Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Karpu Lietas | 30.jūnijs 2022, 13:48 | Komentēt | 3758 skatījumi

Mezgli karpu copei

Mezgls ir vājākā jebkuras montāžas daļa, tāpēc makšķerniekam katra mezgla izvēlei un veidošanai vajadzētu veltīt īpašu vērību. Esmu sagatavojis karpu ķeršanai nepieciešamo mezglu aprakstu, kā arī vizuālas instrukcijas to siešanai. Plus – ir arī noderīgi padomi.

Karpu copē izmanto visdažādākos materiālus, un tiem jābūt droši savienotiem savā starpā – vai tas būtu līderis, pamataukla, pītā aukla vai fluorkarbons. Par laimi, mezglu siešana nav nekas sarežģīts, ja zina pareizo tehniku un svarīgas nianses. Noteikti iesaku praktizēties mājās, līdz esi pilnīgi pārliecināts par savām prasmēm.

Mahin knot. Šis ir pirmais mezgls, kas jāapgūst; tautā dēvēts arī par burkānu (formas dēļ). Ir vairāki veidi, kā to siet. Burkāns labi sader ar lielāko daļu materiālu, tāpēc to izmanto, lai savienotu šoklīderi ar pamatauklu. Šoklīderis ir izturīgas pītās auklas posms, kas aptuveni divas reizes pārsniedz karpu kāta garumu. Tas kalpo par absorbentu tālajiem un asajiem metieniem, kā arī cīnās pret dažādiem zemūdens asumiem. Burkāna konusveida forma atvieglo šī mezgla izslīdēšanu cauri gredzeniem iemetiena laikā.

Grinner knot. To izmanto gandrīz visi makšķernieki, lai piesietu griezuļus un atsevišķos gadījumos āķus. Tas ir izturīgāks par alternatīvām, tāpēc būtu lietojams, darbojoties ar smalkākiem materiāliem.

Leader knot. Gadījumos, ja par šoklīderi izmanto resnu monofilo auklu vai fluorkarbonu, piemērotāks tā savienošanai ar pamatauklu būs Leader knot. To var uzsiet ārkārtīgi vienkārši un ātri, un no makšķernieka tas prasa minimālu piepūli.

Cilpa popapu fiksēšanai bez to caurduršanas. Peldošās ēsmas caurduršana ar adatu nav vienīgā iespēja to nostiprināt. Daudzi izmanto cilpu, kura ēsmu teicami notur spēcīga metiena laikā un pēc ilgas uzturēšanās zem ūdens nemaina popapa fiziskās īpašības – peldspēju.

Bezmezgla mezgls jeb knotless knot. Populārākais un izplatītākais mezgls karpu copes vēsturē. Tā vienkāršība ir vienāda ar efektivitāti. Bezmezgla mezgls ir izraisījis revolūciju karpu ķeršanā, un tam var izmantot jebkuru āķa modeli un ēsmas izmēru. Tāpat var variēt ēsmas prezentācijas augstumu un attālumu no āķa, mainot mata garumu, kā arī variēt materiāla apgriezienu skaitu ap āķa kātiņu.

Cilpa cilpā. Šo mezglu zina jebkurš copmanis. Tā pamats ir divas cilpas, kas izvērtas viena caur otru. Parasti šo variantu sien, lai ātri savienotu divus elementus – šoklīderi ar līdkoru. Tādējādi, izmantojot mājās uztaisītas sagataves, makšķerēšanas laikā var diezgan vienkārši un ātri nomainīt vienu lietu ar citu, netērējot laiku sarežģītiem mezgliem.

Mezgls marķiera gumijai. Ideāls mezgls atzīmēm uz pamatauklas, izmantojot Marker Elastic. To var droši lietot gan darba kātiem ar monofilo auklu, gan palīgkātiem ar pīto. Noderīgs mezgls jebkurā situācijā.

Astoņnieks. Lai formētu nepieciešamās cilpas, visbiežāk lieto mezglu, ko tautā sauc par astoņnieku. Šāda pati cilpa noderēs arī pavadas formēšanai. Mezgls ir viegli uzsienams un lieliski sader ar izturīgiem mono materiāliem. To bieži izmanto vienā pavadas galā, lai izveidotu savienojumu ar griezuli, tā gredzenu vai arī izmantojot ātrās sakabes. Otrā pavadas galā tādu pašu cilpu veido ēsmas fiksācijai, izmantojot stoparu.

Šis mezgls labi sader arī ar pavadas materiāliem apvalkā, tomēr katrs no tiem būtu rūpīgi jānotestē.

Blood knot. Arī šo mezglu ir ļoti viegli uzsiet – darbs aizņem dažas sekundes. Tas ir īpaši labi piemērots mono auklai, tāpēc to bieži izmanto, lai savienotu pamatauklu ar griezuli. Teicami strādā arī ar cietiem materiāliem, veidojot, piemēram, čodrigu. Šajā gadījumā auklas vijumu skaitu samazina līdz trim. Pirms savilkšanas vienmēr rūpīgi samitrini mezglu!

Palomar knot. Vēl viens lielisks mezgls griezuļu piefiksēšanai. Super izturīgs, savietojams ar jebkura veida materiāliem. Daudzi profesionāli karpinieki uzticas tikai tam.

Pieci svarīgi padomi, kas palīdzēs iegūt perfektu mezglu

  1. Pirms savilkšanas mezglu vienmēr samitrini, tam vari izmantot siekalas. Tas pasargās mezgla materiālu no pārdegšanas.
  2. Savelc mezglu lēnām un uzmanīgi, jo daudzi materiāli ir smalki, tāpēc nepieciešama delikāta attieksme.
  3. Vienmēr pārbaudi gatavos mezglus. Labāk ir atklāt defektu pirms, nevis pēc sapņu zivs zaudēšanas.
  4. Pārbaudi, vai materiālos nav defektu, īpaši pēc lietošanas. Pavadām un līderiem makšķerēšanas procesā var veidoties nopietnas skrambas. Īpašu uzmanību pievērs arī pamatauklai. Laika gaitā tās īpašības pasliktinās.
  5. Pilnveido savas iemaņas līdz automātiskumam. Jebkuru no šiem mezgliem tev ir jāprot uzsiet teltī, nakts vidū, luktura gaismā un +3 grādos.

Vēl pāris ieteikumi un atziņas

  • Gadījumā, ja mezgla pārbaudes laikā aukla tomēr pārtrūkst, tad variē ar auklas apgriezienu skaitu. Noteikti kāda kombinācija konkrētajai auklai būs piemērota.
  • Esmu atgriezies pie mezglu līmēšanas. Pareizi vai nepareizi – nezinu, bet tā rada papildu drošības izjūtu. Bez tās ir bijuši nepatīkami incidenti.
  • Kā savulaik ieteica Edvīns Šļubovskis: “Mezglus ar mono/fluorkarbona piedalīšanos, sevišķi šokam, vislabāk ir savilkt ūdenī (tieši ūdenī, nevis saslapinot ar siekalām).” Ir vērts atcerēties – tas darbojas.
  • Izsena gudrība, kas ir aktuāla arī šodien, – jo mazāk sistēmā mezglu un savienojumu, jo izturīgāka tā būs!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager