Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Inventārs | 6.jūlijs 2021, 15:56 | Komentēt | 1379 skatījumi

Par BFS tehniku – 2. daļa

Iepriekšējā blogā noskaidrojām, kas tad vispār ir BFS tehnika, un apskatījām populārākos multus, paredzētus šai tehnikai. Šajā blogā apskatīsim spiningus, pieskarsimies metiena tehnikai, auklu izvēlei. Par mānekļiem es šoreiz neiedziļināšos, jo šai tehnikai, atkarībā no vajadzības vai mērķa zivs, var izmantot principā visu tipu mānekļus, galvenais lai tie nepārsniedz spininga testu.

Sāksim izķidāt spiningus. Skaidrs, ka spiningam ir jābūt domātam priekš multiem, tas ir pirmais. Nākošais punkts, skar garumu. Faktiski pamatā BFS tehnikai izmanto salīdzinoši īsus spiningus, tas ir līdz 2.13 m jeb 7 pēdām. Diapazonā no 6 pēdām līdz 7 pēdām pamatā tie ir domāti bassu ķeršanai. Mazākie, kuri var būt pat ap 4 pēdām gari, forelēm, un citām mazām zivīm. Runājot par testu – es teiktu ka tam būtu jābūt no 1 grama līdz 8/10 gramiem. Faktiski šis ir tāds optimāls svaru diapazons, ja runājam tieši par BFS. Daudz svarīgāks punkts ir par spininga akciju, un par to, cik ātri blanka beidz svārstīties, pēc metiena. Fast jeb ātrā akcija būs viena no piemērotākajām, lai varētu veikt labus metienus. Es neieteiktu izmantot extra fast akciju. Faktiski šādus spiningus būs grūtāk atrast, jo pamatā visi BFS tomēr ir veidoti kā fast. Ja skatāmies uz mīkstākas akcijas – regular fast vai moderate blankām, es teiktu ka tās nav sliktas, tiesa būs nepieciešams piešauties metienam. Lieta par ko daudzi neaizdomājas ir tas cik ātri spiningam blanka beidz svārstīties, pēc metiena. Šī ir lieta, ko ļoti labi zina mušiņmakšķernieki. Angļu valodā termins saucas speed of recovery. BFS tehnikā ir svarīgi lai šīs svārstības būtu blankai, jo savādāk būs ļoti grūti aizmest vieglus mānekļus, bet nedrīkst būt tā, ka blanka turpina svārstīties ilgu laiku. Viens no piemēriem, būtu, ka tipiskie area fishing, jeb dīķu foreļu copei domātie spiningi, īsti nederēs. Faktiski optimāls būtu spinings ar fast jeb ātro akciju, un vidēji cietu blanku, kura tad arī tik daudz nesvārstīsies pēc metiena. Ja jautājiet, kā to pateikt tikai pēc spininga apraksta, kāda no mājas lapām – grūti, ļoti grūti. Ja ir iespējams atrast kādu video, ar konkrēto spiningu darbībā, tad noteikti uzreiz redzēsiet kā blanka strādā, kā viņa noslogojas.

Jaunais Rapala Ceratina BFS spinings, kurš domāts Āzijas tirgum.

Kā zināms, spinigi mēdz būt ar tubulārām jeb spicēm no viena vesela materiāla, vai ar ielīmētajām jeb solid. Lūk, BFS tehnikai paredzētie kāti ir sastopami ar abām šīm versijām. Ielīmētās spices parasti ir salīdzinoši mīkstākas, kas arī sekmē labāku metienu, un atvieglo redzēt copi. Tāpat solid spices ir salīdzinoši izturīgākas. Ja ražotāji veidotu tubulāru spici, tikpat mīkstu kā ielīmēto, tad šajā gadījumā sieniņas spicei būtu ļoti plānas, un tas jūtami samazinātu izturību. Es neteiktu ka šis ir kritisks punkts, bet der ņemt vērā. Un nedrīkst aizmirst par tādu lietu, kā materiāls no kā ir izgatavots pats spinings. Lielāko tiesu esam pieraduši, ka ogleklis ir vienīgais materiāls, bet tā viss nav. BFS tehnikai ļoti bieži tiek izmantota stikla šķiedra. Tieši dēļ materiāla īpašībām, kad blanka sanāk mīkstāka, bet akciju var saglabāt fast jeb ātro. Augstās cenu kategorijas zīmoli piedāvā arī dažādus maisījumus – oglekli ar bora šķiedrām, vai stikla šķiedru ar oglekli vai bora šķiedru. Lielā mērā šie materiāli noteiks kopējās spininga blankas īpašības. Ja runājam par oglekli, tad noteikti lielākā daļa BFS spiningu būs no šī materiāla, turklāt ne no augstākās modularitātes oglekļa. Jo zemāka modularitāte, jo blanka veidojas mīkstāka, elastīgāka. Bet jebkurā gadījumā, ogleklis piedod sava veida stīvumu, nemaz nerunājot par bora šķiedru.

Pats metiens prasa nelielus treniņus. Tie copmaņi, kuri jau ikdienā ķer vai izmanto multiplikatorus, daļēji māk un saprot, kā ir pareizi veikt metienu ar multu. BFS tehnikā klāt nāk tas, ka mānekļa svari ir ļoti mazi, un lai veiksmīgi tos mestu nāksies savienot pareizu spininga noslodzi, ar multa darbību. Pamatā tiek izmantoti divi metienu veidi – metiens pāri galvai, un no sāniem. Atšķirība starp abiem metieniem, ir trajektorija kādā lidos māneklis. Sānu metienā tas atradīsies krietni tuvāk ūdens virsmai, līdz ar ko lieliski derēs vietās, kur nevar veikt plašus metienus. Metienam pāri galvai trajektorija ir krietni augstāka, turklāt māneklis lido veidojot lielu brīvās auklas cilpu. Principā šo metienu var veikt no laivas, vai labvēlīgos laika apstākļos. Sānu metiens ir krietni precīzāks! Abiem metieniem ir raksturīga vajadzība noslogot blanku. Faktiski kad veicam metienu, vēršam spiningu uz sāniem, vai pāri galvai, un svarīgs ir moments, kad jāsajūt, ka auklas kasete ir jāatbrīvo, un jāļauj griezties. Bezinerces spolēm šis moments ir labi jūtams, kad spiningu pārvietojam uz priekšu, un jūtam ka māneklis pats sāk lidot, tad arī atbrīvojam auklu. Multam ir savādāk, jo šīm spolēm vajag inerci, lai auklas kasete sāktu griezties. Attiecīgi brīdī, kad māneklis ir noslogojis (ieliecis) blanku, ir jālaiž vaļā pirksts no multa kasetes. Tādā veidā spinings, veiks katapultas funkciju, un tiks gan iegriezta auklas kasete, gan arī māneklis aizlidināts. Aprakstīt šīs lietas nav tik viegli un veiksmīgi, daudz labāk to ir redzēt video vai dzīvē. Pielikšu apakšā shematiskas bildes, lai ir labāk saprotams. Der atcerēties, ka jo vieglāks ir māneklis, jo ātrāk ir jāatlaiž pirksts no auklas kasetes, lai tā sāktu griezties. Šie metieni noteikti prasa zināmas iemaņas, attiecīgi ja vispār nekad neesiet darbojies ar multu – vajadzēs trenēties, un pierast pie savādākiem metieniem. Ja esiet – būs vieglāk, bet tāpat bez treniņa nekur!

Ja runājam par konkrētiem spiningiem, tad šeit jāsāk ar to, ka noskaidrojam mērķa zivis. Kā pirmās es noteikt liktu foreles. Tīri pēc mānekļu klāsta, izmantotajiem svariem, kā arī ķeršanas vietu specifikas, strauta foreles ir vienas no pamata mērķiem. Lieki piebilst ka zivis dzīvo upēs, bieži vien mazās, aizaugušās. Metiena precizitāte šeit ir ļoti svarīga. Vietas kur veikt metienu nav daudz, turklāt metieni ir jāveic daudz. Ar multu to darīt ir ļoti viegli, es pat teiktu bez piepūles. Turklāt ātrums, kādā to var veikt – lieki teikt ka krietni ātrāks, nekā ar bezinerces spoli. Nākošās plēsoņas būtu asari. Tiesa es zinu tikai vienu copmani, kurš mērķtiecīgi ķer asarus BFS tehnikā, bet ļoti ceru ka es vienkārši visus nezinu! Arī šai zivij patīk viegli mānekļi, asarus ir ļoti interesanti ķert uz tvičingu, ar vobleriem sākot ar 5 cm līdz par 8 cm. Un kā pēdējās, bet ne mazāk svarīgās plēsoņas, es liktu sapalus. Ļoti sportiska zivs, lieliski var ķert ar vienmērīgu auklas ietīšanu, ar krankiem, šūpiņiem. Uzturas straumēs, kur nepieciešams ātrāks pārnesums, daudz metieni. Lūk izejot no šiem lielumiem, zemāk apskatīsim dažas spiningu sērijas.

Kā viena no pieejamākajām, kā arī ar labāko cenas-kvalitātes attiecību, noteikti ir Major Craft Finetail Stream atjaunotā sērija. Tiek piedāvāti vairāki modeļi domāti bezinercenēm, bet ir arī plaša multiem domāto kātu modeļu gamma. Lai arī tiek piedāvāti gari spiningi, ar lielu augšējo testu, mums interesē modeļi, ar testiem līdz 10 gramiem. Tiek piedāvāti ļoti īsi – 1.12 m jeb 3’8 garumā, gan spiningi ar ieliektiem jeb pistoles tipa rokturiem. Šis rokturis pamatā atvieglo metienu, bet es neteiktu ka tam ir izšķiroša nozīme. Pamatā BFS tehnikas spiningiem rokturi ir īsi, jo metienus paredzēts veikt ar vienu roku. Akcija pamatā ir izmantota ātrā jeb fast, un dažiem modeļiem regular fast. Esmu darbojies ar šīs sērijas spiningiem, un jāsaka ka blanku noslogot var ļoti viegli, un metiens sanāk brīvi, bez piepūles. Mūsu apstākļiem FSX-B502L modelis lieliski derēs.

Jauna sērija ir Finetail Stream Glass, kur spiningi ir veidoti no stikla šķiedras. Ņemot vērā, ka Major Craft zīmols ir labi zināms ļoti daudz valstīs, var droši teikt ka stikla šķiedra piedzīvo savu atdzimšanu. Nu jau ļoti daudz zīmoliem savā piedāvājumā ir spiningi no šī materiāla. Sērijā ir arī bezinerces spolēm domāti modeļi, bet multiem tiek piedāvāti četri dažādi. Manuprāt visinteresantākais ir FSG-B4102UL, ar testu līdz 8 gramiem. Pašam nav vēl sanācis ar šo darboties, bet domāju ka drīzumā tikšu pie viena. Akcija visiem šiem ir regular fast. Tāpat ir izmantots ieliektais jeb pistoles tipa rokturis.

Nedaudz mazāk zināms zīmols ir Fishmans Beams Blancsierra 5.2UL. Pats esmu šo lietojis, turklāt pie mums ir pat vairāki šādi spiningi un to lietotāji. Ar šo konkrēto modeli, esmu metis arī 1 grama smagus šūpiņus, un jāsaka ka spinings to mierīgi ir spējīgs izdarīt. Blanka labi noslogojas, metieni sanāk precīzi. Tiesa es teiktu ka ja plānojam pamatā tvičot, tad noteikti ne lielākus mānekļus par 5 cm. Spinings ir ar mīkstu blanku, katapultas efekts ir ļoti labs. Kā minēja, viens cits šī spininga īpašnieks, darbojoties ar Blancsierra ir sajūta, kā ar stikla šķiedras spiningu. Šim noteikti var piekrist!

Noteikti varu vērst uzmanību uz Tenryu Rayz Spectra RZS51LL-BC modeli. Šis ir salīdzinoši jauns Tenryu klāstā. Testa diapazons tam ir līdz 8 gramiem. Blankas sastāvā ir 95% ogleklis un 5% stikla šķiedra, attiecīgi tiek panākts vēlamais katapultas efekts. Blankas apakšējā daļa ir pastiprināta ar CNT jeb carbon nanotube speciālu oglekli. Atšķirībā no Fishmans, šim var izmantot arī lielākus mānekļus, aptuveni līdz 6.5 cm. Svars spiningam ir 72 grami, ar korķa rokturiem aprīkots. Furnitūra ir izmantota Fuji riņķi titāna rāmjos, ar torzite ieliktņiem. Spinings vairāk būs piemērots pītajām auklām, jo gredzenu diametrs ir samazināts. Es šo modeli gaidu uz rudens pusi, tad nākošajā sezonā varēs izmēģināt mūsu upēs. Tiesa paskatoties dažādus YouTube video, man rokas vien niez doties uz upi! Jāpiemin ka Tenryu cena būs stipri augstāka par Major Craft, bet līdzīga ar Fishmans.

Morris Graphite Works BWS Tuned Back Water. Ļoti skaisti spiningi, roku darbs!

Protams, ir vēl vesela plejāde spiningu, kuri ir specializēti tieši bassiem, vai citām eksotiskām zivīm. Faktiski lielais daļai zināmo zīmolu, šādi spiningi ir piedāvājumā. Piemēram, Daiwa Air Edge, Silver Creek sērija forelēm. Vai Shimano Cardiff sērija. Varivas pat ir speciāla nodaļa uzņēmumā – Morris Graphite Works, kura rada fantastiskus spiningu forelēm. Tāpat ir liels skaits copmaņu, kuri paši pasūta spiningus rod bilderiem. Augstāk uzskaitītie modeļi parāda, aptuveni uz kuru pusi skatīties, ja pieņemiet lēmumu mēģināt BFS tehniku. Tālāk, apskatīsim auklas un to izvēli. Šeit uzreiz jāsaka, ka to kādu auklu izvēlēties ir jāatstāj katra paša ziņā, jo viedokļi atšķiras. Es varu tikai izklāstīt pamata lietas, katram no auklu veidiem. Sāksim ar pīto auklu. Protams, lielākais ieguvums ir tas, ka pītā aukla praktiski nestiepjas. Var lieliski just katru copi, labi kontrolēt zivi pie izvadīšanas. No mīnusiem noteikti ir jāmin fakts, ka pītās auklas baidās no abrazīviem, un var tikt pārrīvētas. Jāatceras ka BFS tehnikā mēs izmantojam auklas ar testu 2.5-5 lb (0.06 līdz 0.2 PE). Tik plānas pītās auklas ir ļoti jutīgas pret abrazīvu, ja uzmetas cilpa, tad to atpiņķerēt ir ļoti grūti. No otras puses, ja mēs skatāmies tīri copi upēs, ar dažādiem vobleriem, es ieteiktu izmantot resnāku auklu, 0.6 PE. Šāda aukla dos labāku izturību, mazāk problēmas. Teorētiski metiena distance tiks zaudēta, bet ja cope notiek mazajās upēs, tad distance būs pilnībā pietiekama. No plānajām auklām viena no labākajām ir DUEL Armored F+ Pro.

Viena no plānākajām pītajām auklām, kuras ir pieejamas tirgū.

Neilons jeb monofils. Krietni pieejamāka aukla, cenas ziņā. Salīdzinoši daudz labāka izturība pret abrazīvu. Tiesa arī diametrs, pie vienāda testa ir lielāks nekā fluorokarbonam vai pītajai auklai. No mīnusiem – lielā stiepšanās. Ja runa ir par mikro mānekļiem, un mazām zivīm, tad varētu būt problēma just copi. Ja izmantojam labus, kvalitatīvus neilonus, tad aukla būs ļoti gluda, mīksta. Metieni sanāks ar labu distanci. Arī šai auklai paredzamais tests ir 2-6lb. Foreļu copē es izmantoju neilonu, pamatā Sanyo Applaud.

Fluorokarbons, manā skatījumā ir strīdīga aukla. Ir pieejami daudz fluorokarboni, ar plāniem diametriem, bet kopumā, vieglām tēmām, kā pamata aukla, man īsti nepatīk. Lielākais mīnuss ir metiena attālums. Aukla ir smaga, attiecīgi nelido tik tālu kā vajadzētu. Arī smaguma dēļ tiek ietekmēta mānekļa animācija. Grūti ir dabūt mīkstu fluorokarbonu. Pamatā visi ir cietāki. Arī darbojoties ar BFS multiem, tomēr labāk man patika neilons vai pītā aukla. Esmu pārliecināts, ka ir copmaņi, kuriem fluorokarbons ļoti patīk, un kuri noteikti to izmanto, kā pamata auklu. Es arī tā daru, bet tikai lielākiem mānekļiem, kā, piemēram, tvičojot lielās mailes. Es varu ieteikt Toray Real Fighter, Seaguar R18 Ltd.

Pa ilgiem laikiem, Kastking Zephyr būs pirmais mults, kuru iegādāšos no Ķīnas. Lai cik jocīgi nebūtu, bet šis BFS tehnikas mults ir atzīts par ļoti labu esam. Būs interesanti testi!

Nobeigumā, laikam ir jāatbild uz jautājumu, vai ir jēga sākt darboties BFS tehnikā, vai tas ko dos? Strīdīgs jautājums. Es palieku pie viedokļa, ka mults, kā spole ir ļoti universāls, un sniedz daudz un dažādas priekšrocības. Mūsu pusē vienkārši šis spoļu veids nav tik populārs, un daudzus joprojām nesaista. Protams, BFS tehnikai nav sevišķi plaša pielietojuma, drīzāk niša. Tai pat laikā, foreļu, sapalu, asaru copmaņi pie mums ir daudz, un kāpēc gan nepamēģināt kaut ko jaunu? Tā tak ir sava hobija attīstīšana! Ja runājam no izmaksu viedokļa, cerams ka drīz tikšu pie sava veida budžeta komplekta, kas sastāvēs no AliExpress iegādāta Kastking multa Zephyr (paredzēta BFS tehnikai) un šī paša Kastking spininga. Kopējās komplekta izmaksas ir zem 100 EUR. Redzēsim uz ko šis ir spējīgs (internetā atsauksmes ir labas par multu!), un ja rezultāti būs labi, tad komplekta cena nav nemaz tik augsta!
Ne asakas un pavisam drīz jauns blogs taps!

@Mārtiņš Babris

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager