Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 5.maijs 2021, 11:48 | Komentēt | 2574 skatījumi

Vēlreiz par polarizētām brillēm

Polarizētās brilles

Polarizētās ir brilles, kuru lēcās ir iestrādāts vertikālu gaismas viļņu filtrs. Tiešie gaismas stari ir vertikāli orientēti viļņi, un tos šīs brilles laiž cauri. Savukārt atstarotā gaisma ir horizontāli gaismas viļņi, un tos polarizētās brilles cauri nelaiž. Mums, makšķerniekiem, visvairāk dzīvi bojā no ūdens atstarotā saules gaisma, un tieši to polarizētie modeļi arī bloķē. Ar šādām brillēm mēs daudz labāk redzam zivis, ūdensaugus, akmeņus un visu pārējo, kas slēpjas zem ūdens virsmas.

Ne mazāk būtiski ir tas, ka spēcīgais no ūdens atstarotās gaismas daudzums negatīvi ietekmē redzi, liek pārāk daudz sasprindzināt skatienu, un nereti tieši šī iemesla dēļ var piemesties galvassāpes, nogurums un kāda nervu kaite. Līdz ar to – patiešām – polarizētas brilles ir pareizā makšķernieka izvēle, turklāt jebkuros apstākļos.

UV staru filtrs

Pirmais aspekts, par kuru nedrīkst aizmirst, izvēloties saulesbrilles, ir UV filtrs. Labām saulesbrillēm neatkarīgi no tā, vai tās ir polarizētas vai ne, ir jānodrošina 100% aizsardzība no UVA un UVB stariem, kas ilgtermiņā negatīvi ietekmē acis un redzi. Tie ir tie paši stari, kas veicina iedeguma rašanos ādā. Var likties, ka tie ir pat visnotaļ noderīgi, vismaz D vitamīna sakarā, bet, lūk, acīm nav labi nemaz, tieši otrādi. Tāpēc aizsardzība ir obligāta.

Lēcu krāsa

Faktors, kam pilnīgi noteikti ir vērts pievērst uzmanību, izvēloties polarizētās brilles, ir lēcu krāsa. Tās mēdz būt dažādas un būs piemērotas dažādiem apstākļiem.

Dzintara, brūna, kapara Tās paredzētas vājākam apgaismojumam; agriem rītiem un vēlākiem vakariem, arī mākoņainām dienām dzintara un kapara krāsa ir labākais variants. Lēcas šajos toņos laiž cauri mazliet vairāk gaismas, un tas palīdzēs labāk redzēt mazliet tumšākos apstākļos. Dzintara krāsa var būt arī visnotaļ universāls tonis, ja vari atļauties tikai vienu briļļu pāri.

Zaļš spogulis Zaļas lēcas un zaļš spogulis ir divas variācijas, kas ir vislabāk piemērotas saldūdens apstākļos. To pamatā ir dzintara un kapara krāsa, un vislabāk tās sevi apliecina ne sevišķi dzidrā ūdenī.

Dzeltena Šo krāsu pērk tie, kas vēlas paaugstināt kontrastu. Ja gribi zem ūdens saskatīt zivis, atsevišķas detaļas zemūdens zālienā vai, teiksim, cietāku grunti starp dūņām, tad tādas tev būs vispiemērotākās.

Zils spogulis Zilas lēcas un zils spogulis klasiski tiek izmantots copei jūrā. Šo lēcu pamatā ir pelēkais tonis, kas palīdz bloķēt lielo saules gaismas daudzumu, kāds ir jūrā un okeānā, sevišķi atrodoties tuvāk ekvatoram.

Pelēka, dūmakaina Šie toņi vislabāk sevi apliecina tiešos saules staros, kad ir ļoti gaišs. Tie bloķē krietnu porciju gaismas, turklāt neizkropļo tik daudz krāsas, kā tas notiek ar visiem pārējiem toņiem. Pelēkais un melnais tonis ir ļoti populārs arī brillēm, ko parasti valkā ikdienā ārpus makšķerēšanas.

Šādas, uz brillēm virsū uzklipsējamas polarizētās lēcas mums neder, jo tās nepieguļ sejai un pa sāniem acīs iespīd pārāk daudz gaismas. Līdz ar to zūd liela daļa no polarizācijas efekta

Lēcu pārklājums

Labākajām polarizētajām brillēm būs vairāki slāņi un pārklājumi – tai skaitā pret skrāpējumiem, spoguļpārklājums un hidrofobiskais pārklājums, kas neļaus ūdens pilieniem veidot traipus.

Tehnoloģijas, kādā veidā lēcās tiek iestrādāts polarizācijas filtrs, dažādiem ražotājiem ir dažādas. Rezultāts un polarizācijas kvalitāte var atšķirties. Lētākajiem modeļiem polarizācija ir zemas kvalitātes, un to nav grūti pamanīt, ja salīdzina dažādus briļļu modeļus. Parasti, jo vairāk maksā brilles, jo polarizācijas efekts kvalitatīvāks

Polarizētās brilles, kuras velk virsū parastajām

Stikla vai plastikāta lēcas

Stikla lēcas nodrošina tīrāku, skaidrāku skatu, bet tās ir arī smagākas un dārgākas. Polikarbonāta lēcas ir izturīgākas pret triecieniem. Jo ātrāka laiva ir tavā īpašumā, jo būtiskāks ir šis faktors. Arī makšķerniekiem, kas aktīvi nodarbojas ar zāles ravēšanu, noderēs polikarbonāta brilles. Tās pasargās acis no lielā ātrumā lidojošiem mānekļiem un svina gremdiem, kas tikko izrauti no zemūdens augiem.

Smagākas brilles ar stikla lēcām no deguna lēnām slīdēs nost. Ja negribi laiku pa laikam tās stumdīt atpakaļ, tad jāskatās modelis ar deguntiņiem, kam ir mazāk slīdīgs pārklājums. Polikarbonāta brilles, sevišķi tās, kam ir daļējie rāmji, ir ļoti vieglas un pa degunu uz leju neslīdēs.

Plastikāta lēcām ir parādījušies arī īpaši kvalitatīvi materiāli. Piemēram, Carbonoc TLT tiek uzskatīts par izturīgāko pret triecieniem no visiem, kas līdz šim radīts.

Maināmās lēcas

Ideāli, ja briļļu rāmji ir konstruēti tā, lai lēcas varētu pietiekami droši un bieži mainīt. Tad kabatā nebūs jānēsā vairāki briļļu pāri, pietiks vien, piemēram, tuvojoties vakaram, nomainīt lēcas. Un jā, nevajadzētu to darīt, stāvot mutuļojošas upes vidū.

Izmērs un forma

Brilles mēdz būt platākas un šaurākas, tāpēc pirms iegādes tās noteikti ir jāpiemēra. Brilles, kas ir pārāk šauras, rada nevajadzīgu spiedienu un garantē galvassāpes. Pārāk lielas, loģiski, negribēs turēties galvā un kritīs nost.

Mums, makšķerniekiem ir ļoti svarīgi, lai brilles maksimāli piegulētu sejai. Ja zem tām no sāniem var pabāzt pirkstu, acīs iekļūs pārāk daudz liekas un nefiltrētas gaismas. No tādām brillēm vispār ir maz jēgas, un zūd viss polarizācijas efekts.

Redzes korekcija

Daudziem no mums vairs nav astoņpadsmit, un ir nepieciešama redzes korekcija. Šeit pastāv trīs dažādi risinājumi.

Pirmais – var likt acīs lēcas un acīm virsū – veikalā pirktas saulesbrilles. Ja lēcu valkāšana tev ir ierasta lieta, tad šis patiešām nav slikts variants, jo ļauj samērā brīvi variēt ar briļļu izvēli, tās maksās mazāk, un par to pašu naudu varēsi nopirkt vairākus pārus.

Otrs risinājums ir parastajām optiskajām brillēm virsū uzliekami polarizēto rāmji. Iespējams, šī ir lētāka iespēja, kas arī ļauj lietot dažādus lēcu toņus dažādām situācijām. Šajā gadījumā jo īpaši svarīgi ir visu rūpīgi piemērīt, lai starp virsējām brillēm un seju būtu pēc iespējas mazāka sprauga un neieplūstu nevajadzīgs daudzums traucējošas gaismas.

Trešais variants ir doties uz optikas veikalu un izvēlēties sev optiskas polarizējošās saulesbrilles. Šī, protams, ir vispraktiskākā pieeja. Patlaban labākajos optikas veikalos ir parādījušies dažādi sportam paredzētu saulesbriļļu rāmji – viegli, stilīgi un ērti pieguļ sejai. Pašas lēcas, kas tiks izgatavotas atbilstoši optometrista norādījumiem, varēsi aprīkot ar jebkuru no minētajiem toņiem un pārklājumiem atkarībā no vajadzības un maka biezuma.

Progresīvās brilles

Ja redzes korekcija tev ir nepieciešama tādēļ, lai labāk redzētu tālumā, tad problēmas sagādās viss, kas saistās ar piņķerēšanos deguna galā. Ņemt nost brilles, stumt tās uz pieres vai vēl kaut kur ik reizi, kad jāpārsien māneklis vai āķis, auklā iemeties mezgls vai jāizņem zivij āķis no mutes, – tas patiešām ir nomācoši. Šai situācijā lieliski palīdzēs progresīvās jeb multifokālās brilles, kas ļaus labi skatīties gan tālumā, gan tuvumā. Pie tām gan ir jāpierod, tāpēc labāk, ja tādas nēsā arī ikdienā. Loģiski, ka šādas multifokālās brilles var būt arī polarizētas, jebkurā krāsā un ar dažādiem pārklājumiem.

Zemu lidojoši mānekļi

Mušiņmakšķerniekiem obligāti, viņu tuvumā esošiem kolēģiem vēl vairāk, arī spiningotājiem un visiem pārējiem copmaņiem, kam patīk darboties kompānijā – sargiet savas acis no zemu lielā ātrumā lidojošiem āķiem! Viena nejauša kustība, kam par iemeslu var būt nepareizā brīdī iezvanījies telefons, uzmācīgs kukainis, pēkšņi ieraudzīta čūska vai lieka izdzerta glāze alus – tas viss var beigties ar āķi acī. Tāpēc vienmēr – valkā brilles visu makšķerēšanas laiku! Arī tad, kad kļūst tumšāks, saule vairs nespīd un it kā varētu iztikt. Un arī tad, kad jau ir pavisam tumšs! Ķermenī nav daudz orgānu, kas būtu svarīgāki par acīm.

Lieto briļļu aukliņas

Nevajag barot ezeru ar brillēm! Ezeram tās nevajag! Arī straujām upēm, pa kurām tik ļoti forši ir bradāt, – ne. Nejauša kustība, atgaiņājot no sejas uzmācīgu dunduru, vēja nopūsta cepure, uz kuras uzstellētas brilles – kādi tik gadījumi dzīvē nav pieredzēti! Un visiem tiem ir bijusi viena cena – kārtējais gājiens uz optikas veikalu.

Aukliņa, kas aplikta ap kaklu un ļauj brillēm brīvi un droši karāties ikreiz, kad tās nav uz deguna, – tas ir lēts un ārkārtīgi efektīvs līdzeklis, kā ietaupīt kaudzi naudas. Un jā, Mērfija likumus neviens nav atcēlis – tajā vienīgajā reizē, kad aukliņa ap kaklu nebūs aplikta, tu atkal pazaudēsi kārtējās brilles...

Tāpēc neatkarīgi no tā, cik ļoti mums izdodas pasargāt savu acuraugu no negadījumiem, rezerves pāris, ar kuru vismaz droši tikt līdz mājām, kabatā ir jātur.

Rūpes par brillēm

Svarīgi ir arī izvēlēties pareizos tīrīšanas līdzekļus. Daži audumi ir pārāk abrazīvi un saskrāpēs plāno pārklājumu. Daži amoniju saturoši tīrīšanas līdzekļi ar laiku var sabojāt atstarojošo pārklājumu. Vislabākais veids, kā rūpēties par brillēm, ir glabāt tās futrālī visu laiku, kamēr tās neatrodas uz deguna.

Cena

Briļļu cena var būt ļoti atšķirīga, sākot no pārdesmit eiro par pāri, ko var nopirkt lētā bodītē vai kioskā uz ielas, un beidzot ar pārsimts un vairāk eiro vērtiem modeļiem ar slavenu zīmolu logotipiem virsū. Te jāpatur prātā tādi aspekti kā spēja par brillēm rūpēties un arī tās nepazaudēt jau pirmajā lietošanas nedēļā. No otras puses, varbūt labāk ir vairāki pāri, kas piemēroti dažādiem apstākļiem, nevis viens skaists un dārgs, bet universāls.

Tāpat jāapsver, vai brilles vilksi tikai makšķerējot vai arī ikdienā. Tikai makšķerējot briļļu zīmolam ir mazāka nozīme, nekā, teiksim, pastaigājoties pa smalka kūrorta centrālo ielu.

Un jā – atceries, ka fotografējoties ar milzu trofeju rokās, brilles labāk ir noņemt – lai var saskatīt prieku tavās acīs.

@Aivars Rudzinskis / Konsultēja Krišjānis Zumbergs Take a look

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager