Makšķerējot ar šāda tipa pavadām, baro tikai ar boilām
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Karpu Lietas | 28.aprīlis 2023, 19:27 | Komentēt | 617 skatījumi

Hinged Stiff Rig montāža

Ja ūdenstilpēs, kurās plānots makšķerēt, lielu daļu grunts klāj dūņu sega, svarīgi būt gatavam ne tikai meklēt vietas ar tīrāku un cietāku grunti, bet arī efektīvi ķert gan dūņās, gan vietās ar zāļu paklāju. Viena no efektīvākajām montāžām, kā to darīt, ir čodriga variācija – hinged stiff rig. Tā ir Vecajā Eiropā ļoti populāra montāža, kas pie mums nepelnīti nav iedzīvojusies.

Pats pirmo reizi tādu izmantoju Kaķīša ezerā pirms padsmit gadiem, un copju bija tiešām daudz. Tā kā jāmakšķerē bija maksimālajā distancē, svina svars bija 130 g. Kombinācijā ar īsu pavadu tas bija lielisks palīgs karpai, lai atbrīvotos no āķa, kā rezultātā nogājienu bija katastrofāli daudz. Ar svinu zem 90 g šādu problēmu nebūtu, taču tad vajadzīgā distance nebūtu aizsniedzama.

Pa šo laiku karpu loriņus ražojošā industrija ir veikusi milzīgu lēcienu uz priekšu, tāpēc nav nekādu problēmu montāžu veidot tā, lai tā būtu pietiekami izturīga, metot smagus gremdus maksimālajā distancē. Tajā pašā laikā – pieķeroties karpai, svins var viegli atdalīties no montāžas, un zivi var izvadīt jau bez tā.

Tātad hinged stiff rig ir montāža, ar kuru plašāku publiku iepazīstināja britu karpinieku leģenda Terry Hearn. Šķirstot karpu žurnālus, regulāri redzamas dažādas variācijas par šo tēmu plaši pazīstamu makšķernieku izpildījumā, bet šeit es padalīšos ar savējo.

Pats ērtākais veids, kā uzglabāt čodrigu. Gatavās pavadas no Fox jau veikalā būs uz šādiem ripuļiem
Perfekta čodriga pavada. Var siet pats vai iegādāties gatavu

The BOOM! Tā briti sauc pavadas augšējo daļu, kas klasiski bijusi no resnas, cietas monoauklas ar cilpām abos galos, kas pilda eņģes funkciju. Taču redzētas visdažādākās variācijas materiālu ziņā – no pavisam mīkstas pītās auklas līdz resnam, cietam mono. Tāpat garumi mēdz būt no pāris centimetriem līdz pat sprīža garumam. Mana izvēle ir 0,5 mm fluorkarbons. Tas ir stīvs, resns un nav redzams ūdenī, turklāt ir pietiekami smags, lai piekļautos gruntij, nepievienojot papildu volframa pastu.

Āķa sekcija ir identiska tādai, kāda tā ir čodriga pavadai. Šī ir vienīgā pavada, ko netaisu pats, jo siešana ir piņķerīga un ir iespējams nopirkt jau gatavu, visām manām prasībām atbilstošu. Es izvēlos Fox ražotās, ko pārdod uz speciāla rullīša, lai vienmēr saglabātu ideālo formu. Neiedziļināšos siešanas niansēs, soli pa solim instrukciju atradīsiet gan interneta dzīlēs, gan senākos žurnāla Copes Lietas numuros. Vēlreiz pārskriešu svarīgākajiem punktiem.

Materiālam jābūt pēc iespējas cietam, tāpēc tas nekādā gadījumā nedrīkst būt fluorkarbons. Ideāli derēs speciāli šim nolūkam Fox ražotā Rigidity Trans Khaki 25 lb versijā sestā un mazāka izmēra āķiem vai 30 lb, ja izmanto lielāku āķi. Āķim ir nedaudz uz āru izliekta austiņa, bet āķim pretējā pusē – neliels griezulis ar kustīgu riņķīti, piesiets ar mezglu, ko var atrast ar nosaukumu – 1 turn blood knot. Griezuļa riņķis ar boom sekciju savienots ar perfekto cilpu, ko uzsiet atkal palīdzēs Google meklētājs (raksti Perfection Loop). Šāda cilpa ļaus pavadas daļai brīvi kustēties uz visām debespusēm. Vēl vairāk kustīguma dos mikro griezulis, kas atrodas uz D riga, parastā mikro riņķīša vietā.

Attālums no svina līdz atdures bumbiņai kompensē svina iegrimšanu dūņās
Šāda montāža būs vienmēr gatava brīdim, kad pienāks karpa

Montāža. Visbiežāk hinged stiff rig gadās redzēt kombinācijā ar svina klipsi, montētu uz svina vai svina auklas. Šāds variants nav slikts kombinācijā ar mīkstu boom sekciju, taču nederēs cietajā versijā. Svinam un klipsim ietriecoties dūņās, -boom daļa visdrīzāk no grunts nāks ārā kā pīķis, sabojājot prezentāciju. Šajā gadījumā piemērotākā ir helikoptera sistēma. Dzidrā ūdenī par līdera materiālu var izmantot to pašu 30 lb fluorkarbonu, duļķainākā – bezsvina vai svina leadcore auklu.

Viena no labākajām šīs montāžas īpašībām – tā gandrīz nekad nepiņķerējas, arī tālu metienu gadījumā un būs efektīva praktiski jebkura grunts veida gadījumā. Pateicoties cietajai apakšdaļai, pēc nerealizēta zivs ņēmiena tā atkal nostāsies kaujas gatavībā bez sapiņķerēšanās riska.

Kā ēsma šādai pavadai noteikti ir pop-up boila. Manuprāt, vislabākās ir košas un smaržīgas. Iebarošana ir absolūti vienkārša – boilas ar kobru salīdzinoši plašā laukumā, lai karpai nāktos pakustēties no kumosa līdz kumosam.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager