Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 23.aprīlis 2022, 14:24 | Komentēt | 1181 skatījums

Kā pareizi atlaist karpu

1 Izvadīšanas laikā nekādā gadījumā nedrīkst ķert zivi ar uztveramo tīkliņu. Tas vienkārši stāv ūdenī un gaida, kad tu lomu tajā ievadīsi. Dzenoties pēc karpas ar uztveramo tīklu, tu tikai to biedēsi. Kad zivs atrodas netālu no krasta, turi makšķeri augstu un cel zivs galvu uz augšu. Tiklīdz padevusies karpa parādās virspusē, vienmērīgi ievadi to uztveramajā tīklā. Nesteidzies izcelt tīklu no ūdens, ļauj zivij nedaudz nomierināties. Makšķere jānovieto krastā.

2 Kamēr zivs atpūšas uztveramajā, ir laiks sagatavoties: ūdens spainis, paklājiņš, antiseptisks līdzeklis, fotoaparāts, svari un katram gadījumam arī pincete. Pa šo laiku karpa vienkārši nomierināsies. Uzmanīgi izņem zivi no ūdens un novieto uz paklājiņa. Noteikti aplej ar ūdeni pēc iespējas biežāk, lai tā neizžūtu. Tas ir ļoti svarīgi!

Ja vari izvilkt āķi ar rokām, tas ir labi. Ja tas ir stingri iecirties, izmanto pinceti, vienlaikus satverot āķi pēc iespējas tuvāk iecirtuma vietai. Jāraugās, lai nejauši nesatvertu zivs ādu.

Kad āķis no mutes ir izņemts, noliec visus piederumus malā un uzmanīgi pārbaudi trofeju. Visas brūces jāapstrādā ar antiseptisku līdzekli.

3 Ja nepiedalies oficiālās sacensībās un kontrolsvēršanai zivs nav jāliek speciālajā svēršanas somā, tad nemoki to un sver tieši uztveramajā tīklā. Tev vienkārši vajag iepriekš nosvērt tukšu, samitrinātu tīklu un pēc tam atņemt šo svaru no rādījuma, kad tur atrodas zivs. Svēršana obligāti jāveic tieši virs paklāja, neceļot karpu augstu virs zemes.

Ja sākas asiņošana no žaunām, zivs steidzami jānolaiž ūdenī. Šī parādība ir līdzīga deguna asiņošanai cilvēkiem. Ļauj karpai atgūties un tad atkal varēsi svērt.

4 Ja taisies iemūžināt savu trofeju, sagatavo fotokameru pirms karpas izcelšanas no ūdens. Ērti apsēdies un vienmēr turi zivi virs paklāja. Trofeja jātur stingri, bet uzmanīgi. Nevajag celt pārāk augstu – lai iegūtu labu bildi, vienkārši pacel dažus centimetrus virs paklāja. Vienmēr jābūt gatavam tam, ka karpa var pēkšņi sākt trakot. Ja viņa nevar nomierināties, jāvadās pēc tā, ka zivs drošība ir svarīgāka par labu fotogrāfiju.

5 Pēc fotošāviņa karpa rūpīgi jānovieto uz paklāja, un pārliecinies, ka tā neizslīdēs pārnešanas laikā. Uzmanīgi aiznes paklāju līdz ūdenim. Zivs jāievieto ūdenī, lai tās stāvoklis būtu dabisks, respektīvi – tāds, kādā zivs uzturas ūdenī: mugura uz augšu, galva vienā līmenī ar asti. Tev jāpaliek blakus un jāpietur ar rokām, lai zivs negāžas riņķī, līdz tā aklimatizējas un ir gatava peldēt. Šajā brīdī aizmirsti savas dārgās makšķerēšanas minūtes, iespējamās copes utt.

6 Nenovērs acis no zivs, līdz tā vairs nav redzama. Rūpes par zivīm ir vissvarīgākā modernās karpu makšķerēšanas sastāvdaļa. Izturies pret katru lomu ar cieņu un rūpību neatkarīgi no tā izmēra!

Obligātie aksesuāri karpinieka arsenālā

* karpu paklājiņš

* uztveramais tīkliņš

* karpu aptieciņa

* trauks ar ūdeni

* pincete vai speciāla ierīce zivs atsvabināšanai no āķa

@Artūrs Šteinburgs

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager