Andis Vecvērdiņš finiša spurtā izrauj 38 cm foreli!
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sports | 13.septembris 2023, 09:49 | Komentēt | 2799 skatījumi

Latvija noslēdz cīņu PČ mušiņmakšķerēšanā (Teksta tiešraide)

18:00 Apkopoti šodienas rezultāti, pēc tiem savās zonās Andim 25. vieta ar 6 zivīm, Arturam 24. vieta ar 3 zivīm, Otomāram 16. vieta ar 11 zivīm, Mārcis ezera sektorā šodien pēdējais. Pēdējo vietu šajā PČ ieņēmusi arī visa mūsu valsts izlase, kamēr uzvarētāju tituls šogad Francijai, otrā Čehija, trešā Spānija. Salīdzinājumam - mūsu izlase čempionāta laikā kopā noķēra 142 zivis, kamēr uzvarētāji Francijas izlase četras reizes vairāk - 588 zivis.
Brāļiem lietuviešiem izdevās aizcīnīties līdz 22. vietai pēc pavisam neveiksmīgā starta, bet kaimiņi igauņi līdz Slovākijai nemaz netika. Varam teikt, ka šoreiz esam kaut kur Baltijai pa vidu. Apsveicam uzvarētājus un gaidīsim dziļāku mūsu izlases starta analīzi no pašas komandas jau tuvakajā laikā.
13:10 Finiša komentārs, Andis Vecvērdiņš: "Pirmo pusotru stundu neizdarīju visu, ko varēju izdarīt, un tā viņa arī pagāja. Otrajā pusē izdarīju visu pareizi un līdz ar to rezultāts labāks.
Notiekti citos sektoros būs pārdesmit zivis, taču te to vienkārši tik daudz nebija. Galvenais, ka laba izmēra zivis izdevās piemānīt. Var teikt pirmā sesija no piecām, kur es dabūju kārtīgi pamakšķerēt, pārējās tāda muļļāšanās vien bija.
Arturs Vītoliņš: "Laba diena sliktos sektoros. Noskrēju upi krustu šķērsu, izķēru, kā likās, visas zivis, ko spēju atrast. Un gandrīz vai tā arī bija. Pēcāk tika uzzināts pa vienam vai diviem trikiem, kas bija svarīgi šai upei šajos posmos, bet to bez pieredzes izfiškot ir diezgan neiespējami. Gala rezultāts - 3 zivis, konkrētajos sektoros labos izmēros, visas virs 26cm."
Mārcis no plašākiem komentāriem atturas, un tas ir saprotams. Viņiem šodien ar lietuvieti uz ezera abiem nulles. Šodien tur daudz nuļļu, zivis bijušas ļoti pasīvas un līdz ar to uz āķa tās bija ļoti sarežģīti dabūt.
Otomārs Bērziņš: "Pēdējā diena pasaules čempionātā ir beigusies. Šīs dienas izaicinājums bija Vaha upes augšējā daļa. Upes posms, kas man iekrita, bija skaists ar padziļinātu grāvi vienā no upes malām un krācēm gan augšpusē, gan lejpusē. Tiesnesis stāstīja, ka šeit iepriekš tika vilktas lielas zivis. Pirms ieiešanas ūdenī biju nopriecājies, ka nu beidzot dabūšu kādu lielāka izmēra zivi. Klausoties Prāta Vētras dziesmas, vēroju labākās vietas, kur sākt sesiju. Pirmajā iegājienā diemžēl noķēru tikai 3 zivis un divas zemmēra alatas. Pāris minūtes pirms pirmā iegājiena beigām ieraudzīju zivis, kas lēkā pēc viendienītēm. Tās arī dabūju ārā, citādāk būtu palicis ar vienu zivi pirmajā iegājienā. Otrā zonā bija makšķerējis amerikānis un noķēris 10 zivis. Nopriecājos, jo zināju, ka šī zona noteikti būs labāka. Kad samainījāmies ar zonām, sāku savu iegājienu un seklās vietās jau pirmajās minūtēs noķēru vairākas zivis. Dažas no tām diemžēl bija zemmēra. Izstaigājot pusi sektora, sapratu, ka zivis atrodas tikai tur, kur saule spīd, ēnas pusē zem kokiem nedabūju nevienu sitienu. Nogāju vēlreiz saules apspīdēto pusi, noķēru vēl pāris mēra zivis. Pēdējā pusstundā sapratu, ka jāatrod kāds svaigāks, nemakšķerēts rajons. Zonas augštecē tādu vietu atradu. Vienīgā problēma bija tāda, ka, lai dabūtu zivi līdz tiesnesim, man bija jāsprinto pa upi uz leju kādus 40 metrus. Citas iespējas nebija, jo priekšā man bija 2-3 m dziļš grāvis. Pedējās minūtēs noķēru pēdējo zivi, līdz ar to nobeidzu otro iegājienu ar 8 zivīm. Kopā izķēru 11 mēra zivis. Amerikānis atzina, ka mana pirmā zona bija ļoti grūta, jo viņš pats tajā noķēra tikai 4 zivis. Pie pusdienu galda sapratu, ka esmu apsteidzis 12 cilvēkus zivju skaitā. Jāskatās vakarā, kā mainās punkti pēc zivju izmēriem. Čempionāts nu beidzot ir pieveikts ar 3 labām sesijām un divām ļoti sliktām. Bet tas nekas, šoreiz daudz ko iemācījos un atkodu dažādus knifiņus."
12:45 Andis pagaidām bez jaunumiem. Nimfu kaut kas baksta, taču nesēžas virsū. Nomaina kātu un mēģinās ar slapjo mušu kādu sapalu izmānīt.
Arturam trīs zivis, viena no tām varavīksnes forele 28 centimetri.
Otomārs salasīja 11 mēra zivis.
12:10 Arī lielākas kalibrs silē ielocīts, 31 centimetru gara alata. Japānis šajā sektorā staigāja tikai pašā tā sākumā, Andis nogāja zemāk un atrada zivis. Daži zemmēri atlaisti turpat, bet starp tiem bieži mēdz arī kas druknāks slēpties.
Tikko, pēc divu minūšu cīņas, uz trešās klases kāta tika piezemēta 38 centimetru gara, labi ēdusi, varavīksnes forele! Andis priecīgs, labs pakāpiens augušup un saspringta cīņa.
11:15 Pirmais taims noslēdzies, tagad sektora maiņa. Pēc skata šķiet, ka visa darbība notikas otrā krastā, jo upe plata un būs arī ko brist. Sapalam barošanās laiks apstājies, no rīta tie cilājās, vāca visu, kas peld pa ūdens virsmu, bet nu jau tie ir karsta zālēs iespiedušies, mazkustīgi un pasīvi. Drīz sāksies pēdējā pusotra stunda šajā 42. mušiņmakšķerēšanas pasaules čempionātā.
10:45 Ar sapaliem neveicas. To ir daudz, taču tie neēd. Andis dusmīgs, nogriezis sev laiku. Pietam, upē sāka nākt iekšā kaut kāds balts duļķis. Nervi netur, atskan lamuvārdi. Sāk ķerties baltā zivs. Palikušas 14 minūtes šajā sektorā.
Tikmēr Arturam pirmajā pusē divas zivis, 26 un 25 cetiemetru garas alatas. Blakus sektorā rumānis noķēris trīs zivis.
Otomāram trīs zivis, strādā pēc itāļu parauga vakar uzsietās mušas.
10:20 Beidzot ieskaites zivs! Divdesmit četri centimetri, skaista alata noķerta uz sausās mušas. Ir izlidojušas viendienītes lielā skaitā, zivis barojas ar tām un aktīvi ceļas augšā, taču kaut kas viņām nepatīk Anda tehnikā un bieži pieskrien klāt tikai paskatīties.
Mēra alatiņa Anda kontā
10:05 Nav. Jaunumu tabulā nav. Sāka uzbrukt vīķes, mazās alatas un visādi mošķi. Jāpāriet uz sapaliem, jāliek kas menls, liels un izaicinošs, krūmi, atstraumes un zāļu malas, iespējams tur slēpjas kāds druknāks "kukainis".
09:40 Viena zemmēra un viena mēra alata jau noparkotas, vēl dažas nerealizētas copes. Labs sākums. Straume nes zāles, lapas un krūmus, tas krietni traucē produktīvi copēt. Ik pa laikam nimfa aizķer kādu drazu un tā jāvāc nost, tas nozog dārgās sekundes.
Upes vidū noķertā zivs ir jānogādā līdz krastā stāvošajam tiesnesim maksimāli ātri. Tas ļauj ietaupīt dārgās sekundes.
09:20 Sektors iziets, upē laba, zivju daudz un tās aktīvi cilājās.
Parunājām ar japāni, izspriedām, ka būs jāmēģina ķert sapalaus, taču viņam šis plāns nepatika, jo sapalus neprot ķert! 10 minūtes vēl noskaņot domas, veikt pēdējos sagatavošanās darbus un tad aiziet, pusotra stunda sprints pa upi.
Sausās mušas (tās, kas peld pa ūdens virsmu) šodien solās būt galvenais darba instruments
Svētdiena 8.30 Šodien sacensību pēdējā diena, tajā pasekosim mūsu komandas kapteiņa Anda Vecvērdiņa cīņai Oravas upē.
Ceļš uz upi parasti tiek aizvadīts draudzīgā atmosferā kopā ar visiem sāncenšiem
Tā ir sacensību lielākā upe, kā arī pati sarežģītākā. Mērķis tāds pats kā visas citas dienas - noķert pēc iespējas vairāk zivju izmērā virs 20 centimetriem.
Šodien, pēc itāļa ieteikumiem, līdzi ir paņemtas mazas, neizteiksmīgas mušas un pēc iespējas plāna pavadiņa. Andis liek kopā kātus, izvēlas mušas un cītīgi pēta upi. Zivis ļoti aktīvi ceļas augšā, doma par sausiņu šķiet aizvien pareizāka.
Andis Vecvērdiņš ar savu konkurentu no Japānas gatavi izšķirošajai divkaujai

Tiesnesis apskatīja manu mušu kasti un aizgāja pēc savējās, jo man nebija īstās. Tad jau redzēs, ko viņš atnesīs un uz kā piedāvās ķert. Orava šajā posmā ir ļoti līdzīga Gaujai, zivis arī tās pašas, sapals un alatas. Tiesnesis gan tieca, ka sapali te mēdz būt ļoti lieli, redzēs vai ar trešās klases kātu tos varēs savaldīt.
19.00 Apkopoti šošdienas rezultāti. Savās zonās Arturs izrāva 22. vietu ar 7 zivīm, Otomārs 26. ar trim, Jānis palika bez zivs un pēdējais tabulā, Mārcis ar 4 zivīm arī 28., bet ezerā Andim 23. vieta pateicoties vienai noķertai zivtiņai. Komandu ieskaitē esam apsteiguši vienīgi Japānu.
13:30 Otomārs Bērziņš: "Šīs dienas izaicinājums bija Vahas upes apakšējā daļa. Ierodoties uz savu sektoru skatījos uz to ļoti pozitīvi, bet drīz vien pozitīvisms pazuda. Upe bija skaista ar dziļākām vietām, tiesnesis arī ieteica vietas, kur neviens nebija vēl makšķerējis. Sākoties iegājienam nespēju saprast, kāpēc neviena sitiena nav pirmajā pusstundā līdz beidzot dabūju vienu varavīksnes foreli. Neilgi pēc tam pieķērās vēl viena, bet tā diemžēl ātri nospruka nost. Visu atlikušo laiku nedabūju pat nevienu sitienu pa mušu. Pēdējā cerība bija mēģināt noķert Hučo, ko biju ieraudzījis zem tilta. Apmēram 80 cm lielas zivis peldējās tieši sektorā beigās, bet diemžēl arī tās nevēlējās uzāķēties. Otro iegājienu sāku zinot, ka zviedrs jau tur bija noķēris 6 zivis. Tiesnesis ieteica, kur neviens iepriekšējās dienas nebija gājis. Tā arī darīju un devos uz sektora lēnajām daļām. Pirmajās minūtēs divas zivis uzķērās, bet tikpat ātri arī nospruka nost. Atradu pāris dziļākas vietas ar smukiem akmentiņiem, zivis kādu brīdi ķērās viena pēc otras, bet ar saviem izgājieniem, lecot metru virs ūdens zivis gaisā krita nost. Beigu beigās dabūju 2 zivis un kopumā 3, sesijas laikā pazaudēju 10 zivis. Laikam katra diena nevar būt tik spīdoša.
13:05 Otrajā sesijā Mārcis paliek bez ieskaites zivis. Gāja smagi, krustu, šķērsu izbrista upe. Ir jūtams nogurums, tas arī spēlē savu lomu rezultātā. Žēl, ka divām zivīm pietrūka vien divi milimetri līdz mēram.
Lūk, pārējo izlases dalībniekiu komentāri par šodienu. Artūrs Vītoliņš: "Pirmajā daļā par vēlu paņēmu sausiņu. Otrajā bija pūtiens un sausiņam nebija vietas, bet tāpat dabūju +1, kad nimfas vairs nebija kur mest. Man 100% realizācija, visas zivis kas pieķērās, tika līdz tīkliņam. Viena normāla alata aizcirta garām sausiņam. Drošvien nobijās no diega. Kopā septiņas zivis."
Otomārs šodien bez garās atskaites. Kopumā tika pie trīs zivīm, desmit līdz tīkliņam nesanāca dabūt. Nekādi nav bijis izprotams, kur zivs stāvs un ko viņai piedāvāt, iespējams vienkārši nav copes diena un zivīm konkrētajā posmā minimāla apetīte.
12:40 Palikušas vien 20 minūtes, taču šajā sektorā zivis ir pavisam neatsaucīgas. Nimfu kāts bija nolikts malā un ar "skvirmīti" mēģināts izmanīt kādu foreli, taču arī tās pūles bija veltīgas.
Otomārs saka, ka šodien ļoti vājš rezultāts, nav sanācis uztaisīt zivi.
11:45 Rumānis izvirzās vadībā, viņam vēl 2 mēra zivis, tikmēr Mārcis noķēra vienu zemmēru. Ar tiesnesi runājot uzzināju, ka slovākiem ir ap 300 aktīvu mušiņmakšķerēšanas sporta entuziastu un atlase uz čempionātu notiek pēc reitinga. Diezgan spēcīgi, ja salīdzina ar mūsu 20 dalībniekiem.
11:25 Drīz apakaļ upē. Rumānim 25. sektorā 4 zivis, tāpat kā Mārcim divdesmit sestajā. Šis sektors gan ir ļoti īss un ar vienu dziļu bedri. Mārcis pārsien sistēmu, nekādu novērojumu nav, vienkārši nimfa jāpieliek zivij pie pašas mutes un jācer, ka tā paņems.
11:00 Noķertas vēl 2 zivs, taču tikai viena no tām bija virs 20cm un tika ieskaitīta. Tagad dosimies uz 25. sektoru. Cerēsim, tur ies nedaudz labāk un visas zivis nebūs noķēris rumānis un aizpildījis savas divas lapas.

Mārcis: "Vajadzēja noķert vēl vismaz divas zivis, taču pie tik zemas aktivitātes arī šis ir labs rezultāts. Padalies Andim par ieteikumiem un tehniku."
10:40 236 milimetri. Aug izmērs. Māneklis - melna nimfa ar nelielu, oranžu astīti. Zivis ir, taču izvairās sēsties uz nimfas.
Šajā sektorā vēl atlikušas vien divdesmit minūtes. Mārcis skrien pa upi, mēģinot atrast kādu vietu kur zivis aktīvāk ēstu.
Otomāram tikmēr pirmais iegājiens jau beidzies, noķerta tikai viena zivs.
10:18 Otrā zivis ieskaitē. 20.1 cetiemetrs. Šķiet, šodien tas būs pamatizmērs. Vakar vakarā izspriedām, cik svarīgi ir labs tiesnesis. Jānim sapalu neieskaitīja. Kāpēc? Nav ne jausmas. Toties Otomāram pāris zivis, kas bija uz jautājuma zīmes, tika ieskaitītas aics nepamirkšķinot. Lai arī mušiņmakšķerēšana ir liels sports, diezvai tas kādreiz būs olimpiskais sporta veids, tāpat kā jebkura cita makšķerēšanas disciplīna, pārāk daudz dažādu apstākļu atkarīgi no veiksmes, garastāvokļa un cilvēciskā faktora.
10:01 Ir! No nulles nokāpts. 202mm un Mārcim sejā smaids. Sākums lēns, tagad tik jāaudzē izmērs un jākāpina temps.
No metāšanas punkta līdz otram krastam tika skriets aulēkšiem.
09:50 Pirmā zivs noķerta, uzsmelta un nomērīta, taču ar visu stiepšanu un astes glaudīšanu stabilu piecu MILIMETRU pietrūka.
Jáns gan forš vecis, rūdīts copmanis un parunāt angliski arī var, taču kā tiesnesis nelokāms. Rūpīgi tika pārbaudīti kāti un nimfas, zivi mēra ātri, taču akurāti un, par laimi vai nē, ļoti precīzi.
09:30 Tā arī nesapratām kāpēc, bet šodien sacensības sākās 09:30. Nospriedām, ka tas nav slikti, jo būs nedaudz siltāks, izlidos kukaiņi un varēs iedarbināt sausiņu.
Mārcis Hronas upē

Saule uzcēlusies un sāk apspīdēt upes otru krastu, tur parādās pirmie mazie lidoņi un nelieli, taču nodevīgi zivju iznācieni.
08:25 Hronas upe, 26. sektors. Mārcis Strods jau liek kopā kātus, sien mušas un pārspriežam stratēģiju. Sektors ir ļoti garš, vismaz kādus 500 metrus, būs kur izskrieties. Jāmeklē dziļākas vietas, jo vidējais dziļums ap 15 cetiemetriem.

Ūdens temperatūra 12 grādi, upē ēna, tad uz lielu zivju aktivitāti no rīta nevajadzētu cerēt. Tāpēc Mārcis sāks ar nimfu, rezervē ir slapjā un sausā muša.
Otomārs ziņo, ka viņam zonā zem tilta pieci "hucho hucho", jeb Donavas laši. Vidējs izmērs šiem zvēriem ir ļoti pieklājīgi 80 cetiemetri. Mazā, straujā upē ar nimfu kātu izredžu nav, bet vienmēr jau ir piektā/sestā klase un plāno flurkarbonu var sasiet dubultā!
Sestdiena 8.00 Šodien ar Mārci Strodu dosimies uz Hronas upi. "Šodien sākšu upi ķemmēt pret straumi, nevaru saprast ar ko sākt, ar slapjo mušu vai nimfu. "Latvijas kopvērtējums pēc trešās sesijas nav stipri uzlabojies. Šodien vienkārši jāsacenšās pašam pret sevi, jāuzrāda labākais rezultāts, ko spēj, paļauties uz veiksmi vai citu neveiksmēm nevar un nedrīkst.
19.00 Šodienas rezultāti mūsējiem savos sektoros šādi: Otomārs Bērziņš 7. vieta, Jānis Lācis 25. vieta, Mārcis Strods 25. vieta, Andis Vecvērdiņš 24. vieta un ezerā Arturs Vītoliņš dalīta pēdējā jeb 28. vieta. Komandai kopā 26. vieta, vadībā Francija, Spānija un Čehija.
13.50. Jānis Lācis: "Man bija loti labs sektors Vahas lejas daļā. No rīta zivis bija kūtras, noķēru varavīksnes foreli uz 25 centimetriem, pēc tam tādu pašu alatu un tad upe pieklusa. Kad atkal sāka ķerties, tiesnesim bija visādi iebildumi, nepatika kā uzsmēlu zivis, tad sapalu nemaz nemērija un iemeta atpakaļ ūdenī. Tas man sajauca galvu un sāku pats pieļaut dažādas kļūdas. Dienu tā arī noslēdzu ar divām ieskaitītām zivīm.
13:10 Arturam ezers tā arī neatveras. Arī viņa pārinieks serbs paliek uz nulles. Komenāru nekādu. Tikmēr Mārcis Strods šodien cīnījies Augšējā Vahā, ir runīgāks: "Šodiena iesākās ar lielu trīci. Paveicās ar tiesnesi, izrunājāmies par dažādām tēmām, trīce beidzās. Vīrs zināja krievu valodu. Pirmajā piegājienā noķēru divas varavīksnes foreles dziļā vagā. Otrajā piegājienā 5 alatas. Pirmā jau pirmajā metienā. Tālāk izmētātas pa upi. Upe specifiska, varavīksneņu zonā nevienas alatas un otrādi. Strādāja mazas nimfas un mazi redtagi. 8 nimfas palika karāties kokos kā glīti dekori. Kopā man septiņas zivis, blakus bija anglis, viņš uzrādīja neduadz labāku rezultātu ar 11 zivīm."
Andis Vecvērdiņš: "Tā. Vakardienas lietus bija nonācis līdz Horna upei un ūdens bija duļķains. Bet darīju visu cik vien labi varēju. Izvilku trīs zivis un trīs pazaudēju. Toties viena no tām bija 51,5 centimetru liela forele, kas dod samērā labus punktus. Dzirdu, ka citiem, augšā bija pa 12-13-16 zivīm, bet mūsu galā tikai pa 3-4."
Otomārs Bērziņš: "Mans šīs dienas izaicinājums bija Oravas upe. Braucot autobusā uz sektoriem ar Īru vārdā Mike runājām, ka upe, cerams, nebūs pārāks duļķaina pēc iepriekšējas dienas lietiem. Izrunājām arī to, kuri sektori apmēram būs labāki vai sliktāki. Man šoreiz paveicās un dabūju sakarīgu sektoru, kur cilvēki bija iepriekš labi ķēruši. Pirmais iegājiens sākumā bija mierīgs un lēns, bez skriešanas izvilku pāris zivis. Saprotot, ka šodien būs jāķer, sāku sprinta skrējienu. Zivis pārsvarā atradās upes otrā pusē, tāpēc ar aulēkšiem pa slideniem akmeņiem skrēju pakaļ tām. Pirmajā iegājienā izvilku 15 mēra zivis un pats biju slapjš. Tiesnesis mani uzslavēja un teica, ka labs darbs padarīts. Pirms otrā iegājiena tiesnesis ieteica nemaz neiet uz zonas augšējo daļu, tāpēc arī nolēmu palikt zonas apakšā. Iepriekš tanī zonā makšķerēja francīzis, kurš izvilka 11 zivis. Sākoties startam pazaudēju dažas labas foreles, bet nekas, atradu kur stāvēja mazās alatas un sāku kasīt ārā visu, ko vien varēju. Pabeidzu otro iegājienu ar 11 zivīm. Kopā man šodien noķertas 26 zivis. Jāsaka liels paldies tiesnesim, kurš pats bija mušiņmakšķerētājs un pārzināja manu sektoru kā savu kabatu. Paldies viņam, jo bez viņa varēju izdarīt nepareizus lēmumus un nenoķert tik daudz zivis. Sesija kopumā ļoti labi izdevusies.
10:15 Arturs laivā ir ar serbu. Joprojām nav ne zivs, ne copes. Toties apkārt esošā daba ir skaista. Interesanti, Slovākijā ir samērā maz ezeru, bet liela daļa no esošajiem ir vienkārši uzpludinājumi.
Ezerā Dedinky dzīvo strauta foreles, varavīksnes foreles, sapali un asari, taču ieskaitē iet tikai lašveidīgās zivis.
Pagaidām kopā uz visiem ir noķertas aptuveni 6.
09:25 Kā jau minējām, liela aktivitāte nebija plānota un tādas arī nav. Pirmā pusstunda bez zivīm.
Laivās ir pa trim cilvēkiem. Divi copmaņi un tiesnesis/airētājs. Pirmās divas stundas kapteinis ir viens no sportistiem, pēc tam mainās. Kapteinis nosaka laivas maršrutu, bet makšķerē abi sportisti vienlaikus. Uztveramā tīkliņa maksimālais garums ir metrs divdesmit. Līdzi var ņemt divus kātus, taču tikai viens var būt saliktā veidā.
8:55
Kāti salikti, taktika izdomāta un mušas atliktas. Visi jau sakāpuši laivās un dodas uz "īstajām" vietām, tas ir, katrs uz savu pusi.Nav tā, ka kādā vietā būtu izteikti vairāk laivu.
Uzpludinājuma dziļums ir ap 20, dziļākajās vietās 25 metrus dziļš. Foreles svārstās izmērā no puskilograma līdz diviem, tas ir standarta izmērs, bet ir arī piecus kilogramus smagas zivis izviltkas! Ir ko cīnīties.
Sportisti jau izklīst pa ezeru

Drīz starts un tad četras stundas nepārtraukta darba.
Vai šī muša strādās šodien?
Piektdiena 7.00 Šodien kopā ar Arturu dosimies uz ezeru. Tur līdz šim mūsējiem vislabākie rezultāti. Iespējams, ir atkostas kaut kādas taktikas nianses, atrasta ejošākā muša. Atliek vien šo pieslīpēt un pilnveidot. Ezerā iepriekšējās divās dienās visiem ķērās ļoti slikti, viena zivs jau bija labi, divas, trīs - teicams rezultāts. Ceļš uz ezeru ir tāls un ved pa kalnu serpentīniem. Sportistiem autobusā tā ir iespēja vēl lieku minūti nosnausties. Laiks gan ir uzlabojies, spīd saule.
Andis ziņo, ka Hronas upē joprojām ir duļķis. Tās nav labas ziņas, taču kāda upe ir, tādā būs jāķer.
19.30 Apkopojot dienas rezultātus, redzam, ka Jānis Lācis šodien 23. vietā savā sekcijā, Mārcis Strods 26., Andis Vecvērdiņš 28., Arturs Vītoliņš 26., bet ezera sektorā Otomāram Bērziņam ar divām zivīm 6. vieta. Latvijai kopvērtējumā 26. vieta. Priekšā vēl 3 dienas un atkāpties vairs nav kur.
14.30. Ir komentāri no pārējiem izlases dalībniekiem:
Arturs Vītoliņš: "Hronā šodien jautri. Sprintā pa upi turp un atpakaļ, jo ķērās daudz - daudz zemmēri ap 19cm, kas lika stiept mērīt, jo “uz aci” likās jābūt. Kopumā neslikti, 10 zivis ieskaitē, bet mēri maz."

Jānis Lācis: Man divas. Oravā 5 minūtes un sākās totāla necope, ūdens kļuva brūns. Paveicās tiem, kas izkāpa zemāk pa upi, pie viņiem duļķis aizgāja nedaudz vēlāk. Rezultāti ļoti atkarīgi bija no posma, kurā tiec.

Mārcis Strods: Smagi, mēs ar Remigiu gājām solī. Viņam arī 6 zivis. Zivs aktivitātes un uzvedība krietni mainījusies.

Otomārs Bērziņš: Šodien mans posms bija ezers. No rīta šķita, ka cope pavērsies un vilksim daudz zivis, jo beidzot vairs nespīdēja saule, bet lija lietus un bija apmācies. Īrs teica ka šāds laiks ir perfekts foreļu ķeršanai. Laivā tiku kopā ar spāni, kurš škita, ir ezera spečuks. Pirmajā stundā nedabūjām nevienu zivi un nu nodomāju, ka ezers tā arī nepavērsies. Tad spānim ļoti ātri pieķērās trīs zivis, otrā pieķērās tikko iemetot makšķeri, kad jau bija vienu zivi izvilcis. Skatījos, ko un kā viņš dara, pieķērās arī man, veselas divas vēl pie tam. Līdz pat beigām nedabūjām vairs nevienu zivi, pēdējās 10 minūtēs man pieķērās trešā, bet pārāk agresīvi to centos ātri dabūt tīkliņā, kas bija kļūda un zive aizgāja. Pats galvenais bija nepalikt uz nulles, jo izbraucot krastā sapratu, ka lielākai daļai ir nulle vai viena. Īrs(man tā liekas, varbūt arī skots bija) izvilka 6 laikam. Kopumā viss labi, makšķerēšana smaga, bet tas nekas, tagad zinām, uz ko ņem.
11:35 Viss. Andis saliek makšķeres un pārtrauc cīnīties. Jēga turpināt nav. Atkal līst lietus, ūdens krāsa kā kārtīgam kakao un nevienas copes, pieskāriena vai sajūtas, ka ir iespējams kaut ko izmānīt no upes.
Nav zināms kā iet citiem, taču pēc šī brīža situācijas, šķiet ka sliktāk nevar būt.
Lietus pārvērš upi dubļu bļodā. Arī šādos apstākļos sportistiem ir jāprot cīnīties
11:10 Sācies otrais puslaiks. Atkal sāk smidzināt. Upe nu jau ķļuvusi pavisam brūna un ūdens pacēlies par kādiem 10 centimetriem, kas kalnu upei ir daudz. Joprojām Andis bez zivīm, bez rezultāta un bez smaida uz sejas. Nimfas tiek ignorētas, īsta makšķerēšana pašlaik nav iespējama, tā ir tāda laimes spēle, vai paveiksies, vai tomēr būs?
Andis Vecvērdiņš pošas šodienas otrajam taimam
10:30 Pusotra stunda bez nevienas zivs. Ūdens kļūst aizvien duļķaināks un līmenis ceļas augšā. Tagad visas pūles būs jāieliek, lai noķertu vismaz vienu zivi.
Andis no komentāriem atturas. Tiesnesis saka, ka arī citos sektoros zivju maz vai arī to nemaz nav. Ļoti sarežģīta un mentālo noturību pārbaudoša diena.
Komandu kopvērtējums pēc pirmās dienas
10:20 Jaunumu lomu ziņā nav, taču uzrunājies ar tiesnesi, dabūju atbildi uz jautājumu, kas mani nelika mierā visu šo pusotru nedēļu. Kādēļ upēs ir tik daudz atkritumu?
Tomass zina stāstīt, no kurienes Slovākijas upēs tik daudz atkritumu

Tomas: "Romi un bēgļi. Negribu izklausīties kā rasists, bet visur kur ir viņi, tur ir liela netīrība. Bieži viņi dzīvo pie upēm, no turienes ņem ūdeni, tur mazgā veļu, tur laiž notekūdeņus un arī izmanto kā izgāztuvi. Ļoti labi to var redzēt, kur ir viņu ciemati. Tajās upēs atkritumu daudzums ir neciešami liels. Diemžēl to ir sarežģīti mainīt, jo viņi vienkārši ignorē, ja aizrāda, kā arī nevēlas mācīties un izglītot sevi."
10:00 Lēnām, joprojām viss notiek lēnām. Tika noķerta zivis, bet arī zemmērs. Blakus esošais čehs arī neķer, vismaz neredz, ka kaut ko vilktu. Andis maina nimfas, taču arī tas rezultātus nedod. Varētu būt, ka padsimt zivis ir nesasniedzams mērķis šodien un būs vien jāpriecājas par pāris mēriem, ja tādi būs.
09:25 Divdesmit piecas minūtes un viena zemmēra zivs. Pa kādai alatai var manīt upē, taču tās ignorē gandrīz visu, ko tām piedāvā.
Upes reljefs loti labs, ir gan straujas vietas, gan lēnas un dziļas, taču tas neko nenozīmē, zivīm mute ciet un slaidā līnija tiek stingri ievērota. Jāatrod pareizā nimfa, īstais pasniegšanas veids un iespējas, tad būs!
09:00 Sākam! Lietus nu jau vairs tikai smidzina, ir arī izlidojuši dažādi mazie lidoņi un sāk cilāties zivis, tos lēnām un piesardzīgi nolasot no ūdens virsmas.
Andis vienu brīdi svārstijās, vai tomēr likt sausiņu? Taču palika pie nimfas un, ja jutīs, ka nav īsti atsaucības, tad pāries uz sauso mušu.
Šķiet, ka šodien arī paveicies ar tiesnesi. Sanāca izrunāt dažādas lietas, kas nav labi ar upēm ko nepieciešams darīt, kādēļ tik dārgas licences (20/30/40€) un kā strādā dažādas organizācijas.
7.30 Šodien pasekosim Anda Vecvērdiņa darbībām sektorā.Viņam 17. sektors Vaha augšējā zonā. Maiņa notiks ar čehu uz 18. sektoru, vakar pa abiem sektoriem kopā tika noķertas 36 zivis. Lietus turpina līt. Zivs uzvedība noteikti būs mainījusies, sausiņš pilnīgi izslēgts un stratēģija jāpārplāno. Labs rezultāts būs, ja noķers kādas 15 ieskaites zvīņotās daiļavas. Lai būtu augšgalā, būs jāķer 25 līdz 30, nav neiespējami, taču noteikti sarežģīti.
Pirms sektora izpētes Andis ir lietišķs: "Sākumā ķeršu pa straumi uz leju un tad nākšu augšā. Pirmo ņemšu nimfu un šodien viss notiks uz skaitu, jādabū pēc iespējas vairāk zivju kas būs mērā, lielās alatas šodien sekundāri."
Blakus sektorā uz augšu francūzis, lejpusē startē čehs.
Ceturtdiena 7.00 Ir skaidrība par vakardienas rezultātiem. Visaugstāk no mūsējiem Lācis, viņam 6. vieta ar vienu zivi ezerā. Andim Vecvērdiņam 21. vieta, Arturam vītoliņam 24. vieta, Mārcim Strodam 25. vieta, bet Otomārs pašā tabulas lejasgalā no 28 komandām. Izlašu kopvērtējuma pēc pirmās dienas vēl nav, bet nu skaidrs, ka mūsējiem ir daudz vietas progresam.
14.30 Sagaidām arī Lāča rezultātu. Viņam viena zivs, kas ir ļoti labs rezultāts, jo lielākā daļa dalībnieku ezerā ir palikuši tukšā. Turklāt Lāča lomam arī izmērs ļoti pieklājīgs - 39.5 cm varavīksnene. Tas pacēla gan komandas kopējo rezultātu, gan motivāciju un cīņas sparu.
Rīt ezerā startēs Otomārs, viņam būs vajadzīga grimstošā aukla, veiksme, pacietība un mājās palikušo līdzjutēju atbalsts.
13.30 Andis Vecvērdiņš šodien nedaudz apjuka un līdz galam nesaprata, kas notiek upē. Blakus esošais francūzis 20 metru attālumā esot dabūjis daudz zivju, kā un kāpēc tā arī nesanāca saprast.
Otamāram Bērziņam astoņas ieskates zivis, taču turpat netālu sāncensim 41! Itālis uzreiz pēc vienpadsmitiem vietā, kur Otomārs no rīta mušoja, ap 20 zivīm izmānīja.

Mārcis Strods arī bez labiem rezultātiem, visas zivis ķērās sēklās vietās. Kopā 9 uz ieskaiti. Sapals vaboli atteicās ēst, sausiņš arī nestrādāja, viss uz slapjo mušu un nimfu.

Ziņas no Jāņa Lāča, kurš šodien cīnījās ezerā, vēl gaidām.
Ieskaitē iet visas lašveidīgās zivis un sapali sākot no 20 centimetru garuma. Summējot kopā zivju garumu katru dienu tiek noskaidroti rezultāti. Pēc tam tos apkopo, tādējādi iegūstot individuālos rezultātus. Komandu kopvērtējumu iegūst summējot četru dalībnieku ieņemtās vietas savās zonās.
12:30 atskan svilpe. Arturam kopā 11 zivis, no tām lielākā 36.5 centimetri. Sektors turpu, šurpu noiets kādas 10 reizes, fiziskā slodze pamatīga.
Tiesnesis godam nostaigāja līdzi un ātri mērīja zivi, bez liekām kustībām vai jautājumiem. Labs tiesnesis ir ļoti no svara un spēj jūtami ietekmēt rezultātu.
"Nu, sausiņš izšāva! Sākumā nesapratu kas notiek. Tajās vietās, kur ar nimfu izstaigāts, sausiņš ķer zivi gandrīz katrā metienā. Kopumā šķiet labs rezultāts, taču par to varēs spriest vien vakarā"
12:55 Pēdējās minūtēs četras nerealizētas zivis.
Spriedze nopietna, pa kādam stingrākam vārdam arī izskan. Zivis uz sausās mušas ceļas augšā un ik pa laikam arī to ņem, bet līdz galam kaut kas nav kā vajag un nedaudz paturētas nomūk no āķa.
Palikušas dažas minūtes līdz 1. dienas beigām.
12:05 Līdz beigām mazāk kā pusstunda, vēl viena alata 22 centimetrus gara uzāķēta, tīkliņā iesmelta un nomērīta.
Nākamā nedaudz mazāka 21cm. Labas, mēra zivtiņas. Tomēr strādā tieši tas, kas treniņos tika izsecināts, bez sausās mušas nekur. Viendienītes mierīgi lidinās virs ūdens un vasarā tā te ir pamatbarība gandrīz visām zivīm.
11:48 nākamā alata, joprojām sausiņš un atkal 36 centimetri. Stabils rezultāts!
Šoreiz nācās nogriezt mušu, jo aukla bija sapinusies, ātri jāpārsien un atpakaļ uz upi!
Tiesnesis gan mums nerunā ne angļu, ne krievu valodā, sazinamies ar zīmēm.
11:46 Ir laba alata, uz sausās mušas 36 centimetri ir nopietns izmērs. Vēl dažas tādas un, šķiet, rezultāts jau būs virs vidējā.
11:40 Zivis kaut kur pazudušas, vai arī sajūtot makšķernieku klātbūtni, noslēpušās.
Pienāk sausās mušas kārta. Diemžēl bez taustāmiem rezultātiem.
Paejot uz sāniem neredz arī citus sportistus velkam zivi. Tagad atliek vien pacietība un nervu noturība, kurš spēs kaut ko izmānīt no upes, spēcīgi uzlabos rezultātu.
11:10 Pus stundas pauze pagāja ātri. Pārspriedām mongoļa taktiku, viņš spieda uz sauso mušu, maz kustējās, vairāk strādāja vienā vietā. Arturam pirmajās 10 minūtes viens zemmērs, no sākuma tiek darbināta nimfa, ja rezultāu nebūs, tad tiks mainīts kāts un pienāks sausās mušas kārta. Es tikmēr turpinu lauzties caur krūmiem un mēģināt kādu kadru noķert.
Otrs krasts tīrāks, tad pār veco dzelceļa tiltu var doties turp.
Kamēr rakstu tiek noķerta zivs, mērs! Tā turpināt.
10:30 Artūram 9 zivis pirmajā puslaikā. Tagad pusstundas pārtraukums un pēc tam nākamā pusotra stunda. Mongolis blakus sektorā pēdējās minūtēs paspēja "noparkot" vēl vienu zivi.
Laiks sagrupēties, nedaudz atvilkt elpu un doties atpakaļ upē.
Interesanti, kā gāja pārējiem?
10:10 Mongolis izvilka pāris zivtiņas, taču mērā tikai viena. Arturs joprojām skrien pa upi, ir copes, ir zivis, taču izmērs ne tas labākais.
Jāgaida, kad iesilst diena, zivju aktivitāte noteikti palielināsies. Līdz tam jādarbojas kā var, kā māk un kā sanāk.
09:45 Sektora gals. Jaunumu zivju ziņā nav, vienīgais mierinājums, redzam mongoli un neizskatās, ka viņam būtu labāk veicies.
Divas dažādas pieejas, mongolis darbojas ar sauso mušu, Arturs ar nimfām.
Sektori viens otram blakus, taču ļoti dažādi, viens ir dziļāks un lēnu tecējumu, mums šaurāks un ar spēcīgu straumi. Maiņa notiek pēc pusotras stundas, tad redzēs, kurš būs vairāk zivis atstājis savā sektorā un kam labāk sanāk piemīt zvīņotās.
09:25 Pirmā zivs nomērīta, taču pietrūka pusotra centimetra.
Arturs plosās pa upi, es līdzi netieku. Kāpt ūdenī stingri aizliegts, taču krasti aizauguši ar garu zāli un bieziem krūmiem.
Tiesnesis brien gar pašu malu, pēc iespējas mazāk kāpjot upē.
Otrā zivs arī piegādāta, 32.5cm alata. Tiesnesis lāga vīrs, paiet pretim, precīzi nomēra un saudzīgi atlaiž.
09:10 Vahas upe no rīta nav dāsna.
Arturam pagaidām viena cope un zivs prom.
Pēc skata sektors ir daudzsološs, taču pagaidām nevar uztaustīt kur slēpjas zivs un atrast, kas tai garšo. Pārējos dalībniekus neredz, krasti aizauguši un viņu veikumu nav iespējams novērtēt.

Trešdiena 8.00 Ar svinīgu atklāšanas ceremoniju vakar tika atklāts kārtējais Pasaules čempionāts mušiņmakšķerēšanā. Šogad tas notiek Slovākijā un starp 28 tā dalībvalstīm ir arī mūsu valsts izlase. Tās galvgalī pieredzējušais, bet joprojām jaunais Andis Vecvērdiņš. Vēl komandā mums Otomārs Bērziņš, Artūrs Vītoliņš un Mārcis Strods. Reportēšanai un bildēšanai komandu pavada Jānis Ti.

Pavadījuši nu jau vairākas dienas treniņos vairākās Slovākijas upēs, saķēruši krietnu porciju foreļu un alatu visdažādākajās mušiņmakšērēšanas tehnikās, mūsējie šodien agrā rītā pošas startam. Pasaules čempionāts notiek vienlaikus dažādās disciplīnās, komandas dalībniekiem rotējot tām cauri. Artūrs ielozējies 24. sektorā, solās skriet pa sektoru kā traks, sāks ar nimfām, tad jau tālāk skatīsies.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager