Ekonomika un politika

Demokrātikas sabiedrības ietvaros būtu būtiski iepazīties un diskutēt par šo tēmu. Tā kā iepriekšējā politisko diskusiju tēma ir veiksmīgi nonākusi pie paredzamā finiša,gribētos to atsākt jaunā kvalitātē, bez personīgiem cieņu aizvainojošiem komentāriem un bez kādas rasu naida kurināšanas. Tā ar bišku ar vēsāku un skaidrāku prātu...

Krievija burbuļo..
23.marts 2019, 19:08 | links

Jozis2 [23.03.19]: Re kur tekstiņš par holandiešu lauksaimnieku, kuri nesaņemot subsīdijas:
Saimniecībai ir 45 hektāri apsaimniekojamās zemes, no kuriem desmit hektāru atrodas dabas aizsargājamā teritorijā. Par graudaugiem, kukurūzu un aitām tiek maksātas subsīdijas. Kopumā J. Brela saimniecības ienākumi veidojas šādi: 40% dod govis, 40% – aitas, 20% – subsīdijas.
Jozi, kāpēc mānies?

Shm_didzis, 23.marts 2019, 11:15

Nezinu, un arī negribu zināt par tādu, vai citu, saimniecību, taču biju pats Holandē, bijām gan zemnieku saimniecībās, gan piena pārstrādes cehos, gan tirdzniecības objektos - bāzēs, veikalos.
Visu to redzēju pats ar savām acīm un piedalījos sarunās ar saimniekiem, arī tajās - kā iztikt bez subsīdijām.
Tāpat kā Latvijā visi nav vienādi, acīmredzot, arī tur ir tāpat, ja apgalvo to ko zini pats. Kaut ko apgalvojot - atceries to anekdoti par austrālieti - aborigēnu un baltajiem lāčiem ziemeļos.
Mani subsīdijas neinteresēja, tāpēc kontaktējos ar tādiem, kuri viņas neizmanto.
Kādu laiku man bija izbrīns, kāpēc mūsu lauķi neizmanto šo pieredzi, bet tad viens otrs parādījās arī Latvijā tāds. Tā ka viss notiek, ja notiek. Tas arī ir tikai tad, ja ierēdņu armija tos neiznīcina jau iesākumā.
Tu nejauc tiešmaksājumus (subsīdijas) ar ES kredītiem? Lauksaimniecība ir subsidēta visās ES valstīs.
23.marts 2019, 16:38 | links

Re kur tekstiņš par holandiešu lauksaimnieku, kuri nesaņemot subsīdijas:
Saimniecībai ir 45 hektāri apsaimniekojamās zemes, no kuriem desmit hektāru atrodas dabas aizsargājamā teritorijā. Par graudaugiem, kukurūzu un aitām tiek maksātas subsīdijas. Kopumā J. Brela saimniecības ienākumi veidojas šādi: 40% dod govis, 40% – aitas, 20% – subsīdijas.
Jozi, kāpēc mānies?

Shm_didzis, 23.marts 2019, 11:15

Nezinu, un arī negribu zināt par tādu, vai citu, saimniecību, taču biju pats Holandē, bijām gan zemnieku saimniecībās, gan piena pārstrādes cehos, gan tirdzniecības objektos - bāzēs, veikalos.
Visu to redzēju pats ar savām acīm un piedalījos sarunās ar saimniekiem, arī tajās - kā iztikt bez subsīdijām.
Tāpat kā Latvijā visi nav vienādi, acīmredzot, arī tur ir tāpat, ja apgalvo to ko zini pats. Kaut ko apgalvojot - atceries to anekdoti par austrālieti - aborigēnu un baltajiem lāčiem ziemeļos.
Mani subsīdijas neinteresēja, tāpēc kontaktējos ar tādiem, kuri viņas neizmanto.
Kādu laiku man bija izbrīns, kāpēc mūsu lauķi neizmanto šo pieredzi, bet tad viens otrs parādījās arī Latvijā tāds. Tā ka viss notiek, ja notiek. Tas arī ir tikai tad, ja ierēdņu armija tos neiznīcina jau iesākumā.
23.marts 2019, 15:57 | links

Bjorgvin, Latvijai vispār nav nekādu "labo draugu"- nepastāv dabā. Lielajiem taču vajag tikai vasaļus. Jebšu tev ir zināmi kādi patiesi Latvijas draugi? "Demokratizējošā" Amerika nē, tas skaidrs, kas tad? "Glābjošā" Krievija?

badapiicka, 23.marts 2019, 11:26

Kādi nafig daugi ģeopolitikā?
Jau Čērčils ļoti trāpīgi pateica "Nav draugu un ienaidnieku, ir intereses." a Fords savulaik izmeta "Uzskatu dolāru svešā kabatā par apvainojumu, izņemot gadījumus, kad varu to uzskatīt par potenciālu laupījumu."
Vot šajos 2 citātos ir 100% aprakstīta reālā politika :)

Tikai par to nav pieņemts runāt, tas ir fū... :) Reku nabaga leišu premjeru, kurš pilnīgi godīgi un pamatoti pateica, ka letiņi nav nekādi brāļi, bet davījami konkurenti tagad pa visiem medijiem vazā. A ko? Kaut ko nepareizi pateica, vai?

zaraza, 23.marts 2019, 12:08

Es to pašu i pateicu- visas "braļukošanās" un pārējā rožainā romantika ir tikai dziesmu padziedāšanā- kad runa ir par naudu, peļņu, ietekmi, teritorijām, resursiem- tad ir nekā personīga, tikai bizness, loģiski.
23.marts 2019, 14:47 | links

Zaraza, no sākuma es to priedīša rakstus lasīju ar sajūsmu, tiklīdz piefiksēju, ka šis ir konkrēts komuņaga un psrs fans. Viņa blogā ir daudz rakstu.

mjuniors, 23.marts 2019, 13:52

a kāda šķirba? manis pēc kaut citplānētietis :) Neiedziļinājos kā fans viņš ir, es saturu lasu, kritiski pieejot un salīdzinot ar savām personīgām domām un nevaru daudzās lietās rakstītajam nepiekrist. Komunists točno neesmu :)
Vispār jau stipri perpendikulāri ideoloģija un samestās klišejas tipa "labi" un "slikts". Pilnīgi visām iedeoloģijām, mācībām, filosofijām, sociāli-ekonomiskajām teorijām, reliģijām ir savas racionālās stiprās puses un ekstrēmi gļuki ar perekosiem. Kas Marksam nebija absolūti loģisku ideju, vai? Ta visas mūsdienu ekonomiskās teorijas uz viņa pamatiem turas, jēdzienus "kapitāls", "pievienotā vērtība" un daudzus citus tieši Kārlītis pirmais jēdzīgi noformulēja.

Ja tā padomā, tad, ja nebūtu komunisma un fašisma, tad visdrīzāk i nekādas tur demokrātijas ar sociālu ievirzi nebūtu principā. Būtu absolūtā kapitāla vara, mežonīgais kapitālisms. Pa lielam ASV jau visas demokrātijas/cilvēktiesības/vārda brīvības/ rasu tolerances utt.ieviesa piespiedu kārtā - bija komunisma un nacionālsociālisma "bubuļi" no kā baidījās un attiecīgi atlaida grožus lai arī paši piekto gadu nesagaidītu. Lielās depresijas laikā tur līdz tādai pašai revolūcijai kā Krievijā, bija kā 2 pirkstu apčurāt.
23.marts 2019, 14:22 | links

meginasu atbildet uz uzdotajiem jautajumiem.vispirms badapiicka - es silti ieteiktu uzmanigi izlasit komentaru.par Ameriku vispar neko nerakstiju jo ta ir talu un musu ekonomika viniem pie kajas.par glabjoso Krieviju - nu laikam rakstits ir tiesi otradi ka Krievija pielieto visas iespejas lai mums ieriebtu.par "labajiem draugiem".nu es ceru ka Jus ieverojat ka labie draugi ir pedinas.paskaidrosu par ko ir runa.tad kad PSRS sabruka Baltijas valstim uzradas draugi,nu lai mes mulki galigi jaunaja kapitalisma iekarta neaizbrauktu auzas.Igaunijai paveicas - Somija tik tiesam so to izdarija vinu laba.kaut gan Igaunija principa ir viniem konkurente.nu vai nu somi ir tik tiesam goda viri vai nu nospeleja bralu tautu asinis.Lietuvai un Latvijai ta nepaveicas. nosacitie draugi - Zviedrija un Danija neizradijas goda viri.nu loti atri izlida aza kajas - tikai un vienigi savtigas intereses.man ir zinami vairaki specifiski gadijumi ka tas bija.tas zivsaimnieciba. par parejam nozarem nerunasu.nav mana kompetence. Smi - didzim.nu draudzin ir tik daudz gadu aizgajis un viss jau noticis ta ka es neatceros ne direktivu numurus,ne kados arhivos tagad meklet.liktena ironija ir tada,ka tik tiesam burtiski otra diena pec iestasanas ES es tadu sanemu. par kugu skaita samazinasanu.par sagriesanu metalluznos.par zvejnieku parkvalificesanu citas profesijas.nu nekas jauns tas nebija.kad Spanija iestajas ES viniem tapat bija.tikai civilizetak.cilveki kuriem kugus sagrieza sanema kompensaciju 50000 eiro.mums jau solija to pasu.tikai gala rezultata iedeva 9600 ls.un musu mila valsts norava nodokli 2400 ls.nekur citur kur bija sis programmas nodokli no kompensacijas nevilka. nu ta si programma stradaja vairakus gadus. ta tika sazagets luznos apmeram 80 % zvejas flotes.kuga ipasnieki sanema kompensacijas kaut ko vairak,zvejnieki jau piemineto summu. un gadu nedriksteja stradat uz kugiem Eiropa.daudzi pameta so arodu.nu jau gadus 4 vai 5 programma ka beigusies.ari man negaja secen.kugi uz kura tad stradaju sagrieza vienu no pedejiem.es saprotu smi - didzi,ka jus esat loti tals no sis nozares,vai nu loti jauns un vienkarsi nezinajat.ja Jums tik tiesam interese tie dokumenti,tad pateiksu celu ka tikt pie viniem. lai cik tas nebutu divaini tad zvejnieciba ir paklauta Lauksaimniecibas ministrijai.ka es parasti smejos - viena rinda ar aitkopibu.un noradijumus mums dod aitkopji.iespejams ka aitas.ta ka ir jaskatas gadus 10 veci dokumenti Lauksaimniecibas ministrija.tur bus viss ko velaties.ak ja,kompensacijas maksaja caur Lauku atbalsta dienestu.ari tur jabut dokumentiem.veiksmi Jums.
23.marts 2019, 14:13 | links

Savas intereses var aizstāvēt gan ar lauzni, gan finansiāli. Ja kāds mēģina ar lauzni, tie ar lauzni dabu pretī.
Ja kāds par interesēm maksā, tad vērts padomāt.
23.marts 2019, 14:07 | links

Zaraza, no sākuma es to priedīša rakstus lasīju ar sajūsmu, tiklīdz piefiksēju, ka šis ir konkrēts komuņaga un psrs fans. Viņa blogā ir daudz rakstu.
23.marts 2019, 13:52 | links

To pašu jau izdarīja arī lauksaimniecībā. Nav jēgas te stāstīt, varu tikai ieteikt aizbraukt uz Holandi un katram pašam paskatīties kā tur saimnieko uz, no jūras atkarotās , zemes pleķīšiem. Un sanāk bez subsīdijām.
Un tas bija faktiski tas saimniekošanas modelis, kurš bija jāpārņem arī Latvijā, taču ....
Var jau uzdot jautājumu, kā tad Plesīgais ar savu saimniecību tiek galā? Vai daudz subsīdiju ir saņēmis? Ja jā, tad kāpēc? Tas, protams, ja pats grib kaut ko par savu saimniekošanas modeli pastāstīt.
Par sevi varu teikt, ka arī man, savulaik, pat piedāvāja subsīdijas, bet atteicos. Tagad esmu sapratis, ka esmu izdarījis pareizi, jo citus, kuri paņēma, kā neņemsi naudu, ja dod, tagad visādi dīda, draudot, ja neklausīsi, davai atmaksā saņemto.
Man tas iet secen, ir lietas, kur tos komandētājus varu pasūtīt bekas lasīt.

Jozis2, 23.marts 2019, 11:00

Nu beidz ;) !
Ok , ok esmu vecs un tā talak !
Bet nu tik muļķis lai iekristu " mehaniķa " izliktas lamatas un ņemtu evro kreditus un subsidijas ! ! !
23.marts 2019, 12:44 | links

Bjorgvin, Latvijai vispār nav nekādu "labo draugu"- nepastāv dabā. Lielajiem taču vajag tikai vasaļus. Jebšu tev ir zināmi kādi patiesi Latvijas draugi? "Demokratizējošā" Amerika nē, tas skaidrs, kas tad? "Glābjošā" Krievija?

badapiicka, 23.marts 2019, 11:26

Kādi nafig daugi ģeopolitikā?
Jau Čērčils ļoti trāpīgi pateica "Nav draugu un ienaidnieku, ir intereses." a Fords savulaik izmeta "Uzskatu dolāru svešā kabatā par apvainojumu, izņemot gadījumus, kad varu to uzskatīt par potenciālu laupījumu."
Vot šajos 2 citātos ir 100% aprakstīta reālā politika :)

Tikai par to nav pieņemts runāt, tas ir fū... :) Reku nabaga leišu premjeru, kurš pilnīgi godīgi un pamatoti pateica, ka letiņi nav nekādi brāļi, bet davījami konkurenti tagad pa visiem medijiem vazā. A ko? Kaut ko nepareizi pateica, vai?
23.marts 2019, 12:08 | links

Kaut kā neīšām netā uzdūros uz vienu profesora Priedīša rakstu par sabiedrības slāņu transformācijām un tagadējo situāciju. Uzreiz brīdinu, ka baigi daudz burtu un sākuma vēsturiskās atkāpes daļa tāda ūdeņaina, bet uz vidu man palika interesanti. Izskatās, ka tas, kas tur apzīmēti ar terminu "prekāriji" stipri precīzi raksturo pašreizējo vidusšķiru un tās dzīvi "vāveres ritenī"

https://pietiek.com/raksti/jaunas_pamatskiras_un_to_sekmes
23.marts 2019, 12:01 | links

23.marts 2019, 11:26 | links

Re kur tekstiņš par holandiešu lauksaimnieku, kuri nesaņemot subsīdijas:
Jozi, kāpēc mānies?
23.marts 2019, 11:15 | links

To pašu jau izdarīja arī lauksaimniecībā. Nav jēgas te stāstīt, varu tikai ieteikt aizbraukt uz Holandi un katram pašam paskatīties kā tur saimnieko uz, no jūras atkarotās , zemes pleķīšiem. Un sanāk bez subsīdijām.
Un tas bija faktiski tas saimniekošanas modelis, kurš bija jāpārņem arī Latvijā, taču ....
Var jau uzdot jautājumu, kā tad Plesīgais ar savu saimniecību tiek galā? Vai daudz subsīdiju ir saņēmis? Ja jā, tad kāpēc? Tas, protams, ja pats grib kaut ko par savu saimniekošanas modeli pastāstīt.
Par sevi varu teikt, ka arī man, savulaik, pat piedāvāja subsīdijas, bet atteicos. Tagad esmu sapratis, ka esmu izdarījis pareizi, jo citus, kuri paņēma, kā neņemsi naudu, ja dod, tagad visādi dīda, draudot, ja neklausīsi, davai atmaksā saņemto.
23.marts 2019, 11:00 | links

23.marts 2019, 11:00 | links

Bjorgvins [23.03.19]: ja sita nezmiegtu rikli,Latvijai bija iespejas notureties un konkuret.varbut ne visas nozares, bet tomer.es pats stradaju nozare,kura vel joprojam vel cinas par izdzivosanu.un rada galvassapes musu "labajiem draugiem" juras otra krasta.kad vajadzeja balsot referenduma par iestasanos ES,tad solija kisela upes debesmannas krastos.es jau tad neticeju.un balsoju pret.tas nelidzeja.mes jau bijam nolemti.otra diena uz galda nogula direktivas - griezt,griezt un velreiz griezt.un visu likvidet. ka priecajas dani un zviedri.atklata teksta - nu jums vienreiz ir pisec. galigs pisec.nu sagrieza mums 80% flotes.a mes atlikuso modernizejam.nu ieviesa sankcijas pret Krieviju un likvideja noieta tirgu.bija tads iespaids ka sankcijas tika ieviestas nevis pret Krieviju bet pret mums.nu vienalga turamies.tikai spits un sikstums glabj situaciju.dani baiga nesaprasana - caliem sap galva.lai tik atsuka talak.
Bjorgvin, kur var atrast tās ES direktīvas "visu griezt un visu likvidēt, kuras pienāca pēc iestāšanās ES?
23.marts 2019, 10:56 | links

paldies plesigais par labajiem vardiem un moralo atbalstu.

Bjorgvins, 23.marts 2019, 10:36

Nu tad mes tulit abi atrausimies ;) !
Turies ! ;)
23.marts 2019, 10:55 | links

paldies plesigais par labajiem vardiem un moralo atbalstu.
23.marts 2019, 10:36 | links

ja sita nezmiegtu rikli,Latvijai bija iespejas notureties un konkuret.varbut ne visas nozares, bet tomer.es pats stradaju nozare,kura vel joprojam vel cinas par izdzivosanu.un rada galvassapes musu "labajiem draugiem" juras otra krasta.kad vajadzeja balsot referenduma par iestasanos ES,tad solija kisela upes debesmannas krastos.es jau tad neticeju.un balsoju pret.tas nelidzeja.mes jau bijam nolemti.otra diena uz galda nogula direktivas - griezt,griezt un velreiz griezt.un visu likvidet. ka priecajas dani un zviedri.atklata teksta - nu jums vienreiz ir pisec. galigs pisec.nu sagrieza mums 80% flotes.a mes atlikuso modernizejam.nu ieviesa sankcijas pret Krieviju un likvideja noieta tirgu.bija tads iespaids ka sankcijas tika ieviestas nevis pret Krieviju bet pret mums.nu vienalga turamies.tikai spits un sikstums glabj situaciju.dani baiga nesaprasana - caliem sap galva.lai tik atsuka talak.

Bjorgvins, 23.marts 2019, 10:28

Oi tulit dabusi !
23.marts 2019, 10:33 | links

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu

Creative templates for Google Ad Manager