Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Karpu Lietas | 10.jūnijs 2024, 14:17 | Komentēt | 964 skatījumi

KD pavada ne tikai senioriem

Kad ir jāver vaļā copes triku maiss, ir laiks vilkt ārā tieši šo pavadu. Izgatavot KD pavadu ir vienkārši, bet tā ir patiesi efektīva, pateicoties agresīvajam āķa leņķim. Par vienu no saviem favorītiem pavadu jomā stāsta Vilnis Ķiepis.

Pats es KD pavadu izmantoju ļoti bieži, tomēr tā nav vienīgā pavada manā penālī. Es tās pielāgoju atbilstoši apstākļiem. Mans mērķis ir vienmēr makšķerēt pēc iespējas daudzveidīgāk, lai cope nekļūst par vienveidīgu desu.

KD pavadas materiāli

  • Pavadiņu materiāls – 20–30 lb
  • Curve shank tipa āķis – 6. izmērs
  • Pretsavērpšanās konuss (anti tangle sleeve)
  • Ēsmas stoperis
  • Atsvari pavadai (Tungsten Hooklink Sinkers, materiālam bez pārklājuma)
  • Volframa pasta vai svina skrots (materiālam ar pārklājumu)

Nepieciešamie instrumenti

  • Šķērītes
  • Āķis
  • Multi Rig Tool mezglu savilkšanai
  • Multi Rig Tool pavadas pārklājuma noņemšanai
  • Adata ēsmas uzvēršanai un mezglu izveidei (Bait Needle)

Darbības princips

Šajā pavadā pārsteidzošais ir tas, ka āķis pēc iedzelšanās zivs lūpā ieņem pavisam citu pozīciju nekā jebkuras citas pavadas gadījumā. To galvenokārt nosaka mata sākumpunkts uz āķa kātiņa – tas atrodas tuvu āķa cilpai. Tāpēc āķim ir tendence iesēsties zivs lūpā neprognozējamā vietā. Iedzelšanās parasti notiek brīdī, kad zivs cenšas izspļaut ēsmu.

Starp citu, KD pavada tika izgudrota peldošo esmu prezentācijai. Tomēr ar to veiksmīgi var makšķerēt, arī izmantojot sniegavīra tipa ēsmu. Protams, arī sabalansētu neitrālas peldamības grunts ēsmu. Iemesls tam ir vienkāršs – tiklīdz karpa paņem ēsmu, pirmā no grunts tiek pacelta āķa cilpa. Tas nostāda āķi tieši pareizajā pozīcijā, lai efektīvi iecirstos.

Precīza prezentācijas balansēšana

Vēlies kvalitatīvi nomaskēt prezentāciju? Tad ieteicams papildu atsvars apmēram 4 cm no āķa, kas pašu pavadu cieši piespiedīs pie grunts. Šim nolūkam es izmantoju volframa pastu vai volframa Hooklink Weight. Šis nelielais papildu svars pozitīvi ietekmē arī āķa sagriezšanos karpas mutē. Paņem ēsmu starp īkšķi un rādītājpirkstu un pārliecinies pats.

KD pavadas lieliskākā īpašība ir tā, ka to var izmantot gan popapiem, gan parastajām ēsmām. Tas šo pavadu padara daudzpusīgu.

Izmantojot popapu vai vafteri. Lai makšķerētu ar popapu kā mata ēsmu, KD pavada ir pareizi jāizbalansē. Es to daru, piestiprinot svina skroti vai volframa pastas gabaliņu uz mata cieši zem popapa. Tāpat popapu var apgraizīt, bet atceries, ka, veicot šādu manipulāciju, tu sabojā popapa ārējo kārtu, un tas, uzsūcot ūdeni, pamazām zaudēs celtspēju. Vafterim papildu atsvaru uz mata pievieno tikai tad, ja tas cenšas pacelt āķi no grunts. Gatavā izbalansētā pavadā āķim jāatrodas horizontāli – guļus uz grunts.

Izmantojot sniegavīru. Ja izvēlies sniegavīra prezentāciju, sistēma pati par sevi jau ir labi līdzsvarota. Man patīk, ja popapa izmērs ir tāds pats kā grimstošajai boilai. Šādā versijā kombinācija ir labi līdzsvarota. Jāatceras gan, ka atšķirīgiem ražotājiem vienāda izmēra popapiem var būt dažāda celtspēja.

Lietojot grimstošu mata ēsmu. Arī strādājot ar grimstošu boilu, mata sākumpunktam ideālā versijā jābūt uz grunts. Citiem vārdiem sakot – boilai ir jāatrodas uz grunts ar stoparu uz augšu. Vienkāršākais veids, kā to panākt, ir papildināt āķa ēsmu ar peldošu mākslīgo kukurūzu vai mazu peldošu kukurūzas formas stoparu. Šai mākslīgajai ēsmai ir laba peldspēja, bet tā nemainīs grimstošās boilas garšu.

Kā izveidot KD pavadu?

No pareiziem materiāliem to izdarīt ir ļoti viegli. Noteikti priekšroka dodama elastīgam materiālam – tas nodrošina āķim lielāku kustības brīvību, atvieglojot pareizu nokrišanu uz grunts.

1. Vispirms nogriez apmēram 40 cm pavadu materiāla. Ar vai bez pārklājuma – vadies pēc makšķerēšanas apstākļiem.

2. Vienā galā izveido nelielu cilpu stoparam. Vari vienkārši izmantot astotnieka mezglu.

3. Pēc tam ar ēsmas adatu uzvelc āķa ēsmu uz pavadas materiāla. Tādā veidā pirms āķa piesiešanas var precīzi noteikt mata garumu.

Es pats atstarpi starp ēsmu un āķi nosaku, novelkot iedomātu līniju perpendikulāri āķa kātiņam. Ja šī līnija pieskaras āķa ēsmas augšdaļai un pēc tam nonāk starp dzeloni un atskabargu, viss ir kārtībā. Nedaudz garāks mats, protams, nav problēma. Īsāks arī ne, bet tad jāizmanto peldošā ēsma.

4. Tāpat kā vairumā pavadu, āķis tiek piesiets ar bezmezgla mezglu. Otru materiāla galu izver caur āķa cilpu (šajā gadījumā 6. izmēra Curve tips). Tad sešas reizes aptin ap āķa kātiņu, līdzīgi parastam bezmezgla mezglam. Tagad seko interesantākais! Turot matu nost no āķa kātiņa, pēc šiem sešiem vijumiem vari aptīt vēl 3 papildu vijumus zem mata. Tagad skaidri redzams, ka šie trīs papildu vijumi atgrūž matu no āķa kātiņa.

5. Pēc tam divas vai trīs reizes aptin atpakaļ āķa cilpas virzienā un izbāz materiāla galu caur āķa cilpu no augšas. Tas rada tā saukto līniju izlīdzināšanas efektu, un āķis labāk sagriezīsies un iecirtīsies zivs lūpā.

6. Ja vēlies, uz āķa cilpas vari uzvilkt nelielu, ap 7 mm garu termo caurulīti. Bet tas nav obligāti.

7. Visubeidzot otrā materiāla galā, izmantojot to pašu astotnieka mezglu, izveido lielāku cilpu, lai pievienotu ātrajai sakabei pie pamata montāžas.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager