Ja zivis laid vaļā kādu cēlāku mērķu vadīts, nevis lai aug lielākas un priecē citraiz, tad saprotu ka nekasa. Smaržo pēc muļķības.
7.maijs 2015, 23:11 | links
Ar joni tuvojas līdaku sezona, kuru jau cik gadus esmu atklājis Burtniekā, kurš, nenoliedzami, ir, manuprāt, viens no resursiem bagātākajiem ezeriem Latvijā. Ir bijuši labi lomi. Ir bijis, kad mājās esmu atbraucis bez loma, bet to vienmēr esmu uztvēris filozofiski. Arī šogad 1.maijā būšu Burtniekā, bet, liekas, ka šogad situācija būs nedaudz mainījusies. Ja līdz 1.05.2015.stāsies spēkā jaunie makšķerēšanas noteikumi, tad lomi, kurus varēsim paturēt, ir samazināti. Citēju:
" Vienā makšķerēšanas reizē vienam makšķerniekam lomā atļauts uzglabāt un paturēt:
18.3. ālantus, līdakas, salates (meža vimbas), samus, sīgas, zandartus, zušus – 3 (trīs) no katras sugas;"
Nenoliedzami, ka ir jāsaglabā Latvijas ūdenskrātuvju zivju resursu ilgtspējība, kas ir visnotaļ vajadzīgs un apsveicams pasākums, bet šoreiz, vismaz man tā šķiet, kā vislielākais ļaunums, kurš visādos veidos samazina zivju resursus, ir identificēts makšķernieks, un tāpēc viņam paturamais lomu daudzums ir jāierobežo...bet..... ja vien statistika nerunātu pretējo. Jāsaka, ka datus par 2014.gadu neatradu, bet 2013.gada oficiālā statistika ir skarba. Ņemšu vienu piemēru, to pašu manis pieminēto Burtnieku.
2013.gadā makšķernieki (informācija par lomiem saņemta no licencētās makšķerēšanas organizētājiem) ir nomakšķerējuši un lomos paturējuši 3.51 t zivju, t.sk līdakas 2.21t un 0.92 t zandartus. ( http://www.bior.gov.lv/uploads/files/zivju_resursi/makskernieku%20lomi%20licencetas%20udenstilpes%202013.pdf ). Protams, ka šos datus var interpretēt un piemērot koefincietu, nu piemēram 4. Bet tagad uzmetīsim acis uz zvejniekiem. 2013.gadā Burtniekā ir nozvejotas 48.66 t !!! zivju, t.s.k līdakas 7.4 t bet zandarti- 25.9 t !!! ( http://www.bior.gov.lv/uploads/files/zivju_resursi/nozveja%20publiskajos%20ezeros%202013.pdf ). Protams arī šim ciparam var piemērot interpretācijas koeficientu. Ar nepacietību gaidu 2014.gada datus, jo, piem.nozvejas apjomi 2013.gadā salīdzinot ar 2012.gadu ir pieauguši par 66%. (http://www.bior.gov.lv/uploads/files/zivju_resursi/nozveja%20publiskajos%20ezeros%202012.pdf ). Ko statistika "teiks" par 2014.gadu?
Un tad man gribas uzdot tikai vienu jautājums: "KAM IR NEPIECIEŠAMI ŠIE JAUNIE GROZĪJUMI?". Varbūt vispār aizliegt makšķerēšanu Burtniekā, jo tad tīklus varēs likt arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās..... Ir mums šādas tādas makšķernieku organizācijas. Ko domā šīs organizācijas?
Atvainojos, bet idiotisks uzskats... Zivis vēlās ēst arī citi, ne tikai makšķernieki un ne visiem ir jaņem makškere un jaiet ķert zivi kad to vēlās.. Var jau protams tikai no Peipusa vestās.. Bet tad kur paliek Latvijas zivssaimniecība? Tikai nevajag tagad vainot zvejniekus officialos.Burtniekā VIENOZĪMIGI lielāko ļaunumu nodara tas,ka cilvēki ņem cik vien var un pat vairāk.. Ja kādam liekās,ka tie tīkli tur ir pārpildīti ir stulbības.. Tapatas,ka Liepājas ezera murdi.. Tīrākas Glupības un cilvēku izdomājums. Labās copes dienās,ja tā vel iekrīt brīvdiena, pasaties kāds daudzums tiek novests krastā..
Marlboro, 6.maijs 2015, 12:26
Esmu bijis gan klāt Burtniekā,Liepajniekā pāris reizes un zinu ko runāju par šiem ezeriem. neko nesaku par Ķišezeru,daugavu,Lielupi,Gauju u.t.t. Parunājiet ar BIOR pārstāvjiem kvai,, Šī domāšana,ka Zvejnieki ir tie sliktie ir nepareiza.. Paņemiet citus ezerus, kur neliek tīklus officiali. Labi tēma aizgāja... nekurienē. Redzu kas notiek udenstilpnēs kur sā apgrozīties loģiski domājoši cilvēki un kādas ir izmaiņas uzreiz.
Marlboro, 6.maijs 2015, 13:06
Atvainojos, bet idiotisks uzskats... Zivis vēlās ēst arī citi, ne tikai makšķernieki un ne visiem ir jaņem makškere un jaiet ķert zivi kad to vēlās.. Var jau protams tikai no Peipusa vestās.. Bet tad kur paliek Latvijas zivssaimniecība? Tikai nevajag tagad vainot zvejniekus officialos.Burtniekā VIENOZĪMIGI lielāko ļaunumu nodara tas,ka cilvēki ņem cik vien var un pat vairāk.. Ja kādam liekās,ka tie tīkli tur ir pārpildīti ir stulbības.. Tapatas,ka Liepājas ezera murdi.. Tīrākas Glupības un cilvēku izdomājums. Labās copes dienās,ja tā vel iekrīt brīvdiena, pasaties kāds daudzums tiek novests krastā..
Šī ir tēma paar kuru varu izteikt savu PERSONĪGO viedokli. Diemžēl nabags-miljonārs, cilvēki kuri auguši PSRS laios vai audzināti tada veida ir praktiski neparskolojami. Esmu centies savus vecākos radus audzināt nu kur liksi, ko darīsi u.t.t. Līdzigi,ka ar kaķi un pellēm, noķers bet neapēdīs. Grūti man to saprast, bet redzot kas notiek pie udens tilpnēm, esmu sapratis, ka jamainās paudzēm, TV vairāk jarada šis atlaid princips, par to ir vairāk jarunā. Mans redzējums ir tāds,ka jamainās BURTISKI ir paudzēm lai vispār kkas mainītos. Burtnieka stagari kas velce tikai pa vienām vietām un zivis vispār neatlaiž, visi radi,kaimiņijau automatiski zina,ka būs zivis.. Mans uzskats ir tāds,ka mežā - Nomedi to ko apēdisi, bet nevis kā cauna- Kā traka apgriež rīkles aiz asins kāres.. Bet diemžēl lielāka daļa Latvijas makšķernieku saime ir ka cauna vistu kuti... Un esmu atmetis ar roku šiem PSRS augušiem cilvēkiem, iestāstīt, ko sēsi to pļausi
Marlboro, 6.maijs 2015, 12:14