Jozis2 [15:57]: Re kur tekstiņš par holandiešu lauksaimnieku, kuri nesaņemot subsīdijas:
Saimniecībai ir 45 hektāri apsaimniekojamās zemes, no kuriem desmit hektāru atrodas dabas aizsargājamā teritorijā. Par graudaugiem, kukurūzu un aitām tiek maksātas subsīdijas. Kopumā J. Brela saimniecības ienākumi veidojas šādi: 40% dod govis, 40% – aitas, 20% – subsīdijas.
Jozi, kāpēc mānies?
Shm_didzis, 23.marts 2019, 11:15
Nezinu, un arī negribu zināt par tādu, vai citu, saimniecību, taču biju pats Holandē, bijām gan zemnieku saimniecībās, gan piena pārstrādes cehos, gan tirdzniecības objektos - bāzēs, veikalos.
Visu to redzēju pats ar savām acīm un piedalījos sarunās ar saimniekiem, arī tajās - kā iztikt bez subsīdijām.
Tāpat kā Latvijā visi nav vienādi, acīmredzot, arī tur ir tāpat, ja apgalvo to ko zini pats. Kaut ko apgalvojot - atceries to anekdoti par austrālieti - aborigēnu un baltajiem lāčiem ziemeļos.
Mani subsīdijas neinteresēja, tāpēc kontaktējos ar tādiem, kuri viņas neizmanto.
Kādu laiku man bija izbrīns, kāpēc mūsu lauķi neizmanto šo pieredzi, bet tad viens otrs parādījās arī Latvijā tāds. Tā ka viss notiek, ja notiek. Tas arī ir tikai tad, ja ierēdņu armija tos neiznīcina jau iesākumā.Tu nejauc tiešmaksājumus (subsīdijas) ar ES kredītiem? Lauksaimniecība ir subsidēta visās ES valstīs.
Shm_didzis, 23.marts 2019, 16:38
Es lieliski zinu, kas ir viens un kas ir otrs.
Tas, ka tā lauksaimniecība tiek subsidēta visās, vai kādā valstī pilnīgi nenozīmē, ka visi šīs subsīdijas grib saņemt un arī saņem.
Tas pats ar kredītiem, bija, kas ņēma un grāba, un daļa no tiem jau sen ir pakaļā, daļa kuļas.
Bet bija arī tādi, kuri izmantoja, savulaik, to, ka pie mums 1$ kurss bija = 160 lidz 175 rbļ, fiksi aizskrēja uz Minsku un nopirka par dolāriem tehniku savai 30 - 40 ha saimniecībai tur, Minskā, un strādā vēl ar to šobrīd, vai jau ir paspējuši to nomainīt uz eiropeiskāku. Un bez kādiem kredītiem, ja galva un kājas strādāja.
Un vēl - šī apjoma ZS parasti iztiek gandrīz bez minerālmēsliem, vai tos lieto ļoti maz - tātad atkal nav jāizgrūž nenormāli daudz līdzekļu to iegādei.
Bet tās vēl nav ne tuvu visas priekšrocības, ja salīdzina ar jaunā tipa ''kolhoziem''. Bet vilciens ir aizgājis un tālāk jājam uz beigta zirga, kaut nu reiz nāktu saprašana par to.