Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aktuāli | 7.oktobris 2023, 13:27 | 1 komentārs | 1347 skatījumi

Mergupē uzlabo zivju dzīves apstākļus

Aizvadīta kārtējā LIFE GoodWater IP talka, šoreiz Mergupē. Šajā Mergupes posmā LIFE GoodWater IP atgriežas jau trešo reizi –posms ir atbrīvots no koku sagāzumiem un veidotas zivju dzīvotņu konstrukcijas.

Tagad ir manāmas pozitīvas pārmaiņas. Daudzviet, kur agrāk dominēja smilšu sanesumi upes gultnē lēnās, nepietiekamās straumes dēļ, tagad, pateicoties atbrīvotajam posmam un ievietotajām koka konstrukcijām, straume atbrīvojusi gultni no sanesumiem, atklājot upes gultnē oļainus, akmeņainus posmus. Tie rada labvēlīgākus apstākļus zivju nārstošanai.

Talcinieki atgriezās posmā, lai atjaunotu un pielabotu iepriekšējo gadu konstrukcijas. Tās tiek ievietotas straumes tecēšanas virzienā, ieslīpi pret krastu. Šādi vietām ir iespējams ievirzīt straumi, padarīt to ātrāku, tādējādi veicinot daudzveidīgākus apstākļus upē – dažādu upes gultnes segumu un straumes tecēšanas ātrumu.

Upēs ļoti svarīga un nepieciešama ir atmirusī koksne. Tā pilda ne vien tādu pašu funkciju kā minētās cilvēka veidotās konstrukcijas, bet arī tā kalpo kā piemērota vide dažādiem ūdens augiem un mikroorganismiem.

Talkas laikā nojaukts arī bebru dambis, kas veicina ūdens stāšanos. Citviet tas nav tik kaitīgi, taču šajā posmā, kur talkas rīkotāji cenšas atgriezt un nodrošināt straujteci, bebru dambji nav vēlami.

Lai ūdeņi rit!

LIFE GoodWater IP ir pateicīgi visiem talciniekiem un upju sakopšanas atbalstītājiem!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Sanders

Prieks par tiem, kas dara. Lai veicas!

Nezinu gan kuru posmu tieši šie cilvēki kopj, bet licenzētajā posmā situācija ar forelēm gadu no gada pasliktinās. Tipiskās foreļu uzturēšanās vietās dzīvo līdakas, asari un sapali. Foreļu lomā kļūst ar vien mazāk. Kas ir īpaši slikti, neķeras mazās forelītes, tātad to nav.

7.okt Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager