Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Bauskas Dzīve | 8.oktobris 2017, 00:48 | 2 komentāri | 2777 skatījumi

Ar ālantu mazuļiem papildinātas Mūsa un Mēmele

Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība (BMMB) ar Zivju fonda un novada domes līdzfinansējumu Mūsā un Mēmelā ielaidusi 4600 vienvasaras ālantu mazuļus.

BMMB katru gadu vimbu makšķerēšanas licenču naudu cenšas atgūt, pavairojot zivju resursus Zemgales upēs. Šogad neparasto klimata apstākļu un tam sekojošā augstā ūdens līmeņa dēļ radās problēmas, informē biedrības priekšsēdētājs Valērijs Gabrāns.

Ālanti, kas vēl ne tik senā pagātnē bija samērā bieži makšķernieku lomos Mūsā un Mēmelē, pēdējos gados ir kļuvuši par retumu. Ālanti ir lielāki nekā vimbas, tie augstu vērtēti kā cienījami pretinieki makšķerniekiem un gardums virtuvē.

«Ālantu mazuļu ielaišana upē ir daļa no kopējās ieceres arī šogad bagātināt Lielupes baseina ūdeņus ar zivju resursiem. Pagājušajā gadā mūsu lielāko upju ūdeņi tika papildināti ar ievērojamu daudzumu līdaku mazuļu. Šogad tie brangi paaugušies un jau purinās makšķernieku āķus Mūsā un Mēmelē,» stāsta V. Gabrāns.

Makšķerniekiem gan jāņem vērā, ka līdacēni, kas īsāki par pusmetru, jālaiž atpakaļ upē. Pagājušajā gadā piegādātie līdacēni bija labas kondīcijas un pirkti ar izdevīgiem noteikumiem. Zivju mazuļus piegādāja «Rūjas zivju audzētava».

Arī šogad iepirkumā bija noslēgta vienošanās par ālantu mazuļu piegādi. Tiesa, zivju dīķu akvakultūras procesi, līdzīgi kā lauksaimniecībā, ne vienmēr ir ar garantētiem rezultātiem. Klimatiskie pārsteigumi, slimības un kaitēkļi summējoties var pilnībā iznīcināt trauslo zivju inkubācijas un mazuļu izaudzēšanas procesu. Audzētavai šogad gadījās «neraža», un ālantu mazuļu piegāde tika atteikta.

«Pēc ilgstošiem alternatīvas piegādes meklējumiem ālantu mazuļus izdevās nopirkt tikai Daugavpils puses zivju audzētavā, diemžēl nepilnā apjomā. No paredzētā 21 tūkstoša ielaisti tikai 4,6 tūkstoši. Tomēr tas ir vairāk nekā nekas. Līdz 1. novembrim var vēl sameklēt kādu citu ālantu mazuļu piegādātāju, taču Latvijā un kaimiņvalstīs šo saimnieciski vērtīgo zivju mazuļi šogad teju nav pieejami. Jācer, ka nākamgad izdosies labāk, jo biedrība atkal gatavos projekta pieteikumu ālantu resursu papildināšanai,» ziņo V. Gabrāns.
Ālantu mazuļi Mūsā izlaisti Gailīšu pagasta Uzvarā, Mēmelē – Bauskā.

FOTO: Biedrībai papildināt upes ar zivīm palīdzēja Gailīšu pagasta pārvaldes vadītājs Aleksandrs Gurkovskis.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Emiils

kapeec ne gauja?

08.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
kutis

Tāpēc ka Gauja netek caur Bausku.:)

09.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager