda izmēra. Lai gan, pat saņemot 100% informāciju, tev nebūs vieglāk to atrast.

Trofeju uzturēšanās vietas parasti makšķerniekam ir ļoti grūti pieejamas. Tās var būt aizaugušas ar ūdenszāli vai zem applūdušiem kokiem, kuros zivis parasti jūtas droši. Tāpēc tev jābūt gatavam tam, ka, lai noķertu trofeju, būs jāatsakās no daudzām privilēģijām, pie kurām esam pieraduši copes laikā. Dažreiz tev jābūt nedaudz veiksminiekam, lai izvadītu lomu no šādiem ūdens džungļiem.

Kāpēc tieši šādas vietas ir jāmeklē? Atbilde ir vienkārša: amūriem un karpām tādās ir daudz dabīgās pārtikas. Karstajos vasaras mēnešos amūri parasti uzturas seklumā, tāpēc, pavērojot ūdeni, ir viegli noteikt to uzturēšanās areālu. Ideāls dziļums ir no 1 līdz 3,5 m, maksimums – 4.

Dažas ļoti efektīvas montāžas amūru copei

Rūpes par lomu

Cik amūrs ir spēcīgs kaujā, tik vārīgs tas ir krastā. Daži nomirst no šoka. Tāpēc, ja esi noķēris amūru, tad bez īpašas vajadzības nemarinē to krastā, bet pēc iespējas ātrāk atlaid savā stihijā.

Vietas iebarošana

Ir zināms, ka amūriem ar apetīti viss ir kārtībā. Tiek uzskatīts, ka dienā tas spēj apēst tik daudz, cik pats sver. Nezinu, apgalvot nevaru. Es nekad neesmu redzējis amūru barojamies. Bet pāris reizes biju ļoti pārsteigts, kad, izvēlētajā vietā ieberot lielu apjomu daļiņu, pēc 3 stundām punktā nebija neviena grauda. Vēlreiz visu atkārtojot, notika tas pats. Lai gan copju nebija. Man šķiet, ka amūrs vienkārši nepaguva nobaudīt manu kārumu, visu noēda mazās zivis, kas rada lielas problēmas, copējot ar daļiņām.

Šo barošanas metodi makšķernieki izmantoja un joprojām izmanto, lai attīrītu copes zonu. Ja izvēlētajā vietā ir dūņas, tad, iebarojot nopietnu daudzumu graudu, baltās zivis, ēdot tavu barību, notīra vietu līdz cietai gruntij – uz kuras tad tu viegli novieto savu karpu montāžu. Tāpēc uzskatu, ka vislabāk ir koncentrēties uz nelielu barības daudzumu un dot nelielās devās tieši apmakšķerējamā vietā. 2–3 kg vārītas kukurūzas uz kātu – tas ir pietiekams apjoms, lai amūrs pievērstu tai uzmanību.

Montāža

Droši vien šeit nekas nav jāizdomā. Es izmantoju montāžu, kas sastāv no:

1. Firmas Korda 15 Lb Supernatural pavadu materiāla bez pārklājuma. Pavadas garums – 20–25 cm.

2. Kordas 4. izmēra āķis. Mans ieteikums – izmanto wide gape tipu. Jautāsi – kāpēc? Amūra mutes uzbūves dēļ labāk iecērtas platie āķi.

3. Svina svars – kā jau allaž – atkarīgs no vietas grunts īpatnības. Visveiksmīgākās ēsmas prezentācijas manā nelielajā amūru makšķerēšanas pieredzē bijušas piepaceltas virs grunts – kad āķis atrodas apakšā un ēsma peldošā stāvoklī āķa virspusē.

4. Auklas diametrs – atbilstošs tavai meistarībai un prognozējamā loma izmēram.

Ēsma

Amūrs pieder pie karpu dzimtas, tāpēc vari izmantot boilas ar saldu garšu un smaržu, tomēr klasika ir vienkārša vārīta kukurūza. Tā makšķerniekam vienmēr ir bijusi pieejama ēsma un barība. Tāpēc laikā, kad kukurūza nogatavojas, karpveidīgo zivju aktivitāte strauji palielinās.

Pietiek uz mata uzvērt 2–3 kukurūzas graudus, pievienot putas gabalu vai peldošu kukurūzas imitāciju, un pavada ir gatava.

Copes

Nevaru pateikt, kāpēc, bet 80% copju kaut kādu iemeslu dēļ notiek vakarā. Ņēmieni vienmēr ir ļoti uzmanīgi un mēdz nomest svingeri. Vai raustīt svingeri augšup un lejup.

Man tas bija neizprotami līdz brīdim, kad noskatījos aizraujošu filmu par amūru uzvedību. Tajā bija redzams, kā viss notiek zem ūdens, kā amūrs barojas. Zivs, kuras svars varēja būt aptuveni 30 kg, pietuvojās savai dabīgajai barībai – ūdenszālēm, tad kā akrobāte burtiski ar galvu uz leju sagrāba zāles un kā dusmīgs suns sāka tās plēst, kratot galvu no vienas puses uz otru. Pēc zāles noplūkšanas amūrs ieņēma horizontālu stāvokli un sāka to košļāt.

Tāpēc domāju, ka tad, kad amūrs uzsēžas uz āķa, tas sajūt svina pretestību. Iespējams, viņš tajā brīdī domā, ka tas viss ir jāizrauj no grunts, un sāk kratīt galvu, savukārt svingeris krastā nedaudz raustās. Varbūt tā nav, bet pēc sarunas ar citiem makšķerniekiem es vairāk sliecos uz šo teoriju.

Izvadīšana un uztveršana tīkliņā

Pieciršanas un izvadīšanas brīdī, iespējams, uzreiz nesapratīsi, ka otrā galā tevi gaida pārsteigums. Amūrs parasti dodas uz krastu kā paklausīgs teļš, bet, kad līdz malai ir palikuši daži metri, gatavojies, ka viņš bez cīņas nepadosies. Lūk, šeit sākas jautrība! Tev pašam, spoles frikcionam un kātam – tam visam vajadzētu darboties kā vienam veselam. Pretējā gadījumā amūrs vienkārši neļaus izvilkt sevi krastā. Ir bijuši gadījumi, kad amūrs ar vienu veiklu kustību uztveramajā tīklā izveido caurumu un aizpeld, nogriežot visu montāžu. Tāpēc, izvadot amūru, esi gatavs pārsteigumiem!

Novēlu visiem vairāk trofeju!!!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[4] Komentāri | dilst | aug
 
parazutis

Amūrs ir svešzemju suga un Latvijas ezeros tam nevajadzētu būt. Realitāte ir nedaudz savādāka ...

10.06.22 Atbildēt | Ziņot 0
BAigars

Latvijas ezeros jau īsti arī nav. Tikai retos dzirnavdīķos vai privàtos dīķîšos. Uz vienas rokas pirkstiem manuprāt var saskaitīt vietas Latvijā, kur ir amūri (daudzskaitlī, nevis viena divas zivis) virs 10kg. Es laikam zinu 4 vietas.

11.06.22 Atbildēt | Ziņot 0
RedBull
RedBull > BAigars:

Nav viņš nemaz tik rets. 20km rādiusā no Siguldas zinu 2 vietas, kurās mīt amūri līdz pat 20kg. Tad parēķini cik kopumā pa visu Latviju varētu būt tādas vietas.

12.06.22 Atbildēt | Ziņot 0
BAigars
BAigars > RedBull:

Tāpēc saku - manuprāt. Es ļoti maz vietas zinu. Bet gribētos kādreiz noķert vairākus normālus (12+) vienā sesijā.

12.06.22 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager