Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 14.septembris 2023, 13:42 | Komentēt | 3044 skatījumi

Ar ko ķert rudens leģendas

Rudens ir klāt! Vieniem šis ir laiks, lai dotos vērot skaisto dabu, bet copmaņiem – laiks, kad plēsoņas sāk gatavoties ziemai un aktīvāk baroties. Attiecīgi šis ir viens no aktīvākajiem un azartiskākajiem copes posmiem. Šoreiz apskatīšu inventāru ar uzsvaru uz budžeta klasi, kā arī dažādus mānekļus, kuri praktiski vienmēr nesīs lomu.

Līdaka ir plēsoņa, kuru var ķert, izmantojot milzum daudz dažādu tehniku. Lielākais knifs būs atrast pareizo un piemērotāko konkrētos ūdeņos. Es vienmēr esmu teicis, ka cope nesākas brīdī, kad iekāp laivā. Pirms tam noteikti vajag laiku gan sagatavot un pārbaudīt inventāru, gan arī izdomāt plānu, kur ķert konkrētā ūdenī.

Kad ūdens temperatūra sāk kristies, mainās zivju ieradumi, un, kā jau minēju, plēsoņas sāk aktīvāk baroties. Tās meklē ēdamo zivju barus, seko tiem un bieži vien bāzējas to tuvumā. Attiecīgi, kad ir laiks ieturēties, plēsoņai nav nekur tālu jāpeld, labu ķērienu var dabūt tepat. Baltās zivis attiecīgi pārgrupējas un arī maina savu atrašanās vietu. Bieži vien lielākie bari pamet zāļu joslas krasta tuvumā un peld uz dziļākām vietām. Ar šo arī ir izskaidrojams, kāpēc līdaka rudens periodā parasti izvēlas lielākus dziļumus, dziļākas kantis.

Protams, ne visos ūdeņos tā notiek. Seklajos ezeros, kur vidējais dziļums ir stipri zem metra, balto zivju uzvedība ir nedaudz citāda, bet tāpat tās maina savas atrašanās vietas. Ja bieži copē kādā ūdenstilpē, tad var saskatīt konkrētas iezīmes, kā pārvietojas baltās zivis.

No šī visa var secināt, ka, meklējot potenciālās līdaku vietas, ir jāvadās pēc ēsmas zivs.

Spinings

Kāts – tā ir pirmā lieta. Vairākkārt esmu rakstījis, ka šobrīd tieši budžeta klasē piedāvājums ir ļoti pat labs. Turklāt materiāli ir progresējuši acīm redzami. Attiecīgi, ja copēt tu brauc ne katru nedēļas nogali vai arī vienkārši neizjūti vajadzību ieguldīt lielus līdzekļus inventārā, šobrīd par pilnīgi pieņemamu maksu var tikt pie ļoti labiem spiningiem.

Bieži vien man prasa nosaukt klasisku līdaku spiningu. Es teiktu, ka šis jēdziens ir ļoti plašs, un nedomāju, ka visi to saprot vienādi. Bet, ja taisies līdakas ķert ar dažādiem mānekļiem, tad būtu jāskatās uz 2,29–2,40 m garu spiningu. Ar tādu varēs veikt pietiekami tālus metienus gan ar vieglākiem, gan smagākiem mānekļiem. No mānekļu dažādības viedokļa, varēs lietot ļoti plašu gammu. Jāteic gan, ka ar vobleriem būs nedaudz grūtāk, ja izvēlēsies spiningu virs 2,29 metriem. Tviča tehnikā grūti būs veikt rāvienus, it sevišķi, ja lieto mailes tipa mānekļus, kas paredz nepārtrauktu animāciju, rāvienus.

Optimāla akcija noteikti ir fast. Tā dos iespēju tālu iemest, blanka nebūs stīva, un plēsoņu varēs ļoti labi piecirst.

Tagad spiningiem ražotāji norāda gana plašu testa diapazonu, piemēram, 5–28 vai 7–30 grami – un pārsvarā visi ar šo parametru grēko. Bieži vien apakšējais tests ir norādīts mazāks, nekā objektīvi var darboties, bet augšējais – otrādi. Nekādā gadījumā neiesaku pārslogot kātu, strādāt virs norādītā testa. Ja tev ir zināma copes pieredze, tad noteikti jutīsi, ka augšējais tests ir norādīts zemāks, nekā ir patiesībā. Klasisks gadījums ir spinings, kam augša ir 28 grami, bet parasti to tests ir ap 35 gramiem. Atkārtošos – noteikti neiesaku pārsniegt testu. Ja tas jādara, tad prātīgi! Optimāli būtu tests kaut kur no 7 līdz 30–35 gramiem. Šis diapazons nosegs praktiski visus populārākos mānekļus.

Te gan es nerunāju par lielajiem mānekļiem, gumijām, kas šobrīd ir ļoti populāras, – tam vajadzēs atsevišķu spiningu, kā arī spoli un auklu. Attiecībā uz pārējo furnitūru – gredzeniem, rokturiem, spoles turētājiem – te lielu lomu spēlēs tas, kas katram patīk. Šie elementi copi ietekmē, taču, ja skatās uz budžeta segmentu, ne īpaši daudz. Turklāt bieži vien tieši gredzeni vai smalkāks rokturis sadārdzina kātu.

Spole

Pareizi izvēlēta spole un aukla copi noteikti padarīs gan patīkamāku, gan arī produktīvāku. Pašlaik lielie zīmoli tendējas ražot vieglas spoles, izmantojot dažādus plastikātus un kompozītmateriālus. Es tomēr uzskatu, ka daudzām tehnikām, it sevišķi, ja lieto smagus mānekļus vai tādus, kas rada lielu pretestību, ir jāizvēlas maksimāli izturīga spole.

Turklāt nevajag knapināties ar izmēru. Sākt vajag ir Shimano C3000 vai Daiwa 3000. Agrāk Daiwas 3000. izmērs bija krietni lielāks par Shimano, bet tagad arī šī kompānija piedāvā mazāku, kompaktāku variantu (par to liecina C burts pie izmēra, piemēram, 3000D-C). Savukārt minētajai Shimano C3000 faktiski ir 3000. izmēra korpuss ar zobratiem un pārējiem mezgliem, savienots ar 2500. izmēra auklas kaseti un rotoru. Kopumā šos abus izmērus varētu saukt par universāliem.

Ja gribas darboties ar lielākiem svariem un darīt to bieži, tad es ieteiktu apsvērt 4000. izmēra iegādi.

Šobrīd daudzas budžeta klases spoles ir tikušas pie plaša tehnoloģiju klāsta, līdz ar ko pats mehānisms ir kļuvis krietni izturīgāks, uzticamāks. Tāda lieta kā laba auklas uzklāšana nu jau ir pašsaprotams jēdziens, un spoles nebaidās arī no plānas pītās auklas.

Kad izvēlies spoli, es ieteiktu ņemt maksimāli dārgu pieļaujamā budžeta ietvaros. Dārgāka manta sevi noteikti attaisnos, un tas nebūs velts pirkums.

Aukla

Arī budžeta auklu piedāvājums ir gana plašs, turklāt tagad jau par pieejamu cenu var iegādāties arī 8 dzīslu modeļus. Tikai ir jāizvērtē, vai šāda aukla tev maz ir nepieciešama.

Ja runā par diametru, es paliktu pie 1.2 PE pēc japāņu klasifikācijas. Tāda aukla ļaus forsēt zivs izvadīšanu, bet tai pašā laikā nebūs pārāk resna un nenoraus metiena attālumu.

Es ieteiktu japāņu zīmolu budžeta auklas. Šie zīmoli tomēr garantē ražojumu kvalitāti, tāpēc tā noteikti būs augstāka nekā viena otra aukla bez zīmola. Lielākie uzņēmumi būtu Varivas, Sunline un YGK. Tiem visiem ir savas auklu līnijas, kuru cena ir ap 20 eiro, kas, manuprāt, ir ļoti pieņemami.

Noteikti nebaidies no auklas krāsas! Es, piemēram, izvēlos spilgtas – tā man ir vieglāk kontrolēt mānekli un redzēt, kur tas atrodas.

Pavadiņa

Ļoti svarīgs jautājums ir par pavadiņām. Ķerot līdakas, tās noteikti ir jālieto, par to šaubu nav. Nekādā gadījumā nepērc lētās ķīnietes zaļā krāsā! Tās, man liekas, ir pilnīgi šausmīgas, un es neticu, ka ar tām var tikt pie ilgi cerētā loma – visticamāk, vai nu sakabe salocīsies un pārplīsīs, vai arī pati pavadiņa saplīsīs.

Prātīgāk ir izvēlēties titāna pavadiņas, kuras var iegādāties praktiski visos copes veikalos. Tiesa, tās nav pašas lētākās, toties izturīgas un drošas. Taču! Pievērs uzmanību šo pavadu sakabēm! Var gadīties, ka pievils tieši tā.

Vēl veikalos var redzēt pavadiņas no nerūsējošā tērauda stieples. Kopumā laba manta, tikai izturības ziņā nolietojas krietni ātrāk. Līdaka parasti šo pavadu saliec, pēc kā gan var iztaisnot, bet tā nevarēs darīt visu laiku.

Vispār visas pavadiņas nolietojas, un stāsts, ka, nopērkot vienu, var copēt entās reizes, nebūs īsti patiess. Jo biežāk sekosi līdzi pavadiņas stāvoklim un to mainīsi, jo mazāka iespēja, ka tā pievils.

Iepriekš jau pieminēju karabīnes, kuras arī iesaku izvēlēties labas, no stingras stieples. Jo grūtāk tev būs attaisīt pavadiņu, jo grūtāk to būs izdarīt arī līdakai. Plēsoņa bieži purina galvu, taisa sveces, un šādā brīdī atvērt vaļā karabīni tai ir tīrais nieks.

› Pontoon 21 rotiņš Trait. Stabila vibrācija, ļoti ātri sāk griezties
› Arī Kuusamo Professor šūpiņš ir pieskaitāms pie klasiskajiem mānekļiem. Šobrīd sortimentā ir dažādu garumu, svara un krāsojumu mānekļi. Bieži gribas atstāt visus voblerus un silikona mānekļus mājās un copēt vienkārši ar šūpiņu kā agrāk!
› Šī ir klasika – Mepps Aglia 5. izmērs. Šis nav mazākais Mepps sortimentā, bet efektivitāte ir ļoti augsta

Metāla mānekļi

Mānekļu apskatu sākšu ar klasiku, kas būtu rotiņi un šūpiņi. Šos tipus copes pasaule zina jau ļoti sen, un tie joprojām ir efektīvi. Ar šiem mānekļiem ir iespējams darboties dažādā dziļumā un ar dažādu vadīšanas tempu. Turklāt to vibrācija bieži vien satracina plēsoņu, kas beidzas ar copi.

Rotiņiem ir dažādu formu lapiņas. Tieši to forma galvenokārt arī rada noteiktas frekvences vibrācijas. Jo lapiņa platāka, jo frekvence mazāka. Long tipa jeb garenās lapiņas rada spēcīgu vibrāciju un savādāku frekvenci. Turklāt šis variants ļoti labi der straumē.

Ja neiedziļinās niansēs, kas skar pašas lapiņas materiālu, es teiktu, ka visbiežāk strādā klasiskās, platākās lapiņas, plus ar šāda tipa rotiņiem labi var kontrolēt to griešanās ātrumu un faktiski darboties uz robežas, kad lapiņa negriežas. Bieži vien tieši šis ātrums ir pareizais, lai izprovocētu plēsoņu.

Runājot par izmēriem – ja mērķē uz līdaku, tad īstais ir 4. vai 5. izmērs pēc Mepps klasifikācijas. Lieki teikt, ka Mepps rotiņi ir vieni no vislabāk strādājošajiem. No mīnusiem varu minēt, ka tiem noteikti jāmaina āķi, jo oriģinālo kvalitāte mani neapmierina.

Vēl ieteiktu skatīties uz Pontoon 21 zīmola rotiņiem, kuriem ir labas lapiņas un kas griežas ļoti viegli. Tāpat ir pieejami TB Trait modeļi, kam serdenis ir no volframa, attiecīgi māneklis sanāk kompakts, bet smags.

No cilvēka roku meistardarbiem varu ieteikt Vjunova un mūsu pašu Šilova rotiņus. Abi ir piemēroti līdakām, tiesa, to cena nav no zemākajām. Kvalitātes ziņā nav nekādu pretenziju, strādā ļoti labi.

Šūpiņi – arī to gadījumā pamatā izvēlos vietējo meistaru ražojumus. Tiltiņa un Sīpola izstrādājumi vienmēr ir nesuši labus lomus, un, atrodot pareizo auklas ietīšanas ātrumu kombinācijā ar šūpiņa svaru, rezultāts noteikti priecēs.

No rūpnieciski ražotajiem es izmantoju Mepps Syclops, Wiliams Wabler un Kuusamo Professor vai Rasanen seklām vietām. Arī šie stabili nes lomus!

Plastikāta mānekļi

Turpinot apskatīt cieto materiālu mānekļus, ļoti azartiska cope noteikti ir uz voblera, un līdakas uzbrukumi ir patiesi agresīvi. Vobleru pasaulē katru gadu tiek prezentēti un laisti pārdošanā arvien jauni modeļi. Visus tos izmēģināt noteikti nesanāks laika, vai arī – kolekcija tikai milzīs un milzīs.

› Orbit 110SP ir klasika, kura stabili palīdz tikt pie līdakām un citām plēsoņām

› Strike Pro zīmola Rudras replika. Jāsaka, ka šis vobleris strādā labi, bez iebildumiem

› Mani favorīti Deps Balisong. Šie vēl ir jauni, nesakosti, bet tādi šie vobleri ilgi nepaliek

› Oriģinālā Rudra. Vobleris, kas ir nesis ļoti daudz skaistu līdaku

Es šeit minēšu savus TOP voblerus, kas man regulāri nes lomus, un esmu pārliecināts, ka lieliski tie strādā ne tikai man. No oriģināliem visi tālāk minētie lieliski derēs tvičam. Negribu šos mānekļus sarindot stingrā TOP secībā, jo atkarībā no zivs noskaņojuma, ūdeņiem un arī gadalaika vietu izkārtojums mainās.

› Jackall Rerange MR versija ar lielāku mēlīti. Attiecīgi lielāks darba dziļums un nedaudz savādāka animācija

› Strike Pro Inquisitor ir replika Orbit voblerim. Jāatzīst – šis māneklis sevi ir pierādījis no labākās puses

Deps Balisong 130SP – viens no favorītiem. Labs tvičojamais māneklis, skaļš un spējīgs līdaku pievilināt no liela attāluma. Var tvičot gan ar garām pauzēm, gan ritmiskiem rāvieniem.

Jackall Rerange – divi izmēri: 130 un 110. Abi lieliski ķer gan līdakas, gan asarus. Modelim ir patentēta tālmešanas sistēma, kas to nogādā cienījamā attālumā.

O.S.P. Rudra 130SP – domāju, par šo vobleri reti kurš nav dzirdējis. Maile, kam patīk agresīvi, ritmiski rāvieni, bieži vien bez pauzēm. Ir copmaņi, kam Rudra ir pats veiksmīgākais vobleris. Es neteiktu, ka man šis māneklis strādā visos apstākļos, bet rudenī noķerto plēsoņu skaits uz to ir liels.

Zip Baits Orbit saime. Šeit ietilps vobleri no 80 līdz pat 130 mm. Principā Orbit ķer visas zivis – tas nav nekāds jaunums, atliek tikai izvēlēties vajadzīgo izmēru – un aiziet. Līdakai ļoti patīk 110 un 130 mm lielie.

Megabass Ito Shiner – 110 mm maile, ko var tvičot dažādos veidos, ar pauzēm un bez, un kas lieliski spēj pierunāt pasīvu plēsoņu. Šim voblerim noteikti ir jāmaina āķi, un sava veida netikums ir tas, ka līdakas ātri vien saplosa voblera ķermeni, attiecīgi var rasties sūce. Nezinu, kāpēc tieši ar šo vobleri tā notiek, bet es esmu līmējis jau vairākus eksemplārus.

Minētajiem vobleriem pamata animācija ir tvičs. Šos mānekļus atdzīvinās tieši dažādas amplitūdas rāvieni, un atkarībā no tā, vai spēsi atrast pareizo animāciju, zivs arī būs atsaucīga.

Silikona mānekļi

Milzīga grupa ir silikona mānekļi. Šobrīd ir neizsekojams daudzums zīmolu, un katram ir iespaidīgs daudzums formu. Ir oriģinālas formas, bet tikpat daudz ir arī repliku, nemaz nerunājot par Ķīnas rūpnieku ieguldījumu šajā laukā. Lai izkostu, kas tad no plašā piedāvājuma ir uzmanības vērts, noteikti nepietiks ar vienu mazu rindkopu rakstā. Arī lai izvēlētos mānekli, ir daudz mainīgo gan tehniku, gan copes apstākļu dēļ.

› Jackall Rerange MR versija ar lielāku mēlīti. Attiecīgi lielāks darba dziļums un nedaudz savādāka animācija

› Easy Shiner piedāvā plašu izmēru gammu, nemaz nerunājot par krāsu paleti. Mīksta ēdamā gumija, kuru var aprīkot dažādos veidos un ar kuru ķert visdažādākās plēsoņas

Tālāk minēšu savus iecienītākos silikona mānekļus.

Sawamura One Up Shad – noteikti nav lēts, bet forma, mīkstums un animācija ir lieliska. Viens no labākajiem mānekļiem tieši ofsetāķiem. Ķermenis ir mīksts, un āķis viegli izslīd laukā, līdz ar ko var labi piecirst plēsoņu. Copei pa zālēm vai pie zāļu malām lielisks variants! Gana daudz izmēru, bet mani iecienītākie ir 5–7 collu.

Keitech Easy Shiner – plaša izmēru gamma. Šis māneklis man lieliski kalpo dažādām džiga tehnikām. Turklāt, variējot ar izmēru, var ķert praktiski visas plēsoņas. Easy Shiner ļauj izmantot gan džiggalvas, gan ofsetāķus.

Relax Kopyto 4L – klasiku klasika. Stabila animācija ar jebkuru ietīšanas ātrumu. Ar šo mānekli retāk džigoju, vairāk izmantoju vienmērīgai auklas ietīšanai. Uzliek džiggalvu, veic metienu un lēnām ietin auklu. Rezultāts noteikti būs! Pats māneklis ir izgatavots no gana vienkārša sastāva un pieejams plašā krāsu gammā.

Westin Shad Teez – apjomīgāks par Relax, un šo es izmantoju gan džigam, gan arī vienmērīgai auklas ietīšanai. Krāsu un izmēru gamma ļauj piemeklēt atbilstošāko. Es parasti izvēlos 12 un 16 cm versiju.

Strike Pro Pig Shad Tournament un Jr. – nu jau par klasiku kļuvusī forma. Cūciņas dāvā zivis, turklāt bieži vien brīžos, kad pārējie mānekļi klusē. Galvenokārt izmantoju lēnu auklas ietīšanu, lai māneklis šūpotos un aste spēlētu. Šai gadījumā praktiski neizmantoju ofsetāķus, jo gumija ir blīva. Toties džiggalvas ar papildu stingeri lieliski der mērķim.

Ceru, ka šis nelielais ekskurss līdaku inventāra pasaulē palīdzēs spert pirmos soļus vai arī izvēlēties ko jaunu šai sezonai. Laika apstākļi diezgan strauji mainās, kļūst aukstāks, un ūdens temperatūra vietām jau ir rudenim atbilstoša. Tāpēc nekavējies, dodies uz ūdeņiem un ķer ciet lielās plēsoņas!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager