Vienkārši runājam par visu ko!

Tas, kas nav citās tēmās!
mhm, +dabiskas acis, sarkanas žaunas, viss ir zināms un tiek izmantots... bet mazsālīšanai vajag patiešām dzīvu! :)

Par lenteņiem:
https://neasakas.wordpress.com/2015/02/24/makskernieku-sape-lenteni/:

"Pieaudzis platais lentenis parazitē cilvēka, suņa, retāk cūkas un kaķa, dažreiz arī savvaļas dzīvnieku tievajā zarnā. Lenteņa garums var sasniegt 10 un vairāk metrus, un cilvēka organismā tas var dzīvot līdz pat 25 gadiem. Izklausās briesmīgi… Par laimi šī slimība nav sevišķi izplatīta un tās ārstēšanai ir izgudroti pietiekami efektīvi medikamenti. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem visā Latvijā difilobotriozi gadā vidēji diagnosticē 10 cilvēkiem (publiski pieejamie dati par 2008. – 2014. gadu).
Profilakse pret šo slimību arī ir vienkārša – zivju termiska apstrāde. Jautājums ir par lašveidīgajiem, kurus mēdz lietot mazsālītus. Nekādus avotus neatradu, bet, saprotams, ir kaut kāda sāls koncentrācija, pie kuras kāpuri tomēr izdzīvo. Kādā krievu saitā atradu norādi, ka ar difilobotriozi var saslimt, ēdot nepietiekami sālītus jēlus ikrus. Tad jau laikam pareizi būs to foreli vai alatu pasālīt mazliet vairāk, nekā par maz. Platais jeb zivju lentenis ir vienīgais, ko cilvēks var “saķert” no zivīm."

"Dr. med. vet. Ruta Medne skaidro, ka “parazītu izsauktās slimības sastopamas visās ūdenstilpēs, taču to intensitāte ir cieši saistīta ar zivju dzīves apstākļiem. Inficēto zivju skaits pieaug vietās, kur ir liela zivju apdzīvotība, kur ir slikti dzīves vai barošanās apstākļi vai kādi citi stresori."

Tā arī ir atbilde - no jūras iemigrējušām zivīm (vimbām), mazāka ticamība būt inficētam
18.janvāris 2024, 14:37 | links
 
Daddy_j, nesmīdini. Svaigu zivi no nesvaigas var ļoti labi atšķirt un makšķerniekam jau nu tas būtu jāprot. Nepalīdz tur nekādas apslacīšanas ar ūdeni vai kas cits. Ja zivs ir svaiga, tā ir burtiski spīdīga. Ej, skaties un redzi - šī ir, šī arī, šī ne.
Laša filejai šādas opcijas nav. Nesaku, ka nav svaigs, bet vizuāli novērtēt es nevaru.

Man pašam ir tāda sajūta - ja šķiet, ka zivs nav patiešām svaiga, es to varu ēst ceptu, bet nekādā ziņā jēlu - tādu ieēst nevaru.
18.janvāris 2024, 14:27 | links
 
Tirgus produktus (izņemot lasi) baidos mazsālīt tāpēc, ka tie var būt "2 svaiguma pakāpes"...

bet nesen CT nopirku pavisam dzīvas vimbas... :)
18.janvāris 2024, 14:22 | links
 
Par parazītiem - mazsālītus lašus/foreles ēd ļoti daudzi gan tiešā veidā, gan pat nezinot - kādos salātos, suši u.tml. Ar ko tāds lasis atšķiras no ālanta vai vimbas?
Kā jau Grus izteicās, šādus produktus lieto daudzi un tā nudien neliekas lielākā problēma.

Par ālantu - savulaik esmu mēģinājis un arī ar tirgus produktu, jo pašam tādi negadās. Jā, ēdams bija, bet pēc garšas mazliet vilka uz siļķi, ko esmu dzirdējis arī no kāda cita izmēģinātāja. Tā ka - ēst var, bet nav izcilākā lieta, manuprāt.
18.janvāris 2024, 14:05 | links
 
Pavisam piemirsu. Kā ar mājās auksti kūpināto zivju produkciju? tad jau arī sanāk viens liels parazītu perēklis?
18.janvāris 2024, 13:05 | links
 
Nav ne vainas mazsālītām ziftiņām. Es parasti svaigi uzsālu kādu lašveidīgo, vai vimbu. Ja jau tiešām ļoti bail no "apakšīrniekiem", tad zivs jāsaldē vismaz -20 kādu nedēļu. Tas tā teorija.
Tagad jautājums tiem kas noliedz kulinārās izvirtības ar mazsālītu filejiņu vai tartaru. Ņammmm! Vai ir pieejama statistika, cik cilvēki LV gadā saslimst ar zarnu parazītiem, tieši no zivs? Domāju, ka uzturā svaigu zivs fileju lieto vismaz kš minimums 50% LV iedzīvotāju.
18.janvāris 2024, 13:02 | links
 
vīŗi juglas kanālā drīkst kāpt uz ledus un copēt oficāli?
17.janvāris 2024, 20:48 | links
 
Tad jau japāņi un ne tkai, ir galīgi tārpaini...
17.janvāris 2024, 17:51 | links
 
Ja kādam nekas nav pretī barot lenteni savā zarnā kādus 10 gadus (agri parasti to neatklāj) izaudzējot entos metrus, tad tikai uz priekšu, droši var sukāt iekšā mazsālītu kebkuru karpveidīgo vai zandartu, līdaku.

Karlis_K, 17.janvāris 2024, 16:22


Tas jau uz visiem spožajiem un ķeltiem ar attiecas un lentenis vēl nav tas trakākais, var būt arī trakāk.
17.janvāris 2024, 16:36 | links
 
Ja kādam nekas nav pretī barot lenteni savā zarnā kādus 10 gadus (agri parasti to neatklāj) izaudzējot entos metrus, tad tikai uz priekšu, droši var sukāt iekšā mazsālītu kebkuru karpveidīgo vai zandartu, līdaku.
17.janvāris 2024, 16:22 | links
 
Kāds ir lietas kursā, kā pie mums ar transportu uz ledus? Tobiš ar sniega moci pa saukas ezeru drīkst braukāt? Ezers liels, maz zināms, ar kājām neapskriesi. Slinkums meklēt noteikumos.
17.janvāris 2024, 15:06 | links
 
mirtins [17.jan]: Kaut kad sen jau rakstīju, bet atkārtošu. Tas, ka sāla un ēd, nenozīmē, ka tas ir gudri. No sērijas - mans vectēvs ar zirgu brauca pālī, nekas nenotika, tēvs ar moci brauca pālī un arī līdz 100 gadiem aizvilka, tādēļ es ar savu teslu arī maucu pālī - jo braucu tepat blakus, un nekas slikts nenotiks. Ja gribas mazsālītu zivi - nu uztaisi forelīti. Jā, nekas gan jau nenotiks arī no līdakas, vai ālanta. Bet priekš kam? Īsumā, parazītu ir līdz brošai daudz un tie ir dažādi. Vienkārši nevajag :DD
+++++
17.janvāris 2024, 15:03 | links
 
Kaut kad sen jau rakstīju, bet atkārtošu. Tas, ka sāla un ēd, nenozīmē, ka tas ir gudri. No sērijas - mans vectēvs ar zirgu brauca pālī, nekas nenotika, tēvs ar moci brauca pālī un arī līdz 100 gadiem aizvilka, tādēļ es ar savu teslu arī maucu pālī - jo braucu tepat blakus, un nekas slikts nenotiks. Ja gribas mazsālītu zivi - nu uztaisi forelīti. Jā, nekas gan jau nenotiks arī no līdakas, vai ālanta. Bet priekš kam? Īsumā, parazītu ir līdz brošai daudz un tie ir dažādi. Vienkārši nevajag :DD

mirtins, 17.janvāris 2024, 14:46



Piesardzības nolūkos, zandarta fileju noturu vakuumā un saldētavā pirms marinēšanas. Atšķirību no svaigā nevar sajust.
17.janvāris 2024, 14:58 | links
 
Kaut kad sen jau rakstīju, bet atkārtošu. Tas, ka sāla un ēd, nenozīmē, ka tas ir gudri. No sērijas - mans vectēvs ar zirgu brauca pālī, nekas nenotika, tēvs ar moci brauca pālī un arī līdz 100 gadiem aizvilka, tādēļ es ar savu teslu arī maucu pālī - jo braucu tepat blakus, un nekas slikts nenotiks. Ja gribas mazsālītu zivi - nu uztaisi forelīti. Jā, nekas gan jau nenotiks arī no līdakas, vai ālanta. Bet priekš kam? Īsumā, parazītu ir līdz brošai daudz un tie ir dažādi. Vienkārši nevajag :DD
17.janvāris 2024, 14:46 | links
 
Galvumedniek, labāk izstāsti kapēc copes atskaitēs neredz kā esi ticis pie tā ālanta?! :D Neba jau tirgus zivi tagad sālīsi. :D
Nu es daugavas zandartu diezgan regulāri uzsālu. Viss čotka.

Ezs87, 17.janvāris 2024, 14:26

Runa ir tieši par tirgus ālantu. Pēdējā reizē uzkrītoši daudz ālantu bija pārdošanā, tāpēc arī aizdomājos par kulinārām izvirtībām....
17.janvāris 2024, 14:42 | links
 
Galvumedniek, labāk izstāsti kapēc copes atskaitēs neredz kā esi ticis pie tā ālanta?! :D Neba jau tirgus zivi tagad sālīsi. :D
Nu es daugavas zandartu diezgan regulāri uzsālu. Viss čotka.
17.janvāris 2024, 14:26 | links
 
LV taču arī iekšzemes zivis (vimbas, foreles, zandartus, līdaku ikrus) maz-sāla un nekas... galvenais, ko uzdzer!

daddy_j, 16.janvāris 2024, 15:23[/quote]

Ar to problēma, neko stiprāku par kapiju nelietoju :)
16.janvāris 2024, 15:26 | links
 
Vai ālantu var taisīt mazsālītu kā lasi? Vai tomēr iekšzemes ūdeņu iemītniekam pārāk liela iespēja dabūt parazītus un labāk termiski apstrādātu gatavot?

Headhunter, 16.janvāris 2024, 15:18


Ālandos esam taisījuši, nav ne vainas :) Tur protams, virsū neuzdzer kvasu vai kefīru... :))

LV taču arī iekšzemes zivis (vimbas, foreles, zandartus, līdaku ikrus) maz-sāla un nekas... galvenais, ko uzdzer!
16.janvāris 2024, 15:23 | links
 
Vai ālantu var taisīt mazsālītu kā lasi? Vai tomēr iekšzemes ūdeņu iemītniekam pārāk liela iespēja dabūt parazītus un labāk termiski apstrādātu gatavot?
16.janvāris 2024, 15:18 | links
 
Protams, ja grib precīzi un detalizēti - jainvestē !! Iespēju diapazons gana plašs.
16.janvāris 2024, 09:47 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager