Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 14.jūlijs 2020, 22:31 | 1 komentārs | 2518 skatījumi

Par drošību uz ūdens. Vestes

Nedaudz par likuma prasībām.

Ministru kabineta noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos nosaka, lūk, ko.

3.15. glābšanas veste – rūpnieciski ražota veste, kas paredzēta personas noturēšanai uz ūdens.

– Tas nozīmē, ka LR likumdošana nenosaka, kādām prasībām vestei jāatbilst, tas paliek katra paša ziņā – turēt vesti laivā tikai ķeksīša pēc vai tomēr izvēlēties drošu, sertificētu variantu.

16. Kuģošanas līdzekļa vadītājs ir atbildīgs par visu to personu drošību, kas atrodas kuģošanas līdzeklī.

– Tas nozīmē, ka jāparūpējas par to, lai glābšanas vestes kuģošanas līdzeklī būtu atbilstošā skaitā un pieejamas visiem.

18. Kuģošanas līdzekļa vadītājs nodrošina, lai persona, kas atrodas kuģošanas līdzeklī un ir jaunāka par 12 gadiem, pārvadāšanas laikā ir ietērpta atbilstoša izmēra glābšanas vestē.

– Šis punkts tiek pārkāpts visbiežāk. Bērniem vestei ir jābūt uzvilktai. Šeit gan jautājums ir ne tikai par likuma prasībām, bet arī par veselo saprātu. Man, piemēram, savai meitai nav jāatgādina, ka vestei jābūt mugurā jau pirms iekāpšanas laivā. Svarīgi ir pievērst uzmanību tam, lai veste būtu atbilstošā izmērā: ja būs par lielu, tad, iekritis ūdenī, bērns no tās vienkārši izslīdēs ārā; ja būs par mazu, tad traucēs kustēties, un mazais gribēs to ātrāk novilkt.

95. Personai, pārvietojoties ar ūdensmotociklu, burājot ar vējdēli, nodarbojoties ar ūdens slēpošanu vai līdzīgiem ūdens sporta veidiem, jābūt ietērptai glābšanas vestē.

– Mēs ne tikai makšķerējam, bet mēdzam arī atpūsties pie ūdens, tāpēc ņem vērā, ka glābšanas veste ir obligāta arī citas izklaidēs.

Kuģošanas līdzeklī obligāti jābūt vienam glābšanas riņķim vai pakavam, izņemot airu laivām ar garumu līdz 4 metriem.

– Tātad katrai cienījamai motorlaivai ir jābūt aprīkotai arī ar glābšanas riņķi. (Glābšanas riņķis ir rūpnieciski ražots un paredzēts cilvēka noturēšanai uz ūdens.) Lai ekonomētu vietu, var izmantot arī automātisko variantu – modeli, kas vajadzīgo formu iegūst, tikai nokļuvis ūdenī. Viens no šādiem variantiem ir Baltic Life Saver. Tas aizņem maz vietas un tai pašā laikā vajadzības gadījumā būs ērti izmantojams.

Kā ir dzīvē

Šīs ir tās prasības, ko mums uzliek likums, bet vajadzētu padomāt arī par reālo dzīvi. Piemēram, es pats esmu redzējis, ka glābšanas vestes laivā ir, tikai ieslēgtas aiz divām atslēgām zem klāja. Viss jau labi, likumā noteiktais ir izpildīts, bet nez kā šīs vestes palīdzēs, ja tiešām gadīsies bēda.

Tāpat gandrīz katru gadu dzirdam par nelaimēm, kas notiek lašu ķeršanas laikā. Diemžēl brīžos, kad upei aizsalst krasti, bet vidus ir vaļā un spiningošana notiek, stāvot uz šīs ledus malas, pastāv patiess risks, ka vari ielūst un tad jau nonākt aukstā un spēcīgā straumē.

Vēl ziemā, strādājot no ledus, nereti esam tērpušies vienkāršā kombinezonā. Taču arī šādā ekstrēmā krasta copē es ieteiktu vilkt peldošu apģērbu. Kā piemēru varu minēt pie mums jau ļoti populāro Grayling Flagman, kas ir gana ērts, lai kustētos pa krastu, un tai pašā laikā ar pietiekami lielu celtspēju, lai noturētu tevi virs ūdens un neļautu pakļūt zem ledus.

Vēl viens risinājums, ko pats pārbaudīju pavisam nesen, – Baltic Sandhamn. Tā ir peldoša drošības veste, kuras audums atgādina pavisam parastu apģērba gabalu. Tā ir mīksta un nemaz netraucē kustībām, bet tai pašā laikā tai ir 50 N jeb ņūtonu celtspēja, un tā atbilst EN ISO 12402 standartam. Zinu vairākus kolēģus, kas to sākuši izmantot, arī copējot no laivas, kā papildu apģērba gabalu vēsā laikā.

Kam pievērst uzmanību pirms iegādes

Vestes izmēram. Tā nedrīkst būt pārāk brīva, jo tādā gadījumā, iekrītot ūdenī, pastāv risks, ka tu vienkārši izslīdēsi laukā. Jāatceras arī, ka svara rādītājs uz vestes ir vairāk informatīvs, jo katrs tomēr esam savādāks, un ar vienādu svaru garums var dramatiski atšķirties. Tāpēc pirms pirkšanas noteikti vesti vajag uzmērīt.

Atbilstība ISO standartiem. Šis būs labākais rādītājs, vai ražotājs ir uzticams un vai veste tiešām veiks paredzēto funkciju. Pievērs uzmanību, vai prece atbilst EN ISO 12402.

Ja pērc vesti jaunākajiem ģimenes locekļiem, apskaties, vai tai ir apkakle un siksnas uz pleciem. Apkakle nodrošinās to, ka pēc nokļūšanas ūdenī veste bērnu apgriezīs ar seju uz augšu un pasargās no šļakatām, savukārt siksnas ļaus tev viņu ērti satvert un izvilkt.

Ne mazāk svarīgi ir arī, lai veste būtu arī praktiska, un pievērs uzmanību arī izskatam. Pēc manas prakses – ja cilvēkam veste patīk, tad nav jāatgādina par tās uzvilkšanu, kāpjot laivā. Makšķernieku vidū ir ļoti populārs modelis – Baltic Fisherman – šī ir drošības veste, aprīkota ar vairākām kabatām, un ir ne tikai droša, bet arī praktiska.

Starp citu! Tiek ražotas glābšanas vestes arī mājdzīvniekiem. Ja savu mīluli labprāt ņem līdzi laivā, tad parūpējies arī par viņa drošību! Baltic piedāvā veselu mājdzīvniekiem domātu sēriju.

Kompakts variants, ja negribas laivā vadāt līdzi glābšanas riņķi vai pakavu
Glābšanas veste mājdzīvniekiem

Iedalījums pēc celtspējas

Svarīga lieta, kam vajadzētu pievērst uzmanību, ir celtspēja. To apzīmē ar N jeb ņūtoniem, un šis rādītājs informē par to, ar kādu spēku veste cels tevi uz augšu. 1 N = 0,10197 kg, attiecīgi veste ar 100 N ūdenī iekritušu cilvēku cels aptuveni ar 10 kg spēku.

1. Drošības vestes ar celtspēju no 30 līdz 50 N – tādas veiks tikai palīgfunkciju un nav uzskatāmas par glābšanas vestēm. Piemērotas cilvēkam, kas māk peldēt un parasti tiek izmantotas, nodarbojoties ar dažādiem ūdens sporta veidiem.

2. Glābšanas vestes ar celtspēju no 100 N – tā jau uzskatāma ar glābšanas klasi. Piemērotas cilvēkiem, kas neprot peldēt, ar nosacījumu, ka tiek izmantotas salīdzinoši mierīgā ūdenī.

3. Glābšanas vestes ar celtspēju virs 150 N – šādas ir izmantojamas arī ārējos ūdeņos un pasargās no noslīkšanas arī bezsamaņas stāvoklī. Šādi modeļi atrodas arī komerciālajos kuģos.

Kāda veste vajadzīga tev – lem pats. Protams, visērtāk kustēties ir drošības vestēs, tās vismazāk traucē makšķerējot, taču, ja neesi pārliecināts par savu peldētprasmi, tad labāk izvēlēties ar lielāku celtspējas rādītāju. Kā piemēru varu minēt Baltic ražoto automātisko glābšanas vesti Delta GP. Tā ir ļoti ērta un pēc iekrišanas ūdenī pati piepūtīsies, un nodrošinās 150 ņūtonu celtspēju (!), kas ir vairāk nekā nepieciešams.

Vienkārša paskata veste, kas ir uzskatāma par drošības vesti. Tā būs ne tikai praktiska, bet arī ērta un glīta. Turklāt vēsākā laikā to var izmantot arī siltuma uzturēšanai

Īpaši makšķerēšanai domāta glābšanas veste. Aprīkota ar pārdomātām kabatām
Hibrīdveste

Iedalījums pēc automātiskuma

Automātiskās – makšķerniekiem ērtākais un drošākais risinājums. Veste piepūtīsies tikai tad, kad nonāks kontaktā ar ūdeni, tādējādi netraucēs spiningot. Parasti šādiem modeļiem ir ļoti augsts celtspējas rādītājs – virs 100 N. Tāpat jāņem vērā, ka automātiskā veste piepūšoties uzreiz tevi apgriezīs ar seju uz augšu, pat ja būsi zaudējis samaņu vai guvis kādu traumu.

Tiesa, šādas vestes gadījumā jārēķinās ar dažām niansēm. Reizi gadā to jāved pārbaudīt pie sertificēta dīlera. Šāda kontrole ir nepieciešama nevis tāpēc, ka kaut kas var nenostrādāt, bet gan tāpēc, ka piepūšanas mehānisms ar laiku uzsūc gaisa mitrumu, un pastāv risks, ka veste izšaus pati no sevis. Tāpat šādus modeļus nevajadzētu glabāt vietā, kur var piekļūt ūdens, – arī tad ir risks, ka veste piepūtīsies pati no sevis. Es vairākus gadus lietoju automātisko vesti un varu droši apgalvot – lietus dēļ tā neizšaus (lai gan esmu dzirdējis šādu mītu). Ventilis, kas nodrošina piepūšanos, ir novietots tā, ka no pleciem tekošais ūdens tam nevar piekļūt.

Šādām vestēm cena svārstās no 60 līdz 200+ eiro, bet pēc pieredzes varu ieteikt Baltic ražotās, kas atbilst visiem ISO standartiem, kā arī atrodas saprātīgā cenu diapazonā (ap 90 eiro).

Cietās vestes – visiem ierastais tips, tādas tagad pieejamas visās laivu bāzēs, ja izmanto laivu īres pakalpojumu, bet jāņem vērā, ka šis variants nav ērts lietošanā – vestes ir apjomīgas un ierobežo kustības. Tāpēc iesaku vienreiz nenožēlot saprātīgu naudas summu un iegādāties ērtu labas kvalitātes glābšanas vesti. Tici man – šāds ieguldījums noteikti atmaksāsies un padarīs makšķerēšanu drošu un ērtu.

Šīs vestes nav nepieciešams kā īpaši pārbaudīt, pilnīgi pietiek ar vizuālu apskati, vai siksnas un audums nav mehāniski bojāts un vai darbojas visi stiprinājumi. Nekādā gadījumā nevelc bojātu vesti.

Hibrīdvestes jeb drošības vestes ar automātiskā tipa elementiem. Tās parasti izmanto ekstrēmā ūdens sporta piekritēji, un īstu lietojumu tām makšķerēšanā neredzu.

Neaizmirsti mūžseno patiesību – drošība pirmajā vietā!

@Elvijs Meisters

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.75 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Skat
Skat :

Vai kāds zin, kur automātiskajām vestēm iespējams uztaisīt apkopi LV?

07.03.23 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager