Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sacensības | 19.jūnijs 2022, 12:20 | Komentēt | 2587 skatījumi

Baļotes ezerā karpas paaugušās

Pie šāda secinājuma nav grūti nonākt, vien mazliet pastaigājot gar ezera krastu, kad šeit notiek jau kārtējais Latvijas čempionāta posms. Laistas vairākus gadus pēc kārtas, nebeidzamo karpinieku pulku čakli barotas, tās aug griezdamās. Ja vēl pirms pāris gadiem galvenā sportistu bēda bija neieskaites karpiņas, kas daudz ēda iebaroto barību, bieži ķērās, bet tabulā neparādījās, tad tagad šī nianse ir pazudusi. Katra realizēta cope nozīmē vidēji 3-4 kilogramus tabulā. Turklāt arvien biežāk parādās septiņus, astoņus un vairāk kilogramus smagi eksemplāri, kas prasa arvien augstāku meistarību zivs izvadīšanā.

Ezers šogad vēl nav papildināts ar jauniem mazo karpu krājumiem, un no sportiskā viedokļa tas nav slikti. Tas liek modificēt sportistu domāšanu, izņemot no sarežģītā karpu copes vienādojuma vienkārši rēķināmu, bet grūti izslēdzamu nezināmo - neieskaites mazās karpas, kas jauc barības stratēģijas un neļauj naktīs mierīgi gulēt. Bez tam, tas nozīmē, ka “vecajām” ezera iemītniecēm tiek vairāk vērtīgās barības, ar ko tās nebeidz cienāt karpinieki. Līdz ar to tās var augt vēl ātrāk. Un tas, manuprāt, ir galvenais Baļotes ezera pluss, ko mēs varam saskatīt tikai ar laiku – karpas šeit ne tikai dzīvo, bet arī aug lielākas. Un, ja tās aug, tad izaugs arī līdz 10, 15 un vairāk kilogramu svaram. Un tā jau ir milzīga vērtība, kas šeit ļaus rīkot ne tikai sportiskos “ātrvilkšanas” čempionātus, bet arī nopietnākus komerciāla rakstura starptautiskus turnīrus ar lielām dalības maksām un attiecīgu balvu fondu. Jo uz šādiem turnīriem veči no daudzām pasaules valstīm nebrauc vilkt tuzikus.

Vēl vairāk, tā vietā, lai ielaistu kārtējās tonnas mazo karpiņu, ezera apsaimniekotāji ir papildinājuši savu akvatoriju ar iespaidīgu 19.300 kg smagu eksemplāru, vārdā Hilda. Mazliet aklimatizējusies, tuvākajā laikā tā varētu arī izdomāt ķerties. Un tad vairs nevarēs jokot ar 0.20mm pamatauklām, pārdesmit kilo smagu karpu ar diegiem neizvilksi. Vēl viena nianse, ko noteikti var ievērot, pastaigājot gar krastu, ir nepieciešamība pēc perfektām montāžām. Karpas Baļotē aug ne tikai lielākas, bet arī gudrākas. Tas, savukārt, nozīmē spēju atpazīt karpinieku izliktās lamatas un tikt ar tām galā. Pieredzējušākiem vīriem un sievām strādā gadiem testētas pavadiņas, kamēr eksperimentēt gribošajiem joprojām nākas saskarties ar nogājieniem un tukšām copēm.

Tikmēr Latvijas čempionāta otrais posms ir noslēdzies. A (Copes Nams) zonā intriga pastāvēja tikai maču pirmajā pusē, tad Sakret komanda beidzot uzņēma tempu, aizgāja visiem garām un pārliecinoši novinnēja zonu. Iespējams, nostrādāja komandas ilggadējas barošanas stratēģijas maiņa, kas, turklāt, notikusi piespiedu kārtā. Jā, arī te Brexit ir nesis pozitīvus rezultātus. Ne mazāk priecīgiem jābūt NGT Latvia Sportex vīriem – viņiem otrā vieta nāca daudz lēnāk un grūtāk. Trešie A zonā komanda MARTA-Team.

B (Barons Baits) zonā intrigas bija mazāk. Tikuši izcili perspektīvā sektorā un ātri atkoduši interesantā reljefa sniegtās priekšrocības, komanda Bite Fishing Team pārliecinoši turējās vadībā un tur arī palika, gala rezultātā cieši pietuvojoties 300 kg atzīmei. Atslābt viņiem neļāva un beigās otro vietu zonā izcīnīja FOX Team Latvia. To noteikti var nosaukt par augstu sasniegumu šai blicei. Trešie zonā Liema Fishing Team.

C (Boilie Lab) zonā cīņa sākās ar pārliecinošu Barons Baits 2 komandas startu. Interesanti, ka arī viņu kolēģi A zonā Barons Baits turējās vadībā pirmās dienas protokolos. Visticamāk, Barons Baits 2 arī būtu palikuši vadībā līdz pašam finišam, ja viņiem konkurentos nebūtu ielozēti vairākkārtēji valsts čempioni Amigo Carp ar Latvijas izlases treneri Vitāliju Nečepurenko sastāvā. Vai nu tā bija pieredze, zināšanas, dažas unikālas atklāsmes par boilu krāsu efektivitāti dažāda apgaismojuma apstākļos vai vienkārši vējš mazliet piepalīdzēja, bet Amigo Carp ķēra, ķēra un noķēra Barons Baits 2 komandu. Jāatzīst, šim duelim bija īpaši interesanti sekot, ņemot vērā abu komandu potenciālo lomu izlases sastāvā šī gada pasaules čempionātā Ungārijā. Trešie C zonā komanda The Carp. Šai komandai arī balva par sacensību lielāko zivi 10.45 kg svarā.

Kopā sacensībās noķerts krietni virs trim tonnām karpu. Tas ir ļoti pieklājīgs rādītājs. Turklāt tas aug ne tik daudz pateicoties karpu skaitam, cik izmēram. Un karpinieku meistarībai. Tādēļ noteikti var teikt, ka neskatoties uz pāris kāzusiem maču startā, posms ir izdevies un pie vērtīgiem punktiem tikuši tie, kas vairāk gribēja un vairāk varēja.

Paldies Latvijas čempionāta karpu makšķerēšanā atbalstītājiem Sakret, Copes Nams, Barons Baits, Boilie Lab, NGT Latvia, Traper, Biedrība Mālpils zivīm, WT Terminal, Jēkabpils pašvaldība, Exage Car, LKMA un Copes Lietas.

Sacensību protokols

Aivars_Rudzinskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager