Katra kūpinātava ir individuāla, izņēmums ir piemēram ABAS, kas rūpnieciski ražotas. Jebkurai zivij, jūras vai saldūdens būtiski ir izdarīt kūpinātavas uzsildīšanu, tas ir izdzīt ārā mitrumu, kondensātu. Ja kūpinātava ir tikai no dzelzs, tad mitrums būs mazāk, mazāk ir jāsilda, ja kūpinātava ir mūrēta, tad mitrums jādzen ārā ir ilgāk. Viens no rādītājiem, ka mitrums vairāk nav, ir karstos dūmos pielikt pirkstu tai vietai, kur nāk ārā dūmi - ja sauss, tad ir ok. Ja mitrums netiek izsildīts, tad zivis būs melnas. Kūpinu ar sausu, zaļu alksni apmēram 50:50. Kūpināšanas ilgums atkarīgs no kūpinātavas uzbūves un laika apstākļiem, man apmēram 1.5 stundas, lietainā laikā labi nokūpināt ir ļoti grūti. Butes kūpinot pirms tam nesālu, pēc kūpināšanas, kamēr siltas lieku kādā traukā, kārtām butes, uzkaisa sāli, butes, sāli, utt. trauku noslēdz ar ciešu vāku,var ietīt pārtikas plēvē, var arī cieši nosiet plēves maisā. Bute atdziestot uzņem sāli, kad atdziest, tad ir gatava.
19.novembris 2019, 22:40 |
links