Kūpinātavas

Pareizi, tā arī jādarbojās, kā to dara vecajā Eiropā. Nav ko riteni izgudrot no jauna, jāņem tas labākais un jāapgreido....Mēs zemnieki pirms 800 gadiem dibinājā Rīgu, kad spāni, vācieši, portugāļi jau dzīvoja mūra mājās ar stikla logiem....
12.augusts 2011, 16:11 | links
 
Fils - laba lapa. idejs kuupinatavaam pa pilno sitaa iepatikaas

12.augusts 2011, 15:58 | links
 
Sveiki. Lasu, lasu Jūsu diskusiju un nespēju noturēties. Nācās reģistrēties lai varētu kaut ko sniegt, paskaidrot šinī jautājumā.
Pirmkārt. Jāskatās ko kūpināsi. Jūras, ezera zivis, vistas, gaļu, desiņas (kupātus)... katram savs veids.
Pašreiz uzsākusies diskusija par bleķa mucu, darvu, temperatūru....
Iesākumā neliela rezeptīte kura nāk no manas omes, pārmantota mammai un tagad izmantoju es. Tā kūpina kā teikt gadsimtiem kurzemes piekrastē vienas upes grīvā. Runa ir par jūras zivīm -silķēm. Bleķa 250 litru muca ar bleķa vāku.
Kurina tikai ar alksnīti un tikai sausu. Sasprauž siķītes uz iesniem durot caur acīm un saliek mucā. Kurina nelielu ugunīti pamazām veidojot lielāku liesmiņu. Veidojas ogles un apžāvējas siļķites. Žāvē tik ilgi, kamēr acis paliek blāvas un degungali sausi zivīm. Kad tas ir noticis, izrušina degošās pagales, veidojot vienmērīgu klājumu. Tad uz oglēm uzmet 2-3 saujas priežu čiekuru un čiekuriem pa virsu 4-5 saujas alkšņu malkas skaidas. Liek virsū vāku un kurtuvei aizliek priekšā aizdari atstājot nelielu spraudziņu, lai piekļūst gaiss. Jāskatās lai skaidas un žiekuri gruzd bet ne deg. Šādā veidā jākūpina apmēram 45 minūtes. Viss gatavs. Jā gribēsiet, pastāstāstīšu, kā kūpinu upes zivis, bet protams receptes ir katram savas un katram taisnība.
Par darvu... malkai, skaidām, čiekuriem jābūt sausiem. Ja kaut kas mitrs, veidojas darva. Ja izveidojusies darva, tad kūpinātava kapitāli ievelkas un nāk un nāk klāt. Vajag kārtīgi izkarsēt lai ir sausa un būs labi.
Vēl nedaudz ēsmai... vācieši ir izveidojuši kapitālu forumu, kur es šad tad pasmeļos un nokopēju kādu ideju - http://www.grillsportverein.de/forum/
Lai jums veicas.
12.augusts 2011, 15:27 | links
 
Tām kūpinātavām kurām dūms un siltums pienāk pa trubu,ienākošais trubas gals jāapliek ar laukakmeņiem.Pirms kūpināšanas uzkurina ar sausu malku tā,lai akmeņi un kaste paliek sausi.
tad var likt iekšā zivi,gaļu utt.
Tie akmeņi kūpinot palīdz noturēt vēlamo temp.
Mūsu kūpinātava ir no bleķa kastes,bez nekādiem siltinājumiem ar lapu koka vāku.
Šādi darbojoties darva kastē nav manīta.
12.augusts 2011, 14:54 | links
 
kas ir turbosiltinājums?
12.augusts 2011, 14:53 | links
 
eerglis

Par cik man ir turbosiltinājums, es visu laiku turu ciet durvis...:)
Tagad pamģināšu Buma ieteikumu, un samazināšu kurtuves augstumu + moš uztaisīšu pirms skursteņa izejas tādu kā ugunsatsitēju, varbūt sanāks...
12.augusts 2011, 14:43 | links
 
eerglis,http://www.remlr.lv/dzutas-maiss-60x110cm
12.augusts 2011, 13:41 | links
 
hmm.... es kurinu riktīgi pirms un pēc...
un vispār Guntar, Tevis dēļ man tagad būs jāmeklē džutas maiss :DDDD
12.augusts 2011, 13:37 | links
 
Darva veidojas no mitruma un zemas degšanas temperatūras, zem 60 grādiem! Nav labi ja lietus samērcē iekšpusi. Kūpinot jābūt nelielai vilkmei. Tām kūpinātavām kuras "lādējas" pa augšu, kūpinot vajadzētu pārklāt ar džutas maisu, nevis vāku. 1) nebūs liela vilkme 2) dūmi vienmērīgāk izdalīsies.
Bleķenes manuprāt obligāti jāsiltina.
Pirms kūpināšanas vajag labi izkarsēt, lai kūpinātava izžūst, tad pazemināt temperatūru un var likt kūpināmo iekšā.
Es kurinu sausu malku un visu laiku piemetot zaļo.
Īsāk sakot, visas problēmas no zemās temperatūras un mitruma.
12.augusts 2011, 13:33 | links
 
Pirms žāvšanas būris jāuzsilda.Nebūs ne darva ne kondensāts.
12.augusts 2011, 13:32 | links
 
Manuprāt vislabākā pārsedze ir ar sausiem apses dēlīšiem. Caur mini-spraugām smuki vēdinās, nav nepieciešamas nekas skursteņveidīgs, dūmi izplūst vienmērīgi, visā sieta platumā.

Ja kūpinātavai nav pārsedzes, tad virs dēlīšiem var uztaisīt mini jumtiņu, kurš neļauj tiem lietus laikā salīt. Nekad nav bijusi kondensāta vai darvas pilēšana vai kaut kas tamlīdzīgs. Gan zivis, gan vistas, gan gaļa sanāk ideāli.
12.augusts 2011, 13:28 | links
 
man pilna kūpinātava ar darvu, kā no tās izvairīties nezinu, vāks 3 cm ūdensizturīgais finiers. Domāju, ka vākā nav problēma :)

Spura pagales var arī nedūmot, ja visu uguni ierauj skurstenī. turi ciet kurtuves durvis
12.augusts 2011, 12:55 | links
 
vieca a vareetu par tavu konstrukciju siikaak. cik saprotu tas nav buma variants - duumi pa taisno iet no kurtuves cauri produktam. ir jautaajumi
kas tev ir starp uguni un produktu lai nesadeg?
kur dabuut to ar ko no iekshas koks nosmeereets?
agshaa nu tjipa griestiem ir kaads siltinaajums jeb tikai tas skaarda gabals?
12.augusts 2011, 12:27 | links
 
Jātaisa koka vāks, vai jāsiltina esošais metāla.
Sākumā produkciju vajag apžāvēt, bez vāka.

Tas tā, no personīgās pieredzes;)
12.augusts 2011, 10:32 | links
 
Uztaisiju arī karsto kūpinātavu no metāla ar kurtuvi apakšā, vienīgi nav vēl termometrs ielikts lai zinātu temperatūru . Ir jau kūpināts 3reizes, pirmajā reizē laikam temperatūra bij par mazu, no augšas kūpinājums bija notecējis ar to melno darvu, otreiz padevu lielākukarstumu, darva bij mazāk bet tāpat bija. Ko darīt lai mana kūpinātava ''nesvīstu'' ?
12.augusts 2011, 10:17 | links
 
siluro
11.augusts 2011, 21:37 | links
 
Too Cibins
11.augusts 2011, 21:22 | links
 
Sveicināts, Bum! Apbrīnojami, ko visu zini un proti:) Ja iespējams, atsūti, lūdzu arī man to grāmatiņu uz e-pastu oleb3@inbox.lv
11.augusts 2011, 21:09 | links
 
Vieca
sūtot parādās uzraksts
Neizdevās validēt: www.viestursbisofs@inbox.lv (Konts dzēsts vai bloķēts tā neizmantošanas dēļ)
11.augusts 2011, 20:50 | links
 
Protams ir, bet lūūdzu paskaidro kāpēc???
11.augusts 2011, 20:24 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager