Latvijas izlases delegācija šogad ir kuplāka kā jebkad agrāk
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Sports | 20.septembris 2023, 00:46 | Komentēt | 10465 skatījumi

Neticams finiša spurts PČ karpu makšķerēšanā (TT)

Svētdiena 20.00 Mazliet statistikas. Latvijas izlases izcīnītā 9. vieta ir trešais augstākais sasniegums vēsturē. Labāk veicies ir vien 2011. un 2012. gados, kad izcīnījām attiecīgi 3. un 8. vietu. Līdz šim kopējā valstu reitingā bijām 20. vietā. Tikmēr Ukrainai šis ir trešais pasaules čempionu tituls karpu makšķerēšanā.
Čempionātā kopā noķertas 2649 karpas 10.5 tonnu kopsvarā. Vidējais zivs izmērs - gandrīz 4kg. Visvairāk zivju noķerts B1 puszonā, bet vismazāk - A1.
16.50 Finiša spurtā Latvija pacēlusies no 14. vietas uz 9. vietu, bet uzvaru pēdējās stundās ar neiedomājamu izrāvienu izcīnījusi Ukraina. Francija paliek otrie, bronza vēl viena izrāviena autoriem Čehijai. Pa zonām mūsējie 4.vietā C zonā, 13. vietā B zonā un 18. vietā A zonā. Fascinējoši, ka B zonā no augstāk esošās Spānijas mūs šķir tikai 10 grami!!! Tie paceltu par vēl vienu vietu augstāk visu izlasi. Bet tā jau vienmēr - var daudz artrast lietas no sērijas, kā būtu, ja būtu. Galvenais, ka izlase ir apliecinājusi spēju salikt galvas kopā, cīnīties un nepadoties pat tad, kad, liekas, viss jau ir pazaudēts. Par to mēs tiešām varam būt lepni.
Ukraina kronēta par pasaules čempioniem.
Mūsu A zonas blice: Jānis Placēns, Jānis Ivanovs, Aleksandrs Batars un kapteiņa lomā Ēriks Tukišs
Bronzas medaļas individuālajā vērtējumā izcīnījušais Lietuvas duets ar Lietuvas Makšķerēšanas Sporta Federācijas šefu Tomas Budas vidū
14.30 Neliela fotopastaiga pa Pasaules čempionāta sektoriem:
Čempioniem individuālajā ieskaitē francūžiem kārtējais duplets
12.30 Čempionāts ir noslēdzies. Kamēr gaidām gala tabulas, sakām lielu paldies uzņēmumiem, bez kuru atbalsta mūsu izlases starts šajās grandiozajās meistarsacīkstēs nebūtu bijis iespējams: Saluds, Sakret, KATRAN- fishing lines, Forchem Baltics, NGT Latvia, Boilie LAB, Herlig, NR Santehnka, JM Baits. Izlases startu organizēja Latvijas Karpu Makšķerēšanas Asociācija un Latvijas Makškerēšanas Sporta Federācija.
Mūsu B zonas blice: Jānis Karlsons, Raivo Antrops, Guntars Ļevčenoks un kapteiņa lomā Ainārs Barons
12.00 Diemžēl copes C zonā mums pieklusušas, arī A zonā vairs nekā jauna. Vienīgi B zonā turpinās aktivitāte, tur mums šodien jau 8 zivis.
11.45 Interesanti, ka mums A un B zonās, kur tiek strādāts ar garajiem zigrigiem, copes nāk uz dažādām ēsmām. Ja B zonā jau kopš vakardienas iet gaiši brūna boila, tad A zonā koši dzeltena ar sarkanu.
11.30 Šobrīd velk visi trīs mūsu pāri. A zonā jau ceturtā cope, arī B zonā četras zivis maisos. C zonā mūsējie ir pamatīgi saguruši, visu nakti kobrots bez apstājas. Tur diemžēl ir sagriezies vējš pretējā virzienā un pūš ārā zivis no līča, kas no mūsējiem kreisajā pusē. Tur pirmie pie izdales ir itāļi, viņiem 21 zivs! Bez tam mūsējie daudz zaudē zivju dažādos zemūdens ķērājos. Un uz papēžiem kāpj ukraiņi, viņiem daudz copes un arī dupleti.
10.54. Izdevās noparkot arī šo, skats samērā interesants.
Vēl viena karpa ar divām ēsmām mutē
10.51. Mums vēl viena cope A zonā, turam īkšķus!
10.35 Mums B zonā ir 3 zivtiņas maisos un vēl viena tikko pieparkota.
B zonā kārtējā karpiņa
10.20 C zonā vāciešiem, kas bija Vitālija un Iļjas tuvākie sekotāji, copes temps ir piebremzējies. Toties strauju pakaļdzīšanos ir uzsākuši ukraiņi, viņiem jau 177 kg un vēl 6 zivis maisos.
10.10 Ir provizoriskie rezultāti uz šī rīta deviņiem. Redzam, ka C zonā saglabājam 2. vietu, B zonā esam 13. vietā, A zonā 25. vietā. Kopvērtējumā Latvija ir 14. vietā. Atlikušas pāris stundas, kad vēl kaut ko var labot.
10.07. Yes, ir zivtiņa tīkliņā!
10.00 ir mums cope A zonā, ļoti ļoti vajadzīga zivtiņa. Saška velk, pārējie aizturētu elpu gaida. Izvadīšana ar pavadu, kas trīs reizes garāka par kātu, ir reāls izaicinājums. Zivi krasta tuvumā kontrolēt ir ļoti grūti, tai ir visas iespējas savākt pārējo makšķeru auklas un atbrīvoties no āķa. Ceram, šī nebūs tā reize.
9.00 Ir arī B zona mums pāris zivtiņas. Atlikušas trīs ar pusi stundas vēl mēģināt uzlabot situāciju tabulās.
Sestdiena 8.00 Mūsējiem C zonā pa nakti 8 zivis, tās jau nosvērtas. Vēl viena jau ir maisā. A zonā viena cope, bet zivs iegājusi zemūdens kantē un nost.
23.00 Līdz šim sacensībās kopumā noķertas 1968 zivis ar kopējo svaru 7.7 tonnas. Vidējais zivs svars 3.944 kg. Lielākā karpa čehiem 16.660 kg.
22.00 Pēc vakara svēršanām Latvija noslīdējusi uz 13. vietu. C zonā Vitālijs ar Iļju gan pacēlušies uz 2. vietu zonā (1. vieta puszonā), bet B zonā esam 11. vietā un A zonā tikai 25. Francija vadībā, Ukraina otrie, trešie Ungārija.
Cerēsim, ka nakts nesīs labākas ziņas.
20.10. Vitālijam ar Iļju arī vēl 2 zivis maisos. Noskaņojums labs, čaļi dzen jokus un ir spēka pilni. Tabulā pēc mūsu aprēķiniem viņi ir pirmajā vietā savā puszonā.
20.05 B zonā mums nosvērtas vēl 3 zivis, kopējais svars sasniedzis 130 kg. Arī te aktīvi tiek barota grunts nakts copei.
20.00 Spiegiem un skatītājiem astoņos vakarā ir jāpamet sacensību teritorija līdz rītam. Kapteiņi var atrasties un ieiet sektoros tikai ar tiesnešu atļauju. Skatīsiemies, vai mūsu kapteiņi izmantos šo iespēju palīdzēt sportistiem.
Maršruts no A zonas uz B zonu ved cauri mazām lauku sētām. Tur var ieraudzīt, piemēram, šādas norādes
19.50 Mūsu spiegi joprojām ierindā, Ričards rūpīgi seko katram vāciešu solim. Tie esot sagatavojuši pamatīgu spaini ar boilām nakts kobrošanai. Šī nakts solās būt ļoti grūta un noteikti būs izšķiroša. Plus vēl arī rīts, sacensības beigsies 12.30.
19.45 Mūsu C puszonā notiek ļoti asa cīņa par uzvaru, mūsējiem jau 183 kg, bet blakus vāciešiem 170 plus divas zivis maisos. Spānijai, Francijai un Ukrainai ir mazāk.
Iļjam ar Vitāliju vēl viens veiksmīgi noparkots karpiņš
19.30 Beidzot ir zivs arī A10 sektorā, pieciniece uz desmitmetrīga ziga 128 metru distancē.
Jānim ar Aleksandru pieciniece A 10 sektorā
19.00 C zonā nosvērtas zivis Vitālijam ar Iļju. 9 gab. 36.14 kg
18.00 Mūsējie C zonā velk arī pa dienu, arī lielas zivis ir.
17.30 Zivis tiek vilktas pa visu ezeru. Francijas komandai sapulcējies pieklājīgs līdzjutēju pulks. Viņiem B9 sektorā jau pie 400 kg zivju un dupleti nāk viens pēc otra.
Francijas komandai kupls skatītāju pulks
16.30 Mūsu rezultāts B 5 zonā, plus vēl 3 zivis maisos.
15.30 Katru dienu ap šo laiku ezeru patruļā apmeklē zemu lidojošs franču Eurofighter Typhoon pāris. Šodien pat divreiz. Jāatzīst, ir patīkama sajūta apzināties, ka tiec sargāts.
Šādi izskatās ezers no tā vidū esošās salas, kas zemā ūdens līmeņa dēļ jau sasniedzama ar kājām.
14.15. B zonā mums šobrīd vislielākā aktivitāte, zigīts strādā. Ir arī triplets, no kura divas zivis izdodas pieparkot, sk video.
13.45 A zonā mūsējiem ir totāla bēdu ieleja. Pa trešam lāgam ir laists darbā marķieris cerībā atrast kādas netipiskas reljefa izmaiņas. Ir pamatotas aizdomas, ka tādas tur ir. Darbu gan apgrūtina lielais vējš. Blakus horvātiem ir atvēries ne pa jokam, velk arī Maķedonija, Kazahstāna un citas komandas šai puszonā. Horvāti baro ar diviem kātiem, izmantojot brīžus, kad nav dupletu un tripletu.
Darbs ar marķieri mūsu A 10 sektorā
13.25 Mūsējiem B5 izdevies pieparkot 6kg karpu at šādu zigrigu kolekciju mutē.
Viena karpa paņēma uzreiz divas blakus stāvošas boilas uz zig rig pavadām
13.10 A1 sektorā redzam sen aizmirsto barošanu ar barības bumbām, izmantojot katapultu. Lielā dziļumā tas dod zināmas priekšrocības, jo barība tiek nogādāta uz grunts ļoti ātri un precīzi. Barojot ar visiem labi zināmo spombu, barība grimst daudz ilgāk un grimstot vairāk izkliedējas. Bez tam, barošana ar bumbām notiek daudz ātrākā tempā un īsā laikā var salādēt krietnu daudzumu. Vienīgais mīnuss ir barošanas distance, kas nav tik liela kā spombam, bet šajā ezerā pēc tās vispār nav vajadzības. Vēl interesantu efektu no barošanas ar bumbām var atnest samērā lielais troksnis, ko tā rada. Karpas uz to var sapulcēties tīri intereses pēc.
12.50 B zonā mūsējiem izdevies atrast, kādas krāsas zigriga ēsmu karpas grib šodien. Jau trīs zivis krastā. Info nodota tālāk pa mūsu sektoriem. Cerēsim, ka arī A zonā vismaz pa kādai zivij izdosies pacelt uz šīm ēsmām.
12.30 Mūsējiem C zonā vējš pūš slīpi sejā. Kaimiņi velk, bet Iļjam ar Vitāliju pēc aktīvās nakts diena atkal klusē. Vai nu tā ir sektora īpatnība, vai neesam atkoduši līdz galam visus karpu maršrutus šaipusē. Priecē, ka starp noķertajām zivīm ir arī lielākas.
Iļjam ar Vitāliju kartiņa jau gandrīz pilna
11.50 Cīņā par trijnieku mūsu C puszonā iesaistās arī ukraiņi. Viņiem šorīt 10 zivis 45 kg svarā. Tikmēr ezerā arvien pastiprinās vējš, kas apgrūtina precīzu darbu ar garajiem zigiem. Tos kļūst grūtāk iemest precīzi un vēl grūtāk precīzi virsū uzbarot. Tāpat vienmēr ir neskaidrība, cik augstu tas garais zigs zem ūdens vispār paceļas dažādu zemūdens straumju ietekmē. Daudzas komandas līdz ar vēju vēl vairāk pagarina savas jau tā kosmiski garās pavadas, lai kompensētu šo zemūdens straumju ietekmi
10.00 Ir mums maiņa arī A zonā, Jāni Placēnu nomainījis Jānis Ivanovs. Redzēsim, vai tas nesīs rezultātus, jo tieši šeit mums ir vislielākās iespējas tikt pie tik nepieciešamajiem ekstra punktiem. Notikusi arī oficiālā papildus barību nodošana sektoros.
Ir arī jaunās tabulas pēc rīta svēršanas. A zonā bez nevienas zivs pa nakti mūsējie noslīdējuši uz 22. vietu, B zonāpacēlušies uz 9. vietu, bet C zonā saglabājuši 4. vietu. Kopvērtējumā Latvija noslīdējusi uz 11. vietu, vadībā Francija, otrā Ungārija, trešie Ukraina.
Mūsu C puszonā cīņa par pirmajām 3 vietām ļoti sīva, starp Spāniju, Latviju un Vāciju vien pa pāris kilogramiem. Šobrīd gan ir tā, ka velk abi mūsu konkurenti veiksmīgāk.
Piektdiena 8.00 C zonā mums nakts atnesusi 8 zivis, B zonā 2, bet A zonā nevienas.
23.20 Analizējot lietuviešu augsto rezultātu B 4 sektorā mums blakus, domājam, ka viņu sektorā ir kādi zemūdens koki, saknes vai kādi citi liela izmēra ķērāji. Tas izskaidro daudzās copes un daudzās zaudētās zivis vienlaicīgi. Labā ziņa ir tā, ka pie tāda scenārija leišiem vienkārši fiziski pietrūkst laika aktīvai barošanai un zivju atvilkšanai no mūsu sektora. Savukārt mums ir otrādi, visas iespējas aktīvi barot un pavilkt zivis nost no leišu sektora. Tas ir ļoti svarīgi, jo tieši B zonā mums ir iespējas pacīnīties uz augšu tabulā gan zonā, gan valstu kopvērtējumā.
23.15 C zonā esam nosvēruši vēl 2 zivis.
23.00 Ir provizoriskie rezultāti pēc vakara svēršanas.
A zonā Jānis ar Aleksandru ir 18.vietā, B zonā Jānis ar Guntaru ir 17. vietā, tiesa, ar lielu iespēju pacelties, C zonā Vitālijs ar Iļju joprojām 4. vietā, bet pacelties jau būs pagrūti. Latvija kopvērtējumā ir 9. vietā, mums garām aizgājusi Bosnija Hercogovina. Francija vadībā, Ukraina uzlekuši uz 2. vietu, čehi pacēlušies uz 3. vietu. Atzīmēsim arī, ka Anglija ar Rob Hughes priekšgalā ir 23. vietā, arī Lietuva ir zem mums.
22.15 Mūsējie B zonā nodevuši papildus svēršanai 4 zivis. Turklāt strādā grunts, kas līdz šim vēl nebija atkosta. Papildus tiek mēģināts arī zigrigs ar baltām ēsmām arī naktī.
22.00 Pamazām sāk cirkulēt informācija par pārkāpumiem Francijas un Spānijas izlašu izpildījumā. Lielākoties šie pārkāpumi ir saistīti ar nepareizu apiešanos ar zivīm brīžos, kad copes nāk viena pēc otras, notiek dupleti un tripleti. Tomēr tas nav attaisnojums un dzeltenās kartiņas sāk parādīties un ir aizdomas jau arī par sarkanajām. Laiks rādīs, vai tiesnešiem pietiks jaudas objkektīvi izvērtēt mājinieku un līderu sneigumu.
20.55 C zonā mums blakus šodien aktivizējušies vācieši. Viņiem šodien 11 zivis.
20.45 B zonā vēl divas zivtiņas mums. Pirms tam notika maiņa.
B 6 zonā maiņa, Raivo vietā dosies Guntis Ļevčenoks no Capital Carp komandas.
B6
20.05 A zonā mums šodien divas zivis. Puišiem noskaņojums pieplacis, jāmeklē kaut kādi alternatīvi risinājumi.
Jāņa un Aleksandra rezultāts uz 20.00
Raivo ar septiņnieci B 5 sektorā
Aleksandrs Batars A 10
Jānis Placēns A 10
20.00 Pēc vakara svēršanas zinām mūsu B zonas rezultātu, šodien jau 7 zivtiņas, 70 kg kopsvars jau.
Mūsējiem B zonā 70 kg
Leišiem blakus divreiz vairāk
18.00 Atklāsim nelielu noslēpumu par mūsu komandas barošanas un ēsmu niansēm. Esam kaut ko pārņēmuši no mušiņmakšķerniekiem, kas pēc krasta krūmos redzēta kukaiņa parauga turpat uz vietas uzsien ejošu mušu, un apvienojuši ar jaunākajām tehnoloģijām, tādā veidā uz vietas kreatējot ēsmas un barības. Krūmos esošo kukaiņu vietā karpiniekiem šoreiz lieti noder spiegu ievāktā info. Tas, ka metode nes copes, jau ir skaidrs, tagad skatīsimies, kā tas attīstīsies.
17.00 Jau trīs stundas ir pamatīgs lietus, bet pamazām beidzas. Ir mums zivtiņas arī B zonā, vismaz 5. Ir nedaudz piedomāts pie barošanas copējot ar zigrigu un, izskatās, jaunā sistēma strādā.
13.15 Ir jaunie rezultāti, apkopoti pēc trešās svēršanas uz 12.50. A zonā Jānis ar Aleksandru 16. vietā, B zonā Raivo ar Jāni 17. vietā, C zonā Vitālijam ar Iļju 4. vieta. Kopvērtējumā līdz ar to Latvijai 8. vieta. Pirmā Spānija, otrā Francija, trešā Horvātija.
Vitālijs ar Iļju velk samērā dinamiski, viņi varētu arī apsteigt tuvākos konkurentus.
13.00 Mūsējiem C zonā zivtiņu jau pie diviem desmitiem.
Vēl divas zivis mūsējiem ir nenosvērtas maisos

11.15 Ir mums vēl zivtiņa A zonā, zigīts strādā. Kaimiņiem aktivitāte nav daudz lielāka, vienīgi horvātiem blakus iet krietni raitāk.

10.00 vēl aktīvāki par leišiem mūsu B puszonā ir bijuši ukraiņi, viņiem kopā jau pie 150 kg zivju. Toties C zonā ukraiņi tikai tagad izvilkuši pirmo zivi

9.55 šodien laikapstākļi krietni pamainījušies, vairāk ir mākoņu un stiprāks vējš. Uz pusdienlaiku sola lietu, bet ir arī varbūtība, ka tas var aiziet garām

9.40 Ir mums zivtiņa arī A zonā. Arī te daudziem no kaimiņiem nulles pa nakti

9.30 B zonā mums totāls klusums. Blakus leišiem rīts gan ir ražīgs, kārtīgi pabarojuši, tie šobrīd saņem pa 10 copēm stundā. Tiesa, vairāk par pusi beidzas ar nogājieniem

8.30 Nakts ir bijusi klusa ne tikai mūsējiem. Rīta svēršanas protokoli rāda daudzas nulles. Izskatās, ka C zonā mūsējiem tas būs devis iespēju pat pakāpties tabulā.

Cetrutdiena 5.00 Ir duplets mūsējiem C zonā, pārējiem pagaidām klusums. Tiek mēģinātas visdažādākās ēsmu kombinācijas, kas iepriekš šeit jau pārbaudītas.

23.00 Precizēsim vietu noteikšanas sistēmu, jo tā ir nedaudz specifiska. Komandas kopējais punktu skaits veidojas no katra pāra ieņemtās vietas savā zonā, līdzīgi kā citās makšķerēšanas disciplīnās. Savukārt pāra ieņemtā vieta savā zonā nav vis tieši saranžējot pārus pēc svara, bet gan pirmām kārtām pēc pāra ieņemtās vietas puszonā, un tikai pēc tam pēc svara. Resp. pirmās divas vietas zonā ieņem tie divi pāri, kas attiecīgi ieņēmuši pirmās vietas savās puszonās. 3-4. vietu zonā ieņem tie pāri, kas ieņēmuši otrās vietas savās puszonās. utt.

22.30 C zonā mums turpinās copes no grunts pamazām. Trīs karpiņas jau nākušas klāt.

22.00 ir rezultāti. A zonā savā zonā Jānis Placēns ar Aleksandru Bataru ir 9. vietā, B zonā Raivo Antrops ar Jānis Karlsons ir 13. vietā, un C zonā Vitālijs Nečepurenko ar Iļju Ibatuļinu 10. vietā. Tas kopvērtējumā Latvijai pagaidām dod 6. vietu! Vadībā Horvātija, mājinieki francūži otrie, trešie spāņi.

21.00 Joprojām gaidām kopējās tabulas. Tikmēr Iļjam ar Vitāliju vēl zivs.

20.00 ir mums vēl pāris zivtiņas C zonā. Un B zonā šodien mums jau 9 zivis.

17.45 pamazām komandas sāk aktīvāk domāt par nakti un barot grunti izvēlētajos copes punktos.

17.30 mūsu konkurentiem C21 Spānijai 47 kg. Viņi ķer uz visām makšķerēm ar melnām ēsmām uz zigrigiem, kamēr visi citi izmanto dažādas spilgtās krāsas. Brīziem spāniem brauc pa divām un pat pa trīs makšķerēm reizē, bet pozitīvais ir tas, ka pa visu to jezgu spāņiem varētu pietrūkt laika normāli iebarot uz nakti.

17.00 Ir mums zivtiņas arī Jānim ar Aleksandru A zonā. Cerēsim, ka maisam gals vaļā arī tur.

Jānim Placēnam ar Aleksandru Bataru pirmā karpiņa A 10 sektorā

16.50 Mūsu konkurentiem B zonā Francijai 67kg, citiem pa 20-30 kg. Savukārt C zonā mums blakus angļiem viena astotniece, vāciešiem trijnieka, leišiem divas pavisam mazas. Gaidām pirmās svēršanas tabulas, tad varēsim vairāk saprast situāciju

16.45 B zonā mums arī zigs strādā, nu jau piektā zivs. Četras jau nosvērtas, mazliet virs 16 kg summā

16.00 Jānim ar Raivo B zonā jau 4 zivis. Izdodas tās pacelt no grunts un pāri kantij.

Jānis Karlsons B5 sektorā

15.25 Paanalizējot izlozes rezultātus redzam, ka mūsu A puszonā stipro komandu ir mazāk, tikai Horvātija, Anglija, varbūt Itālija. B puszonā mums jācīnās ar Ukrainu un Franciju, arī Lietuva ir tieši blakus. Savukārt C puszonā mums pretī no spēcīgajām komandām ir Anglija, Horvātija, Itālija, Francija un Ukraina. Arī Lietuva, kas te jau vairākas nedēļas ir trenējušies. Šī laikam būtu jāsauc par nāves grupu

A zonā mums pagaidām nulle. Puiši turpina aktīvi marķēties, meklējot kādas interesantas reljefa izmaiņas. Pagaidām tādas nav atrastas, dziļums aug vienmērīgi un strauji. Copēts tiek 12 metru dziļumā ar četriem dažādu garumu zigiem

15.00 B zonā mums jau ir 2 zivis krastā, bet arī 2 nogājieni. Pagaidām grūti novērtēt konkurentu panākumus, pa kādai kāds velk, bet ne tā, ka visi un atspērušies

14.55 Mums C zonā trešā cope un visas no grunts. Izskatās, ka zigriga taktika pa dienu vēl ne visur garantē copes

14.50 Ir mums cope Raivo ar Jāni B zonā. Paliela zivtiņa

14.25 Iļjam ar Vitāliju C zonā pirmā zivtiņa krastā, tagad jau otrā cope un atkal no grunts. Tikmēr Francijai B zonā jau 9 zivis

Iļja Ibatuļins C 29 sektorā

14.00 B zonā mūsējiem cope, bet zivs ieiet kantē un nogājiens. C zonā Vitālijam ar Iļju arī beidzot pirmā cope un tā ir no grunts

Jānis Karlsons B5 sektorā

13.25 Leišiem B zonā arī pirmā zivs. Lielākā daļa komandu aktīvi baro, tikai dažas komandas joprojām ķer bez barošanas

13.15 Interesanti, ka zivis ķeras gan uz gariem zigiem, gan arī no grunts.

13.00 C zonā horvātiem duplets. Arī angļiem un leišiem pa vienai. Pa kādai zivij parādās vēl šur un tur.

12.40 Pagājušas 10 minūtes no starta un ukraiņiem B1 sektorā jau karpiņa. Uz zigriga. Ukrainu taktika ir divi kāti uz grunts un divi ar zigi. Turklāt visi vienā distancē ap 50 m.

12.10 Mūsu komandā ir precīzs lomu sadalījums. Rezervisti un spiegi norīkoti pie vadošajām komandām visos trīs sektoros, lai saprastu viņu taktiku un varētu attiecīgi operatīvi pielāgot savējo. Lai arī šeit ir aizvadītas dažas treniņu dienas, ar to ir bijis par maz pilnvērtīgas un skaidras stratēģijas izstrādei. Galvenie tās elementi ir zināmi, bet nianses- ne visas. Tādēļ no efektīva spiegu darba šoreiz būs daudz atkarīgs. Par perspektīvākajām komandām, kam tiks pievērsta galvenā uzmanība izvēlēti mājinieki francūži, kā arī Ukraina un Anglija.

Ainārs Barons kapteiņa lomā B5 sektorā, Raivo spombo.

12.05. Vairākas komandas gatavo palaišanas laukumus zigrigam. Ziga pavadas šeit plānotas 5-12 metru garas un tādas pavadas iemešana prasa attiecīgu sagatavošanos un metiena tehniku.

12.00. Zivīgās vietās komandas izvietotas cieši un viena otrai pretī šaura līča abos krastos. Makšķerēšana tālās distancēs šeit nevienam nav plānā

10.30. Mūsu komandas ir nonākušas pie sektoriem un sāk iekārtoties. No loģistikas viedokļa apstākļi ir labi, sektori viegli sasniedzami. Arī ar slīpumiem nav lielu probēlmu, vienīgi Aleksandram ar Jāni būs jāpastrādā ar akmeņu novākšanu no sektora. Toties ūdenī viņiem ir interesants reljefs, no paša krasta ir kante, tad liels dziļums, kas vēlāk iziet uz seklu (9m) plato. Arī zivju aktivitāte sektorā ir pieklājīga, karpas lec. Tiesa, tā būs līdz mirklim, kad ūdenī lidos makšķeres. Līdz tam vēl divas stundas.

Sektora iekārtošanai arī ar lāpstu nākas pastrādāt. Jānim Placēnam tā nav problēma
Jānis ar Aleksandru A 10 sektorā

Trešdiena 8.30. Ir zināmi izlozes rezultāti. Mūsu izlasei tie ir šādi. Aleksandrs Batars un Jānis Placēns būs A 10 sektorā, Raivo Antrops un Jānis Karlsons būs B5, bet Vitālijs Nečepurenko ar Iļju Ibatuļinu C29.

C29 – Vitālijs Nečepurenko ar Iļju Ibatuļinu

B5 – Raivo Antrops un Jānis Karlsons

A10 – Aleksandrs Batars un Jānis Placēns

Sektoru karte http://www.ffps-carpe.fr/Telechargements/cdm-2023/PLAN_COMPLET_INTERNE-ORGANISATION.pdf

Izlozes rezultāti, var redzēt visu valstu komandu izvietojumu

Otrdiena 20.00 Francija. Daudziem šī valsts saistās ar smaržīgiem kruasāniem vai izsmalcinātiem vīniem. Taču Francija ir arī ekstrēmo sporta veidu lielvalsts. Viens pats Monblāns vien katru gadu pulcina desmitiem tūkstošus adrenalīna meklētāju. Klinšu kāpšana, paraglaidings, nobraucieni pa kalnu upēm, lēcieni no klintīm - variantu asu izjūtu cienītājiem šeit ir daudz. Šīs valsts galvaspilsētā ik gadu startē smagākais un slavenākais no rallijiem. Arī pašu francūžu vidū daudz ir tādu, kurus patiešām var dēvēt par "cietiem" večiem.

Šogad, izskatās, francūži ir nolēmuši pievienot ekstrēmo izklaižu klāstam arī karpu makšķerēšanu. Turklāt tik spilgti, lai to pamanītu visā pasaulē. Un kas gan var būt piemērotāks iemesls šādam scenārijam par iespēju rīkot Pasaules čempionātu?

Tieši tā, šodien Francijā, Panneciere ezerā atklāts 23. Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā. Atklāšanas ceremonijā pilsētiņā Chateau -Chinon uz skatuves kāpa 32 valstu izlases - tik plaša pārstāvniecība karpu čempionātos nav bijusi nekad.

Dziedot himnu atklāšanas ceremonijā

Taču ekstrēmu šo pasākumu padara nevis milzīgais dalībnieku skaits, bet gan ārkārtīgi lielais karpu daudzums ezerā. Gan iepriekš šeit notikušās sacensības, gan treniņi pirms čempionāta vienā balsī sola to, ka šoreiz ķersies daudz un uzvarai individuālajā vērtējumā vajadzēs spēt savilkt vismaz tonnu karpu. Trīs diennakšu laikā, divatā, ar četrām rokām.

Taču arī tas vēl nebūtu nekas īpašs, ja ne ļoti specifiskie copes apstākļi. Pats ezers patiesībā ir ūdenskrātuve, kas veidota vairāku upju sateces vietā ar mērķi ierobežot plūdus Sēnas upē, kā arī nodrošināt iedzīvotājus ar elektrību un dzeramo ūdeni. Zem ūdens appludināti ir divi ciemati, divas upes un akmens tilti pār tām, ceļi un augļu dārzi. Tas viss atrodas zem ūdens virsmas un atklājas skatienam, kad ūdens šai ūdenstilpē tiek nolaists līdz visminimālākajam līmenim. Pārējā laikā šie daudzie zemūdens objekti kalpo kā labs patvērums karpām, kā arī daudzajiem šeit mītošajiem zandartiem un asariem.

Ūdens līmenis šai ūdenskrātuvē ir ļoti mainīgs. Ziemā, lietus sezonā rezervuārs tiek uzpildīts līdz augšai, bet vasarā un rudenī ūdens patēriņa rezultātā līmenis pastāvīgi krīt. Čempionāta laikā, piemēram, ir prognozēta līmeņa krišanās par 65 cm dienā. Krītoties ūdens līmenim, no ūdens atbrīvojas milzīgas teritorijas. Tieši šajā joslā arī ir izvietoti čempionāta vajadzībām iekārtotie 66 sektori. Loģiski, ka tie visi ir vairāk vai mazāk slīpi, padarot darbošanos tajos visnotaļ izaicinošu. Dažos sektoros slīpums sasniedz pat 30 un vairāk procentus, un katrs neuzmanīgs solis var nozīmēt kritienu un sekojošu ieripošanu ūdenī.

B 16 sektors. Tieši tādā slīpumā kādam no 66 šeit pārstāvētajiem sportistu pāriem nāksies cīnīties 3 diennaktis.

Jautrība turpinās arī zem ūdens, kur ezera dziļums var sasniegt 20, 30 un pat 40 metrus. Vietām milzīgais dziļums sākas jau pie paša krasta un jau pussolītis ūdenī var nozīmēt nirienu pāri galvai.

Arī pati karpu makšķerēšana šeit ir ļoti specifiska. Gan treniņos, gan sacensībās ir pierādījies, ka efektīvākais veids karpu ķeršanai diennakts gaišajā laikā ir zigrigs. Turklāt lielo dziļumu dēļ tiek sietas 7, 10 un pat 12 metru garas zigriga pavadas. Tas, savukārt, nozīmē ļoti komplicētu zivs izvadīšanas procesu, jo pavadas vienā galā ir zivs, bet otrā - gruntsmakšķeres svins. Atliek vien iedomāties, kā lai ievada zivi uztveramajā tīkliņā, ja no augšējā gredzena ārā ir trīs reizes vairāk auklas par kāta garumu. Tas viss turklāt apstākļos, kad ir jādarbojas lielā ātrumā, lieki nezaudējot dārgās sekundes. Komandu plānos ir ķert daudz, kas nozīmē arī daudz barot.

Copei ar zigrigu diennakts gaišajā laikā seko makšķerēšana no grunts naktī. Jā, naktī karpas nolaižas uz grunts un sāk aktīvi baroties. Makšķernieku piedāvātā barība tām ir ļoti nepieciešama, jo dabiskā barības bāze šeit ir ārkārtīgi skopa. Ezerā nav nekādu zemūdens zāļu, nav gliemju vai citas dabiskas barības. Grunts ir klāta ar granti un akmeņiem, uz kuriem cilvēka uzklātais galds būs tieši laikā. Tādēļ ir svarīgi, lai uz uzklātā galda pastāvīgi atrastos barība. Ja tas būs tukšs, karpas momentā dosies pie čaklākiem kaimiņiem.

Latvijas izlases delegācija šogad ir kuplāka kā jebkad agrāk

Tik daudz ir izpīpēts mūsu izlases dalībnieku galvās. Un to mums šogad ir vairāk nekā jebkad agrāk - veseli divi desmiti. Kā rāda pieredze, spiegojošu acu pāru komandā nekad nav par daudz, tādēļ šogad izlases vadība ir pielikusi papildus pūles, lai piesaistītu komandai pēc iespējas daudz palīgu. Atklāšanas ceremonijā mūsējo izskatījās patiešām daudz, un tas ir patīkami. Bet kā tas atspoguļosies rezultātos, redzēsim jau sestdien uz pusdienlaiku. Tikmēr turam īkšķus, rīt astoņos sektoru izloze.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager