Tiem, kas neies uz vēlēšanām, vai arī metīs tukšas aploksnes. Jebkurā gadījumā jūsu balss, aizies kādam. Ja ne tieši, tad netieši, kā jau teica daddy_j. Lai vieglāk saprast stāstīšu no otra gala. Saeimā ir 100 vietas. Kuras tiks sadalītas neatkarīgi no tā, cik % cilvēku nobalsos, tik un tā tiks ievēlēti 100 deputāti. Pat ja aizies uz vēlēšanām 10 cilvēki, ievēlēs tik un tā simtu. Un 5% barjeru rēķina no atnākušajiem vēlētājiem. Līdz ar to pēc attiecīgas formulas, tiks sadalīts vietu skaits Saeimā. Par to nestāstīšu, bet tā ir diezgan vienkārša formul. Tātad gadījumā, ja Pēteris neaiziet uz vēlēšanām, tad viņš vienkārši samazina statistiku, cik cilvēki ir piedalījušies. Ja Jānis aiziet uz vēlēšanām un iemet tukšu aploksni, tad viņš tiek pieskaitīts tiem, kas nobalsoja, taču palienina statistiku ar nederīgajiem biļeteniem. Šajā gadījumā cietēji var būt tikai tie, kas ir mazās partijas, jo 5% barjera var tikt rēķināta no lielāka cilvēku skaita. Līdz ar to grūtāk pārvarama. Taču kopumā starp visām partijām, kas pārvarēs 5% barjeru, tiks sadalītas 100 vietas saeimā, izdarot vienkāršus matemātiskus aprēķinus. Līdz ar to nenobalsot par kaut ko konkrētu ir muļķīgi, tāpat kā nobalsot par partiju, kuru tu zini, ka tā nepārvarēs 5% barjeru, jo tik un tā tava balss aizies lielajiem. Secinājumus izdariet paši - ja man šjaā dienā nebūtu jāstrādā, laikam pievienotos tiem, kas dodas makšķerēt, jo vēlēt nav ko... tā tiešām šoreiz ir. Tā kā man ir jāstrādā un jāmaisās pa vēlēšanu iecirkņiem, tad visticamāk es vēlēšanās piedalīšos, bet par ko nobalsošu... tiešām nezinu.... šogad izvēle ir nežēlīga. Jāizvēlas starp tiem, kas tevi drāž, čakarē vai apzog.... Apskaužu pensionārus, kuriem viss vienmēr ir skaidrs :DDDD
16.septembris 2010, 13:40 |
links