Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Sacensības | 20.augusts 2022, 23:32 | 2 komentāri | 3576 skatījumi

Krīt kārtējais rekords

Nevienam makšķerniekam nav šaubu par to, cik svarīgs visā copes procesā ir tāls un precīzs metiens. Daudzi no mums jūtas šai jomā augstas raudzes speciālisti, jo prot gan pamest zem krūma pretējā krastā, gan makšķerēt karpas 150 metru distancē. Bet cik visas šīs atziņas un skaļās runas atbilst patiesībai? Nav labāka veida, kā to noskaidrot godīgā cīņā.

Starp jauniešiem arī bija sīva cīņa

Metiena attālums tiek noteikts ar optisko tālummēru

Lai noteiktu labākos metējus tālumā un precizitātē šodien, 20. augustā Pīlādžu mototrasē pulcējās karpinieki, lai sacenstos par Katran Kausu kastinga disciplīnā. Sacensību pirmajā daļā dalībnieki mērojās spēkiem tālmetienā ar “pliku” svinu, bet vēlāk – ar svinu jau kopā ar montāžu. Metieniem ar svinu bija noteikts arī minimālais pamatauklas izmērs – 0.255mm. Abās šajās disciplīnās nepārspēts palika Iļja Ibatuļins. Piemēram, metienā ar “pliku” svinu viņa sasniegtais rezultāts – 181.3 metri. Vēlāk, ar īpaši tievu auklu, atbilstoši nerakstītiem starptautiskiem tālmešanas standartiem Iļjam izdevās sasniegt pavisam fantastisku rezultātu – 204.70 m tālu metienu. Tas ir jauns mūsu valsts rekords! Tomēr tas vēl par pāris metriem atpaliek un kaimiņzemes Lietuvas rekorda. Kā Copes Lietām pastāstīja pats rekordists, tieši leišu rezultāta pārsišana ietilpst viņa tuvākajos plānos. Jāatzīmē, ka Iļjam ir ne tikai izcila metiena tehnika, bet arī atbilstoša fiziskā sagatavotība, izkopta neskaitāmās vingrošanas zālē pavadītās stundās.

Iļja Ibatuļins, uzvarētājs absolūtajā vērtējumā un jauna Latvijas rekorda tālmetienā autors (204.70 metri, ar svinu un neierobežotu auklu)

Tālmetiens ar sistēmu, svarīgākā no disciplīnām, kas visvairāk pietuvināta reālai copei. Prieks, ka uz pjedestāla viss Latvijas izlases kodols. Pēc mēneša šie puiši pārstāvēs valsts godu Pasaules čempionātā Ungārijā.

Vienlaikus ar PRO klasi sacentās arī amatieri, jaunieši un dāmas, katrā klasē nosakot labākos un piešķirot pa glītam kausam pirmajam trijniekam.

Pēc īsas atpūtas sākās Katran Kausa otrais “periods” – sacensības metiena precizitātē. Šeit dalībniekiem ar “pliku” svinu bija jātrāpa 5 m diametra apļos, kas atzīmēti 70, 90 un 110 metru attālumā. Ja tālmetiena sacensībām varēja piešķirt patiešām godīgas un sportiskas cīņas raksturu, tad metieni uz precizitāti, jāatzīst, vairāk atgādināja loteriju. Trāpīt mērķos izdevās vien retajam. Jāatzīmē, ka mērķī mešanas disciplīnā netika atļauts lietot spoles klipsi, metiena attālums bija jākoriģē “uz aci”, kas reālajā copē parasti tiek darīts samērā reti – klipsis uz spoles ir tādēļ, lai to izmantotu. Līdz ar to pat it kā labākie metēji daudzmaz varēja trāpīt vajadzīgajā koridorā, bet svins visbiežāk lidoja vai nu par tālu vai arī par tuvu. Tāpat vajadzētu atzīmēt arī to, ka šai disciplīnai neviens no dalībniekiem nebija sagatavojis piemērotu inventāru. Tika mests ar tiem pašiem tālmetiena kātiem, spolēm un auklām, kamēr pareizāk būtu bijis paķert līdzi kādu vieglākas klases rīku. Kā zināms, jo vieglāks ir kāts un spole, ko turam rokās, jo augstāka metiena precizitāte. Bez tam šo rīku derētu aprīkot ar spilgti sarkanas krāsas šoklīderi un tādas pašas labi redzamas krāsas svinu, kas lidojumā labāk ļautu koriģēt metiena distanci. Nekas, būs pamats progresam nākamai reizei.

Ēriks Tukišs trenējas ne tikai karpu copē, bet arī aktīvi nodarbojas ar krosfitu. Viņš aprēķinājis, ka gadā izdara vismaz 3000 metienus ar karpu kātu – gan makšķerēšanas sacensībās, gan individuālos treniņos.
Jau pēc paris nedēļām Ingai jāstājas uz starta Latvijas sieviešu izlases sastāvā Pasaules Čempionātā sievietēm Anglijā. “Vajadzētu vēl metrus desmit pielikt”, ir Ingas galvenā atziņa pēc šodienas.
Katran Kausā sacentās 20 karpinieki četrās klasēs un septiņās disciplīnās.

Noslēgumam var piebilst, ka šāda tipa pasākumi ir lielisks veids, kā novērtēt savu varēšanu un atklāt, iespējams, arī savas vājās vietas. Tas, kā zināms, ir pirmais solis progresa virzienā, jo metiena distance un precizitāte pirmām kārtām ir treniņa jautājums. Otra, ne mazāk brīnišķīga atziņa ir tā, ka šādi pasākumi paši par sevi jau ir veids, kā dalīties ar zināšanām, piekoriģēt pareizo tehniku un inventāru, jo viss notiek draudzīgā un savstarpēji izpalīdzīgā gaisotnē. Piemēram, sacensību noslēgumā labākais no PRO grupas Iļja Ibatuļins labprāt dalījās ar savām atziņām par pareizu metiena tehniku ar Ingu Pīlādzi – mūsu dāmu izlases dalībnieci, kam šīs zināšanas jau pēc pāris nedēļām būs vajadzīgas pirmajā Pasaules čempionātā karpu makšķerēšanā sievietēm Anglijā. Savukārt Iļja kopā ar Ēriku Tukišu un Jāni Placēnu katrs savā pārī būs atbildīgi par metieniem vīru Pasaules čempionātā, kas septembra beigās notiks Ungārijā. Gribētos ticēt, ka šodienas pasākums viņiem iedeva zināmu pārliecību par saviem spēkiem. Vismaz šajā ļoti svarīgajā modernās karpu makšķerēšanas aspektā.

 
 
[2] Komentāri | dilst | aug
 
BAigars

Rezultāti ir kaut kur pieejami? Kas cik ko aizmeta?

21.08.22 Atbildēt | Ziņot 0
Bebrs

Vēl vajadzētu slieku ātr uzspraušanas maratonu un kurš var ātrāk izraut null zīben' :D

21.08.22 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager