Vezinas dambis pirms nojaukšanas
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Jaucam dambjus | 9.novembris 2022, 15:50 | 1 komentārs | 1267 skatījumi

Arī Francijā jauc dambjus

Vezinas un La Roche Qui Boit hidroelektrostacijas aizsprosti, kas atrodas Sélunes upē (Normandijā, Francijā), ir darbojušies kopš pagājušā gadsimta 20. un 30. gadiem. Tomēr tagad šīs ūdenskrātuves ir pilnas ar nogulsnēm, nes zemu peļņu un vasarā tajās vairojas toksiskas zilaļģes. Šo iemeslu un ES Ūdens pamatdirektīvas sankciju riska dēļ Francijas valdība 2017. gada novembrī oficiāli piekrita likvidēt 36 m augsto Vezinas un 16 m augsto La Roche Qui Boit aizsprostu, un darbi sākās 2019. gada pavasarī.

“Šo šķēršļu likvidēšana palīdzēs atjaunot veselus 90 kilometrus Sélunes dabiskā tecējuma, ļaujot migrēt zivīm un brīvi aizplūst nosēdumiem, kas strauji palielinās upes bioloģisko daudzveidību,” – tā rakstīja prese 2017. gadā.

Process sākās tālajā 2009. gadā, kad valdība nolēma nepagarināt licenci šiem diviem hidroelektrostacijas aizsprostiem. Lai izprastu dažādus dambju likvidēšanas aspektus, tika izveidots starpdisciplinārs pētniecības projekts, ko koordinēja INRAE. Šī pētniecības programma darbojas no 2012. līdz 2027. gadam, un tajā ir trīs galvenās tēmas:

  • Teritorijas dinamika un šīs dinamikas trajektorijas. Galvenie jautājumi: kā iedzīvotāji, ielejas, upes un ūdenskrātuves lietotāji vērtē Sélunes ekoloģiskās atjaunošanas projektu? Kādi kritēriji ir izšķiroši tā panākumiem? Kādas izmaiņas gaidāmas lauksaimniecībā un ainavās?
  • Upes dinamika un ūdens kvalitāte. Galvenie jautājumi: kā dambju demontāža ietekmē ūdeni, nogulsnes un ķīmisko vielu plūsmas? Vai mainīsies Sélunes ģeomorfoloģija un forma?
  • Biocenoze, tās funkcionēšana un evolūcija. Galvenie jautājumi: kā dambja likvidēšana ietekmē upes un krastu ekosistēmas? Kā pārkārtosies uz sauszemes un ūdenī mītošie dzīvnieki un augi?

Pētnieki uzrauga Sélunes ielejas ekoloģisko atjaunošanos, lai fiksētu ar to saistītos fiziskos, ķīmiskos un bioloģiskos procesus un atbalstītu prognozējamās pārmaiņas sabiedrībā. Šajā programmā sadarbojas aptuveni 100 zinātnieki no 20 pētniecības laboratorijām, un tajā ir trīs posmi:

  1. 2012–2018: pirmsnojaukšanas posms (iepriekšējie novērtējumi un rezervuāra nosusināšanas novērtējums)
  2. 2019–2022: nojaukšanas posms (tiešs likvidēšanas novērtējums un iespējamo izmaiņu prognoze)
  3. 2022–2027: fāze pēc nojaukšanas (ekoloģiskā atjaunošana)

Tāpat kā jebkurā jaunā darbā arī šeit tiek gūta pieredze, ko izmantot nākamajā projektā. Šajā gadījumā īpaši interesanta šķiet vietējās sabiedrības līdzdalība. Lai gan nojaukšana rit pilnā sparā, šejienes iedzīvotāji joprojām stipri iebilst pret šo procesu. Viņi vēlas saglabāt dambja ūdenskrātuvi un uzskata, ka nav pietiekami iesaistīti darbu plānošanā un norisē. Kaut arī projekta organizatori ir pielikuši pamatīgas pūles, lai komunikācija ar sabiedrību būtu veiksmīga, vietējie iedzīvotāji joprojām nejūtas gana iesaistīti.

Vai nostāja būtu citāda, ja būtu pieliktas lielākas pūles, lai atvieglotu saziņu un mērķtiecīgāk kliedētas cilvēku bažas? Vai īpaši izraudzīta persona saziņai ar saistītajām pusēm būtu ko mainījusi? Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem un mācītos turpmākajiem projektiem, atbilstoši Sélune River zinātniskajai programmai joprojām tiek veikti pētījumi par šiem jautājumiem.

Vezinas dambis

Vezinas dambis pirms nojaukšanas

2021. gada 14. janvāris. Brīvi plūstoŠA Sélune vietā, kur agrāk atradās Vezinas dambis

Vezinas aizsprosts un tā pēdējās atlikušās konstrukcijas šobrīd ir pilnībā likvidētas. Nojaukšana tika pabeigta 2020. gada ziemā. Upe pamazām atgriežas savā sākotnējā tecējumā, pakāpeniski atjaunojas veģetācija krastos, kas tika renovēti visā vecās ūdenskrātuves platībā. Attēlos, kas tapuši 2021. gada sākumā, redzama pirmā veģetācija upes krastos virs Vezinas dambja vietas pēc pilnīgas tā likvidācijas.

La Roche Qui Boit dambis

La Roche Qui Boit dambis

2021. gada 14. janvāris. Krastus pie Pont de la République, kas atrodas virs vecās ūdenskrātuves, atkal klāj veģetācija. Pazeminoties ūdens līmenim, virs tā parādījās šis vēsturiskais tilts

Pirmie darbi La Roche Qui Boit aizsprosta ekspluatācijas pārtraukšanai tika veikti jau 2020. gadā un drīzumā tiks pabeigti. Mērķis bija uzsākt līmeņa pazemināšanu ūdenskrātuvē līdz 2021. gada vasaras beigām. Tam sekoja darbs ar nosēdumiem. Vienlaikus veikti pirmie konstrukcijas pārrāvumi un dambja atvēršana, kas nozīmē, ka lašiem jau šajā ziemā vajadzētu brīvi peldēt uz Sélunes augšteci. Nojaukšanu plānots pabeigt līdz 2022. gada beigām.

avots: programme-selune.com

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Sanders

Šādi iesākuši viņi varētu turpināt ar Daugavu.

12.11.22 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager