Kūpinātavas

spura...


Es sālsūdenī vējzivi nepeldinu... Sāls atbrīvo ūdeni, a šītā zivs jau tā nav no sulīgajām... Kā izņem karstu no kūpinātavas tā ieber sāli vēderā un virsū, un , kas būtiska nianase, kuru iepriekš neminēju uzreiz karstu ietin pārtikas plēvē - tas būtiski palīdz saglabāt zivi sulīgu.
5.jūlijs 2012, 11:37 | links
 
tr222...

Darvai nav kur likties, taču vienas kūpināšanas reizes ietvaros tā neuzpēj savākties pietiekošā daudzumā lai kaut kam tecētu virsū un traucētu... Pēc tam ņemam karčeri un izpūšam, lia nākošreiz viss tīrs un smuks :)
5.jūlijs 2012, 11:46 | links
 
Varbūt kāds zina shēmu kūpinātavai ar joniem. Esmu redzējis darbībā, baudījis gatavu produkciju. Taču uzbūvi nerādīja. Auksti kūpinātu lasi līdz 7 cm biezumā nokūpina 40 minūtēs. Svara nobirums 5-10 %. Visa veikalos sastopamā produkcija ir šādi kūpināta. Princips vienkāršs- siltumu ražo elektrība, kuru kaut kā izstaro 4 pirksta resnuma stieņi( iespējams metāla). Vienlaicīgi kūpinātavas apakšā uz metāla puļķa, ap 20 mm resnumā, uzsprausts alkšņa klucītis. Puļķis pieslēgts strāvai, uzkarstot dedzina alkšņa klucīti un ražo nepieciešamo dūmu. Problēma- nezinu kā strāvu pārveido jonos un kas ir šie metāla( ? ) stieņi. Vai kāds varētu apskaidrot kā tādu uztaisīt. Jau iepriekš pateicos.
5.jūlijs 2012, 11:47 | links
 
Nevaru saprast kas par vainu - iesālu zivis, divas dienas paturu zem sloga...kūpinu...itkā gatavas bet biezākā puse gaļa ir tādā kā putrā un miltaina, rūgta...jau kuro reizi, meģinu visādi, bet nesanāk rezultāts ...kas par vainu?...
5.jūlijs 2012, 13:26 | links
 
Neesmu nevienu tādu iekārtu tuvumā redzējis, bet domāju, ka tur iztiek bez joniem :).
Parasti el.sildītāji (tāpat kā jebkurā el.plītī) silda + rodas neliels dūms no alkšņu skaidām, kas piešķir to aromātu.
5.jūlijs 2012, 13:27 | links
 
tr222
Taisi to kūpinātavu no kāda materiāla gribi.Darva tur bija ir un būs!!!Pareizi Zaraza raksta - izmazgā ar reizēm.Un kā jau tika te pieminēts - pirms kūpināšanas kūpinātavu VAJAG uzsildīt.Pretējā gadijumā kondensāts ar visu darvu tecēs pa visām malām!
5.jūlijs 2012, 13:35 | links
 
Kāsi
Zivs nav gaļa, nav jātur sālijumā vairākas dienas, izņemtos voblas. 3-5 stundas zivis patur zem sloga, pirms tam viegli apkaisa ar sāls un cukura maisījumu 2:1
5.jūlijs 2012, 13:36 | links
 
kasix
Zivs nav gaļa.Iepriekšējā marinēšana nav nepieciešama.Garšvielas liek uz tiko nokūpinātas vēl karstas zivis.
p.s.
Par gaumi nestrīdās.Katram savi kūpiņa veidošanas paņēmieni.
:)
5.jūlijs 2012, 13:39 | links
 
Pļac.Copmanis pasteidzās!
:D
5.jūlijs 2012, 13:39 | links
 
Bet kas par vainu ka sanāk tāda putraina masa biezākajā sānā un rūgtums?
5.jūlijs 2012, 13:40 | links
 
Pārsālīta, zivī notiek ķīmiski procesi, sāk bojāties
5.jūlijs 2012, 13:42 | links
 
Nu tad izstāstiet kaut vai privātā vēstulē savu kūpināšanas procesu no sākuma līdz gatavai ar iesālīšanu utt!Nezinu, kapēc, nepārsālu, vienīgi varbūt pa ilgu turu zem sloga...
Paldies jau iepriekš!
5.jūlijs 2012, 13:44 | links
 
Rūgtums rodās ja sāli veselu zivi ar žaunām,tās neizņemot.Citu iemeslu neredzu.Ja nu vienīgi kūpinot piemet klāt kādu pagalīti ar sēnīti(sapelējušu).Tad gan visādi var būt.
Kā jau rakstiju:
Zivis IR jākūpina SVAIGAS!
:)
5.jūlijs 2012, 13:46 | links
 
Vēl var būt,pie tīrīšanas esi pārspiedis/pārgriezis žultspūsli
5.jūlijs 2012, 13:50 | links
 
Zivi pārgriež pār muguru,izņem iekšas,izņem žaunas,zivi neskalo(pazūd zivs lieliskā garša),ber sāli,sarīvētus ķiplpkus,otrā dienā žāve.Tas īsumā.
5.jūlijs 2012, 13:53 | links
 
Kā tad var pārgriezt pār muguru lai nepārgrieztu pūsli?...
5.jūlijs 2012, 13:54 | links
 
Nezinu kā,bet var,nēsmu ne vienu reizi pārgriezis žultspūsli.
5.jūlijs 2012, 14:00 | links
 
Žultspūslis nav tas pats kas peldpūslis :D
5.jūlijs 2012, 14:01 | links
 
Kasix
Ar to ari vajadzēja šakt-kā pareizi izķidāt un sagatavot zivi kūpiņam!
:))
5.jūlijs 2012, 14:01 | links
 
kasix3331...

Par rūgtumu varianti dažādi...
Gan te jau minētā žaunu neizraušana, gan iespējamā problēmas pašā kurināmā (ja kurina ar tīru alksni, tad dažreiz ir rūgtuma/skābuma piegaršas) - kurināmā problēmu risināt var piejaucot cita koka malku. Es kurinu apmēram 80% alksni 20% ķirsi, gaļai vēl nobeigumnam kadiķi. Der arī citi augļu koki - bumbiere, plūme, ābele. Bet saprotams, ka tāda malka ne katram ir brīvi dabūjama :(

Par sālīšanu vispār, tad zivīm, ko kūpina "atvērtā " viedā - lasis, karpa, breksis, menca utt. es sāls cukura maisījumu (nu un citas garšvielas, piemēram- ķiploku vtml.) uzlieku pirms kūpināšanas, bet noņemot pēc garšas piekoriģēju. Tā kā zivs atgriezta vāļā tad ir pietiekami liels laukums kur sālij noturēties-iesūkties...Savukārt "slēgtajām" zivīm - bute, reņģe, zutis, vējazivs utml. sāli beru tikai pēc kūpināšanas.

Tas viss attiecas uz karsto kūpināšanu... Auksto nepraktizēju - nav ne laika ne iekārtu...
5.jūlijs 2012, 14:01 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager