Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Karpu lietas | 15.novembris 2022, 21:04 | Komentēt | 1322 skatījumi

Kas tev jāzina par granulām karpai

Lielas un mazas granulas, taukainas un sausas, tumšas un gaišas un pat ar dažādām garšām un smaržām. Kā šajā milzīgajā sortimentā neapjukt? Šajā nosaukumu, zīmolu un veidu virpulī! Savā rakstā es centīšos izcelt svarīgākos kritērijus kompetentai pareizo karpu granulu izvēlei un galvenos to izmantošanas veidus.

GRANULU IZGATAVOŠANAS METODES

Sākšu es ar granulu ražošanas metodēm. Ja neņem vērā visas mūsdienu ražošanas fīčas, var nodalīt 3 galvenās metodes: presēšana, rullēšana un ekstrūzija (kam seko granulu veidošana).

Labākais rūpnieciskais veids

Vislabākie rādītāji ir granulām, kuras izgatavotas pēc jaunākās metodes, t.i., tehnoloģiskajā procesā, ko sauc par ekstrūziju. Tajā tiek izmantota gan augsta spiediena, gan īslaicīga termiskā (t.i., augstas temperatūras) apstrāde. Personīgi es uzskatu, ka nākotne pieder tieši šai metodei. Lieta tāda, ka šādas granulas ar optimālu iekšējo struktūru nevis šķīst ūdenī, lēnām it kā sadaloties “putekļos”, bet vienkārši kļūst mīkstas. To vienīgais trūkums ir augstās izmaksas sakarā ar dārgu iekārtu iesaistīšanu ražošanas procesā un diezgan lieliem tēriņiem par enerģiju.

Labākais mājražošanas veids

Gatavojot granulas savām rokām (mājās), piemērotākā metode būs presēšana. Tas ļauj iegūt vienkārši lielisku produktu, pielāgotu tieši savam makšķerēšanas stilam un vietai. Paštaisītās granulās var iekļaut visdažādākās sastāvdaļas un tādā veidā panākt, ka tās atšķiras, piemēram, no konkurentu piedāvājuma.

Taču vai tiešām ir vērts iespringt uz savu granulu izveidi, ja veikala plauktā ir tik plaša izvēle? Sevišķi, ja runa ir par ikdienas copes sesijām?

POPULĀRĀKIE VEIDI

LO peletes No angļu valodas – Low Oil jeb zems eļļu un tauku līmenis.

Tās ir granulas, kuru sastāvā ir minimāls daudzums eļļu un tauku. Tās nesatur zivju miltus. Būtībā tās sastāv no diētiskām augu izcelsmes olbaltumvielām. Nelielā eļļu un tauku satura dēļ šis variants ir optimāls faktiski visiem gadalaikiem, tai skaitā aukstam ūdenim. LO granulas lēni uzsūc mitrumu, kas ļauj tām nesadrupt sīkos gabaliņos, kurus noteikti apēstu raudas vai citas nevēlamas baltās zivis. Man personīgi tas ir ļoti svarīgi! Jo es veidoju barību karpām, nevis kādām citām sugām.

Kopumā es iesaku LO granulas kā vienu no uzticamākajām sastāvdaļām daudzkomponentu barības maisījumiem.

HD peletes No angļu valodas – High Digestibility jeb augsts sagremojamības līmenis.

Kā jau var nojaust no paša nosaukuma, tās ir granulas, kuru sastāvā ir pareizi izvēlētas un karpas organismam viegli sagremojamas sastāvdaļas. Viegla sagremojamība nozīmē to, ka karpas var apēst samērā daudz šādas barības, salīdzinoši ātri to pārstrādāt un tāpēc jau pavisam drīz gribēt ēst atkal. Parasti HD granulas satur daudz olbaltumvielu un citu ļoti noderīgu komponentu ar augstu uzturvērtību. Šo granulu papildu priekšrocība ir to lieliskā pievilcība, ko rada pārtikas aromatizētāji. Es diezgan bieži vienlaikus izmantoju vairāku diametru HD granulas.

HNV peletes No angļu valodas – High Nutrition Value jeb augsts uzturvērtības līmenis.

Tāpat kā HD gadījumā arī te jau pēc nosaukuma kļūst skaidrs, ka šīs granulas atšķirībā no pārējām karpām ir visnoderīgākās. Tas nozīmē, ka tajās ir daudz viņu dievināto olbaltumvielu.

Belachan, Green Alga un GLM Carp peletes Šie arī ir lieliski karpām sagremojami maisījumi, kas satur daudz olbaltumvielu, daudz dabisko elementu un lielāku īpašo atraktantu devu. Tieši tāpēc nogrimuši šie barības veidi barošanās signālu raida daudz ātrāk nekā pārējie. Tos var izmantot praktiski visu gadu gan vienus, gan kombinācijā ar cita veida granulām.

Hemp peletes

Šī veida granulas es gribētu izcelt īpaši. Neskatoties uz to, ka to ražošanas tehnoloģija neatšķiras no citām, to sastāvs ir vienkārši lielisks! Šajā barībā papildus aminoskābju, zivju miltu un maltu kaņepju kompleksam ir noderīgi vitamīni un minerālvielas. Tāpat ir arī polinepiesātinātās taukskābes omega 3, 6 un 9, kas iegūtas no kaņepju eļļas. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tieši šis sastāvs zivis baroties stimulē īpaši. Iesaku HEMP biežāk iekļaut vispārīgajā karpu ēdienkartē.

3 PAMATA GRANULU KOMBINĀCIJAS

Stāstot par to, kas ir granulas, kā tās tiek ražotas un kādi veidi sastopami, par savu pienākumu uzskatu pieminēt arī kombinācijas, kurās tās var izmantot. Vispār par tādu karpu barības veidu kā granulas var runāt ļoti, ļoti ilgi, taču šoreiz iesācējiem šajā copē minēšu 3 galvenos piemērus, kā barības programmā kombinēt granulas ar granulām.

Kombinācija – Pavasaris

Ņemot vērā, ka ūdens temperatūra agrā pavasarī ir diezgan zema un karpu apetīte vēl ir slikta, vēršu tavu uzmanību uz šādu barības maisījumu:

  • Hemp peletes (4 vai 7 mm) – 30%,
  • LO peletes (4 vai 7 mm) – 20%,
  • Green Alga (4 vai 7 mm) – 20%,
  • HD peletes (4 vai 7 mm) – 10%,
  • sasmalcinātas granulas – 10%,
  • sasmalcinātas boilas – 10%.

Šo sastāvu (procentos) es nosacīti sauktu par sauso daļu. To var droši lietot gan vienu pašu, gan ar graudaugiem (kukurūzu, graudiem, riekstiem utt.), gan ar dažādiem šķidrumiem.

Starpsezonas kombinācija

Manuprāt, šis ir labākais variants gan vēsam ūdenim (bet ne aukstam), gan saules labi uzsildītam. Tā sastāvs:

  • HD peletes (4 vai 7 mm) – 25%,
  • Hemp peletes (4 vai 7 mm) – 25%,
  • Belachan (4 vai 7 mm) – 15%,
  • GLM Carp peletes (7 mm) – 15%,
  • Green Alga (4 mm) – 10%,
  • grieztas boilas – 10%.

Līdzīgi kā iepriekšējais, arī šis variants ir sausā daļa, ko var izmantot gan atsevišķi, gan ar graudu maisījumiem, gan ar šķidriem elementiem. Tomēr, paaugstinoties ūdens temperatūrai, ir jāpalielina granulu izmērs (diametrs). Karstā vasarā ir svarīgi noregulēt barības maisījumu, pievienojot noteiktu daudzumu eļļu un būsteru.

Big Fish

Kā trešo granulu kombinācijas variantu vēlos izcelt Big Fish, kas domāts trofeju copei. Droši zinu, ka daudziem karpu makšķerniekiem mūsdienās vairs neinteresē tikai noķerto zivju skaits. Viņiem biežāk ir svarīgas lielo zivju medības. Turklāt gadu no gada tiek rīkots arvien vairāk turnīru, kur galvenais rezultāts ir nevis zivju kopējais svars, bet, piemēram, piecas vai vairāk lielu karpu. Šādos gadījumos ideāla kombinācija ir:

  • HNV peletes (7 vai 10 mm) – 30%,
  • Belachan (7 vai 10 mm) – 30%,
  • Hemp peletes (7 vai 10 mm) – 15%,
  • GLM Carp peletes (7 mm) – 15%,
  • veselas boilas – 10%.

Lielām, nopietnām zivīm ir jāizmanto ļoti barojošas granulas, un, kā liecina prakse, zivis noteikti atbildēs uz šāda veida kārumu. Taču nenāk par ļaunu nostiprināt minēto sastāvu vai nu ar kaņepju (Hemp oil), vai laša eļļu (Salmon oil).

Noslēgumā vēlos precizēt, ka tie ir tikai klasiskie barības maisījumi. Burtiski katrai individuālajai karpu copes sesijai vai sacensībām noteikti būs vairāki force majeure izņēmumi. Tās ir tik smalkas nianses, kuras var aprēķināt tikai ar pietiekamu zināšanu līmeni un pieredzi karpu ķeršanā. Noteikti iegūsti zināšanas un vairo pieredzi! Tas palīdzēs tev izstrādāt visprecīzāko taktiku, lai sasniegtu augstākos rezultātus karpu makšķerēšanā.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager